Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Ministr zdravotnictví Roman Prymula Zdroj: ČTK

Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
Odběrový tým v Pardubicích (19.10.2020)
Ilustrační snímek
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Ministr školství Robert Plaga (12.10.2020)
Vláda zpřísnila koronavirová opatření: Plaga, Hamáček, Babiš a Prymula na tiskovce (12.10.2020)
30
Fotogalerie

Online glosář Reflexu: Prymula a jeho famílie se zařadili mezi klany kolem premiéra

Vláda Andreje Babiše ztrácí respekt, podporu a důvěru veřejnosti každou hodinou a každým svým dalším veřejným vystoupením. Premiérův dosavadní "marketingový" styl vládnutí a komunikace přestává ve vypjatých chvílích stačit. Vrcholem jeho veřejného vystupování byla včerejší tiskovka vlády s jakešovskými obraty typu „chyby se staly“. Chyby se však nedějí, ale dělají je lidé nebo skupiny lidí a někdo za ně nese odpovědnost. V tomto případě politickou. Co bude dál? Demise vlády?

Online přenos

Online přenos

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
26. října 2020 · 16:38

MRTVÍ PŘIBÝVAJÍ PO STOVKÁCH. VĚTŠINA JICH MOHLA ŽÍT

Za poslední dva týdny (od 13. do 26. října) zemřelo v Česku více než 1 100 lidí s odhalenou nákazou covid-19. To je zhruba stejně, jako za předchozích sedm a půl měsíce od březnového rozšíření epidemie v Česku. Celkem lékaři k pondělní 16. hodině evidovali 2 201 mrtvých s koronavirem, je ale prakticky jisté, že se ještě během pondělka do statistiky přidají další oběti. Za poslední týden se počet mrtvých denně pohybuje kolem stovky, rekordní byla středa se 121 zemřelými. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek na odborné konferenci pořádané Univerzitou Karlovou uvedl, že u cca 60 % obětí nebyl covid-19 hlavní příčinou smrti a nemocní trpěli různými chronickými chorobami. To už dříve připustili i další medicínští odborníci, nicméně zároveň připomněli, že většina pacientů by se svými chronickými onemocněními mohla nadále žít bez větších problémů řadu let, pokud by se jejich stav nezkomplikoval právě kvůli nákaze covid-19.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
25. října 2020 · 09:30

PŘÍKLADY TÁHNOU

Prymulova dcera, která před pár lety převzala byznys ve skomírající firmě Medimun po své matce Ruslaně, získala letos v srpnu od Ministerstva průmyslu a obchodu dotaci na výrobu dezinfekce. Že je to chucpe, vydělávat takhle díky protekci okatě na neštěstí druhých, zvlášť když ještě „poptávku“ sami z pozice síly podporujeme příkazy a zákazy? Ano! Samozřejmě.

Ale - je to přece nová norma v naší zemi, již nemalá část národa v minulých volbách posvětila. Prymula a jeho famílie se tak jen zařadili do rostoucí skupiny rodinných klanů kolem premiéra (počínaje Faltýnkovci a Schillerovci, o samotném Babišovi a jeho nenasytné chobotnici nemluvě), co díky vysokým státním funkcím, klientelismu, zneužití moci i zákonů... vysávají veřejné finance i občany této země. Příklady táhnou.

Petr Sokol
Petr Sokol
23. října 2020 · 14:51

PŘEŽIJE ZEMAN BABIŠE?

Pro prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí zničehonic vzniklo velké politické pokušení. Podrží prezident v této chvíli ministra Prymulu jako "kajícího se odborníka" a navrhne, aby zůstal alespoň po dobu krize v aktuálně nejkritičtějším úřadu země?

V minulosti si již s premiéry Miloš Zeman dokázal mnohokrát pohrát jako kočka s myší. Z jeho pohledu při takových příležitostech vždy mistrně využíl všechna dosud neodhalená zákoutí naší ústavy a většinou prosadil svou. Teď se mu naskytla šance, kterou asi ani sám už nečekal. Zeman teď může premiéru Babišovi případným neodvoláním ministra Prymuly naprosto podlomit už teď kvůli druhé vlně pošramocenou reputaci. Tím může možná dokonce přispět až k tomu, aby premiéra a svého dosud nejpravděpodobnějšího nástupce v prezidentském úřadě politicky přežil, přestože Zemanovi do konce prezidentsého funkčního období zbývají valstně již jen dva roky. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
23. října 2020 · 14:04

PRYMULA LŽE V PŘÍMÉM PŘENOSU

Ministr své neodstoupení omlouval mimo jiné tím, že nebyli s Faltýnkem v restauraci, ale v prostorách Vyšehradské kapituly. Ta to ale popírá a nikdo s ní žádné setkávání státních činitelů nedomlouval. Ve vyjádření píše:

"Majitelem objektu je Královská kolegiátní kapitula sv. Petra a Pavla na Vyšehradě. Nájemník má s majitelem objektu uzavřenou platnou nájemní smlouvu. V těchto dnech se zástupci kapituly nikdo nejednal o poskytnutí jakýchkoli prostor pro jednání představitelů státu či politiků.

Podle našich zjištění restaurace uzavřela provoz vůči veřejnosti na základě Usnesení vlády České republiky o přijetí krizového opatření. Událost zveřejněná deníkem Blesk nás zaskočila a nemáme k ní žádné přesné informace od nájemníka. Budeme po společnosti MIDI vyžadovat vysvětlení. "

Jana Bendová
Jana Bendová
23. října 2020 · 13:55

A ZEMAN SI ZASE BUDE HRÁT

Jaroslav Faltýnek tvrdil, že se setkal s ministrem Prymulou v uzavřeném salonku uzamčené restaurace, kde je nechal její majitel. Ministr Prymula před chvíli říkal, že se setkali v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, přes uzavřenou restauraci jen procházel.

Pánové si nestačili sladit notičky. Ministr Prymula na ladění s Faltýnkem neměl čas, evidentně ladil noty s vyšší šajbou, s prezidentem Zemanem. Jinak by přece neodmítl Babišem navrhovanou rezignaci.

A teď si Miloš Zeman zase může hrát. Zavřený v Lánech se už nudil.

 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
23. října 2020 · 11:26

JEDINÝ PROBLÉM: KDO KAM CHODÍ

Český problém s covidem se dá shrnout takhle: Ten, kdo přišel, už přišel v nějakém čase. Ti, co měli přijít, nepřišli. A ti, co neměli nikam chodit, někam šli. I tak teď uděláme nejlíp, když nebudeme chodit nikam, má to cenu.

Jana Bendová
Jana Bendová
23. října 2020 · 10:21

OTÁZKA ZA MILIÓN

Napětí stoupá, nervy k prasknutí, zvědavost napnutá jako struna: copak asi vymyslí Babišovi markeťáci, aby zahladili Prymulův kardinální úlet?! 

Jana Bendová
Jana Bendová
23. října 2020 · 14:22

INTERNACIONÁLNÍ POMOC 2020

Česku v čele s premiérem "Nedáme-sami-máme-málo" nabízejí Němci lůžka ve svých nemocnicích, Evropská unie posílá ze svých rezerv plicní ventilátory, NATO včetně Američanů zase vojenské lékaře, Tchajwanci darovali linky na výrobu roušek. Od prezidentových přátel z Číny máme ten zatracený koronavirus a roušky, které jsme si zaplatili pěkně na dřevo, a ještě se vládní činitelé vděčně klaněli na letišti. Komentář je nejspíš zbytečný.

 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
23. října 2020 · 10:15

SKRYTÁ SEBEKRITIKA?

„Jsme nepoučitelní,“ sdělil včeraz matenému zarouškovanému národu Roman Prymula, aktuální ministr zdravotnictví a muž, který si z nového koronaviru, strachu a cizího neštěstí udělal svůj byznys. Jde o vzácnou sebekritiku? Ale kde. Šlo o výtku nám všem, kteří jsme se poté, co vláda na jeho doporučení udělala něco, o čem ještě nedávno tvrdila, že neudělá, rozhodli nakoupit v prodejnách či využít služeb, jež jsou od středeční ranní šesté zavřené.

Tato výtka byla však jen kapkou v plivanci na naše hlavy: dobře vám tak, když neděláte přesně, co chci, dostanete domácí vězení.

A jak řekl, tak se stalo. První část pohádky bychom tedy měli. Kdysi vzkvétající království je zakleto a hrozba, jež se vznáší doslova ve vzduchu, je bohužel reálná… Teď ještě najít statečného jinocha či děvče, kteří se prosekají kolem estébáckého draka až k tomuto černokněžníkovi s výložkami na ramenou a zlomí jeho kletbu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
22. října 2020 · 23:48

JDE TO DOKONCE I BEZ CHYTRÉ KARANTÉNY

Od začátku pandemie denně sleduji její vývoj v Maďarsku. To má těžce zanedbané zdravotnictví, ve všech možných statistikách za tím českým zaostává. O chytré karanténě nemůže být řeč, v Maďarsku se testuje na covid skoro nejméně z Evropy. Přesto jsou aktuální počty hospitalizovaných i obětí covidu sotva poloviční proti českým. Co dělá takový rozdíl?

Napadají mě tři odlišnosti. V Maďarsku se i přes léto nosily roušky ve vnitřních prostorách a vntiřní akce byly dost omezené. Zadruhé od začátku řídí opatření hlavní hygienička, vláda její kroky jen podporuje před veřejností, za celou dobu nenastaly žádné personální změny, zatímco ministr Prymula je za půl roku už v páté funkci. A zatřetí: maďarská média, kdo ví proč, nedávají permanentně prostor epidemii komentovat zubařům a fyzioterapeutům. Co myslíte, mělo něco z toho svůj podíl? Nebo mají Maďaři jen štěstí?

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
22. října 2020 · 14:12

NĚKDO KŘIČÍ, NĚKDO POMÁHÁ

Hradní kancléř Mynář (bez prověrky, organizátor jarní ilegální zabíjačky v nouzovém stavu a zákazu vycházení, příjemce dotací na nefukční sjezdovku, objednavatel výhružného dopisu u čínské ambasády pro zesnulého šéfa Senátu Kuberu, a šéf člověka, který v Lánech vybudoval ileální kamenolom) si posteskl, že předávání státních vyznamenání 28. října kritizoval pražský primátor Hřib. Na tiskovce, kde zakázal novinářské dotazy, oznámil, že se předávání vyznamenání ruší, Hřib že má odstoupit z funkce a dát si facku. Ten zatím nastoupil jako medik do pražské nemocnice. To asi nepotřebuje další komentář (ať už si o Hřibovi myslíte, co chcete).

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. října 2020 · 19:31

POPRVÉ PŘES 100 MRTVÝCH ZA DEN

Podle aktualizovaných údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo v pondělí 19. října vůbec poprvé od začátku epidemie v Česku více než 100 lidí s nákazou covid-19 za den. Případy úmrtí nabíhají do statistiky postupně - čím aktuálnější datum, tím větší pravděpodobnost, že se číslo ještě zvýší.

Statistika úmrtí dle ÚZIS
Statistika úmrtí dle ÚZIS
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
21. října 2020 · 16:28

TEMELÍN, NEBO DUKOVANY? 

Plukovník Prymula připustil, že žáci prvního stupně se 2.listopadu do škol nevrátí. Dříve přitom tvrdil, že k takovému scénáři by mohlo dojít výhradně v případě jaderné havárie. Čili se ptáme: Kde to bouchlo? V Temelíně, či v Dukovanech? 

Je tragikomické sledovat, jak si vládní představitelé nabíhají na vidle předchozích kategorických výroků. Prymula vlastní výrok zpochybnil v ten samý den, kdy Andrej Babiš oznámil další kolo celoplošných opatření, o nichž v létě tvrdil, že nikdy nepřijdou. Možná se brzy dočkáme i revize kultovní hlášky "Nikdy neodstoupím." 


Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
21. října 2020 · 15:19

ZAVÍRÁME MÉDIA S VÁCLAVEM KLAUSEM MLADŠÍM

Šéf Trikolory se nechal slyšet, že když už plk. Prymula zavřel ekonomiku, mohl by na týden dva zavřít i média, která jen šíří paniku a strach. Možná se Klaus mladší skutečně obává o spoluobčany, zejména starší generace, na něž denní masáž titulky o rekordních počtech nakažených i mrtvých asi nemá nejlepší dopad. Nebo si bývalý středoškolský učitel, který do veřejného prostoru s oblibou šíří "selský rozum" a nejrůznější údaje nepodepřené realitou, chce jen vyřizovat účty. Podivné ale je, proč své volání po  zkrocení médií uveřejnil pan Klaus na Facebooku, největší mediální platformě planety. Neposloužila by nějaká tradiční, konzervativní metoda lépe? To se u Klausů v obýváku, či legendární kuchyni, odkud již vzešlo tolik dobrých věcí, nenajde třeba ruční tiskařský lis? 


Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
21. října 2020 · 13:49

LOCKDOWN JE TU A ZLEPŠENÍ KOMUNIKACE SE NEKONÁ

Vláda právě vyhlásila lockdown. I když tomu tak Babiš zakázal říkat a podle ministra Prymuly to lockdown není, protože není omezené vycházení z domu po vzoru Izraele. Opět to byl festival zmatku. Nejprve vystoupil Andrej Babiš a omluvil se. Roztřeseným hlasem a skleněnýma očima dal najevo, že zemi v pevných rukou nedrží. Pak předal slovo Prymulovi, který desítky minut mluvil o tom, co proč NĚCO zavřou. A pak teprve řekli, CO všechno zavřou. Jenže seznam výjimek je tak dlouhý, že to lidé nemohli probrat. Článek s omezeními pro vás tedy připravujeme, až to přehledně vypíše sama vláda. Což v době TK neudělala, ale Prymula si grafické posty na Twitter samozřejmě fláknul. Jen vyvolali další otázky. Už je to tedy ta zlepšená komunikace nebo se na tom stále pracuje?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. října 2020 · 09:25

POČTY MRTVÝCH VS PRÁVO NA NÁZOR

Od začátku října zemřelo v Česku 948 lidí s covid-19. To je plus mínus polovina z často omílaného odhadu dvou tisíc mrtvých, kteří se u nás ročně připisují chřipce. Za dvacet dní!

Pořád málo? Dobře. Z těch 948 mrtvých za posledních dvacet dní jich 352 umřelo v posledních pěti dnech. Neboli je zjevné, že smrtící tempo dál dramaticky zrychluje. V posledních pěti dnech je průměr 70 mrtvých denně. Jednoduchý příklad: Kolik jich bude tímto tempem do konce roku?

Nepočítejte se s tím, bylo by to zbytečné – další zrychlení následuje. Statistika úmrtí má totiž cca dva týdny zpoždění oproti číslům nakažených. To znamená, že nynějších 70 mrtvých za den jsou lidé nakažení v době, kdy denně přibývalo cca 5 tisíc odhalených případů. Včera jich bylo už skoro 12 tisíc…

Ale klidně dál poslouchejte lidi, kteří vám budou říkat, že se toho zase tolik neděje. Na názor má přece právo každý.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
21. října 2020 · 08:55

TRASOVAT BY MOHLA I KRIMINÁLKA

Městská policie v Plzni vyčlenila šest strážníků, kteří pomáhají krajské hygieně s trasováním rizikových kontaktů lidí nakažených koronavirem. Všichni nejprve prošli odborným školením epidemiologů. Pomoc jistě chvályhodná a zároveň tip pro republikovou policii – co kdyby u vybraných lidí pomáhali s trasováním třeba detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu? Pozitivní test na covid-19 měli v minulých dnech například prezidentův poradce Martin Nejedlý, ministr zemědělství a významná postava tuzemského agrobyznysu Miroslav Toman...

Reflex
Reflex
20. října 2020 · 17:26

IRSKÁ CESTA - NEJPŘÍSNĚJŠÍ V EVROPĚ

Irská vláda dnes oznámila jedny z nejpřísnějších protikoronavirových opatření v Evropě. Zavřou se maloobchodní prodejny, které neposkytují klíčové služby, restaurace a hospody budou nově smět pouze prodávat jídlo s sebou. Zároveň vláda obyvatele vyzvala, aby se drželi ve vzdálenosti do pěti kilometrů od domova. Školy v Irsku naopak zůstanou otevřené. 

 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
20. října 2020 · 16:50

PRYMULA BUDE ZPŘÍSŇOVAT

Přijdou vám roušky venku a v autech moc? Tak to ještě nebylo všechno. Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes ve sněmovně naznačil, že bude ještě zpřísňovat. Blíží se totiž vrchol vlny těžkých případů a nemocnice by to nemusely zvládnout. Více zde.

Reflex
Reflex
20. října 2020 · 13:48

SLAVNÁ OBĚŤ NEMOCI COVID-19

Ve věku 79 let včera večer zemřela filmová a divadelní herečka Jana Andresíková, známá jako čarodějnice z Arabely nebo hlas Whoopi Goldberg. Informaci přinesl server blesk.cz. „Jana byla už několik měsíců po operaci zlomeniny nohy v Centru následné péče v Mělníku, kde rehabilitovala. Jenže teď byla převezena do mělnické nemocnice, protože jí už několik dní bylo špatně. Byl u ní potvrzen koronavirus, ovšem záhy nato, dnes kolem poledne, bohužel zemřela. Její tělo bylo oslabené několika srdečními kolapsy a mrtvicemi,“ dodal pro Blesk hereččin kamarád René Kekely. Více se dočtete zde.

Reflex
Reflex
20. října 2020 · 12:28

ITÁLIE ZPŘÍSŇUJE OPATŘENÍ. V LOMBARDII ZAKÁŽOU NOČNÍ VYCHÁZENÍ

Lombardii, bohatý region na severu Itálie a také nejhůře zasažený koronavirem, čeká od čtvrtka noční zákaz vycházení. Stane se tak poprvé od května, kdy skončila v Itálii první karanténa. Zákaz nočního vycházení bude platit od 23:00 do 5:00 hodin, informovala dnes agentura AFP. O víkendech by také měla zůstat uzavřená obchodní centra, která neprodávají potraviny.

Ministr zdravotnictví a představitelé regionu se na nových opatřeních shodli po dalším výrazném zhoršení epidemické situace v oblasti. Lombardie v pondělí zaznamenala 1687 nových případů nákazy koronavirem, celá Itálie oznámila 9338 nových případů. Za poslední týden vzrostl počet hospitalizovaných s koronavirem v Lombardii o 145 procent, počet osob na jednotkách intenzivní péče o 126 procent.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
20. října 2020 · 10:16

MALÉ SVĚTÝLKO NA KONCI TUNELU?

Tak nám kleslo repordukční číslo! Zatímco počty nově nakažených, hospitalizovaných i zemřelých jsou sexy a automaticky se dávají do titulků, trochu se zapomíná na to, k čemu se upíná vláda. Reprodukční číslo. Ještě před pár dny mělo hodnotu 1,5 a vývoje epidemie podle výpočtů díky němu naplňovaly ty nejčernější scénáře. Dnes je už "jen" 1,3. Stále je to špatné, protože jakákoli hodnota nad 1, je špatně. Ale může to ukazovat, že se to vyvíjí dobrým směrem. Tak snad. 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
20. října 2020 · 09:50

SLÍDIL NEJEN DO OUŠKA = APLIKACE EROUŠKA?

Přišla nám téměř všem. Zpráva s výzvou hlavní hygieničky, abychom si do svých mobilů nainstalovali mobilní aplikaci eRouška, která by nás měla být schopna informovat (a snad dokonce včas varovat – sic!) o možném styku s covid pozitivním člověkem. Stačí jen pár kliknutí a eRouška se rozvine v pozadí našich telefonů, nenápadně, tiše, neviditelně bude sbírat a odesílat data o našich kontaktech a… o čem všem ještě? A koho by to zajímalo, když jde o vyšší dobro, o zdraví nás všech, o odpovědný přístup. Jen se trochu zdá, že se už zase chce odpovědnost jen po některých – odborníci na kyberbezpečnost totiž vzápětí po hromadném státním spamu varovali, že výzva k eRoušce představuje bezpečnostní riziko. O tom, jaké riziko zneužití osobních informací představuje samotná aplikace, se už také mezi IT profesionály rozhořela ostrá debata. K tomu se přidali další softwaroví experti s tím, že navíc ani aplikace moc nefunguje… A teď babo – nebo algorytme? - raď.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. října 2020 · 11:12

MÁ PRYMULA POHŘEBNÍ SLUŽBU?

Dezinformací, které více či méně souvisejí s epidemií koronaviru, se zejména na sociálních sítích objevují spousty. Většina nestojí za povšimnutí, ale dnes ráno mne přece jen jedna pobavila. Neznámý autor si dal tu práci a vytvořil falešný výpis z živnostenského rejstříku, podle kterého si ministr zdravotnictví Roman Prymula zaregistroval 22. září živnostenské oprávnění na provozování pohřební služby. Že je to blbost si může každý ověřit na dvě kliknutí ve veřejně přístupném rejstříku na www.rzp.cz. Přesto se ale falešný výpis šíří po Facebooku a sdílejí ho další a další lidé. Asi aby to stihli, „než to smažou“.

Falešný výpis z živnostenského rejstříku
Falešný výpis z živnostenského rejstříku
Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. října 2020 · 21:29

HUMANITÁRNÍ POMOC PRO ČESKO?

Česko prostřednictvím Hasičských záchranných sborů žádá o humanitární pomoc další země Evropské unie. Zbytek Evropy tak teď bude pomáhat české vládě, která třeba odmítla opakované prosby Itálie o pomoc s azylovým řízením (tedy nikoli přijetím) pár desítek migrantů a nedávno říkala, že země zasažené covidem nemají dostat větší podporu. Německým, francouzským nebo italským daňovým poplatníkům nezbývá než se nad tím povznést.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
18. října 2020 · 15:47

SBOHEM, MICÍKU

Hvězdou posledních týdnů se stal profesor Flégr. Některé jeho predikce z prázdnin ohledně zářijového a říjnového vývoje nákazy koranavirem vyšly poměrně přesně a tak je nyní Flégrův hlas často slyšet. Popel na hlavu si nasypal i ministr kultury Zaorálek. „Vláda měla poslouchat spíš Flégra, než Šmuclera“, nechal se slyšet. Parazitologovi s vizáží komiksového záporáka se na výsluní zjevně zalíbilo, odložil logaritmické pravítko i matematické modely a začal své příspěvky na sociálních sítích, adresované kočce Micíkovi, obracet k obecnějším otázkám. Vláda prý má být mnohem tvrdší v opatřeních i jejich vynucování. Lidé by při ochraně před nákazou měli být důslední, i kdyby to mělo znamenat ztrátu či změnu zaměstnání, Policejní ředitel by měl skončit, protože represivní složky málo pokutují nenošení roušek. A tak dále. Nyní vytáhl nejtěžší kalibr. Je prý třeba začít uvažovat o dalším omezení občanských svobod, konkrétně práva na soukromí. Pro lepší podchycení nakažených osob by podle Flégra měl stát začít občany plošně sledovat přes určování polohy jejich mobilních zařízení. Rovněž by stát měl mít možnost sledovat jejich finanční transakce, míní Flégr.

Podobné návrhy je nutné co nejdůrazněji odmítnout. Česká republika není ve válce, ani tu neřádí mor. Čelíme epidemii respiračního onemocnění, které má u malého procenta nakažených vážný průběh. Pan profesor nechť si doma sleduje svého Micíka, ale vyhrožování občanům si může odpustit. Případně šmírovací zlepšováky nabídnout třeba v lidové Číně. Ale tam už je vlastně dávno zavedli.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
18. října 2020 · 12:06

IZRAELSKÝ SCÉNÁŘ

Co nás může čekat v příštích týdnech? Napovědět může situace v Izraeli, kde se právě teď začíná s rozvolněním tvrdé karantény. Izraelci se poslední měsíc nesměli vzdalovat více než půl kilometru od domu, byly zavřené školy, školky i restaurace. K těmto opatřením Izraelci přistoupili, když v zemi s 9 miliony obyvatel přibývalo kolem 8 tisíc pozitivních denně. Teď se otevírají jesle a školky, národní parky a pláže, lidé se můžou shromažďovat v počtu do deseti lidí vevnitř a do dvaceti venku. To vše v době, kdy se přírůstky snížily na přibližně 2 tisíce denně. Opatření se ale budou uvolňovat velmi pomalu, podle plánu až do února. 

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. října 2020 · 16:41

ROHLÍK LEPŠÍ NEŽ SEMAFOR

Už to tak bývá, že roli státních instuticí převezmou soukromé firmy. Ministerstvo zdravotnictví sice každý pátek zveřejňuje semafor epidemie podle okresů, nejlepší indikátor postupu infekce ale najdete jinde. Online supermarket rohlík.cz má poslední dny podobný přetlak jako na jaře, omezil objednávky na jednu osobu na den a maximálně do 35 položek. A to zkrátka znamená, že druhá vlna nabírá na síle.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
17. října 2020 · 14:06

NENÍ MRTVÝ JAKO MRTVÝ

Pandemie nového koronaviru si vybírá oběti i z řad těch, kteří se virem Covid-19 nenakazili; přesně jak varovali mnozí lékaři, co léčí reálné pacienty a nejsou pouhými teoretiky. Podle londýnské Imperial College se jedná o takzvaná nepřímá úmrtí ať již v důsledku horší nebo méně dostupné lékařské péče (která dlouhodobě upřednostňuje „prominentní“ pacienty s koronavirem před jinými vážně a smrtelně nemocnými či zraněnými), nebo způsobená ztrátou sociálních kontaktů, depresemi, domácím násilím v důsledku izolace a karantény, zvýšeného užívání návykových látek z téhož důvodu.

Jen v evropských zemích máme desítky tisíc „dodatečných“ koronavirových úmrtí. O těchto obětech koronaviru se ale nemluví, neboť jdou primárně na vrub odpovědných míst, která je ignorují ve jménu ‚vyššího dobra‘. Zkrátka není mrtvý jako mrtvý. Zdá se, že na tragicky zemřelých, jež nebyli a nebudou současně pozitivní na Covid -19, nikomu až tak nesejde.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. října 2020 · 11:32

BEST IN COVID? JEŠTĚ ANDORRA A GUAM

V přírůstcích nakažených covidem Česko zaostává už jen za Andorrou a Guamem. První má počet obyvatel téměř stejný jako Praha 3, druhý o trochu menší než Plzeň, takže tam k výkyvům dochází rychle. Premiérovo "best in covid" tak už téměř platí.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
16. října 2020 · 19:15

REQUIEM ZA EET

Vláda dnes odložila EET do konce roku 2022. Což znamená, že tento projekt de facto pohřbila. Kde jsou nemocnice, dálnice, oparvené památky, školy, školky, které měly být postaveny z výnosu EET? (Vrchní vládní matematik, národohospodář a někdejší ministr financí Babiš odhadoval roční výnos téměř na 20 miliard korun.) Kde je narovnané podnikatelské prostředí? A hlavně - kdo se aspoň omluví (o komepnzacích vůbec nemluvě) těm desetisícům zničených živnostníků a drobných podnikatelů? Už vím. Kalousek. 

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
16. října 2020 · 11:50

"ŠÍLENEC" FLÉGR A "NORMÁLNÍ" PEKOVÁ?

Profesor a evoluční biolog Jaroslav Flégr publikuje na Facebooku černou předpověď vývoje koronaviru u nás zhruba od konce léta. Řada lidí, ho považuje za šílence či koronaalarmistu. Nelze ale upřít, že v řadech předpovědí měl pravdu. Opačným extrémem tu pak máme Soňu Pekovou. Molekulární genetičku a bioložku, která tvrdí, že do Vánoc je vše za námi. S oběma jsme vám nabídli rozhovor - Flégr byl v Prostoru X a Peková na besedě Hovory X. Lépe se nám poslouchá to druhé, i když to první zní pravděpodobněji. 

Dnes jsme také na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví slyšeli, že kolaps zdravotnictví kvůli epidemii covidu-19 podle koordinátora intenzivní péče Vladimíra Černého nehrozí. Kapacita nemocniční péče bude posílena o 5000 lůžek a také o 800 až 1000 lůžek intenzivní péče. Navíc stavíme polní nemocnici v letňanech. Na to konto Flégr publikuje prostý matematický graf s vývojem hospitalizovaných, který predikuje na konci října 10 000 pacientů. Zdravotníky tak jako tak čekají krušné týdny, tak snad si o Vánocích skutečně budou moci dát nohy nahoru. I když to se asi nestane.

Jana Bendová
Jana Bendová
16. října 2020 · 10:27

POPRVÉ!

Je-li něco v životě poprvé a je-li to současně podstatné, člověk si to zapamatuje třeba i navždy. Právě vkládám do diáře života další POPRVÉ. Koronavirové. Poprvé mi aplikace eRouška sdělila, že jsem se setkala s osobou, u které bylo potvrzeno onemocnění COVID-19 (dotyčná osoba mi to ústně sdělila už den předtím).   

Až do včera jsem si myslela, že jsme si s eRouškou moc neporozuměly. Když jsem si jí před několika týdny stáhla, každý den mi hlásila, že jsem se s nikým nakaženým nesetkala. Pak tohle aktualizované avízo zmizelo. Nejspíš se cosi pokazilo, eRouška mi nefunguje, jak má, myslela jsem si. A hle, funguje! Píše, co dělat, pokud mám příznaky a co, pokud příznaky nemám. Pod radami se objevila rubrika Předchozí riziková setkání. Otvírám a vidím, že dvě riziková setkání příliš blízkého druhu jsem měla už i krátce předtím, před mým POPRVÉ.  

A teď babo raď, až budu jednou vnoučatům vyprávět o mém covidovém POPRVÉ, jaké datum uvedu?!

P.S. Dnes mi nad ránem přišla sms z testovací laboratoře, že v mém vzorku nebyl SARS-CoV-2 zjištěn. Kéž je tedy tohle moje covidové POPRVÉ současně i NAPOSLEDY. 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
16. října 2020 · 09:33

BOJ SE, NEBOJSO

Víc než šedesát procent Čechů se prý momentálně nového koronaviru nebojí jako na jaře, ale má z něj respekt.

To je přece dobrá zpráva! Strachem si každý z nás ubližuje, je prokázáno, že prožívat úzkost, bát se, stresovat… výrazně oslabuje imunitu a v boji s virem je třeba pravý opak. Navíc lidé ovládaní strachem se chovají zkratkovitě, uzavírají se do sebe a vymezují se ostře vůči všem a všemu, kopou kolem sebe, jsou zlí, egoističtí; zkrátka všecko špatně.

Mít z nemoci respekt a uvědomovat si, že situace je vážná a komplikovaná, ale ne beznadějná, vždyť nejde o válku, o konec světa, o mor…, je dobré. Nosit roušky tam, kde se mohu potkat zblízka s úplně cizími lidmi, umývat si ruce, dodržovat hygienická opatření, ale nebát se žít, nebát se dýchat. Nebát se.

Mocné hlasy řídící tento stát však mluví o tom, že mimo područí strachu jsme nedisciplinovaní, a proto čísla nakažených rostou, nemocnice se plní a vize přeplněných polních nemocnic mohutní.  Ano, málo se prý bojíme. Otrnulo vám, holoto, říká premiér, všecko špatné je jen vaše vlastní chyba. Čím dál víc zástupců vlády a oficiální státní linie boje s Covid-19 proto sahá k výhrůžkám.  Kdo se nebojí, je nezodpovědný a za to všecko, co se teď kolem nás děje, může. Strach je podle nich nezbytný, abychom to zvládli.

A právě v takových chvílích je víc než na místě sáhnout do knihovny a vytáhnout pohádky. Archetypy, v nichž je koncentrovaná moudrost předků a je převyprávěná tak, aby to pochopil i občan snídající každý den koblihy z Babišových fabrik. Pyšná princezna a s ní mimo jiné bizarní zákaz zpěvu tu už byl před pár dny. Co takhle ta O Nebojsovi?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
16. října 2020 · 09:12

CO ZKUSIT TRIČKA, MÁRO?

Když ještě jako místopředseda vlády a ministr financí vypadl Andrej Babiš na začátku roku 2017 z role a hulvátsky vyjel na televizní reportérku, pokusil se jeho propagandista Marek Prchal obrátit vše v žert a nechal vyrobit trička s hláškou "Sorry jako". Tou totiž Babiš uzavřel svůj agresivní odmítavý výpad, když se ho novinářka ptala na jeho příjmy. Poté, co se teď Česká republika pod Babišovým vedením propadla ve všech koronavirových statistikách na nejhorší místa na světě, mohl by to Babišův tým zkusit zopakovat - co nechat vyrobit trička s hláškou "Best in Covid"? Tou Babiš v létě agresivně mistroval celý svět, když tvrdil, že Česko (rozuměj on) zvládlo epidemii ze všech nejlépe. Třeba by to zabralo a lidé by si nevšimli, že kvůli Babišovi a spol. se musí budovat polní nemocnice, prudce přibývá nemocných a mrtvých a situace se dál zhoršuje.
(Omluvte nízkou technickou kvalitu grafického návrhu, kreativní tým hnutí ANO jistě vyrobí preciznější verzi.)

Co zkusit trička, Máro?
Co zkusit trička, Máro?
Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. října 2020 · 20:49

JAK SE TO NĚMCŮM POVEDLO?

Česku v případě přetížení nemocnic pomůže Německo. To v létě zachovalo mírné restrikce a potvrzuje, že masivní testování a roušky ve vnitřních prostorech jsou nejlepší ochrana ekonomiky. Podíl pozitivních z testů je tam v jednotkách procent a země celkem normálně žije, s otevřenými školami i hospodami. A to se dokonce obešli bez rad zubařů a zpěváků!

Dušan Šrámek
Dušan Šrámek
15. října 2020 · 15:49

SEN, NEBO REALITA

Sedím v hospodě, popíjím pivečko, a bloumám v mobilu, koho bych mohl vytáhnout, abych nechlastal sám. Výčepačka mi staví na stůl další žejdlík, a začne. „Tak si představte, že teď díky teď té nové koronavirové pomoci můžeme prodávat jeden druh cigár levněji.“ A táhne mě k pultu, kde mi ukazuje v šuplíku, o které jde, „A, moje oblíbené doutníčky, které zrovna kouřím,“ zajásám. Jenže pak se natáhne kamsi dozadu, a před oči mi strčí jakýsi ferman. Doprostřed zabodne prst na jeden z bodů. „Tady ale píše Ministerstvo financí, že se na ně výjimka nevztahuje, takže co s tím,“ krčí bezradně rameny. Tak tohle hned musím napsat do Reflexu jako glosu, co je to za debily. Dopíjím, a běžím domů k počítači. Když v tom…ty vole, vždyť už jsou všechny hospody zavřený, to je nějak divný, je má poslední myšlenka před tím, než se definitivně probouzím. Nehrabe mi už z toho? A byl to fakt jenom sen, nebo ve snové zkratce zhuštěná realita?

Marek Stoniš
Marek Stoniš
15. října 2020 · 15:44

MÁ PETR FIALA PLÁN B?

Jako na všechno, jsou i na novou inciativu předsedy ODS Petra Fialy hlasovat ve Sněmovně o důvěře vládě Andreje Babiše dva názory: Neschopný a zmatený Babiš by měl odejít okamžitě. Neschopný a zmatený Babiš si ten koronaprůšvih musí "vyžrat" až do konce. Zatím si netroufám odhadnout, jak by takové hlasování vypadalo. Andrej Babiš v současné době nemá velkou podporu nejen opozice, ale asi si nemůže být jist vlastními řadami. V hlasování o důvěře ovšem nehrají roli jen racionální argumenty, ale zákulisní dohody, strategie a vyjednávání. Ale hlavně - kdo vyvolá hlasování o důvěře, měl by mít plán B, pokud se mu vládu podaří svrhnout. Pamatujete, co se dělo poté, co Jiří Paroubek avanturisticky v roce v březnu 2009 svrhl kabinet Mirka Topolánka? Ano, nakonec nastoupilo do čela vlády želé Jan Fischer. Proto je na místě se ptát: Petře Fialo, máte takový plán? A mohli bychom jej vidět? 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. října 2020 · 14:09

NOVÁ NEMOCNICE V LETŇANECH - ZAŘÍZENO!

Situace je tak vážná, že armáda začíná zřizovat na výstavišti v pražských Letňanech nouzovou nemocnici pro 500 lidí. Další mají následovat, mluví se o sportovních halách a stadionech. Co na to sociální sítě?

"Úplně vidím ty billboardy před příštími volbami: Nová nemocnice v Letňanech - ZAŘÍZENO!"

"No konečně bude mít to metro do Letňan nějaký smysl."

"Už chápu, proč byl ten Národní investiční plán plný sportovních hal."

Je to sice tak trochu smích přes slzy, ale lepší než slzy samotné. Průšvih to nezastaví, ale lepší mu čelit s humorem. Dokud to jde.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
15. října 2020 · 11:55

ZA DESET DNÍ 409 MRTVÝCH. STAČÍ?

Debaty o tom, zda a jak je či není současná epidemie koronaviru v Česku nebezpečná, neberou konce. Pojmy jako exponenciální nárůst a komunitní šíření jsou zjevně složité. A zatím přece pořád ještě neleží nemocní v tělocvičnách a mrtvé je kam dávat, tak co? Tak to zkusme jednoduše na dvou číslech. Za sedm a půl měsíce epidemie umřelo v Česku necelých 1 200 lidí pozitivních na covid-19. Z tohoto počtu jich ovšem zemřelo 409 za posledních deset dní. Stačí to k pochopení, že tempo dramaticky zrychluje a situace se rapidně zhoršuje? Zdrojem dat je web Ústavu zdravotních informací a statistiky.

 

Počty zemřelých na covid-19
Počty zemřelých na covid-19
Adéla Knapová
Adéla Knapová
15. října 2020 · 09:37

VIDĚNO ZVENČÍ APOKALYPSA

„Nechceme se vracet do toho průšvihu. Skutečně mě to znepokojuje. Co se to proboha u nás děje?“ ptá se kamarád, který je na momentálně novým koronavirem výrazně méně zasaženém jihu Evropy a za pár dnů by měl přiletět zpět do rodné Prahy i se ženou a malým dítětem. „Česká republika je prý v lockdownu. Žiješ? Nepotřebuješ něco poslat? Máte dost jídla a léků?“ píše mi pro změnu opakovaně několik dní po sobě kamarádka z Austrálie. Druhá kamarádka z Itálie dokonce přes Skype sděluje, že se za mě a mou rodinu modlí, abychom tu apokalypsu, co Česko drtí, přežili v pořádku.

A já nevím, co jim odpovědět. Kromě poděkování. Průšvih to je. Dal se ale čekat. Apokalypsa? Možná morální a společenská. Spíš nejistota a zacyklení v protimluvech, prudké a nečekané vychýlení z osy dlouhodobého normálu (ale co je normál a kdo o něm rozhoduje?). On už obyčejný pracovní výjezd z Prahy třeba na Valašsko minulý týden byl ve znamení přivřených očí, podezíravých gest a téměř vzteklého zklamání, že se kdokoliv, kdo přichází ze zamořeného města, nepohybuje ve skafandru a nestříká kolem sebe nepřetržitě dezinfekci… Zasmějeme se té představě. Ale hořce a jen trochu. Možná že právě tak apokalypsa začíná?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. října 2020 · 19:04

NEJSEM BABIŠ, ABYCH VYKŘIKOVAL „NIKDY! NIKDY! NIKDY!“

Vyčetl mi v diskusním příspěvku pod jedním z mých komentářů čtenář, že prý jsem úplně otočil a zatímco dřív jsem měl pro jakákoliv opatření navrhovaná ministerstvem zdravotnictví jen ostrou kritiku, teď doporučuji jejich dodržování. Nepopírám, je to z velké části pravda. Jak už to ovšem bývá, má to svá drobná „ale“. Zaprvé – opatření jsou vždy navrhovaná v konkrétní dobu, což je poměrně zásadní okolnost. Zjednodušeně, aby to pochopil opravdu každý: Navrhujete-li hasit, aniž by hořelo, nemá to takový smysl, jako když vám z domu šlehají plameny. Zadruhé – rozsah opatření a intenzita jejich dopadů na společnost by vždy měla být přiměřená aktuální závažnosti problému. Opět jednoduše: I když už hoří, je třeba přemýšlet, jestli je nutné přivolat několik hasičských jednotek s výškovou technikou a vodními děly, nebo stačí třeba kýbl s vodou. A zatřetí – zásadní vliv na moji důvěru či nedůvěru k protiepidemickým krokům má to, kdo je připravuje, předkládá a obhajuje. Zcela konkrétně: Pokud s drakonickými opatřeními proti epidemii přichází 33letý kariéristický právník bez praxe, životních zkušeností a bez schopnosti obhájit jejich smysl před uřvaným premiérem, který navíc klidně ráno řekne černá a večer bílá, je moje důvěra skutečně násobně nižší, než když kroky nutné pro zmírnění epidemie předkládá lékař, profesor, špičkový epidemiolog s mnohaletými manažerskými zkušenostmi a s profesním renomé na mezinárodní úrovni. Čímž neříkám, že mu věřím stoprocentně. Jsem si plně vědom jeho občasných (zejména komunikačních) úletů, ale aspoň nepochybuji, že ví, o čem mluví. Zatímco jeho předchůdce, jehož největší životní zkušenost před ministerským postem byla účast v televizní reality show, by nám pro změnu mohl třeba zazpívat hezkou písničku.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
14. října 2020 · 16:36

ŠPATNÝ SCÉNÁŘ

Kdyby psal český rok 2020 začínající scénárista, zkušený dramaturg by si odevzdaný materiál přečetl a pak mu rozšafně poklepal na rameno se slovy „Uber, mladej“. Ono narvat do jednoho filmu nezvládnutou globální pandemii, prezidenta coby mstivého starce, který nechává vyrábět kompro na šéfa rozvědky, v roli premiéra mít egomaniakálního miliardáře posedlého mikromanagementem   a hvězdopravectvím a teď do toho ještě narychlo vrazit povodně je fakt přes čáru. Bohužel, my si tento mizerný scénář musíme odžít. Stopáž snímku se nebude počítat na hodiny, ale na měsíce. A vstupné na něj budeme splácet ještě za pár let.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. října 2020 · 16:13

VÍRA V ROCE ČÍNSKÉHO VIRU

Aktuální data STEM ukazují, píše Česká biskupská konference, že letošní pandemie vírou u nás příliš nezahýbala. Na otázku „Věříte v Boha“ odpovídá kladně téměř třetina respondentů (30,5 %), k církvím se jich pak hlásí 26 %. Zbožnější jsou starší lidé než mladší a ženy víc než muži. Zajímavé je, že vzhledem k ekonomické aktivitě je věřících o něco více mezi OSVČ a podnikateli než mezi zaměstnanci a studenty.

Tak Pán Bůh s námi a covid pryč!

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. října 2020 · 11:21

MINISTŘE PLAGO, RUCE PRYČ OD DĚTÍ!

Ministr školství Robert Plaga zaútočil na vítězství v neoficiální soutěži o největšího vládního trotla. Během několika hodin dokázal prohlásit, že bez ohledu na cokoliv nastoupí děti do škol znovu 2. listopadu, ale možná taky ne. Plagu i jeho vládní kolegy bych s dovolením upozornil, že absolutní tvrzení typu "už nikdy nebudou plošná opatření", "nová opatření budou nejdříve za týden", "do škol bez ohledu na cokoliv" a další podobná, může za dané situace pronášet jen hlupák. Opakovaně se ukázalo, že změní-li se zásadně situace, nic z řečeného neplatí  - což je samozřejmě správně. Především bych ale konkrétně ministru školství rád důrazně připomněl, že DĚTI NEPATŘÍ STÁTU! Stát může říci, že situace je natolik dobrá, že tehdy a tehdy lze obnovit docházku do školy. O tom, jestli v tu dobu mé dítě do školy skutečně půjde, ale rozhodnu já a jeho máma. A buďte si, milý ministře Plago, jistý, že pokud budeme mít pochybnosti o tom, že je syn ve škole v relativním bezpečí, můžete se postavit třeba na uši, ale nedostanete ho tam ani heverem. Mimochodem - stokrát víc než vám věřím jeho učitelce. Svým včerejším blábolem jste mne jen utvrdil v tom, že dělám správně.

Adéla Knapová
Adéla Knapová
14. října 2020 · 10:36

BÁT SE ŽÍT ZE STRACHU O ŽIVOT

Čísla jsou děsivá. Jasná. Nesmlouvavá. Tak trochu zlá, neboť chladná. Číslům – ať už jakýmkoliv a prezentovaným kýmkoliv – věříme. Jen včera v Česku přibylo 8325 nakažených. Čísla nakažených, nemocných, těch, co kvůli novému koronaviru zemřeli a hlavně těch, co na něj teprve zemřou (může to být každý z nás!) nás děsí. Podle jedněch právem, podle druhých (většinou těch, kteří přidávají i čísla jiných nemocí, jež dlouhodobě zabíjejí víc lidí než Covid-19) zbytečně. Kdo se v tom má vyznat?

A není to nakonec jedno? Jak moc jsou konkrétní čísla důležitá pro náš osobní strach ze smrti? Buď se člověk bojí tak moc, že raději ve jménu ochrany života na život jako takový, tedy plnohodnotný a svobodný, rezignuje a propadne se do obav, vše je pro něj riziko, každá cesta mezi lidi horor, každý, kdo se nebojí, je nezodpovědný zlosyn… Nebo se rozhodne dál naplno žít viru a možnosti nakažení a smrti navzdory – odmítá prožít možná poslední dny/týdny/měsíce (ale dost možná desítky let, neboť statistiky jsou taky prostá čísla a mluví v případě nového koronaviru jasně ve prospěch přežití) ve strachu a izolovaný od života. Tuhle volbu přitom děláme každý z nás celý život denně, intuitivně. Třeba když sedáme do auta a vyrážíme na D1. A venku prší a fučí a silnice kloužou. Šťastnou cestu nám všem...

Jana Bendová
Jana Bendová
14. října 2020 · 10:06

HOSPODY A UMĚLCI CHUDNOU, BABIŠ BOHATNE

Je to tak, zatímco řada podnikatelů v kultuře, sportu či pohostinství, jimž stát letos kvůli koronaviru opakovaně uzavírá byznys, chudne a bojuje o živobytí, premiérův Agrofert bohatne.

Podle žebříčku nejbohatších Čechů, který sestavuje český Forbes, patří Andrej Babiš na stranu vítězů krize. Obory podnikání jeho zaparkovaného holdingu - potravinářství, zemědělství, zdravotnictví a chemie - jsou vůči krizi poměrně odolné. Forbes odhaduje Babišovo jmění meziročně o čtyři miliardy vyšší, celkově na 74 miliard korun. Tak co, hřeje vás také u srdce, že jste ze svých daní skrze dotace pomohli udělat z našeho pana premiéra ještě bohatšího člověka?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
14. října 2020 · 08:03

PRYMULA A NEJVĚTŠÍ POLITICKÝ BIZÁR? ALE NE

K aranžmá, v jakém se odehrál večerní projev ministra zdravotnictví Romana Prymuly, jsem už pro Reflex napsal své bezprostředně po jeho skončení. Obsah byl za mne dobrý, aranžmá přepálené, co u koho převážilo, je věcí osobního nastavení. Od probuzení se ale bavím komentáři a reakcemi na sociálních sítích, které ministrovo vystoupení pasují na něco zcela nevídaného, šokujícího, nemajícího v politice obdoby. Prý dokonce největší politický bizár za třicet let. Tak to teda nevím. Buď jsem žil jinde, mám lepší paměť nebo jiná kritéria. Co třeba fotka na oficiálním profilu Andreje Babiše, který se jako ministr financí nechal na hudebním festivalu zvěčnit, jak močí do pisoáru? Nebo Zuzana Paroubková a její strnulé předčítání z papíru: "Znám Jirku tak dobře jako nikdo druhý. Je to přímý a férový muž." Nebo když prezident Miloš Zeman narychlo sezval novináře na Hrad, aniž by naznačil, o co půjde, a pak... před kamerami spálil červené trenýrky. Někdejší místopředseda senátu za ČSSD Zdeněk Škromach a jeho hovory z bazénku - taky nic? Našlo by se toho mnohem, mnohem víc. Myslím, že by stálo za to se superlativy šetřit a nenechat se vláčet dramatickou atmosférou posledních dnů.

Politické bizáry
Politické bizáry
Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
13. října 2020 · 21:20

NĚKDO TO RÁD PRYMULA

Nejdříve jsem myslel, že jde o vojenský puč, pak, že se natáčí druhý díl Spalovače mrtvol a nakonec jsem si uvědomil, že aranžmá televizního projevu ministra zdravotnictví Prymuly je okopírováno z filmu Někdo to rád horké. Je to přesně ta scéna, kdy se kmotři loučí se svým mafiánským druhem. Tam už jenom chybělo, aby někdo přivezl velký dort, z něhož by vyskákali muži se samopaly a pokropili pár protivníků. Byl to čistý bizár. Ministr Prymula přeříkával podivným hlasem opatření řečené už na včerejší vládní tiskovce a ředitelé fakultních nemocnic za ním stáli jako jeho železná garda. Jestli tohle vymysleli Babišovi marketéři, měl by u nich někdo udělat test na omamné látky. Tahle vláda je ve větším rozkladu, než se ještě ráno zdálo.

Komentář k projevu ministra zdravotnictví si přečtěte zde >>>

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
13. října 2020 · 21:17

STÁHNI EROUŠKU, STÁHNI NOVÝ MOBIL?!

Přišla mi dnes SMS od Ministerstva zdravotnictví, respektive hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové, abych si stáhla na svůj mobilní telefon aplikaci eRouška. Dlouho jsem nad tím váhala, jelikož názory na tuto aplikaci byly smíšené, spíše negativní. Nakonec jsem si ale řekla, že eRoušce dám šanci. Že to třeba někdy začne fungovat. Otevřela jsem AppStore, stiskla „získat“. A ejhle. Nic. Aplikace vyžaduje aktualizaci o několik řádů výš, než je dostupné pro můj typ mobilu. Kde se stala chyba? Dostanu také jako student přidáno na zakoupení nového zařízení? Aha, vlastně ne. Už je po volbách.

Dušan Šrámek
Dušan Šrámek
13. října 2020 · 20:04

UVĚŘILI BABIŠOVI, MAJÍ SMŮLU

Jitka Walkerová a Jaroslav Koša provozovali téměř tři roky malé bistro Gourmeta v pražském Podolí. Za tu dobu se jim podařilo si vytvořit stálou klientelu. Přes obědy narváno, večer na pokec, občas různé oslavy. Zajímavá kuchyně, netradiční piva z produkce českých minipivovarů.

Zlom přišel na jaře, kdy museli ze dne na den zavřít kvůli mimořádným opatřením. Před čtrnácti dny oznámili na facebooku, že v říjnu budou zase otevírat. „Uvěřili jsme Babišovi, že už další plošná opatření nebudou,“ říká Walkerová. Protože je se svou provozovnou v nájmu, budou ho muset platit, i když budou mít zavřeno.  Mezitím si navíc vzali úvěr šest set tisíc, který nebudou mít z čeho splácet, aby mohli nakoupit nové zařízení.

Mají smůlu, že uvěřili politikovi, který nedokáže, podobně jako v Irsku, oznámit národu plán dalších opatření v závislosti na stupni nakažení, aby se podle toho mohli zařídit. Babiš je naopak schopen oznámit národu pravý opak toho, co mu sděloval ráno. Jak se v takovém zmatku mají podnikatelé orientovat, jak mohou plánovat své záměry déle než v horizontu několika dní? Z průzkumu, který začátkem října provedla Hospodářská komora, vyplývá, že obavy ze zmatených opatření vlády má celých 71 % oslovených podnikatelů.  „Prý to má být omezeno na čtrnáct dní, ale já už Babišovi nevěřím ani nos mezi očima,“ dodává Walkerová.   

Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. října 2020 · 19:59

NA COVID, NEBO S COVIDEM? NEJNESMYSLNĚJŠÍ OTÁZKA DOBY

Ze strany "uklidňovačů" v aktuální situaci pořád zní argument, že lidé neumírají na covid, ale s covidem. Prý proto, že mladé a zdravé lidi nemoc neskolí. Zkrátka kdo není zcela a absolutně zdravý, ten umírá jen s covidem. Podle téhle logiky padesátník s vysokým tlakem a nadváhou nemůže zemřít na infarkt, ale jedině s infarktem. A třeba živnostník, který už před krizí nevydělával miliony, nekrachuje kvůli lockdownu, ale s lockdownem. Vypadá to, že si téhle argumentační akrobacie ještě užijeme. 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
13. října 2020 · 19:38

ŠKÁDLENÍ NÁRODOVCŮ

Jeden pozoruhodný efekt přinesla drakonická vládní opatření: naprostý rozval dříve vcelku jednotné fronty nacionalistických praporečníků kulturní války. Zatímco prezident republiky si pochvaluje "řezníka" Prymulu a jeho dvorní šašek už s obvyklou hysterií přirovnává na Twitteru Babišovu vládu k hrdinům Bitvy o Británii, exprezident Klaus vyslal před chvílí z hanspaulského zámečku vyjádření, kde se mimo jiné říká: 

"Čísla, kterými nás vláda zásobuje, vidíme, ale vidíme je trochu jinak než Hamáček, Prymula a podobní. Aktuální vývoj nemocnosti neopravňuje k výhružkám a výrokům, které z úst členů vlády zazněly v minulých dnech. Jedná se o první případ v moderní historii, kdy stát svými svévolnými rozhodnutími, která jsou jen předstíráním aktivity, vědomě ničí významnou část ekonomiky"

U kolen těchto velikánů se mrcasí internetové obecenstvo slušných Čechů, které covid považuje za stejný podvod, jako klimatickou změnu, podvod zpunktovaný Drahošem, Sorošem, Merklem, Grétou a Billem Gatesem. A mezi tím vším se motá předseda vlády a obskurním panslovanským nářečím, s intonací ublížené tety z Košic, pronáší věty jako: 

"My jsme teď přijali nějaké rozhodnutí a samozřejmě ano, my jsme hygiene, odevzdala armáda na ministerstvo zdravotnictví 1.6."

Nebýt situace tak vážná, bylo by to zlomyslně roztomilé. 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
13. října 2020 · 19:26

SHOULD I STAY OR SHOULD I GO?

Jít poslední odpoledne do kavárny. A večer přes ulici na drink. Tedy… vpodvečer. V osm už pít jen doma. S přáteli. Sedíme ještě pořád v Cafe Savoy a krčíme nad těmi úvahami rameny. Když na jaře nastalo domácí vězení a všecko, kde se lidé mohli družit a debatovat, bylo zavřené, provázely podobná setkání pozoruhodně silné výbuchy emocí; vzteku, obav, zlosti, nechuti, odporu, paniky… Dnes jen krčení ramen a povzdechy.

Zvykli jsme si? Respektujeme to? Jsme tím unavení? Nemáme sílu na vlastní postoj? Nebo jsme jen rezignovaní? Zodpovědní? Chápeme to? Ale… co? To je ten problém. Nic není jasnější ani koncepčnější, než bylo na jaře, kdy se zmatek a panika a nejistota v omezeních a vládním diktátu daly omluvit, protože nás nový koronavirus zaskočil nečekaně. Teď se o žádném překvapení mluvit nedá. Přesto je to zase z extrému do extrému a nikdo už tedy logicky nevěří ničemu a vlastně nikomu. Entropie narůstá spolu se zmatkem uvnitř nás; opadáváme stejně jako listí kolem nás. 

Je možno vybrat si z přehršle teorií, co se stane nebo nestane, když ne/budeme zůstávat doma a izolovat se. Každá je stejně validní. Žádná není jistá. Koneckonců proto to jsou teorie. A coby, kdyby… ve jménu strachu. A viru. A nemoci. …zmatek a nejistota zalézají pod nehty v tom studeném podzimním větru. Jak by taky ne, když zuří válka i mezi lékaři. Medicínské kapacity stojí proti sobě v zákopech vybudovaných na odborných názorech a zkušenostech a jejich slova a doporučení se navzájem popírají. A tak si pustím zítra do sluchátek punkovou klasiku a hodím mincí (která je díky vládnímu marasmu, jež nás dotlačil na pokraj celostátní karantény, zase o něco slabší vůči jiným měnám). Mám zůstat doma nebo jít? Kam? Kde bude otevřeno?

Petr Havlík
Petr Havlík
13. října 2020 · 19:23

VLÁDA, NEBO PIONÝRSKÝ ODDÍL?

Náčelník pionýrského oddílu „Strakovky“ (podle sídla jejich klubovny) zvaný „Ušaté tatranské torpédo“ svolává své ovečky mobilem už v cca 4.30 hod. Správný pionýr vstává brzo a hned se vrhá na protažení svého těla, neboť ranní rozcvička je ke zdraví cestička. Pak může být bdělý. Rozcvičku v poslední době řídí pionýr zvaný „Hradecký lampasák“. Instrukce předává přes skype online. Obrazem zkontroluje, zdali mají všechny cvičenky a cvičenci správné cvičební úbory. Pionýr musí být vždy připraven. Tílka a trenýrky z Číny fasovali nedávno od pionýra Jardy Tvrďáka na výletě v lánské oboře, kde se hrála báječná bojovka „chyťte si svého kance“, ten se však k lítosti celého oddílu schoval na zámku a vůbec nevylezl ven. Naštěstí si ulovili alespoň Máťu N, zvaného „Ruský medvěd“.

Dnes je pro všechny pionýry z oddílu „Strakovky“ důležitý den. Začíná velká mezinárodní pionýrská soutěž, a ty nejlepší pak čeká odměna, což bude výlet do tábora Artěk, poutního to místa všech pionýrů, malovaných dětí. Budou se lovit koviďáci, a kdo si jich uloví více, tak ten obdrží navíc to nejcennější, tedy pochvalu od samotného náčelníka. Ta hra získala na takové popularitě, že se do ní zapojují i všechny občanky a občané celé naší krásné vlasti. Všichni se maskují. Zvláště statečně si vede pionýr Hamy, zvaný též „Mrazák“, následuje jej Kája H, náčelníkův oblíbený „Alpinista“, a pak všechny milé cvičenky ve slušivých úborech. Celá bojovka se protahuje v nekonečný oddílový výlet na cestě odnikud nikam. Kupředu, zpátky ni krok. Náčelník připravil i svačinky – oblíbené párky a koblihy. Vše pečlivě zapisuje do kroniky oddílu pionýr Mára Utíkal, alter ego náčelníka.

Připadá Vám to jako infantilní a nevkusná parodie? Ano, právem. Přesně tak totiž působí naše vláda. Není to ani k smíchu a ani k pláči, je to k nevíře.

 

Dušan Šrámek
Dušan Šrámek
13. října 2020 · 17:34

I EKONOMIKU DUSÍ NEDŮVĚRA

Co nejvíce devastuje podnikatelské prostředí? Kupodivu to nejsou regulace, vysoké daně, státní byrokracie či přímo šikana. Pochopitelně, že i to jsou problémy, s nimiž se misí podnikatelé popasovat. Nakonec jsou ale schopni zahrnout tyto externality do svých nákladů, přehodnotit své byznysové plány. Co je ale nejhorší, je nejistota a nedůvěra. Nejistota ohledně toho, zda zítra bude platit to, co dnes, nedůvěra ve sliby, které nebyly plněny, a v neposlední obavy, že se splní strašení politiků, že může být ještě hůř.

Před deseti lety se začala ekonomika postižená světovou hospodářskou krizí konečně zotavovat. A pak najednou přišel další, ještě hlubší náraz. Vysvětlení se nabízí celá řada, ale na jednom se ekonomové a analytici shodnou bez výhrad. Tehdejší premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek strašili občany a firmy, že nejsme ještě ze všeho venku, a začali chystat další záchranná opatření, aniž by dali hospodářství čas vstřebat ta předchozí. Občané i firmy to pochopili po svém. Zmrazili spotřebu, investice, šlápli na brzdu.

Dnes se situace opakuje jak přes kopírák. Ekonomika, uklidněná po jarním lock downu sliby, že žádná plošná opatření už nebudou, se začala vzpamatovávat, na trh se opět vrátila důvěra, že nejhorší máme za sebou. Po posledních krocích a výrocích vlády Andreje Babiše se můžeme těšit na opakování stejného černého scénáře jako minule.

Jana Bendová
Jana Bendová
13. října 2020 · 17:27

SVATEBNÍ POLIBEK BEZ 

Začetla jsem se do Mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví týkající se povinnosti nosit ochranné prostředky dýchacích cest.  Zákaz vystrčit nos z roušky má řadu výjimek. Snad shodou náhod vyšly ministerstvu přesně na písmena v abecedě, od a) do z).

Oceňuji zejména výjimku w) „pro snoubence v průběhu sňatečného obřadu a další osoby tomuto obřadu přítomné“ (týká se i registrovaného partnerství). Rovněž výjimka x) pro „osoby po nezbytně nutnou dobu pro pořízení jejich portrétní fotografie, popř. fotografie novomanželů, včetně společné fotografie s členy domácnosti a dalšími blízkými osobami“ je velice prozíravá. Novomanželský polibek v rouškách skutečně nic moc a bůhví, kolik lidí by se za pár let při rozvodu vymlouvalo, že jim byla při obřadu podstrčena jiná osoba, což pod rouškou nebylo k poznání.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
13. října 2020 · 17:05

ZEMAN PROMLUVÍ K NÁRODU

Prezident se rozhodl, že národ opět oblaží svým hlasem, moudrostí a laskavostí. Konkrétně tak učiní tento pátek v 20:05 na Primě.To je trochu neblahý čas, včera jsme se také těšili, ale nakonec si pan ministr zrušil vlastní projev dřív, než oznámil zrušení české gastronomie. Miloš Zeman však jistě neuhne, je pevný jak šavle kalená lihem. O čem bude řeč? Jistě dojde na Zemanovy speciality: upocené hulvátství, prezentované jako odvaha k nekorektnosti, žvatlání banalit, prezentované jako slovní ekvilibristika, strejcovská moudra, vydávaná za bonmoty. A témata? Buď Zeman zase někoho urazí a opět vyleje sám sobě na hlavu kýbl nehorázných verbálních splašků. A to bude všechno. Netřeba se tím zabývat. Nebo se dnes v Lánech na schůzce Zeman, Babiš, Hamáček upeklo skutečně něco víc, než jen podoba Hradních oslav 28. října....

Tereza Koudelová
Tereza Koudelová
13. října 2020 · 16:43

CÍTÍM SE DEPRYMULOVANĚ

Dopadla na mne distanční výuka, se vší svou tíhou. Sedím nad počítačem a cítím se deprymulovaně. Už zase. Chápu, že když nám podle slov pana premiéra umírají už i mrtví, je situace vážná. Do školy se prý ještě vrátíme. Kdy? Nevěřím, že to bude brzy. I když mi distanční výuka teoretických předmětů do minulého týdne v zásadě nevadila, zákazem přítomnosti na praktické části výuky se to změnilo. Tu jen teorie zkrátka nezachrání a otázku dopadů těchto ztrát nikdo neřeší. Vláda prý dělá maximum. Trochu se děsím, jak by to vypadalo, kdyby dělala ještě víc.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
13. října 2020 · 16:42

BOJ O BIS

Příznakem téhle krize je rovněž způsob, jakým prezident Zeman chce odstřelit dlouholetého šéfa BIS Josefa Koudelku. Bůhví proč, ale nechal se v médiích slyšet, že ve svém bezpečnostním odboru zaměstnal bývalého analytika BIS Jiřího Roma, který mu má připravit svazek na Koudelku. Ten zase dostane na stůl premiér Babiš. Tohle je přesně ten způsob, který je schopen rozložit nejen tajnou službu, ale i každou veřejnou organizaci – když prezident, který není politicky ani jinak odpovědný za svá prohlášení na veřejnosti oznamuje, jak zničí šéfa kontrarozvědky. Kdyby premiér a ministr vnitra byli co k čemu, tak se za tuto instituce postaví, ale protože se bojí i nemohoucího prezidenta, tváří se, že nic nestalo. Stalo. I tohle je svědectvím o znevěrohodňování špičkových představitelů státu.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. října 2020 · 16:30

TŘETÍ A ČTVRTÁ CESTA KE KONCI VLÁDY

Představitelná je samozřejmě také cesta, kdy Sněmovna navrhne prezidentovi třípětinovou většinou své rozpuštění a hlava státu jí vyhoví. Pak budou následovat předčasné volby a vláda musí podle Ústavy podat demisi po ustavující schůzi nově zvolené Poslanecké sněmovny.

Existuje rovněž scénář, kdyby vláda skončila po dohodě politických stran, ale i v tomto případě by musela být využita jedna ze čtyř základnách variant konce kabinetu.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. října 2020 · 16:28

DRUHÁ CESTA KE KONCI VLÁDY

V nedávných letech nejčastěji zkoušenou variantou je pak postup, kdy opoziční poslanci vyvolají hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. K podání takového návrhu je třeba získat 50 poslaneckých podpisů. Při tomto postupu Ústava vládu posiluje tím, že k vyslovení nedůvěry musí opozice získat nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy 101 hlasů pro pád vlády. Tímto způsobem padl český kabinet jedinkrát v historii a jednalo se o druhou vládu Mirka Topolánka.

Vláda může o vyslovení důvěry požádat Poslaneckou sněmovnu také sama. Potom má ale v hlasování z určitého pohledu slabší pozici, protože k „přežití“ musí získat nadpoloviční většinu přítomných poslanců. V takovém případě pak opozice nemusí nutně získat pro odvolání vlády 101 hlasů, ale stačí jí, když získá více hlasů než vládní tábor. Hlasování v takovém případě může některá strana nebo skupina poslanců ovlivnit tím, že odejde ze sálu a nebude vůbec hlasovat.

Petr Sokol
Petr Sokol
13. října 2020 · 16:27

PRVNÍ CESTA KE KONCI VLÁDY

Ke konci české vlády vedou v zásadě čtyři ústavní cesty. Postupně si je nyní ukážeme.

Cestou první je demise premiéra a s ním celé vlády, kterou podá vládní sestava z vlastní vůle. Takto skončila například koaliční vláda Petra Nečase po dnes už nechvalně proslulém zásahu policie na Úřadu vlády. Vlády tento odchod ze scény volí většinou v situaci, kdy sami vědí, že by případné hlasování ve Sněmovně už nepřežily.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. října 2020 · 16:24

JE ČAS ČEKAT DO VOLEB?

Prezident Miloš Zeman, 26. ledna 2016: "Chcete-li se zbavit jakéhokoliv politika, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov."

Volby, v nichž bude možné demokraticky se zbavit Andreje Babiše a spol., budou za rok. Denně teď ovšem zbytečně umírají lidé a země se propadá den za dnem do většího maléru, jehož následky si může nést desetiletí. Také přemýšlíte o slovech pana prezidenta najednou úplně jinak?

Jana Bendová
Jana Bendová
13. října 2020 · 16:14

HRADNÍ OPASEK

Prezident Zeman se má dnes sejít i s ministryní financí Schillerovou, budou jednat o rozpočtu na příští rok, tedy i o chystané sekyře 320 miliard. Tipujme, zda si hlava státu řekne (a dostane) pro Hrad nějaký ten přídavek nad plán.  Už letos dostane Správa Pražského hradu nášup z vládní rozpočtové rezervy 215 milionů korun kvůli koronavirovému propadu příjmů z návštěvnosti. A ředitel správy Ivo Velíšek navíc počátkem září řekl, že pokud současná situace okolo covid-19 bude pokračovat, bude Pražský hrad potřebovat od státu větší příspěvky než doposud. Je to pozoruhodné, uvážíme-li jak málo pochopení má prezident pro krachující podniky a mluví o nich pohrdlivě. Asi by bylo marné očekávat jeho sdělení, že si i Hrad utáhne opasek, když v podhradí spousta firem bojuje o živobytí a když pomoc od státu z rozpočtu budou žádat potřebnější.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
13. října 2020 · 16:10

POSLEDNÍ PROMOŘENÍ

"Pojď na pivo, jsme na Malé Straně / Letné / Žižkově / Vinohradech... v těchto obměnách mi dnes přišlo asi osm zpráv od přátel. Poslední krasojízdu před uzavřením si chtějí užít všichni. Naposledy se promořit, chtělo by se říct.... vlastně je to podobné, jako s prezidentovým 28. říjnem. Zeman rovněž tuší, že to bude na delší dobu poslední večírek. Neboť tomu, že by se vládní restrikce zvedly už za tři týdny, nevěří snad vůbec nikdo v této zemi. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
13. října 2020 · 16:01

CEREMONIÁL NA HRADĚ JE SYMBOL, NEMÁ SE RUŠIT

Budu teď dělat ďáblova advokáta a jistě to náležitě schytám, ale… Předávání státních vyznamenání na Hradě 28. října není nějaká „Zemanova oslava“, stejně jako to dříve nebyla „Havlova“ či „Klausova“ oslava. Je to oficiální slavnostní ceremoniál připomínající vznik státu, suverénního Československa! Pokud by oslava našeho nejvýznamnějšího státního svátku dostala při dodržení hygienických zásad a třeba i omezení počtu účastníků výjimku, považoval bych to za správné. Přesně to dle mého vystihl hradní ceremoniář Vladimír Kruliš: „Myslím, že bychom se neměli vzdávat úplně všeho“. Národní tradice a symboly mají smysl i v těžkých dobách, dokonce větší než jindy. A český stát nerovná se blekotající slovenský estébák Babiš ani vrávorající zlá troska Zeman. Nevzdávejme se kvůli nim své národní hrdosti.

Bohumil Pečinka
Bohumil Pečinka
13. října 2020 · 15:44

BABIŠ JAKO DE GAULLE?

V létě roku 1968 zachvátila Paříž série demonstrací a stávek, která hrozila pádem nejen vlády, ale i režimu. Francouzský prezident de Gaulle cítit krizi důvěry ve společnosti, a tak odletěl na jednu vojenskou základnu. Po debatě s vojáky, kteří mu údajně přislíbili věrnost v případě obrany demokracie, udělal klasickou politickou šarádu: vyhlásil předčasné volby, v nichž zvítězili mu nakloněné strany. Tím obnovil důvěru ve vládu, která dostala nový plnohodnotný mandát.

Když dnes vyjela dvojicí Babiš-Hamáček do Lán za prezidentem Zemanem, nikdo snad nevěřil, že mu chtějí rozmluvit oslavu státního svátku 28. října. Ve skutečnosti jedou testovat podporu, které se jim od prezidenta může dostat. Ale hlavně: v téhle trojici je to pouze Zeman, který je schopen najít z této společenské krize východisko. Uvidíme.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
13. října 2020 · 15:32

KOLEJE - DALŠÍ KOLOTOČ ZMĚN

Univerzity a jejich studenti se včera dozvěděli, že by měli opustit koleje, pokud mají v Česku jiné bydliště. To pro některé znamená cestovat přes půl země hromadnou dopravou k rodině, kde můžou nakazit rizikové skupiny.

Aktuálně už se prý jedná o změně a nařízení platit nebude. Až se bude zas někdo z vlády ptát, k čemu by byl plán řešení epidemie: tohle opatření mohlo být v rámci plánu představené už v létě. Že nedává smysl, by vyšlo najevo dřív, než by ho vláda chtěla zavést. Ale to by v tom všem asi bylo zbytečně málo chaosu.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. října 2020 · 14:21

ZEMAN ZA 18, VLÁDA BEZ DVOU ZA DVACET

Ekonomové se ohradili proti bludům, které šíří prezident a někteří ministři - například strážkyně veřejných financí Alena Schillerová nebo červený svetr Jan Hamáček. Ti bagatelizují současné zavření restaurací, barů, posiloven a klubů tvrzením, že se nijak zásadně nepodílejí na růstu ekonomiky. Zeman v rozhovoru pro MfDnes: "Nevím, jestli jste studoval někdy vysokou ekonomickou školu, ale představa, že ekonomický růst souvisí s posilovnami, je iracionální... K žádnému lockdownu nedojde. Dojde k osekání všech aktivit, které nemají souvislost s ekonomikou. Jako jsou například ty vaše posilovny." Alena Schillerová v ČT: "Průmysl má největší podíl na HDP." A ministr vnitra Jan Hamáček nedávno řekl, že budou omezeny státu nepotřebné ekonomické aktivity, mj. tedy restaurace atd. Přitom ekonomové jasně dokládají, že nikoli průmysl, ale služby, tedy i ty "naše posilovny", se podílejí na HDP zhruba 60 procenty. Že to neví Miloš Zeman, který ve svém ekonomickém myšlení ustrnul někde v roce 1968, nepřekvapuje, že to neví ani Alena Schillerová, taky ne - ta zase nemá pro neustálou starost o proměny svého účesu zabývat se jakoukoliv realitou. O Janu Hamáčkovi raději ani nemluvě, ten ví jediné, zato však přesně - za kolik dnů se Česko ocitne na okraji propasti (podle něj za 14). Aspoň vidíme, na základě jakých vědomostí a dat se současná vláda s prezidentem v zádech rozhoduje o tom, co zavřít a co ne. Děsivé.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. října 2020 · 14:00

POJĎME NA PIVO

Mnohé hospody, které musí od zítřka z vůle vlády zavřít, chystají na posledních pár hodin zajímavé akce pro své zákazníky. Například Prazdroj za 30 korun (zbytky v sudu by se během dalších týdnů zkazily) si dnes někde v Praze pořídíte na místech, kde ještě před pár týdny atakoval hranici 55 korun. Tak si to užijte. Ale domů nejpozději ve 20.00! 20.01 do hospod vchází covid.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
13. října 2020 · 13:56

JAK SE DĚLÁ STATISTIKA MRTVÝCH

Popisuje mi ředitelka nejmenovaného domova pro seniory. V noci jim umřela 94 letá dáma. V spánku se jí zastavilo srdce. Dle nařízení hygieny má být testována na covid. Když vyjde pozitivní, stane se vítaným kamínkem do mozaiky, kterak statistikou mrtvých strašit občanstvo. Tak se to dělá.

Jana Bendová
Jana Bendová
13. října 2020 · 13:45

KARLOVA PANIKA

Až to všechno pomine, mohl by vyjít knižní soubor vybraných vtipů ze sociálních sítí. Češi mají opravdu vybroušený smysl pro humor, a to i ten černý. Mým favoritem dnešního dne je tento: „S nápadem uzavřít koleje přišel Karel Havlíček. Jak slyší o kolejích, propadá panice.“