David Smoljak

David Smoljak Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Ladislav Smoljak  herec, autor, režisér, učitel, zlepšovatel, vědec, stavitel, námořník a praktický idealista – tak ho ve své knize představují jeho děti a přátelé
Se Zdeňkem Svěrákem se Ladislav Smoljak setkal ve školním dramatickém souboru na „peďárně“ v roce 1955.  Jejich pracovní i osobní přátelství jim vydrželo přes půl století.
Tenhle příběh ing. Zvona z filmu Na samotě u lesa „chce znova slyšet každý“.  Do rachotu strojů tenkrát Smoljak převyprávěl protipožární směrnici, která tu visela zapomenutá na stěně.
Patnáctiletý David Smoljak se svým tátou a strejdou „Mydlipupkem“,  jak se Svěrák před dětmi svého parťáka s chutí představoval
4
Fotogalerie

Jedu z kopce, ale brzdím patama!

Scenárista a publicista David Smoljak (54) je nejstarší syn jednoho z duchovních otců Járy da Cimrmana, herce, scenáristy a režiséra Ladislava Smoljaka. Společně se svými třemi sourozenci chystal poslední dva roky vzpomínkovou knížku. Svým způsobem to pro něj byl zpomalený čas, během něhož tu a tam s překvapením objevoval předměty a dokumenty vážící se k tatínkovi, o jejichž existenci neměl buďto žádné, anebo jen matné tušení. Inspirovaly i vyprávění, o které jsem jej požádal.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!