Nejkrásnější primát planety. Tak se o opicích z rodu Langur duk vyjádřil slavný britský přírodovědec David Attenborough. Opička Jaj pochází z Thajska, přestože ještě do vietnamské války byl jejich domovem Vietnam. Nicméně zamoření území tamních pralesů jedem typu Orange B způsobilo, že jejich počet se drasticky zmenšil. V USA a Evropě je jich v ZOO celkem asi jen pět a krmení se musí dovážet z Laosu a Vietnamu. I proto Jaj čeká na svého sponzora.

Nejkrásnější primát planety. Tak se o opicích z rodu Langur duk vyjádřil slavný britský přírodovědec David Attenborough. Opička Jaj pochází z Thajska, přestože ještě do vietnamské války byl jejich domovem Vietnam. Nicméně zamoření území tamních pralesů jedem typu Orange B způsobilo, že jejich počet se drasticky zmenšil. V USA a Evropě je jich v ZOO celkem asi jen pět a krmení se musí dovážet z Laosu a Vietnamu. I proto Jaj čeká na svého sponzora. Zdroj: Václav Šilha

Nejelegantnějším zvířetem v ZOO je určitě gepardice Mzuri. V přírodě ještě gepard nezabil člověka, a tahle je navíc mimořádně přítulná. K uštvání zvířete je schopna vyvinout rychlost až 120 kilometrů za hodinu. Domorodci tvrdí, že černé skvrny kolem očí má od toho, jak pláče za mrtvými geparďaty, jež se většinou stávají objektem nájezdů jiných zvířat.
Tak tohle je tamarín pinčí a vidět ho můžete v místním ekocentru, kam pravidelně jezdí školní zájezdy. Tamarín pochází z Ameriky.
„Pane, pojďte si hrát,“ slogan dvou animovaných medvědů, co se potkají u Kolína, vás hned napadne, když uvidíte medvěda himálajského zvaného Balú a jeho družku. Pořád aktivní, neustále se honí, koupou nebo se jen tak perou. Pocházejí z dálnovýchodní ZOO Čita, odkud přijeli před měsícem.
Nejslavnější poloopice světa je lemur z Madagaskaru. Lemuros znamená duch, nazvali je tak místní domorodci, kteří se domnívali, že do této poloopičky vstupuje duch mrtvých. Výhodou je, že je neloví pro maso, takže jejich výskyt je relativně velký. Ve společenství lemurů vládnou ženy, které bojují o území a zdroje. I když se s nimi rádi mazlí děti, několik lemurů je schopno vyvolat takové zvuky, že máte dojem, že z mrtvých vstal tyrannosaurus.
Angkor Vat je kambodžská svatyně, kterou pro své oblí­bené gibony vytvořil majitel ZOO Chleby René Franěk. Gibo­ni jsou však ostré opice, jež své oběti zabíjejí tím, že je chytí za ohryzek a jedním švihem jej vytrhnou. Ve středočeské zoologické zahradě plní funkci artistů.
5
Fotogalerie

Trochu jiná ZOO

Kdo nechce, hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby – to je nepsané heslo René Fraňka, který v roce 1997 založil první soukromá ZOO v Česku. Tehdy odpověděl na inzerát a následně koupil opuštěnou katolickou faru ve středočeských Chlebech. Na velké zahradě a sousedních polích vytvořil unikátní zoologickou zahradu založenou na příjemném prostředí pro zvířata, takže už dosáhl patnácti prvních odchovů v Česku, dvou v Evropě a jednoho na světě. Hlavně díky tomu dokáže s minimálními penězi dosáhnout maximálních efektů. Tady jsou nekteří jeho miláčci.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!