Z cyklu Improvizované ateliéry (2016). Když jsem se fotografům Nadie Rovderové a Eugenu Kuklovi zmínil, že se po letech vracím k sérii rodinných portrétu, přijeli za námi s dětmi do Benic. Foceno je to ve stejných prostorách, jako původní cyklus Bleší trhy.

Z cyklu Improvizované ateliéry (2016). Když jsem se fotografům Nadie Rovderové a Eugenu Kuklovi zmínil, že se po letech vracím k sérii rodinných portrétu, přijeli za námi s dětmi do Benic. Foceno je to ve stejných prostorách, jako původní cyklus Bleší trhy. Zdroj: Pavel Baňka

Z cyklu Bleší trhy (1986). Dcery Zuzana a Markéta s matkou Jitkou Stivínovou u nás na statku v Benicích, kde začala vznikat série v rámci bleších trhů. Zvali jsme tam známé, zamkli vrata a vedle toho, že se tam prodávaly volně věci jako na klasickém blešáku, jsem už tehdy používal polaroidy s krásným negativem 10×12 cm a ty jsem prodával za symbolickou cenu 10 korun. Celé se to neslo v duchu neoficiálního happeningu.
Z cyklu Bleší trhy (1985). Když přišla řada na Ondřeje Soukupa s Gábinou Osvaldovou, zrovna pro syna Františka uvařili polévku. Takže se dá říci, že jde o momentku uprostřed krmení. Přál jsem si je nafotit dnes znovu pohromadě, mít na snímku už i toho „mladého rockera“, ale zatím se nám to nepodařilo uskutečnit.
Z cyklu Bleší trhy (1985). Tahle fotka vznikla ve stylu Bleších trhů, ale odehrála se na Zalabech, kde bydlela spřátelená rodina filmového režiséra Zdenka Sirového. Zleva je moje žena Jindra Viková, malá Eliška s maminkou Eliškou Sirovou a naše dcera Markéta.
Z cyklu Improvizované ateliéry (2017). Rodinu Jiřího Bartošky jsme stylizovali do podobné pozice jako před třicet lety. Akorát že malý Janek, jenž byl v náručí matky, je dnes už ztepilý třicátník. To jeho sestra Kateřina už na nás hrdě shlížela jako nyní. Původního psa nahradila čubička, kterou Janek přivezl z Hollywoodu – asi proto se tak přesně dívá do kamery.
Z cyklu Improvizované ateliéry (2016). Foceno v  rychle zimprovizovaném ateliéru na rockovém festivalu v Měřenicích, který pořádá na své chalupě Tomáš Hrůza. Téhle fotce říkám Rafani, i když jsou na ni jen dva členové známé stejnojmenné výtvarné skupiny Marek Meduna a Jirka Franta.
6
Fotogalerie

Tváře z Blešího trhu

Pavel Baňka (76) začínal s portréty na konci sedmdesátých let. Pro Reflex jsme společně vybrali několik z jeho skupinových fotografií, které vedle dalších prací představuje na právě probíhající, divácky atraktivní výstavě Blízkost v pražském Domě fotografie. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!