V květnu 1906 bude v rámci asanace zbořena v bývalém ghettu i Cikánova synagóga. Stála v místech dnešní Bílkovy ulice, jen kousek od rohu s Pařížskou třídou. Jenže tenkrát tu vypadalo všechno jinak. A poslední lidé z Páté čtvrti odcházeli.

V květnu 1906 bude v rámci asanace zbořena v bývalém ghettu i Cikánova synagóga. Stála v místech dnešní Bílkovy ulice, jen kousek od rohu s Pařížskou třídou. Jenže tenkrát tu vypadalo všechno jinak. A poslední lidé z Páté čtvrti odcházeli. Zdroj: Národní památkový archív, archív autora

V rozsáhlém objektu Staré kolkovny v Dlouhé třídě sídlila i noční kavárna Lojzíček, jež „byla střediskem různých nočňátek, která se za zvuků piána oddávala bezuzdné veselosti“.
Přes protesty pražské kulturní veřejnosti byla Stará kolkovna v roce 1904 zbořena
Dnes stojí na jejím místě činžovní dům. Bydlení v něm plánoval Franz Kafka s Felice Bauerovou. Jenže ke svatbě, jak známo, nikdy nedošlo.
Železářství, nebo spíš vetešnictví Mojžíše Reacha v Josefské třídě. Majitel s dýmkou stojí před obchodem (za ním pravděpodobně jeho korpulentní paní). Podobných obchodů byly v ghettu spousty.
Zúžená část Josefské třídy. Tady, po levé straně, zemřel pomocný číšník Kraus, když mu jeho utrápená žena vrazila nůž přímo do srdce.
10
Fotogalerie

Osudy z páté čtvrti

Možná to nebude úplně vánoční vyprávění. Pohled do pražské čtvrti, která se stala jednou velkou restaurací, nočním barem. Ale proč ne, před půldruhým stoletím to bylo podobné. Jen se tu stále obtížněji pátrá po stopách příběhů, jež se tu kdysi odehrály, života, jenž se s odstupem času jeví nějak přívětivější, možná přehlednější, jako by se řídil řádem, který nadobro zmizel. Platí to dokonce o těch nejbolestnějších chvílích. A samozřejmě – ve skutečnosti je to jen zdání, jež sentiment tak snadno navozuje. Zvlášť teď, o Vánocích.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!