Nacisté se parašutisty za pomocí pražských hasičů pokusili vyplavit, voda ale z krypty unikala a uvnitř tak bylo pouze asi 90 cm.
Nacisté se parašutisty za pomocí pražských hasičů pokusili vyplavit, voda ale z krypty unikala a uvnitř tak bylo pouze asi 90 cm.
S těly se pak vítězoslavně vyfotil K. H. Frank a pro německé důstojníky byly jako občerstvení připraveny obložené chlebíčky a koňak...
Jan Kubiš A Jozef Gabčík
Parašutisté se před vodou ukrývali i v pohřebních tombách
23
Fotogalerie

Radši smrt než zajetí: Hrdinové odboje si poslední kulku schovali pro sebe, Kubiš už to nestihl

Krypta pravoslavného kostela v Resslově ulici se parašutistům několika výsadků zdála jako ideální úkryt. Jenže to by mezi svými kolegy nesměli mít zrádce. Kvůli Karlu Čurdovi skončili největší českoslovenští hrdinové druhé světové války obklíčení a totálně v pasti. Přesto dlouhé hodiny bojovali proti muniční i množstevní přesile nacistů. Většina z nich pak radši zvolila smrt vlastní rukou, jen Kubiš, který už byl v bezvědomí skončil v lazaretu v Podolí, kde se mu nacisté pokoušeli zachránit život!

Po atentátu na Heydricha se v Praze a jejím okolí začalo odehrávat doslova peklo. Nacisté zatýkali a bez milosti popravovali všechny podezřelé. Přesto zůstali hlavní aktéři výsadku Anthropoid nepolapeni. Moc dobře ale věděli, že nikde nebudou v bezpečí. Kubiš 29. května večer a Gabčík 1. června nalezli úkryt v kostele svatých Cyrila a Metoděje. Spolu s nimi se sem uchýlilo i pět dalších vojáků z jiných výsadků.

A víc jak dva týdny to vypadalo, že jsou opravdu dobře schovaní. Pak se ale gestapu přihlásil Karel Čurda a nahlásil jim jména všech, kteří měli s odbojem co společného. A několik z nich tušilo, kde se parašutisté skrývají. 18. června nacisté obklíčili kostel v Resslově ulici a zahájili boj proti sedmi mužům.

Využívali všemožné metody, ale přesto obléhání trvalo neuvěřitelně dlouho. Téměř tři hodiny bojovaly desítky vojáků proti třem mužům na kůru kostela, kteří měli jen několik málo nábojů a snad nějaké granáty. Opálka s Bublíkem nakonec zvolili sebevraždu, když věděli, že je další obrana marná. Kubiš byl v bezvědomí kvůli velké ztrátě krve ze zranění. Nacisté ho vytáhli a odvezli lékařům do lazaretu SS v Podolí, kde bojovali o jeho život.

Chtěli alespoň jednoho z atentátníků živého. Kubiš ale zemřel. Boje v Resslově ulici pokračovaly. Až když gestapo prorazilo desku, která zakrývala původní vstup do krypty, vzali si čtyři zbylí parašutisté život - někteří ke kulce přidali i rozkousnutí ampule s jedem. Jejich těla neceremoniálně vytáhli před kostel a nad mrtvými hrdiny si přípijeli koňakem.