Akty X - videonávod

Akty X - videonávod Zdroj: Adam Kolář

Video: AKTY X - Nahota v ulicích

Aktualizováno: Ve středu o půlnoci proběhla uzávěrka posledního kola letošních Aktů X. Závěrečnou a nejvíce adrenalinovou kategorií fotografické soutěže Reflexu byl „Akt na veřejném místě“. Náš videonávod vám poradí, jak na akt i mimo soutěž.

 

Fotografovat úplně nahého člověka na ulici, po níž se promenádují davy lidí úplně oblečených – to už je nějaká umělecká výzva. Fotograf aktu na veřejném místě musí být připraven na nejrůznější úskalí, neočekávané situace a hnutí osudu, v případě nouze musí být schopný ubránit svého modela či modelku vlastním tělem a hlavně z toho všeho nakonec ještě vytřískat dobré fotografie. Udržet si chladnou hlavu v takové situaci není nejjednodušší – zvlášť s přihlédnutím k faktu, že ten krásný člověk před vaším fotoaparátem na sobě nemá ani proužek látky. Pokud se ale budete řídit naší následující strategií, nahota se před vaším objektivem neschová.

 

TÉMA

Akty X - videonávodAkty X - videonávod|Adam Kolář

Předtím, než se spisovatel pustí do rukopisu, předtím, než manažer rozjede stomilionový projekt, předtím, než vojevůdce zavelí „Útok!“ a vyrazí s armádou vstříc smrti – před tím vším musí být jasné jedno: téma. Spisovatel musí vědět, o čem chce psát. Manažer musí vědět, jestli chce firmu dostat na burzu, nebo ji vytunelovat. Vojevůdce musí vědět, zda chce toho Napoleona porazit, nebo před ním jenom chvíli machrovat a pak vzít do zaječích. Fotograf na tom není jinak – i on musí znát své téma. Zvlášť, když do svého plánu zatáhl další lidskou bytost a umluvil ji k tomu, aby před objektivem jeho fotoaparátu odhalila vše; a to zdaleka nejen před ním. Než se pustíte do focení nahého těla svého bližního, zamyslete se. Co chcete svou fotografií vyjádřit? Z čeho vychází vaše potřeba odhalit druhého člověka? O čem chcete svou fotografií vyprávět? Poznejte své téma. Seznamte s ním svou modelku či modela. A vyhněte se větě: „V pohodě, kotě, to bude na internetu jenom v Německu.“

Video placeholde
1 - Téma • Reflex.cz

 

PŘÍPRAVA

Akty X - videonávodAkty X - videonávod|Adam Kolář

Samozřejmě, že se dá improvizovat. Do všeho je možné vrhnout se po hlavě, pak se z toho horko těžko nějak vylízat a nakonec celý ten průšvih označit za uměleckou metodu. Chcete-li ale fotografovat akt, a to ještě navíc na veřejném místě, nese to s sebou určitou zodpovědnost – jak od fotografa, tak od objektu jeho zájmu. Model či modelka by měl být před fotografováním odpočatý a připravený (výjimku tvoří zaměřením nihilistické fotografie životem znavených jedinců, při nichž je pochopitelně požadován opak). Fotograf by toho měl mít v rukávu o něco víc: kromě toho, že se mu vyplatí mít (ať už v hlavě, nebo na papíře) připravený určitý návrh či skicu fotografie, měl by mít například i jasnou představu o tom, pod jakým úhlem a v jaké intenzitě bude ve chvíli fotografování dopadat na modelku či modela světlo (zvolíte ranní měkké světlo, nebo superostré polední stíny?). Věta, kterou by rozhodně neměl vypustit z úst, zní: „To se pak ňák domastí ve Photoshopu.“

Video placeholde
2 - Příprava • Reflex.cz

 

PRŮZKUM

Akty X - videonávodAkty X - videonávod|Adam Kolář

Říká se tomu „střet s realitou“. Ať si svou vysněnou fotografickou scenérii vysníte v jakýchkoliv barvách a vymodelujete v jakkoliv nákladném 3D grafickém programu, můžete si být jisti, že až dorazíte na místo fotografování, vyrazí vám jeho nekompatibilita s vašimi představami dech. Teprve poté, co prostředí důkladně prozkoumáte a na místě zvážíte jeho pro a proti – nikoliv ve fázi přípravy – přichází prostor pro možnou improvizaci. Je to logické. Máte-li nějaký základ, pak máte na čem stavět. Bez základů vám to kecne do bláta. Příklad z kuchyně: to, zda je kuchař dobrý, nebo ne, nepoznáte na nějakém experimentálním pokrmu typu mražených opičích mozečků z Indiany Jonese, ale na prachsprostých špagetách aglio olio. Teprve když zvládnete špagety aglio olio, můžete se pustit do opičích mozečků – ne naopak. A podobně: teprve když máte základní znalost toho, co vás čeká „na scéně“ vašeho focení, můžete se pustit do experimentů, jak si s tím prostředím poradit: ať už experimentováním s kompozicí nebo odklízením všemožného sajrajtu ze záběru.

Video placeholde
3 - Průzkum • Reflex.cz

 

KRYTÍ

Akty X - videonávodAkty X - videonávod|Adam Kolář

Jedna věc je fotit akt. Druhá věc je fotit ulici plnou lidí. Ovšem fotit akt na ulici plné lidí, to je ještě o něčem jiném. Proběhnout se nahý za kropícím vozem a nechat se přitom fotografovat, to je umělecký akt podobně vzrušující, jako je pojídání smrtelně jedovaté ryby fugu v japonské restauraci. Obojí je zážitek na celý život, ale v případě, že něco nevyjde tak úplně podle plánu, může jít o zážitek hlavně pro toho, kdo si o tom přečte druhý den v novinách. Pokud přemýšlíme o možnostech krytí nahého či polonahého těla na plně zalidněné ulici, nacházíme se už ve fází fotografování, které se v letištní terminologii přezdívá „point of no return“. Pro startující letadlo je to bod, kdy už si to pilot nemůže rozmyslet – a musí vzlétnout, i kdyby do kokpitu hrom bil. Pro fotografa a jeho druha před objektivem jde o okamžik, k němuž spěly veškeré předcházející kroky. Pokud bylo stanoveno Téma, pak nepodstupují riziko práce na ulici pro nic za nic. Byla-li dobře provedena Příprava, pak vědí přesně, co dělají – a minimalizují časové okno odhaleného těla. A mají-li za sebou na místě kvalitní Průzkum, jsou připraveni na všechny možnosti: a dokáží improvizovat.

Video placeholde
4 - Krytí • Reflex.cz

 

AKCE!

Akty X - videonávodAkty X - videonávod|Adam Kolář

Stejně jako „bé“ následuje po „á“, oranžovou na semaforu střídá zásadně jen rudá a kousek za Vánocemi je v kalendáři Nový rok, tak i za prvním stisknutím spouště fotoaparátu jich následuje ještě několik desítek – přesněji řečeno, desítek tisíc. Pokud to s fotografováním aktu myslíte vážně, pak rozhodně nemůže proběhnout podle scénáře „hadry dolu!“ – „uka prsa!“ - a „zdrháme!“. Fotografování aktu na veřejném místě sice hladinu adrenalinu katapultuje do pozoruhodných výšin, pořád se ale nejedná o válečnou fotografii, při níž kolem vás místo odhozených svršků létá ostrá munice. V první řadě tady pořád fotografujete akt: a před sebou máte druhého člověka, za něhož nesete zodpovědnost – on je nahý, vy ne. Na prvním místě proto i v „ostré akci“ zůstává komunikace – vaše modelka nebo model se musí cítit dobře a sebevědomě, musí být v pohodě a hlavně bezpečí. „S velkou mocí přichází velká zodpovědnost,“ jak se píše ve Spider-Manovi. A Spider-Man přece v civilním životě taky fotí.

Video placeholde
5 - Akce • Reflex.cz

 

Chcete vidět víc?AktyX.Reflex.cz.

 

Foto: Adam Kolář

Video: Pavel Poslušný

Modelka: Johana Provazníková

V roli fotografa: Ondřej Fiala