Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020)

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho nedělní hlášení (17. 5. 2020) Zdroj: Facebook Andreje Babiše

Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
Praha nosí roušky
68
Fotogalerie

Online glosář Reflexu o koronaviru: Proč nosit roušku, Andreji?

V Česku skončil nouzový stav. Jaký bude další vývoj pandemie? Hrozí v blízké budoucnosti druhá vlna rozšíření nemoci covid-19? Jak bude na uvolnění opatření reagovat česká a světová ekonomika? V online komentovaném přenosu vážně ale i s nadsázkou odpovidají redaktoři a spolupracovníci Reflexu.

Online přenos

Online přenos

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
19. května 2020 · 14:24

ANO, ANDREJI, PROČ?

"Jdu po Průhonicích s rodinou, a na 100 metrů když nikdo není, tak proč mám mít roušku?" rozohňoval se Andrej Babiš v minulých dnech v médiích nad nelogičností tohoto vládního nařízení. Na totéž se ovšem ptá celý národ už hezkých pár týdnů. Možná by měl někdo Babišovi připomenout, že je v té vládě premiérem.

Jana Bendová
Jana Bendová
19. května 2020 · 14:13

NĚMECKÁ SKLENICE POLOPRÁZDNÁ I POLOPLNÁ

Říká se, že tutéž sklenici částečně naplněnou vodou vidí optimista jako poloplnou a pesimista jako poloprázdnou. Když se podíváme na dvě informace z Německa, což je náš nejvýznamnější obchodní partner a zároveň hlavní exportní destinace, pak vidíme poloplnou i poloprázdnou sklenici současně.

Letos kvůli koronaviru klesne podle prognózy tamní průmyslové a obchodní komory německá ekonomika dvojciferným tempem, tedy nejméně o deset procent (poloprázdná sklenice). Důvěra investorů v německou ekonomiku se ovšem v květnu už druhý měsíc za sebou zvýšila a optimismus roste (poloplná sklenice).

Pro uzdravení českého hospodářství si připijme tou poloplnou.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. května 2020 · 14:09

VIRUS MOMENTÁLNĚ VEDE, ALE KLÍŠTĚ SI POČKÁ

Pokud někdo zaplatil za epidemii koronaviru naprostou ztrátou veřejného zájmu, pak jsou to chudáci klíšťata. Nástup jara a teplého počasí býval po řadu let časem, kdy se tito krvelační parazité opakovaně dostávali na titulní stránky prakticky všech novin, zpravodajských webů i do hlavních televizních zpráv. Hororové následky klíšťové encefalitidy či boreliózy byly tradičně vítaným námětem ke zpracování zejména pro reportéry sloužící o víkendech, kdy se nic moc jiného nedělo. Letos to však v souboji s novým virem klíšťata projela na celé čáře. A to i přes to, že například ode dneška do neděle se stupeň jejich aktivity pohybuje podle Státního zdravotního ústavu na 8. až 9. stupni desetibodové škály a riziko nákazy je tudíž nejvyšší. Jejich čas ale určitě zase přijde – s tím, jak nebezpečí nákazy koronavirem klesá, šance jiných hrozeb na mediální pozornost stoupá. A klíště je trpělivé. Až epidemie pomine, vrátí se na své obvyklé pozice na titulních stranách. Doufejme, že stejně tak se pozornost médií vrátí i k řádění jiných škůdců – například k trestním kauzám Andreje Babiše.

...
...
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
18. května 2020 · 13:22

LHÁT A DĚLAT OSTUDU BABIŠ MŮŽE, ALE SÁHNOUT POSLANCŮM NA PLAT NE

Zatímco velká část lidí se bude muset kvůli epidemii a vypnuté ekonomice uskromnit, politici si na peníze nechtějí nechat sáhnout. Přínos by nebyl velký, ale aspoň zmražení platů poslanců, senátorů a ministrů by působilo jako gesto solidarity se zbytkem společnosti. „Samozřejmě já jsem se už ptal ve Sněmovně, jestli naši poslanci nechtějí být solidární. S tím mě vyhnali,“ uvedl premiér Andrej Babiš ve svém pravidelném nedělním propagandistickém okénku Čau lidi. Těžko říct, jestli označením „naši poslanci“ myslel jen zaměstnance své firmy ANO, nebo komplet všechny zákonodárce. Ke zmražení poslaneckých výdělků by nicméně měly stačit hlasy těch, kdo drží u moci Babišovu vládu (tedy ANO, ČSSD a KSČM). Což jsou zjevně lidé zvláštního ražení – držet v premiérském křesle kariérního bolševika, evidovaného udavače StB, křivopřísežníka podezřelého z dotačních podvodů a ostudu Česka, s tím problém nemají. Ovšem být aspoň na chvíli solidární s těmi, kdo je do Sněmovny poslali, a zříct se pár tisícovek, tak to prrr!

Dan Hrubý
Dan Hrubý
18. května 2020 · 09:32

KARLŮV MOST PLNÝ ČECHŮ, POLICIE V POHOTOVOSTI

Krásný víkend vylákal na Karlův most v Praze tisíce návštěvníků, často celých rodin, na procházku dorazily spousty mimopražských, kteří využili toho, že střed historické Prahy není zaplaven turisty. Pohodu narušila jen hlídka městské policie, která tu nadělovala pokuty za nenošení roušek. V kontextu aktuálního dění i atmosféry, která na mostě panovala, to nebylo nic jiného, než obyčejná a vrcholně pokrytecká buzerace.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
17. května 2020 · 23:42

PRVNÍ FOTBAL PO PAUZE: ROZESTUPY NÁHRADNÍKU A VYSOKÁ SLEDOVANOST

Jako první z velkých fotbalových soutěží se o víkendu obnovila německá Bundesliga. Potvrdilo se očekávané, a to že výrazně naroste televizní sledovanost - na placeném kanálu Sky byla dvojnásobná oproti běžné. Přestože hráči společně trénují (a teď už i hrají) vysoce kontaktní sport, museli i tak náhradníci všech týmů dodržovat rozestupy. Hráči Unionu Berlín si proto sedli na tribunu.

S rozestupy pro náhradníky a dalšími hygienickými požadavky se bude muset vypořádat i česká liga. Každý tým musí jít před zápasem do šaten vlastní oddělenou cestou, hráči před zápasem nebudou moct stát vedle sebe ani v chodbě vedoucí ke hřišti.

Náhradníci Unionu s dostatečnými rozestupy na tribuně
Náhradníci Unionu s dostatečnými rozestupy na tribuně
Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
17. května 2020 · 19:11

A DOST UŽ! 

Češi se, navzdory sterotypům o smějících se bestiích a národě Švejků, chovali poslední dva měsíce mimořádně disciplinovaně. Je načase s tím skoncovat. O viru a jím způsobené nemoci COVID-19 neví dohromady nikdo nic. Jde o jednu celosvětovou nákazu, či mnoho mutací viru? Jsou všechny etnické skupiny a genotypy ohroženy stejně? Má nějaký vliv podnebí? Jedno je jisté. V Česku neměla pandemie horší, závažnější či nebezpečnější průbeh, než sezonní chřipka. Podnikatelé i zaměstnanci, jichž se vládní nařízení po 25. květnu budou týkat nejvíc, se na způsobené ekonomické ztráty musí dívat právě touto optikou. Pokud má vláda informace, že korona obchází noční bary a skáče po 23. hodině na opilce, nechť je zveřejní. Jinak působí policejní hodina vyhlášená na jedenáctou večerní jako absurdní buzerace hospodských. Pokud má vláda k dispozici studii, která dokazuje, že virem se nakazíte spíš pod letním festivalovým podiem, než v narvaném metru, nechť jí představí. Jinak zákaz velkých hudebních produkcí nedává smysl. Heslíček "Společně to zvládneme" a "Moje rouška chrání tebe" už bylo opravdu dost. Ať vláda ukáže relevatní data a zdůvodnění trvajících restrikcí. V opačném případě doufám, že si Češi vzpomenou na svoji pověst národa, nectícího autority, a začnou nařízení hromadně a otevřeně ignorovat.

Jana Bendová
Jana Bendová
17. května 2020 · 11:20

AEROLINKY - POTLESK MÍSTO PENĚZ

I sociálními sítěmi proudí vesměs negativní komentáře k úmyslu státu zachraňovat privátní a zcela nestrategické česko-čínské aerolinky Smartwings (jeden z vlastníků je kamarád pana premiéra). Mým favoritem je trefný vtip "Co kdybychom - místo miliardy a půl - vyšli všichni na balkon a aerolinkám zatleskali? Zdravotníkům to pomohlo."  

Viliam Buchert
Viliam Buchert
17. května 2020 · 11:18

EU ZACHVÁTIL POTRAVINOVÝ NACIONALISMUS

Koronavirová nákaza ukázala, že jednotlivé členské země EU se v podstatě vykašlaly na společný postup a každá se rozhodovala podle svých potřeb. Teď v některých evropských státech zaznívají výzvy k přednostnímu nákupu místních potravin, a to někdy i v případech, že ty domácí jsou dražší než ty z dovozu.

Například francouzský ministr zemědělství Francie Didier Guillaume vyzval občany, aby posílili konkurenceschopnost svých zemědělců tím, že teď mají přednostně kupovat místní jahody a rajčata. Ty jsou přitom dražší než například španělské. Belgičané mají jíst více „svých“ hranolků. Polská vláda doporučuje polské mléko, dovezené má být omezeno. Rakousko uvažuje o zavedení podpůrného „regionálního bonusu“ na prodávané potraviny. Zda je to v souladu s předpisy EU, se jenom zkoumá. Jiné výzvy na přednostní nákup místních potravin se objevily i v Portugalsku, Řecku či Bulharsku.

Německá ministryně zemědělství Julia Klöcknerová ale varovala na poslední videokonferenci (kdopak tam mluvil za Česko anglicky?) své kolegy z EU před „spotřebitelským nacionalismem“. Dalším zdrojem znepokojení je rozdělování státní podpory pro postižené zemědělce. Kam vlastně peníze půjde? Od české vlády holdingu Agrofert? Na potravinářském trhu bude ještě pořádně veselo. A mezitím ceny většinou stoupají.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
17. května 2020 · 10:44

NIKDO PRÝ NEBYL NA PANDEMII PŘIPRAVEN. FAKT?

Ve všech státech světa se objevují informace, že vlády nebyly na rozsáhlou pandemii koronaviru Covid-19 připraveny. Údajně s tím nikdo nepočítal. Je to zvláštní, protože nejrůznější infekční nemoci (SARS, MERS, ebola, atd.) se šíří světem pravidelně, problémy se opakují a vlády se věnují kdejaké hlouposti. Například Pandemický plán České republiky pochází už z roku 2011 a zjevně na něm pak dál nikdo nepracoval. Proč?

Dnes ministr vnitra Jan Hamáček říká: „Je třeba si přiznat, že náš právní řád na takto rozsáhlou epidemii nepamatoval.“ Proto prý plánuje do konce září předložit novelu ústavního zákona o bezpečnosti, jež zakotví epidemický stav. Podobně to údajně vidí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. U něj je vůbec zázrak, že něco vidí. Předražené a podezřelé zakázky ve svém rezortu například nevidí.

Závažnou otázkou proto nadále zůstává, co politici v tomto směru vymyslí. Budou v nových návrzích nějaká originální řešení? Nebo se příští pandemií opět necháme zaskočit? Bohužel mám obavu, že to druhé bude pravda.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
16. května 2020 · 17:27

SCHILLEROVÉ ANGLIČTINA? VŽDYŤ UMÍ 3 SVĚTOVÉ JAZYKY!

Přestože se v posledních dnech objevily určité patálie kolem angličtiny vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové, oficiální webová stránka Vlády České republiky (www.vlada.cz) pořád tvrdí (v sobotu 16.5. před 17 hodinou tomu tak ještě bylo) něco jiného. Navíc novináři jsou na paní Schillerovou skutečně zlí, na stránce je totiž uvedeno, že mluví nejenom anglicky, ale i německy a rusky. Dá se tedy očekávat, že bude podrobena dalšímu zkoušení…

Když se ale podíváte na vládní stránce na všechny členy kabinetu, tak směle můžeme říct, že máme nejlépe jazykově vybavenou vládu všech dob a možná vůbec nejlépe jazykově vybavenou vládu na celém světě. Zde několik příkladů:    

Premiér Babiš: Anglicky, francouzsky, německy, rusky

Vicepremiér Havlíček: Německy, anglicky, rusky, částečně španělsky, čínsky (bingo!) a francouzsky

Vicepremiér Hamáček: Anglicky, španělsky, německy, francouzsky, rusky (pasivně)

Ministr Petříček: Anglicky, francouzsky, španělsky

Ministr Brabec: Anglicky, rusky, francouzsky, německy

Ministryně Benešová nemá napsán žádný cizí jazyk (no alespoň někdo)

Viliam Buchert
Viliam Buchert
16. května 2020 · 17:25

EKONOMIČTÍ EXPERTI POHAZUJÍ S ČÍSLY SEM A TAM, VĚŘIT SE TOMU NEDÁ


Pokud bychom srovnávali dlouhodobě prognózy a predikce expertů na ekonomiku, tak zjistíte, že dost často se netrefí. Někdy jejich práce skutečně spíše připomíná věštění. V době koronavirové se pak tato disciplína zvrhla v závodění s epidemiology, kteří také říkají pořád něco jiného. Čím se tedy máme řídit?

Některé predikce hovoří o tom, že česká ekonomika letos klesne o 6,5 až 8 procent. Jiné zmiňují dvouciferná čísla. Člen Bankovní rady České národní banky Aleš Michl zase prorokuje, že ve třetím čtvrtletí už bude o hodně lépe a přijdou naopak skvělá čísla. No, někdo z těchto odborníků se nakonec skutečně trefí a pak bude tvrdit, že právě on je ten nejlepší. Ale kdo to je? Na koho si vsadit? Výhra ve Sportce je zhruba stejně jistá.

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 16:27

PRAHA KVŮLI KORONAVIRU PŘIJDE O 9 AŽ 12 MILIARD KORUN

Praha podle aktuálních odhadů počítá s tím, že kvůli pandemii nového koronaviru přijde o devět až 12 miliard korun. Tři miliardy korun rozdílu tvoří náklady na případnou spoluúčast samospráv na kompenzacích živnostníkům, kterou navrhla vláda a Senát ji ve středu vrátil Sněmovně. Částka zahrnuje jak přímé náklady ve výši zhruba miliardy korun například na nákup ochranných pomůcek, tak předpokládané výpadky daňových příjmů, jízdného v MHD, nájmů a podobně. Novinářům to dnes řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Jana Bendová
Jana Bendová
15. května 2020 · 16:14

TESTOVÁNÍ ZA LEVNO?

Jihočeské nemocnice oznámily, že nezmění ceny testů na koronavirus pro samoplátce. Účtují si za ně 2600 korun. Tvrdí, že za cenu 1756 korun, kterou nově nařizuje ministerstvo zdravotnictví, nejsou schopny službu nabízet. Podle holdingu Jihočeské nemocnice ministerská cena zahrnuje jen laboratorní práce, nikoli všechny náklady spojené s testem a jeho výsledkem, uvádí ČTK. Uvidíme, kolik nemocnic za těchto podmínek přestane testy provádět. Státní nařizování cen se nakonec nikomu nevyplatí...

Oliver Adámek
Oliver Adámek
15. května 2020 · 15:09

NĚMECKO: PÁD ZATÍM O 2 PROCENTA

Nejsilnější evropská ekonomika už zná statistiky o dopadech pandemické krize. HDP Německa se v prvním čtvrtletí tohoto roku propadl o 2,2 %. Vzhledem k tomu, že mírný pokles přišel už v předchozím čtvrtletí, jde z definice o recesi. Zároveň jde u Německa o nejsilnější propad HDP od roku 2009, kdy probíhala finanční krize. Další propad se pak dá čekat i ve druhém čtvrtletí, které právě probíhá v epidemických omezeních. České hospodářství je na tom německém dlouhodobě závislé.

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 15:04

ULICE SE VRACÍ! 

Česká televize, Prima a Nova obnovily natáčení seriálů a pořadů, které přerušily v polovině března po vyhlášení vládních opatření proti koronaviru. Nové díly seriálů a pořadů vznikají za dodržování předepsaných hygienických opatření. ČTK o tom informovali mluvčí televizních stanic.

Vzniknout tak i nové epizody seriálu Ulice, jejíž natáčení bylo poprvé přerušeno od roku 2005, kdy seriál vznikl.

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 10:53

RUSNOK SE OBÁVÁ, ŽE SCHODEK ROZPOČTU 300 MLD. NEBUDE STAČIT

Letos naplánovaný schodek státního rozpočtu 300 miliard korun nebude podle guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka pravděpodobně stačit. Výpadek příjmů rozpočtu podle něj totiž bude asi vyšší, než očekává ministerstvo financí. Rusnok to uvedl dnes v televizi CNN Prima News. Realistické je podle Rusnoka očekávat, že i v příštím roce bude schodek rozpočtu na podobných úrovních jako letos. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nedávno v České televizi uvedla, že se schodkem kolem 300 miliard korun počítá předběžně i pro příští rok.

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 10:48

KOUPALIŠTĚ: ROUŠKY, U VSTUPU DEZINFEKCE A ROZESTUPY

Na koupalištích budou lidé muset po 25. květnu nosit roušky, nutné nebudou jen do vody, při cestě k ní nebo při pobytu na lehátku či ručníku. Kapacita bude omezena na deset metrů čtverečních na osobu, povinné jsou dvoumetrové rozestupy. Před vstupem si návštěvníci musí vydezinfikovat ruce. Podmínky pro provoz venkovních koupališť, vnitřních bazénů, saun nebo wellness center dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. 

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 10:47

AKCE BUDOU OD 25. KVĚTNA PRO 300 LIDÍ, OD 22. ČERVNA PRO TISÍC

Hromadné akce včetně ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a u vstupu poskytnou pořadatelé návštěvníkům dezinfekci. Velké společenské nebo sportovní akce byly zakázány, protože podle epidemiologů spolu s cestováním do zahraničí představovaly největší riziko šíření nákazy mezi lidmi.

Reflex
Reflex
15. května 2020 · 10:46

V RESTAURACÍCH BUDE POVINNÁ ROUŠKA, S VÝJIMKOU KONZUMACE

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
15. května 2020 · 09:24

OBYVATELÉ POBALTÍ UŽ MOHOU V RÁMCI REGIONU VOLNĚ CESTOVAT. NEŠLO BY TO U NÁS SE SLOVENSKEM?

Litva, Lotyšsko a Estonsko vytvořily od pátku „cestovatelskou bublinu“. V ní mohou občané těchto tří zemí opět volně cestovat po regionu. Je to první podobný příklad v rámci celé EU. Návštěvníci z jiných zemí ale musí po příjezdu do Pobaltí pořád do karantény.

Proč něco podobného nezkusit i mezi dalšími zeměmi, kde je koronavirus na ústupu? Třeba více otevřít cestování mezi Českem a Slovenskem, nebo Českem a Rakouskem. Zkusit to postupně a opatrně, ale jít tímto směrem. Bez uvolnění bude ekonomika dál skomírat.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
15. května 2020 · 09:23

NA CO PŘESNĚ ZEMŘELY STOVKY LIDÍ V ČESKU?

Vládní úředníci v čele s premiérem Andrejem Babišem neustále „machrují“, jak si Česká republika vede skvěle v boji s koronavirem. Špatné to skutečně není, ale počet téměř 300 mrtvých není nijak zázračné číslo v celosvětovém srovnání na počet obyvatel. Ještě závažnější otázkou ale je, na co přesně ti lidé zemřeli?

Zemřeli jen v důsledku Covidu-19 nebo i jiných vážných nemocí? Zemřeli lidé i proto, že se neohlídalo rozšíření nákazy v některých domovech seniorů? Bude se z toho někdo zodpovídat? Třeba i trestně? Mezi mrtvými jsou i zdravotníci. Jaká přesně byla jejich diagnóza? Nenese za jejich smrt zodpovědnost (ne)činnost nemocnic a v počátcích nedostatek ochranných pomůcek? Vyšetřuje někdo tyto případy? Nechce se mi věřit, že to vůbec nikoho nezajímá.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. května 2020 · 13:13

DO PRÁCE NA KOLE? NE, DÍKY

Čtu na internetu, že britská vláda investuje dvě miliardy liber do popularizace cyklistiky. Aby lidé vynechali v době pokoronavirové městskou hromadnou dopravu a sedli na zdravější kola nebo chodili pěšky. Takoví Nizozemci přece z kola prakticky neslezou (není divu, když mají placatou zemi). Což o to, kolo je prima, ale v rušném městě pro cestu do práce, máte-li to pár kilometrů do kopce, s taškou, s baťohem pro náhradní oblečení včetně bot… děkuji, raději ne.

Reflex
Reflex
14. května 2020 · 11:51

TÁBORY MOHOU BÝT OD 27. ČERVNA, ORGANIZÁTOŘI SE DOHODLI S HLAVNÍ HYGIENIČKOU

Letní tábory se při zachování příznivé epidemiologické situace budou moci konat od 27. června. Zástupci jejich organizátorů se ve středu dohodli s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou na podmínkách jejich pořádání. Navrhovaná hygienická opatření proti šíření koronaviru by pro většinu táborů neměla být překážkou.

Dětské tábory jsou v současnosti zakázané kvůli epidemii nového koronaviru. Premiér Andrej Babiš (ANO) na začátku května uvedl, že by se mohly konat od 1. července. Očekával, že se to vyjasní do konce května a rozhodující bude epidemiologická situace.

Podle Sedláčka se organizátoři táborů s hlavní hygieničkou dohodli, že se termín pro možnost jejich konání posune ještě o několik dní dopředu. Konec školního roku totiž letos připadá na úterý 30. června, řada škol bude mít poslední dva dny ředitelské volno, a prázdniny tak dětem začnou de facto už v sobotu 27. června.

Jana Bendová
Jana Bendová
14. května 2020 · 11:19

O ČEM SNÍ MUŽI?

Momentka z dnešního dopoledne: před provozovnou obyčejného "holičství a kadeřnictví" v okrajové části Prahy stojí fronta mužů lačných zušlechtění. Takový obrázek se tady hned tak nevidí. Ekonomika roztáčí kola...

Viliam Buchert
Viliam Buchert
14. května 2020 · 10:37

ŽENSKÉ POLITICKÉ TRUMFY: PREMIÉRKY A PREZIDENTKY ZVLÁDAJÍ KRIZI LÉPE NEŽ MUŽI

V některých státech světa, kde jsou v nejvyšších politických pozicích muži, není tolik nakažených a mrtvých jako v jiných zemích. Jmenujme například Vietnam, Řecko, Rakousko, Izrael, Austrálii, nebo i Českou republiku. Důvody mohou být různé. Od včasných a tvrdších opatření, fungování zdravotního systému až po obyčejné štěstí. Pozoruhodné ale je, že v zemích, kde „vládnou“ ženy, panuje přece jenom větší klid, jednota, pomoc je daleko adresnější a výsledky jsou relativně velmi dobré. Možná je to dáno větší empatií, kterou se ženy obecně vyznačují. Zde je seznam žen-političek, které se v době krize osvědčily:

Německo – kancléřka Angela Merkelová

Tchaj-wan – prezidentka Cchaj Jing-wen

Dánsko – premiérka Mette Frederiksenová

Nový Zéland – premiérka Jacinda Ardernová

Island – předsedkyně vlády Katrín Jakobsdóttirová

Norsko – premiérka Erna Solbergová

Finsko – premiérka Sanna Marinová

Viliam Buchert
Viliam Buchert
14. května 2020 · 09:40

LIDÉ S KREVNÍ SKUPINOU A MOHOU BÝT NÁCHYLNĚJŠÍ NA COVID-19 NEŽ SE SKUPINOU 0

Web vědeckého časopisu Science zveřejnil informace, podle kterých jsou lidé s krevní skupinou A více náchylní k onemocnění na wuchanský koronaviris SARS-CoV-2 než lidé se skupinou 0. Informace vycházejí ze studií, které se uskutečnily v nemocnicích v čínských městech Wu-chan a Šen-čen a v nemocnici v americkém New Yorku. Taková tvrzení samozřejmě musí být daleko podrobněji prozkoumána a vědci zatím nedokážou jednoznačně potvrdit, zda jsou relevantní. Není totiž známo, proč by některá krevní skupina mohla zvyšovat nebo snižovat riziko infekce.

Na světě je nejčastější krevní typ 0, ale v některých zemích, například ve Švédsku, Norsku a také v České republice je nejběžnější typ A. V české populaci má zhruba 45 procent lidí krevní skupinu A, kolem 30-35 procent skupinu 0, dále 15 až 20 procent skupinu B a 5 až 7 procent skupinu AB.

Reflex
Reflex
14. května 2020 · 09:37

Z COVIDU SE V ČR VYLÉČILO PŘES 5000 LIDÍ, TŘI PĚTINY Z NAKAŽENÝCH

Počet vyléčených z covidu-19 dnes v Česku překročilí hranici 5000. Uzdravily se už tři pětiny pacientů, u nichž se od začátku března nákaza prokázala. Aktuálně se s ní potýká méně než 3000 lidí. Od března se v Česku prokázala nákaza v 8240 případech.

Celý květen se přírůstek případů nakažených drží pod stovkou, zatímco vyléčených rychle přibývá. Dnes ráno ministerstvo na webu uvádělo 5 058 vyléčených.

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
13. května 2020 · 15:55

TRUMP ŘÁDÍ NA BEROUNSKU

Americký prezident je s Českem provázan už od dob, kdy potkal Ivanu Zelníčkovou, pojal ji za manželku, účinkoval s ní v reklamách na pizzu a nakonec jí byl v rozvodovém řízení oškubán jako sváteční krocan. Nedávno Donald v televizi pronesl geniální myšlenku, že proti koronaviru by se dalo bojovat pícháním dezinfekce do žil. A teď museli záchránáři vyjíždět ke staré paní na Berounsku. Nalila si do hrnku na kafe dvě deci dezinfekce a vypila jí. Určitě viděla Trumpa žvanit v televizi. Nebo je to ještě jinak a Donald je v tom tentokrát nevinně. Slabším povahám prostě už z aburdního šílenství kolem pitomé čínské chřipky definitivně praskají nervy. 

Reflex
Reflex
13. května 2020 · 14:11

HRANICE S RAKOUSKEM A SLOVENSKEM BY SE MOHLY OTEVŘÍT V ČERVNU

Hranice s Rakouskem a Slovenskem by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohly otevřít 8. nebo 15. června. Řekl to dnes v rozhovoru v Blesku. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) sdělil, že příští týden bude jednat se zástupci obou těchto zemí o harmonogramu pro otevření hranic, ke kterému by mohlo dojít v polovině června. V Německu je podle Babiše epidemiologická situace horší, zatím proto Česko o cestování k západním sousedům nejedná.

Jana Bendová
Jana Bendová
13. května 2020 · 13:52

BUĎ PŘIPRAVEN! I PROTI OČKOVÁNÍ

Tak tomu se říká být připraven. Vakcína proti koronaviru je ještě daleko a už vznikla petice proti zavedení povinného očkování.

„V případě, že se podaří vyvinout a uvést na český trh vakcínu proti koronaviru SARS-CoV-2, mělo by rozhodnutí, zda se očkovat, zůstat na svobodném uvážení každého občana. V petici za dobrovolnost očkování proti koronaviru to požaduje Liga lidských práv (LLP) a spolek ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování.“ Očkováním by podle iniciátorů neměly být podmiňovány žádné běžné aktivity, jako je vzdělávání, práce a podnikání, cestování a využívání veřejně nabízených služeb.

Svobodná volba je pochopitelně velmi cenný statek, kterého se bohužel dnes ve jménu bezpečí strašlivě lehce vzdáváme. K případnému očkování případnou vakcínou lze ovšem ocitovat názor přední české plicní lékařky, profesorky Martiny Vašákové, která pacienty s nemocí covid-19 léčí (viz nedávný rozhovor pro Reflex). Nejde v něm o uzákonění povinnosti, nýbrž o racionalitu svobodné volby:

RFX: Takže předpokládáte, že až bude vakcína, bude-li, tak se bude očkovat proti chřipce stejně jako proti covidu?

MV: Ano a doufám, že si nutnost očkování lidé uvědomí. Jsem ale zvědavá, zda se ti, kdo dneska odmítají očkování proti chřipce, nechají zítra očkovat proti covidu-19. Přitom to odmítání nemá logiku: dostanete-li chřipkovou pneumonii, vaše šance zemřít je poměrně velká. Mezi těmi, kdo zemřou na chřipku, není žádný očkovaný, a i tak se jen pět procent české populace vakcinaci podrobí. Filozofická otázka zní, co antivakcinátoři pak udělají? Všichni se nechají naočkovat na koronavirus? A proč ne na chřipku? A proč ne na ostatní?

Viliam Buchert
Viliam Buchert
13. května 2020 · 10:37

NESKUTEČNÝ VLÁDNÍ BORDEL KOLEM OŠETŘOVNÉHO

Už 12. března vyhlásila vláda v zemi nouzový stav. Máme 13. května a ta samá vláda po dvou měsících pořád řeší jaké ošetřovné mají dostávat rodiče, když jsou s dětmi do věku 13 let doma, protože školy jsou zavřené. Je to nedůstojné, nepochopitelné a jenom to ukazuje na obrovské manažerské selhání kabinetu.

Už několik týdnů probíhá diskuse, zda má být ošetřovné 60 procent platu, nebo 80 procent. Teď se to kloní k té nižší částce. Mezitím museli žádajíci rodiče dokazovat, že školy jsou zavřené! Úřady snad netuší, že vláda školy v březnu zavřela? To je přece blázinec.

A co je naprostá hrůza – někteří rodiče ošetřovné například za duben ještě nedostali. Vládo, s tímhle jdi skutečně někam…

Jana Bendová
Jana Bendová
13. května 2020 · 09:32

HURÁ NA NÁKUP, UTRATÍME, CO SE DÁ!

Z ekonomických kruhů slyšíme, že se letošní rok zapíše do moderních hospodářských dějin země jako ten naprosto nejhorší. Ekonomika se propadne výrazně hlouběji než v krizovém roce 2009. Podle průzkumu ministerstva financí u třinácti renomovaných institucí se předpokládá propad hrubého domácího produktu o 7,6 procenta.

Příští rok by ale česká ekonomika měla stoupnout o 5,8 procenta a v letech 2022 a 2023 pak zhruba kolem 2,5 procenta. Přesto ministryně financí Alena Schillerová počítá podobně jako letos i pro příští rok se schodkem státního rozpočtu ve výši zhruba 300 miliard korun, Hamáčkovi socialisté a Filipovi komunisté s tím nemají problém.

Samozřejmě, že nemají, v inkriminovaném roce 2021 máme přece volby do Poslanecké sněmovny a zmíněné strany si vyrazí na báječný nákup voličů. Za peníze, které nemáme, které si půjčíme, které zaplatí další generace. Ale koho by ti, kdo to budou jednou splácet, dneska zajímali, že? Jak říkal feldkurát Katz „to se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze“.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
12. května 2020 · 18:54

BELGICKÉ PROMOŘOVACÍ SKUPINY

V Belgii se od tohoto týdne zkouší jeden rozvolňovací experiment - každá domácnost smí pozvat na návštěvu až čtyři členy jiné domácnosti. Slovy české epidemiologie pak tyto dvě domácnosti vytvoří svoji promořovací skupinu, v rámci níž bude povolené mezidomovní pendlerství. Brány dalších domácností pro ně budou fungovat v tzv. Režimu českých hranic - nebudou zavřené, ale pouze nepropustné.

Veronika Bednářová
Veronika Bednářová
12. května 2020 · 14:38

Kina včera opravdu otevřela. V omezeném provozu, ale přece. Mou pokoronavirovou artovou sezonu nastartovaly včera v 17:00 v Malém sále Kina Lucerna Malé ženy s nedostižnou Saoirse Ronan. Sedělo nás tam v hledišti sedm žen různého věku a jeden mladý muž. Před vchodem dezinfekce, venku strašně lilo. Bylo by to celé smutné, kdyby ten film nebyl tak báječně patchworkově barevný, že jste si mohli být jisti, že doma by to zdaleka tak skvěle nevyznělo. Ani na megaobrazovce. Šla jsem po promítání 135-minutového snímku na toaletu, pěkně s paní spoludivačkou v rozestupu, na ruce nalít dezinfekci a šup zas rychle ven! Ale lepší než nic. 

Dan Hrubý
Dan Hrubý
12. května 2020 · 11:36

VLÁDA ZACHRÁNCŮ

Roušky budeme moci sundat 25. května, ovšem při dodržení dvoumetrového rozestupu. Na zahrádce u hospod můžeme sedět už teď, ovšem s přesným rozestupem jeden a půl metru a podle doktora Prymuly se mohou stýkat nanejvýš tři rodiny (bože chraň, kdybyste pozvali ještě souseda). Ano, není nad to všechno přesně na centimetr a člověka předepsat. Vláda se pak může pěkně pochlubit („Zachránili jsme tisíce lidí!“) a jak ukazují volební preference, většině lidí se nejspíš líbí, když se o ně někdo stará s takovou detailností.

Šlo by to ovšem i jinak. Třeba: „Vláda ČR oznamuje, že používat roušku není ve venkovním prostoru povinné. Doporučuje ji však nosit, zejména, když se dostanete mezi větší skupinu lidí. Spoléháme na váš zdravý rozum a zodpovědnost“.

Prostě, že by se o nás vláda starala přece jen o trochu míň a nechala nám také kapku prostoru, abychom se o sebe postarali sami. Jenže, byli by to pak ještě naši zachránci?!

Adéla Knapová
Adéla Knapová
12. května 2020 · 10:07

UVAŘ SI ZELENINOVÉ KARI

Indonésie se ze země, jíž se nový koronavirus vyhýbal, změnila v místo, kde začal řádit. Obzvlášť na ostrově Jáva, na němž se nachází více než devítimilionové hlavní město Džakarta. A stejně jako my hledáme různé paralely s pandemiemi, kterým v historii čelili naši předkové, i Jávané se obrátili napůl do minulosti a hledají v ní inspiraci – říká mi přes Skype známý, jež na Jávě žije.

Jávská legenda praví, že když na město Jogdžakarta dopadla morová rána, přikázal sultán obyvatelům vařit a konzumovat speciální zeleninové kari „sayur lodeh“ a zůstat doma po dobu 49 dnů. Mor zmizel.

My už za sebou karanténu delší než 49 dní máme, čili proč ne taky kari? Kdo říká, že nemůže fungovat třeba stejně jako jednorázové rukavice při nákupech v supermarketech? Podle odborníků sayur lodeh prospívá imunitě. Pokrm tvoří sedm hlavních ingrediencí, jež se přidávají do základu z kokosového mléka: melinjo - plody i listy (lijánovec jedlý, plody jsou vzhledem podobné olivám), dýně, vigna čínská (lze nahradit fazolovými lusky), lilek, tempeh a jackfruit neboli chlebovník. Vše nakrájíte na velikost sousta, dáte do kokosového mléka, přidáte kurkumu, případně trochu mleté pálivé papriky a sůl. A povaříte.

Podle všeho tento lodeh pomáhá nejen proti smrtelným chorobám typu moru a nového koronaviru; Jávanci jej hromadně vařili i v dobách největších krizí, zdokumentováno to je od roku 1876 a naposledy (kromě dnešních dnů) tak činili v letech 1948 a 1951.

Tereza Spáčilová
Tereza Spáčilová
11. května 2020 · 16:25

OD 25. KVĚTNA VENKU BEZ ROUŠEK

Lidé budou moci od 25. května chodit venku za určitých podmínek bez roušky. Schválila to dnes vláda, informoval tiskový odbor kabinetu. Nutné bude udržovat rozestupy nad dva metry. Chození bez ochranných prostředků dýchacích cest by podle návrhu ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) mělo být možné jen tehdy, pokud člověk bude venku sám nebo se členy své domácnosti.

Nařízení zakrývat si dýchací cesty bylo zavedeno 19. března. Použít je možné třeba roušku, respirátor, ústenku, ale také šálu nebo šátek, který brání šíření kapének od nositele, před případnou nákazou ho ale neochrání. Výjimku v nošení mají například děti v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
11. května 2020 · 14:22

TEN, JEHOŽ SLOVO MÁ VÁHU KOJOTÍHO PŠOUKU

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch by mohl sloužit jako živá pomůcka pro vysvětlení pojmu "názorová nekonzistence". Ve čtvrtek tvrdil, že roušky budou i venku povinné do poloviny června. Dnes v televizi řekl, že by to mohlo být do 25. května. A to bylo teprve před jednáním vlády, na kterém chce o ukončení povinnosti nosit roušky debatovat premiér Andrej Babiš. Takže je docela dobře možné, že na tiskové konferenci po schůzi kabinetu ukončí Vojtěch rouškovou povinnost třeba ke 30. dubnu zpětně. Ať to ale na vládě dopadne jakkoliv, už teď si Vojtěch vysloužil indiánské jméno "Ten, jehož slovo má váhu kojotího pšouku".

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
11. května 2020 · 14:00

PO MORU KOBYLKY, ŽÁBY A SRŠNĚ

2020 je zatím rokem odkládané apokalypsy. Nejdřív to vypadalo na válku s Íránem, nakonec z ní sešlo. Pak se Austrálie proměnila v hořící vatru, aby se následně planeta zastavila kvůli nákaze, způsobené prý čínskou kulinární zálibou v okřídlených myších. Teď, když se konec světa kvůli covidu nekoná, příhodně se vynořila hrozba nová, opět asijské provenience. Západní Evropou se šíří invazivní druh sršeň mandarínská, původem z Japonska a Číny. Kromě toho, že tyto sršně ve velkém požírají včelstva, mají také rozměry palce dospělého muźe, vydávají zvuk jako utočící nacistická stíhačka a jejich bodnutí může zabít člověka. Naposled byl tento infernální hmyz zachycen v Německu. K českým hranicím se tedy sršně z pekla blíží neúprosným tempem italského lyžníka, promořeného koronavirem. A to máme teprve květen. Co přijde v létě? Deště žab a krve? 

Kryštof Pavelka
Kryštof Pavelka
11. května 2020 · 12:29

PRYMULOVY KIBUCY

Plukovník epidemiolog to vidí s návratem k normálnímu provozu černě. Jak si představuje život v nejbližších měsících, odhalil v dnešním rozhovoru pro server iDnes.cz. "Já bych navrhoval, aby lidé žili v nějakých menších komunitách. Že se budou například stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude." Tak pravil Prymula. Češi by tedy měli zakládat cosi na způsob komun, jako na žižkovské Klinice. Mohli by s tím začít třeba už dnes. U každého stolu na nově otevřených hospodských zahrádkách nechť vznikne jeden kibuc! A nenechte si do jeho fungování od nikoho kibicovat. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
11. května 2020 · 11:06

VIRUS-NEVIRUS, AMERICKÁ POLITIKA JEDE NA VLNĚ NENÁVISTI

Ameriku čekají v listopadu prezidentské volby a nenávistná kampaň jede dál i přes koronavirový zmar. V USA se sice už nakazilo přes 1,3 milionu lidí a zemřelo 74 tisíc lidí, ale soupeřící politici i republikánská a demokratická strana do sebe řežou za přispění médií a sociálních sítí hlava nehlava. Urážka stíhá urážku, fake news se objevují každý den, bývalý prezident Obama nebývalým způsobem útočí na současného prezidenta Trumpa a ten mu to vrací s plnou silou. V době nesnází by jeden čekal větší jednotu a spolupráci. Nic takového se neděje. A někdy je to navíc dost odporné a záludné.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
11. května 2020 · 10:14

JEŠTĚ, ŽE MÁME BABIŠE A JEHO PTAČÍ MLÉKO

Politici nezapomínají ani v době rouškokracie a krachujících firem na sociálních sítích na své bizarnosti. Například Andrej Babiš v neděli napsal: „Dneska vzpomínám na svoji maminku, která uměla spoustu věcí, tak jako všechny mámy, třeba mi vařila ptačí mléko, na které jsem se vždy těšil…“ Každá vzpomínka na maminky je v pořádku, ale pokud to měl být i vzkaz občanům Česka, tak s ptačím mlékem je premiér mimo. To byla kdysi specialita na Slovensku a v dalších východních zemích.

Ptačí mléko začala vyrábět firma Wedel v roce 1936 ve Varšavě a má na něj dnes ochrannou známku ve státech EU. Velmi populární byla tato sladká záležitost v zemích Sovětského svazu, v minulosti i na Slovensku (dnes už moc ne), či v Maďarsku. V českých zemích nikoli.

Reflex
Reflex
11. května 2020 · 09:33

VICEPREZIDENT MIKE PENCE JE V IZOLACI

Americký viceprezident Mike Pence je v izolaci poté, co měla jeho mluvčí Katie Millerová v pátek pozitivní test na koronavirus. S odkazem na své tři zdroje o tom informuje agentura Bloomberg.

Viceprezident se v sobotu nezúčastnil setkání s prezidentem Donaldem Trumpem a s nejvyššími vojenskými funkcionáři. Všichni členové prezidentova týmu nyní podstupují každodenní rychlotesty na přítomnost koronaviru. Ten Pencův byl ještě v neděli negativní. Podle lidí obeznámených se situací je ale viceprezident raději opatrný.

O pozitivním testu Millerové informoval v pátek Trump a dodal, že on sám s ní v kontaktu nebyl. Den předtím měl pozitivní test na nemoc covid-19, kterou koronavirus způsobuje, i prezidentův komorník.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
11. května 2020 · 09:24

POČASÍ NÁM VRAZILO NŮŽ DO ZAD. NEDEJME SE!

Není to fér. Od vyhlášení nouzového stavu a uzavření hospod bylo skoro pořád docela hezky, ale jen co se dneska mohou konečně po dvou měsících otevřít aspoň zahrádky u restaurací, zkazí se počasí. Meteorologové vyhrožují prudkým ochlazením, deštěm, silným větrem, ve výškách nad 500 metrů dokonce sněhem! Apeluju na všechny, komu záleží na budoucnosti českého pohostinství: Nenechme se odradit! Aspoň jedno točené pivo na zahrádce u libovolné hospody by mělo být dnes povinností. I kdybychom si na to měli vzít péřovku a rukavice.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
10. května 2020 · 20:03

ŠVÝCARSKO DÁ NA POTLAČENÍ KRIZE AŽ 2,6 BILIONU KORUN

Švýcarsko, které bylo vždy dáváno za vzor pořádku a ekonomické prosperity, postihla koronavirová krize nebývalým způsobem. V zemi bylo zatím zaznamenáno přes 30 tisíc nakažených a více než 1800 mrtvých. Náklady na pomoc firmám, malým a středním podnikatelům, do zdravotnictví či pomoc v nezaměstnanosti, dosáhnout podle místních zdrojů astronomických rozměrů, které nemají v moderní historii země obdoby.

Podle nedělních informací švýcarských novin Le Matin Dimanche a SonntagsZeitung dosáhnout celkové náklady státu, jednotlivých kantonů, měst a obcí na zvládnutí krize v přepočtu astronomických 100 miliard franků, což je v přepočtu téměř 2,6 bilionu korun. Z tohoto pohledu může vypadat 1,2 bilionu korun na celkovou podporu české ekonomiky, o kterém několikrát hovořila ministryně financí Alena Schillerová, jako docela reálná částka, i když ji mnoho lidí zpochybňuje.

Reflex
Reflex
10. května 2020 · 19:15

JAKÝ JE REÁLNÝ ŽIVOT UMĚLCŮ?

Krize tvrdě dopadá na česká herce, hudebníky a celou kulturní obec. Zároveň může sloužit k poznání toho, jak ve skutečnosti vypadá život herců nebo spisovatelů, kteří většinou nemají statisícové honoráře jako největší filmové hvězdy a autoři bestsellerů. Jejich situaci rozebírá ředitel Světa knihy Radovan Auer v komentáři >>>

A jak vidí stav kultury Bolek Polívka? Podívejte se na videoukázku z rozhovoru, který vyšel v novém Reflexu.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
10. května 2020 · 17:46

DRÁŽĎANSKÁ KARANTÉNA A CO S ČESKÝM FOTBALEM

Podle aktuálních plánů by se v Česku za dva týdny měly rozběhnout profesionální fotbalové soutěže. Příklad z Drážďan, kde se nakazilo několik hráčů, ukazuje, jaké můžou nastat komplikace. Nejdřív se nákaza prokázala u jednoho fotbalisty, zbytek týmu pak normálně trénoval. O několik dní později ale byli pozitivní další hráči. Dynamo Drážďany i s českými hráči Petrákem a Hušbauerem tak musí do karantény a přijde o první dva zápasy znovu nastartované 2. bundesligy. 

"Nikdo neví, kde to chytli, protože pravidla máme hodně přísná. Po tréninku jdeme rovnou domů. Když jdeme na trénink, chodíme v rouškách. Píšeme esemesku, že se cítíme OK, měří nám teplotu, používáme dezinfekce. Všechna pravidla dodržujeme a pak se stane tohle. Takže absolutně nikdo nemá tušení, jak se to tam dostalo," řekl iSportu záložník Ondřej Petrák. 

Není jasné, jak by v takovém případě postupoval český fotbal. Pokud nedostane výjimku, znamenalo by to, že při nakažení jednoho hráče během soutěže by nejspíš museli do karantény jednak jeho spoluhráči, ale i soupeři, se kterými hrál, což už jsou minimálně dva týmy na 14 dní mimo. To všechno v situaci, kdy se má liga dohrávat s dvěma zápasy týdně a na výpadky už není v termínovce prostor. 

Reflex
Reflex
10. května 2020 · 12:35

VÝVOJ PREFERENCÍ V EPIDEMII: ANO SE DRŽÍ, ROSTLI PIRÁTI

Podle čerstvého volebního modelu agentury Kantar TNS pro ČT si hnutí ANO drží 34procentní podporu, na kterou vystoupalo předchozí měsíc. Viditelný rozdíl zaznamenali ze stran jen Piráti a ODS, několik stran balancuje na hraně vstupu do sněmovny. Podrobnosti o vývoji preferencí čtěte ZDE >>>

Viliam Buchert
Viliam Buchert
10. května 2020 · 11:31

NĚMECKÝ PIVOVAR ROZDAL NEPRODANÉ PIVO ZDARMA. U NÁS NIC?

Německý pivovar Willinger Brauhaus v Hesensku rozdal ve čtvrtek zdarma tisíce piv, které kvůli koronaviru a uzavřeným hotelům a restauracím nemohl prodat. Informovala o tom agentura DPOA. Tento druh piva měl trvanlivost 8 týdnů a majitelé a sládci pivovaru se báli, že se zkazí a budou ho muset vyhodit. Takže ho raději rozdali zdarma. Pivovar totiž potřeboval vyčistit tanky, aby mohl vařit nové šarže, protože uvolňování restrikcí začalo i v Německu. Pivovar uvedl, že doufá, že jeho velkorysost zákazníci ocení v počtu vypitých piv, až se zase život vrátí do normálu.

Jen mě napadá otázka: Proč něco podobného neudělaly pivovary i u nás? Určitě by se to nějak dalo zorganizovat.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
10. května 2020 · 11:19

RAKOUSKÉ STŘEDISKO ČELÍ ŽALOBÁM


Tyrolské obci Ischgl se přezdívá „Alpská Ibiza“, protože zejména v zimě je zde bujarý a bohatý noční život. Ovšem v době koronavirové se to ukázalo jako  past. Ischgl se stal jedním z největších ohnisek nákazy v Evropě a podle odhadů se zde nakazilo v únoru a březnu na 2000 lidí. Z toho více než čtvrtina z Rakouska a další ze zahraničí, od Německa, přes Island, Dánsko, Norsko až po Singapur. Případ vyšetřuje policie, protože místní úřady podle nových zjištění o nemoci věděly, ale stop turismu kvůli ekonomickým zájmům vystavily velmi pozdě. Na provozovatele a úřady v Ischglu se proto valí žaloby. Existují společné, ale i dalších 300 individuálních. A pořád přibývají.

Podle informací právníků už bylo v této kauze shromážděno svědectví kolem 5000 lidí z celého světa. Hovoří se i o Češích. Zdokumentováno bylo i 25 úmrtí, které by mohly mít souvislost s šířením nákazy v Ischglu.

V každém případě se hovoří o vysokém odškodnění, které by mohlo část turistického byznysu v Ischglu zruinovat. Zejména ale utrpěla jeho image.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
10. května 2020 · 11:06

PRO OBÉZNÍ LIDI JE KORONAVIRUS VĚTŠÍM NEBEZPEČÍM

Pokud jsou pacienti nakažení koronavirem obézní, mají výrazně větší riziko, že u nich nemoc bude mít těžký průběh nebo v krajním případě skončí dokonce smrtí. Podle řady studií je důvodem mimo jiné to, že s obezitou často souvisí vysoký krevní tlak nebo cukrovka. Příčin je však více – podle závěrů britských vědců, které zveřejnil list The Times, přispívá k závažnému průběhu u obézních pacientů také jejich snížená funkce plic. Kvůli obezitě je vytvářen větší tlak na bránici, čímž se kapacita plic snižuje. To může být podle vědců důvodem, proč plíce obézních pacientů s COVID-19 selhávají rychleji než u ostatních nakažených.

Pro Čechy to není zrovna dobrá zpráva – obecní je u nás zhruba 25 % žen a asi 22 % mužů. Ještě v roce 1993 to přitom byla u obou pohlaví přibližně polovina. Uváděná procenta jsou navíc z „doby překoronavirové“, přičemž se dá očekávat, že několikaměsíční omezení pohybu a karanténa těžko vedly k tomu, že by lidé hubnuli. Pravdou bude spíš opak, na což ostatně REFLEX upozornil už před časem v komentáři „V karanténě jako na krmníku. Cpeme se za dva a tepláky to schovají,“ který si můžete přečíst zde.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. května 2020 · 19:34

VENKOV SLAVIL OSVOBOZENÍ. OD ROUŠEK

Pokud by chtěli politici vést věcnou debatu o tom, do kdy nařizovat lidem nošení roušek i mimo uzavřené prostory, doporučuji jim zvednout na půl dne zadky ze židlí, sednout na kolo a projet se vesnicemi kolem Prahy. Zjistí, že za hranicemi hlavního města už teď jejich příkazy respektují lidé odhadem sotva v poměru 1:5. A to nejen, co se týká nošení roušek. Zahrádky ve dvorech vesnických hospod začaly fungovat většinou o dost dříve, než je nařízený termín 11. května. Prodloužený víkend s téměř letními teplotami - těžko mohl asi někdo čekat, že to dopadne jinak. Kde náhodou nefunguje hospoda, stala se přirozeným centrem pivařů obvykle místní večerka, u které si udělali provizorní sezení. Obecní strážníky má minimum malých vesnic a auto státní policie ve většině z nich také neviděli zastavit ani nepamatují, I proto je pro lidi z venkova diskuse o řadě vládních opatření už převážně akademická a u televize se jí vesele zasmějí.

Reflex
Reflex
9. května 2020 · 16:43

PŘES 50 % ČECHŮ MÁ TEĎ PROBLÉM VYJÍT S VÝPLATOU

Více než polovina Čechů má v aktuální situaci problémy vyjít s výplatou. Každý desátý si musí před výplatou půjčit, navíc 43 procent lidí žije od výplaty k výplatě. Před nouzovým stavem to bylo 28 procent lidí, ukázal průzkum úvěrové společnosti Fair Credit mezi 880 respondenty z konce dubna. V minulých letech většinou z průzkumů vycházelo, že od výplaty k výplatě žije čtvrtina až pětina obyvatel

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Oliver Adámek
Oliver Adámek
9. května 2020 · 13:07

O VÍKENDU JEN PĚŠKY

Podle ČT24 vyhradily úřady v Madridu některé ulice na víkendy a svátky pouze pro chodce. V širším centru Bruselu se zase omezila rychlost pro auta na 20 km za hodinu, rozšiřují se pruhy pro cyklisty. Pandemie je zkrátka ideální příležitost pro jakýkoli pokrok, na který předtím nebyl prostor. Aspoň konečně uvidíme, co vracení měst chodcům a cyklistům přinese a jestli jsou tyhle kroky udržitelné.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
9. května 2020 · 11:24

PADÁKY NAD RUZYNÍ PO 70 LETECH

Kromě spousty špatných věcí s sebou epidemie koronaviru občas přináší i něco dobrého. Zatímco posledních 70 let si o tom mohli nadšenci z řad parašutistů nechat jen zdát, ve čtvrtek si vzhledem k téměř nulovému provozu mohli vyzkoušet, jaké to je seskočit padákem přímo na plochu pražského ruzyňského letiště. „Z letounu AN-2 se z výšky tří kilometrů metrů snesla skupina dvanácti nadšenců a k vidění byly různé parašutistické kousky, jako například seskok s velkou českou vlajkou nebo přistání na vysokorychlostních padácích,“ informovalo letiště na svém facebookovém profilu. Unikátní seskok parašutisté koordinovali s Řízením letového provozu a Úřadem pro civilní letectví. Celá akce se pak uskutečnila na podporu parašutismu a letectví, které nyní zažívá velmi komplikované období. Všichni příznivci tohoto způsobu dopravy proto doufají, že místo parašutistů začnou na ruzyňskou plochu už co nejdříve opět dosedat letouny z celého světa a přistání padákem tu nikdo zase další desítky let neuvidí.

(Foto: Letiště Praha)

Po 70 letech se na ruzyňské letiště snesli parašutisté
Po 70 letech se na ruzyňské letiště snesli parašutisté
Po 70 letech se na ruzyňské letiště snesli parašutisté
Po 70 letech se na ruzyňské letiště snesli parašutisté
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. května 2020 · 20:57

POMOC NEJEN OD STÁTU A NEJEN PRO OSVČ A FIRMY

V některých městech myslí radnice i na zdánlivé drobnosti, které se týkají většiny lidí. Jedním z takových příkladů může být Třebíč – radní nejprve rozhodli, že v březnu a dubnu budou lidé jezdit kvůli pandemii místní autobusovou dopravou zdarma; teď však vyšli vstříc i těm cestujícím, kteří mají dlouhodobě předplacené jízdné a byli by tudíž znevýhodněni. „Rada města schválila vrácení poměrné částky z předplacených kupónů. Město tak chce kompenzovat předplatné těm cestujícím, kteří si začátkem roku zakoupili měsíční předplatné na březen či duben, čtvrtletní nebo roční předplatné, a byli tak znevýhodněni proti těm cestujícím, kteří předplatné nevyužívají a v měsících březnu a dubnu jezdili zdarma,“ uvedla radnice na stránkách města. Vypadá to jako drobnost, možná ji ani moc lidí nevyužije, ale každopádně je takový zájem sympatický. Pro řadu jiných měst by to mohl být příklad hodný následování.

Jana Bendová
Jana Bendová
8. května 2020 · 14:36

ČÍNSKÉ POČTY

Včera se v pevninské Číně nově prokázal koronavirus jen u jediného člověka. O den dříve to podle zprávy agentury Reuters citující místní úřady byli pouze dva noví pacienti. Vzhledem k tomu, že tam žije zhruba miliarda čtyři sta milionů obyvatel, jaká asi bude vypovídací hodnota tohoto skvělého čísla?!

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
8. května 2020 · 12:10

MÉNĚ AUT=ČISTŠÍ VZDUCH. UDĚLEJME Z MAGISTRÁLY ZELENÉ PLÍCE PRAHY!

Menší počet aut, který byl v ulicích Prahy od začátku nouzového stavu nepřehlédnutelný, vedl podle meteorologů ke zlepšení ovzduší v hlavním městě. Ve vzduchu se snížila zejména koncentrace oxidů dusíku. Pokles sice nebyl tak výrazný, jak by odpovídalo úbytku aut a projevily se i některé další nejednoznačnosti, nicméně s těmi je podle studie Českého hydrometeorologického ústavu nutno počítat. Podle autorů je lze vysvětlit například různými rozptylovými podmínkami, které v Praze byly ve sledovaném několikatýdenním období během nouzového stavu a v referenčních obdobích předchozích pěti let, která byla použita jako srovnávací vzorek.

Do měření byla zahrnuta i magistrála v Legerově ulici, která je považována za symbol znečištění Prahy automobilovou dopravou. Také zde se potvrdilo, že méně aut znamená méně svinstva ve vzduchu.

Teď tedy nezbývá než čekat, kdo zvedne hozenou rukavici jako první: Magistrála patří lidem, ne autům! Magistrálu cyklistům! Magistrála bez stromů, jako město bez domů! Udělejme z magistrály zelené plíce Prahy! Bude první Čižinský, Hřib, nebo snad v rámci své ohlášené sněmovní kandidatury zvedne zelený prapor s cyklistickou přilbou a přeškrtnutým autem řeporyjský starosta Pavel Novotný? Zůstaňte u obrazovek, pokračování bude bezpochyby co nevidět.

Jan Čižinský
Jan Čižinský
Adéla Knapová
Adéla Knapová
8. května 2020 · 12:07

MUŽI JAKO SLABŠÍ POHLAVÍ

Alespoň pokud jde o nový koronavirus. Podle studie anglického NHS, jež analyzovala přes 17 milionů lékařských záznamů pacientů, je až dvakrát vyšší pravděpodobnost, že Covid-19 zabije muže než ženu. Z výsledků této analýzy dále vyplývá, že lidé afroamerického a asijského původu jsou zranitelnější než bílé etnikum – pravděpodobnost, že na nový koronavirus zemřou, je 1,7 – 1,6 krát vyšší. Do skupiny, jež je Covid-19 ohrožena ve vyšší míře, patří podle NHS kromě starých a zároveň nemocných také obézní.

Na druhou stranu vědci z Oxfordské univerzity přišli se zjištěním, jež sami označují za „podivné“, a sice že kouření funguje částečně jako obrana – ti, co nikdy nekouřili, podle nich podlehnou novému koronaviru až s dvakrát vyšší pravděpodobností, než kuřáci.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
8. května 2020 · 11:35

DO CHORVATSKA S BEZINFEKČNOSTÍ, NA ZÁPAD POZDĚJI

Na cesty k Jadranu se nejspíš budeme muset vybavit testem bezinfekčnosti. Podle ministra Petříčka to navrhuje přímo Chorvatsko. Do zasažených zemí západní Evropy se nedostaneme delší dobu, u Španělska, Itálie, Anglie nebo Belgie je podle Petříčka zatím předčasné mluvit o cestování. 

Jana Bendová
Jana Bendová
7. května 2020 · 17:30

HURÁ, NA SILNICÍCH KOLONY

Už je to tak - svět se vrací do starých normálních kolejí. Na silnicích už jsou zase kolony aut. Člověk si to téměř užívá.

Milan Tesař
Milan Tesař
7. května 2020 · 16:00

CO VŠECHNO CHCI UDĚLAT 11. KVĚTNA

Stihnout se to nedá, ale toto je jediný možný program na pondělí 11. května! Ráno do mateřské školky, a pak hned na základku. Potom ke kadeřníkovi, na manikúru, na pedikúru, nákup v obchodním centru, zaběhat si na oválu, načež hurá za kulturou: po obědě na výstavu, odpoledne do kina, večer do divadla, a potom na zahrádku na pivo. Počítám, že na to padne výplata a několik litrů dezinfekce, ráno budu mít příšernou kocovinu, možná to i vyhodím, ale bude mi děsně fajn. Vždyť svět bude zase NORMÁLNÍ !!! 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
7. května 2020 · 14:52

BABIŠE VIRUS POTĚŠIL, KONEČNĚ ŘÍDIL STÁT JAKO RODINNOU FIRMU

Koronavirus plní lidská přání. Jedním z těch šťastných je premiér Andrej Babiš. „Ten koronavir změnil náplň práce vlády a konečně jsme to řídili jako rodinou firmu a bylo to efektivní, bylo to konkrétní, viděli jsme ta naše rozhodnutí v praxi," pochvaloval si premiér ve vysílání Rádia Impuls, které mu nepatří stejně jako třeba Agrofert.

Jsme rádi, že pan premiér "konečně" mohl dělat to, na co se těšil a co sliboval už od svého vstupu do politiky. Konečně se nemusel ohlížet na demokraticky zvolený parlament, nebyl parlamentem kontrolován, mohl lidem zakázat cestovat, podnikat, chodit do divadel, kin, do hospod, na ulici být víc než ve dvou... Žádné demonstrace, hezky do práce, na nákup a hybaj domů.

Není nad to, když má politik vlastní média, nikdo mu nepokládá nepříjemné otázky a on tak může vyprávět, co mu zrovna slina na jazyk přinese. To se pak přizná i k věcem, které by v ostře vedené televizní debatě zapíral jako partyzán.

To co Babiš řekl, by si měli dobře přečíst a uvědomit všichni poslanci, kteří budou hlasovat o tom, jestli posílit pravomoci vlády pro případy epidemie. Pokud to totiž udělají, bude si Babiš moct dělat ze státu rodinnou firmu v podstatě kdykoliv se mu zachce. Nouzový stav přece jen umožňuje nějakou parlamentní kontrolu. To, co chce premiér prosadit teď, by ji vyloučilo úplně.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
7. května 2020 · 13:15

KONEC PODÁVÁNÍ RUKOU?

Často teď čteme, že svět po pandemii už nebude takový jako dřív. Podle BBC by mohla přinést i zásadní omezení zvyku potřást si při potkání rukou. Doktor Athony Fauci, jeden z klíčových lidí Bílého domu v boji s pandemií, dokonce říká, že by si lidé ideálně neměli podávat ruce nikdy. Mohlo by to přispět k zabrždění každoročních chřipkových epidemií. Jak moc si necháme nákazu vstoupit do každodenního života?

Reflex
Reflex
7. května 2020 · 13:10

CHYSTÁ SE DRUHÁ ČÁST CHYTRÉ KARANTÉNY

Chystá se druhá část projektu chytré karantény, který byl testovaný od začátku dubna a plošně spuštěný 1. května. Na dnešní tiskové konferenci to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Zapojená do ní bude mobilní aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrz Mapy.cz, vznikne i velké call centrum.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se strategie změní z plošných opatření na lokální zásahy. Klíčová je podle něj rychlost. Je to i o odpovědnosti každého z nás a využití technologií, které jsou dnes k dispozici, doplnil ministr.

Podle premiéra je chytrá karanténa komplexní projekt, je zapojená armáda, krajské hygienické stanice nebo zdravotní ústavy. Zpočátku měl podle něho projekt porodní bolesti. "Ale dnes můžeme říct, že původní projekt jsme zvládli. Za normálních okolností by se takový náročný projekt připravoval možná léta," dodal Babiš.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
7. května 2020 · 09:21

MŮŽETE DOSTAT KORONAVIRUS PO VYLÉČENÍ? ZŘEJMĚ NE

Přestože je koronavirus covid-19 infekční nemoc, tak nemá smysl ji moc srovnávat s dalšími nemocemi, například chřipkou. Jednak viry koronaviru dál mutují (neexistuje jeden), takže hledání vakcíny může být problematické, nemusí v tomto případě fungovat na všechno.

Jak potvrdila Světová zdravotnická organizace (WHO), nejsou známy ani případy, že by se po vyléčení někomu nemoc vrátila (i takové informace se objevují), že by se nakazil znovu. A to přesto, že někteří lidé po testech po vyléčení nevykazují protilátky. Ovšem u WHO musíme být hodně opatrní, protože ta často říká věci, které nejsou úplně pravda. Zažili jsme to i při současné krizi.  

Jana Bendová
Jana Bendová
7. května 2020 · 08:59

NADĚJE PRO TURISTY I CESTOVKY

Lidé se už v cestovkách znovu informují o zahraničních zájezdech. I malá naděje, že v létě vycestujeme třeba k moři, je naděje - nejen pro lačné klienty, ale i pro cestovky. Cestovní ruch je kvůli pandemii (a zavřeným hranicím) jednou z nejzasaženějších oblastí podnikání.

Jen pro představu, podle poradenské společnosti Bisnode aktuálně působí v Česku 2 868 firem a 10 305 osob samostatně výdělečně činných, které podnikají v oblasti cestovních agentur, cestovních kanceláří a souvisejících činností. A řada z nich krizi pravděpodobně nepřežije.

Reflex
Reflex
6. května 2020 · 16:08

ROUŠKY BUDOU POVINNÉ I PO 17. KVĚTNU

Ústřední krizový štáb nepřijal rozhodnutí nebo doporučení k ukončení plošného nošení roušek. Na twitteru to uvedl jeho předseda a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Reagoval na tvrzení člena štábu Romana Šmuclera, který na sociální síti dnes dopoledne uvedl, že povinnost skončí po 17. květnu s koncem nouzového stavu. Později Šmucler, kterého do štábu nominovala opoziční TOP 09, své tvrzení upravil.

"Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek. Tato věc je v kompetenci ministerstva zdravotnictví a řídí se jeho mimořádným opatřením. Nošení roušek nemá vazbu na trvání nouzového stavu," napsal Hamáček.

 

Adéla Knapová
Adéla Knapová
6. května 2020 · 13:06

Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!

Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Pražský hrad dnes ráno aneb konečně se sem vrátila ta, jež tu je doma: divoká hradní kachna!
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. května 2020 · 12:04

VAKCÍNA BUDE MOŽNÁ ZE SPOLCHEMIE, VYROBÍ JI PRYMULA

Rozhodnutí ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha investovat několik desítek milionů korun do vývoje české vakcíny proti koronaviru lze vysvětlit jen dvěma způsoby.

  1. Ministr je zcela mimo mísu, když vážně mluví o několika desítkách milionů korun, zatímco běžně se vývoj nové vakcíny pohybuje v miliardách dolarů.
  2. Premiér Babiš se rozhodl posílit portfolio Spolchemie (která mu nepatří stejně jako Agrofert) a přilípnout vývoj vakcíny jako přidruženou výrobu k produkci průmyslových hnojiv.

Variantě číslo 1 by napovídal fakt, že ministr Vojtěch je mimo místu tak nějak standardně a málokdo už od něj čeká cokoliv jiného. Vědci z Učené společnosti ČR mu dokonce napsali velmi ostrý dopis, že by hloupými řečmi neměl poškozovat českou vakcinologii. Dopis i s komentářem Reflexu najdete ZDE.

Variantu číslo 2 zase posiluje to, že špičkový vakcinolog Roman Prymula se objevil na stránkách Babišova hnutí ANO v rubrice "Naši lidé", i když popírá, že by do hnutí vstoupil nebo o tom alespoň uvažoval. A jak všichni vědí, ANO=Agrofert=Spolchemie. Tož prečo nečerpať dotacie aj vo farmabyznyse, no nie?

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
6. května 2020 · 10:24

NA CO MÁTE NÁROK? CHYTRÁ APLIKACE ZDARMA

Pro ty, kdo se už neorientují v tom, na jaké kompenzace a pomoc od státu mají kvůli protiepidemickým opatřením vlády nárok, připravili advokáti Josef Bátrla a Martin Loučka spolu s IT techniky aplikaci Otevřené právo. Neustále ji aktualizují o nové úpravy dřívějších předpisů a doplňují další funkce. Každý si tak může snadno ověřit, jestli a jaké státní "koronavirové příspěvky" se ho týkají. Aplikaci i další podrobnosti o ní najdete zde.

Reflex
Reflex
6. května 2020 · 09:41

TRŽBY OBCHODNÍKŮ V BŘEZNU KLESLY O 8,9 PROCENTA

Tržby obchodníků, kromě prodejů motorových vozidel, v březnu meziročně klesly o 8,9 procenta. V únoru o sedm procent rostly. Důvodem březnového poklesu jsou vládní opatření kvůli koronaviru. Prodeje rostly jen v nespecializovaných obchodech s potravinami, farmaceutickým a zdravotnickým zbožím a v e-shopech. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

"Největší pokles zaznamenaly prodejny oděvů a obuvi, jejichž tržby klesly téměř o 65 procenta, prodejnám s výrobky pro sport a rekreaci klesly tržby téměř o polovinu," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Kvůli koronavirové epidemii byly prodejny s převážně nepotravinářským zbožím část měsíce zavřeny nebo měly omezený provoz.

Martin Bartkovský
Martin Bartkovský
6. května 2020 · 09:21

ČECHŮ SE KORONAVIRUS TÉMĚŘ NEDOKL, NAKAŽENÝCH JE PÁR PROMILE

Tak je to tady, výsledek velkého plošného celorepublikového testování je tady. Čekalo se všechno možné, výsledek je absurdní. Z téměř 30 tisíc testovaných bylo pozitivních pouze něco málo přes 100. Díky masivním proporcím výzkumu se může výsledek směle vztáhnout na celou populaci, což znamená, že skutečně nakažených je v česku necelé procento, spíš několik promile.

Co s tím? To nikdo neví. Epidemiologové to zatím moc nekomentují a Vojtěch říká, že se tím nic nemění. Vládě to každopádně dává mocnou zbraň v tom, že může donekonečna upozorňovat na nové vlny epidemie a posilovat tím svoji moc nad rámec Ústavy. Takže nás čekají zřejmě další vlny Hamáčkem řízeného řiťolezectví vůči Číně, tiskovek neschopného Adama Vojtěcha i všehoschopného vrchního velitele imunologických sil Romana Prymuly. A nad tím vším trestně stíhaný premiér s kohortou PRistů jako jediného poradního orgánu. Pánbůh s námi... 

 

Jana Bendová
Jana Bendová
5. května 2020 · 16:09

PRO NEDOČKAVÉ TURISTY

Statistici přišli s přehledem, který může pomoci nedočkavým turistům s plánováním. Z pěti zemí, které byly loni nejoblíbenějšími destinacemi dovolené Čechů, jsou koronavirem nejméně postiženy Řecko a Slovensko. I v Chorvatsku je nakažených méně než v Česku. Naopak hůře než Česko je na tom nyní Rakousko, které loni zaznamenalo vyšší zájem Čechů, a zejména Itálie. 

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
5. května 2020 · 13:50

LESY SE MĚNÍ V HOSPODY

Zavřené restaurace a k tomu pěkné počasí jsou pro řadu lidí výzvou k pikniku. Zejména v blízkosti obcí a měst, které mají v těsném sousedství les, se ovšem kvůli tomu některá místa začínají měnit ve skládky odpadků. Upozornili na to například strážníci v Domažlicích. V okolí okresního města se v posledních dnech stále častěji setkávají s tím, že lidé v lese pořádají mejdany, rozdělávají oheň a nechávají po sobě haldy nepořádku. „Rozdělávat nebo udržovat otevřené ohně je přitom zakázáno až do vzdálenosti 50 metrů od okraje lesa," zdůraznil na webových stránkách města velitel domažlických strážníků Radovan Plšek. Připomněl, že kvůli trvajícímu suchu je navíc rozdělávání ohně v lese nejen v rozporu se zákonem, ale také mimořádně nebezpečné. Otevření běžných hospod nebo alespoň jejich zahrádek by snad mohlo přinést úlevu i v tomto směru.

Lesy se mění v hospody
Lesy se mění v hospody
Adéla Knapová
Adéla Knapová
5. května 2020 · 13:12

JINÉ POČTY, LEPŠÍ VYHLÍDKY

Univerzita v Bonnu zveřejnila čerstvé závěry výzkumu nového koronaviru. Podle nich by mělo být dosud v Německu koronavirem nakaženo až 1.8 milionu lidí, což je mnohem víc, než se uvádí (oficiálně 166 tisíc); přitom čtvrtina nakažených by měla být zcela bez příznaků.

Z toho podle vědců vyplývá dobrá zpráva. A sice, že úmrtnost na covid-19 by mohla být až desetkrát nižší, než se dosud předpokládalo - tedy 0,37%.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
5. května 2020 · 11:38

BABIŠOVY HRÁTKY S ČÍSLY O KORONAVIRU: JSOU LEPŠÍ ZEMĚ NEŽ ČESKO

Premiér Andrej Babiš neustále opakuje, že Česká republika patří při boji s koronavirovou nákazou mezi nejlepší země na světě. Je pravda, že jsme na tom hodně dobře. Ovšem existují i státy, které jsou na tom v přepočtu na počet obyvatel či počet úmrtí a počet provedených testů i daleko lépe něž Česko. Je to podle toho, kdo jaká čísla publikuje a jak je zpracuje.

Je zjevné, že například číslům z Číny nelze vůbec věřit. Tamní režim si je upravil podle svých propagandistických potřeb. Pochybné jsou i statistiky z Ruska. Proto vypadají čísla z USA či Španělska tak hrozivě. V případě počtu mrtvých pak hraje významnou roli, co všechno se do toho počítá. Ve Velké Británii a Francii zpočátku nepočítali do statistiky mrtvé z domovů důchodců či léčeben dlouhodobě nemocných. Když to udělali, čísla ihned poskočila výš.

Hodně se u toho zapomíná na Tchaj-wan, protože ten většina zemí světa neuznává jako nezávislý stát, i když samostatný de facto je. Malá ukázka: Počet mrtvých na covid-19 je na Tchaj-wanu na milion obyvatel pouhých 0,3 osoby. Nemocných má země s téměř 24 miliony obyvatel jen 438. To jsou až zázračná čísla. Česko má počet mrtvých na milion obyvatel 24 osob. Argentina v poměru k jednomu milionu obyvatel vykazuje jen 6 mrtvých. Spojené arabské emiráty (mají dvakrát více nakažených než Česko) mají jen 14 mrtvých osob na milion obyvatel. Pokračovat můžeme dál. Ano, jsme na tom dobře, ale najdeme dost zemí, které jsou na tom podstatně lépe.

Jana Bendová
Jana Bendová
5. května 2020 · 10:55

"CHCETE VRAŽDIT LIDI…"

Na sprostotu některých jedinců si člověk nezvykne a nezvykne, i kdyby se ji snažil ignorovat sebevíc. Reflex uveřejnil rozhovor s přední českou specialistkou na léčbu plicních onemocnění, lékařkou Martinou Vašákovou. Paní profesorka mj. léčí pacienty s onemocněním covid-19, paniku kolem nového koronaviru považuje za nebezpečnější než virus samotný a vládní restrikce za přehnané. Během včerejší služby v nemocnici si v telefonátu vyslechla, že je "prase a chce vraždit lidi". Řeknete si, že veřejný prostor je plný urážek, osočení a vulgarit a tohle je jen další z nich, pouze to ta osoba nepověsila na sociální sítě, ale postaru vytočila či vyťukala číslo. Přesto si člověk nezvykne a nezvykne...    

Jana Bendová
Jana Bendová
5. května 2020 · 08:40

DOBA BENZÍNOVÁ

Benzín je právě teď v ČR nejdostupnější minimálně od druhé světové války. Za průměrnou mzdu jej lze koupit pětkrát více než roku 1953 či šestkrát více než v roce 1990, píše ekonom Lukáš Kovanda.

"Důvodem je zejména obecná ekonomická prosperita celé druhé poloviny končícího desetiletí, ale nejnověji také mimořádný vývoj na světovém trhu s ropou.

Průměrná cena obou klíčových druhů pohonných hmot, benzínu Natural 95 a nafty, o tomto víkendu poprvé za více než jedenáct let činila méně než 26 korun na litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS. V neděli se benzín Natural 95 prodával průměrně za 25,74 koruny za litr, nafta pak za 25,96 koruny za litr.

Při předpokladu 3,1procentního meziročního růstu průměrné reálné měsíční mzdy v ČR v prvním letošním čtvrtletí, což je v současnosti mediánový odhad dle Bloombergu (data zveřejní ČSÚ počátkem června), činila vzhledem k souhrnné 3,6procentní inflaci letos od ledna do března průměrná mzda 34 666 korun. Za tuto sumu lze při současných cenách pořídit takřka 1347 litrů benzínu Natural 95 a 1335 litrů nafty. Nikdy v poválečných dějinách to nebylo více."

Viliam Buchert
Viliam Buchert
4. května 2020 · 18:16

200 MILIONŮ OD KELLNERA

Kromě toho, že Češi se stali z nouze v době koronavirové krize mistři světa v šití roušek, mnoho firem přispělo na nejrůznější pomoc. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera v pondělí oznámila, že nakoupila a darovala na pomoc v boji s pandemií zdravotnický materiál a finanční pomoc v celkové hodnotě 200 miliónů korun. Kromě České republiky, kam šla pomoc PPF za více než 100 miliónů korun, zdravotnický materiál dostalo i dalších osm zemí: Indie, Indonésie, Kazachstán, Vietnam, USA, Filipíny, Černá Hora a Bulharsko.

„Považuji pomoc druhým za součást naší lidské, ale i podnikatelské odpovědnosti. Zdraví a rodina je to nejcennější, co máme… Často to byla neuvěřitelná logistická bitva. Hodně jsme se naučili,“ řekl k tomu zakladatel a majoritní akcionář PPF Petr Kellner.

Na Kellnera mnoho lidí nadává zejména kvůli jeho podnikání v Číně, ale pomoc za 200 milionů je pomoc za 200 milionů. To se nedá svítit.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. května 2020 · 17:03

BUDOU DO ŠKOLY STAČIT ROUŠKY, JAKÉ SVĚT NEVIDĚL?

Děti, které se budou chtít vrátit v květnu do základních škol, s sebou budou muset mít dvě roušky na den. Vyplývá to z manuálu, který vytvořilo ministerstvo školství společně s týmem epidemiologa Rastislava Maďara z ministerstva zdravotnictví.

Pro začátek bych měl několik jednoduchých dotazů. Kdo bude školákům takovou výbavu ve škole kontrolovat? Proběhne kontrola ještě před tím, než rodiče pošlou například prvňáčka do šatny a odejdou do práce? Co když se následně zjistí, že dítě jednu roušku ztratilo - bude ze školy vykázáno? Budou učitelé v takovém případě volat rodičům do práce, aby si pro dítě hned přišli, protože nesplňuje podmínky docházky? Není to úplně celé s prominutím jen další buzerace?

Prémiový dotaz na závěr: Budou stačit ty roušky, které nám všem stát doručil do poštovních schránek, jak už na začátku epidemie slíbili ministři s premiérem v čele? Pokud ano, všechno by se tím zásadně zjednodušilo - tyhle roušky by totiž doma rozhodně žádný školák nezapomněl.

Oliver Adámek
Oliver Adámek
4. května 2020 · 14:17

PREMIERE LEAGUE BEZ DIVÁKŮ: I PŘÍŠTÍ ROK?

Anglická fotbalová asociace se chystá na rozjetí Premiere league, nejsledovanější ligy světa. Podle šéfa asociace je ale možné, že se bude i příští ročník minimálně z části hrát bez diváků, což je dlouhodobě dost smutná představa. Premiere league sledují po světě stovky milionů lidí - bude ale sledovanost taková i u zápasů bez atmosféry, kde fotbal přestává být fotbalem? Kluby navíc přijdou o příjmy, sponzoři se teď asi taky nepohrnou. Třeba se tím zastaví šponování cen hráčů do stratosférických výšin.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
4. května 2020 · 13:30

PO TÉMĚŘ 2 MĚSÍCÍCH SE OTEVŘELY PRVNÍ PŘECHODY MEZI ŠVÝCARSKEM A ITÁLIÍ

Po skoro dvou měsících se otevřely první tři hraniční přechody mezi Itálii a švýcarským kantonem Ticino. Obe země byly velmi tvrdě postiženy koronavirem a situace v nich pořád není zcela stabilizovaná. Kanton Ticino, kde je úředním jazykem italština a kde mnoho občanů Itálie pracuje, má ale se svým jižním sousedem zcela speciální vztahy.

Přechody jsou zatím určeny pro takzvané pendlery. V kantonu Ticino pracuje skoro 68 tisíc Italů, z nichž je 4000 osob zaměstnáno ve zdravotnictví. Tyto lidi v nemocnicích a dalších zdravotnických zařízeních nutně potřebují.

Restrikce uvolňuje Švýcarsko i pro Francouze, kteří pracují v Ženevě a okolí. Od 11. května budou moci do země helvetského kříže v rámci programu slučování rodin i občané EU. Pro turisty ale zůstává vstup do Švýcarska nadále zakázán.

Jana Bendová
Jana Bendová
4. května 2020 · 13:17

NEKUŘ, CVIČ A BUDEŠ ZASE CHLAPÍK

Kvůli obavám z koronaviru přestalo v Británii kouřit až 300.000 lidí. Vyplývá to z jednoho tamního průzkumu. V poslední době přibývá důkazů, že u kuřáků je průběh nemoci covid-19 těžší. Nemoc je ovšem větším rizikem i pro obézní pacienty, zejména muže. Kolik z nich kvůli obavám začalo hubnout? Jak říkal rychlošípák Mirek Dušín: "Nekuř, cvič a zakrátko budeš zase chlapík!"

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. května 2020 · 13:02

PROMÍTÁNÍ NA ŠPILBERK: DÍK JAK SVIŇA DO ECHT HOKNY I ZA DEKL NA SANDÁL

Poděkovat lidem za dodržování protiepidemických pravidel, ale také připomenout jejich nutnost i do budoucna. S takovým záměrem spustila brněnská radnice kampaň, jejíž nejviditelnější součástí jsou projekce na hrad Špilberk. Promítání začalo už poslední dubnový den ve 21 hodin, trvá vždy do půlnoci a opakuje se každý večer po celý týden.

„Projekce jsou viditelné z Mendlova náměstí a Údolní ulice. Skrze animace poděkujeme nejen všem, kteří nosí roušky, ale i zdravotníkům, hasičům, policistům, pečovatelům, dobrovolníkům, řidičům, doručovatelům i prodavačům,“ uvedla zastupitelka pro marketing a cestovní ruch Kristýna Černá s tím, že je třeba v dodržování vládních opatření ještě vytrvat.

Do moravské metropole pozdravujeme a přidáváme krátký česko-brněnský slovníček pro časy koronavirové epidemie, který na sociálních sítích běhá už několik dní:

Dekl na sandál – rouška
Pruba na plné kotel – plošné testování
Brajgl – vládní opatření
Sichrvály – ochranné pomůcky
Hokna z kéru – home office
Špricuňk na klepeta – dezinfekce
Echt hokna – první linie

Pokud budete mít cestu do Brna, vyzkoušejte.

Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. května 2020 · 11:11

VZPOMÍNKU NA HRDINY EPIDEMIE NEZASTAVILA

Oslavy osvobození Domažlicka americkou armádou jsou letos kvůli koronaviru v komorním duchu. Přesto ale na počest osvoboditelů a zejména všech, kteří za naši svobodu zaplatili životem, nemohou ve dnech 75. výročí chybět chodské kroje, vojenské uniformy a americká i česká vlajka. V Postřekově se zástupci obce a legionářů sešli u pomníku padlým v obou světových válkách. V rouškách, bez veřejnosti, ale přesto v plné parádě vzdali čest všem obětem a válečným hrdinům.

(Foto: Aleš Krulíkovský)

Slavnosti osvobození v Postřekově v době koronaviru
Slavnosti osvobození v Postřekově v době koronaviru
Oldřich Tichý
Oldřich Tichý
4. května 2020 · 09:49

SLUŠNĚ VYCHOVANÝ ADÁMEK VOJTĚCHŮ

Jakou kvalifikaci musíte mít, abyste v Babišově vládě mohli dělat ministra zdravotnictví? Zatím to vypadalo, že je důležité:

  1. mít vzdělání v jiném oboru než ve zdravotnictví,
  2. mít nulovou řídící a manažerskou praxi,
  3. mít minimální pracovní zkušenosti,
  4. být ve věku, kdy lékaři často sotva začali pracovat bez dohledu zkušenějších kolegů,
  5. předvést se národu ve sledované reality show (není nutné umět zpívat, stačí být vidět),
  6. být bezmezně loajální k premiérovi a nechat ze sebe od něj dělat bez mrknutí oka onuci.

Nedělní rozhovor Andreje Babiše v televizi Nova ovšem ukázal, že to nestačí. Když se ho moderátor ptal, jestli po skandálních výkonech v průběhu koronavirové krize ministra Adama Vojtěcha neodvolá, premiér to odmítl a vysvětlil proč: "Adam Vojtěch je slušně vychovaný, slušný kluk, který se mnou dělá od roku 2014. Má mou důvěru, dělá to dobře."

Takže doporučení: Pokud byste měli zájem o ministerské křeslo, kromě bodů 1-6 je ještě třeba umět jíst příborem, neklít v přímém přenosu, nesmrkat před kamerami do rukávu a nešťourat se v nose. To by mohlo Babišovi jako důkaz slušného vychování stačit. Sám to ostatně splňuje tak tak.

Pravdou ovšem je, že v nedělním rozhovoru na Nově byl premiér téměř k nepoznání - skoro to vypadalo, že buď trpí schizofrenií, nebo má dvojníka. Komentář, který Reflex vydal hned po Babišově televizním vystoupení, si přečtete TADY.

Marek Stoniš
Marek Stoniš
3. května 2020 · 13:58

JAK VZNIKAJÍ FÁMY, MOŽNÁ I TEORIE SPIKNUTÍ

Dialog dvou maminek s dětmi na dětském hřišti:

"Ono je to možná všechno jinak, než nám říkají."

"Proč myslíš?"

"Mluvila jsem včera s jedním známým z... (jmenuje patnáctitisícové české město) a on tvrdí, že u nich zemřelo deset lidí na koronavirus, ale neobjevili se ve statistikách."

"A neměli kromě koronaviru taky jiné smrtelné choroby?"

"Ne, právě že ne. Ti zemřeli jenom na koronavirus, ale v žádných statistikách nejsou a nemluví se o nich."

Více nevím, raději jsem odešel. Možná jsem se mohl dozvědět, kde žije Elvis Presley nebo jak to bylo s přistáním Američanů na Měsíci.

  

Adéla Knapová
Adéla Knapová
3. května 2020 · 13:35

NAUČIT SE S COVID-19 ŽÍT 

Celý svět se upíná k vědcům, kteří pracují na vývoji vakcíny proti novému koronaviru. O tom, že vakcína bude  - podle prohlášení některých laboratoří možná do konce letošního roku – se nahlas nepochybuje. Přesto někteří někteří vědci varují, že možná čekáme zbytečně.  A že je načase přehodnotit národní strategie boje s Covid-19 a začít se smiřovat s tím, že s tímto typem koronaviru budeme muset žít bez zázračné ochrany.

Například profesor David Nabarro z Imperial Colledge v Londýně upozorňuje, že by to nebyl první případ, kdy se na virus nepodaří vyvinout vakcínu.  Naopak. Takových případů je mnoho a proto je podle něj nutné to nahlas říct a počítat i s touto variantou. I on doporučuje ukončit postupně systém sebe-izolace lidí a za bedlivého dozoru a pohotovosti odborníků vrátit život k předkoronavirovému normálu s tím, že léčit se budou zkrátka (podle něj vlastně tak jako dnes) jen ty případy, jež to budou skutečně vyžadovat.

A přestože většina odborníků zůstává v otázce vakcíny optimistická a věří, že nejpozději do roku a půl bude na světě, i oni upozorňují, že nebude všespásná a že naučit se s Covid-19 žít jako s každým jiným virem, by se mělo začít co nejdřív.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
3. května 2020 · 10:10

PRVNÍ STUDIE O LÉKU REMDESIVIR JSOU ROZPORUPLNÉ, MÁLO SNIŽUJE ÚMRTNOST 

První větší studie o hodně popisovaném léku remdesivir, který je označovaný za jednu z možných cest k zastavení koronaviru, jsou rozporuplné. Jedna, která se uskutečnila především v USA na 1000 pacientech na 68 místech, ukázala, že remdesivir společnosti Gilead Sciences, není někdy záchranou pro pacienty, kteří onemocněli chorobou Covid-19. Testy ukázaly, že sice až o třetinu urychluje zotavení části infikovaných lidí, ale na druhou stranu zatím nepřináší to podstatné, protože měl jen nepatrný přínos při snížení míry úmrtnosti. Vědecký časopis The Lancet pak ve středu zveřejnil čínskou studii, podle které dokonce remdesivir v léčbě nemoci účinný není.

Americké úřady ale přesto uvažují o rychlém povolení pro užívání remdesiviru, který by měl být podáván hospitalizovaným pacientům ve vážném stavu. Pro zhruba 80 procent nemocných, kteří nevyžadují hospitalizaci, se nedoporučuje. Z obou studií přitom vyplývá, že záchranou před smrtí v případě Covid-19 není často ani remdesivir, na jehož vývoji se podílí i český vědec Tomáš Cihlář. Rozpačitý z výsledků studií je český biochemik Jan Konvalinka. „Je v tom trošičku zmatek,“ řekl ve čtvrtek Radiožurnálu. „Těžko se to zhodnocuje, protože tam neměli kontrolní skupinu.“ Poradil, aby se se závěry vyčkalo na výsledky zcela nezávislé klinické studie. To ale může trvat delší čas.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
3. května 2020 · 10:04

SYN PREMIÉRA JOHNSONA DOSTAL JMÉNO PO LÉKAŘÍCH, KTEŘÍ MU PŘI KORONAVIRU ZACHRÁNILI ŽIVOT 

Britský premiér Boris Johnson vážně onemocněl před několika týdny nemocí Covid-19 a byl léčen i na jednotce intenzivní péče. Pro nedělní vydání listu The Sun dokonce popsal, jak se připravovalo oznámení jeho možné smrti. Tento týden ale předsedu vlády Spojeného království potkalo i štěstí - narodilo se mu šesté dítě. Je to syn a dostal jméno Wilfred Lawrie Nicholas Johnson. První dvě jména má po dědečkovi premiéra a po dědečkovi jeho snoubenky Carrie Symondsové. Jméno Nicholas ale nese po lékařích Nicholasu Priceovi a Nicholasu Hartovi, kteří se o extravagantního politika starali v nemocnici, když onemocněl na Covid-19.

Hezké gesto.

Jana Bendová
Jana Bendová
3. května 2020 · 09:32

KAM BYSTE DRAZE TRAJDALI?!

Česká měna v době pandemie od poloviny března oslabila k euru o šest procent na 27,15 Kč/EURO a k dolaru o 10,7 procenta na 25,01 Kč/USD, uvádí ČTK. Koruna zkrátka zatím vychází z krize jako poražený, naopak vítězem je americký dolar, po němž je velká poptávka. Maličko ta čísla mohou mírnit zklamání, že se v létě za hranice všedních dnů jen tak nedostaneme. Venku je teď pro nás docela draho. 

Viliam Buchert
Viliam Buchert
2. května 2020 · 18:08

KORONAVIR POTVRDIL, ŽE MILIARDÁŘ BABIŠ NENÍ DOBRÝ MANAŽER

Když se Andrej Babiš stal v lednu 2014 ministrem financí a v prosinci 2017 předsedou vlády, jeho příznivci a voliči tvrdili, že bude dobře vykonávat vládní posty, protože byl zdatným šéfem holdingu Agrofert. Přece by se nestal miliardářem, pokud by nebyl i dobrým manažerem.

Ouha. Že přímá úměra mezi řízením holdingu a vrcholnými funkcemi v zemi nemusí fungovat, se ukázalo brzy. Současná koronavirová krize pak jen potvrdila, že pan Babiš není ani dobrým manažerem. To, co v některých momentech jeho vláda od poloviny března předvedla, se dá označit za chaos. Když bylo skutečně potřeba řídit stát jako firmu (to nám kdysi premiér sliboval), nefungovalo to. Spočítat, kolikrát kabinet změnil názor a co všechno den ze dne bylo jinak, než mělo být, nelze ani spočítat.

Otázkou je, zda to bude stačit voličům, aby se vyjádřili v dalších volbách jinak než v minulosti. Možná ne, protože i opozice se v krizových momentech předvedla v matném světle.

Viliam Buchert
Viliam Buchert
2. května 2020 · 14:06

TCHAJ-WAN JE VZOREM PRO SVĚT: COVID S NÍM PROHRÁL

O Tchaj-wanu, protože se nachází blízko Číny a 1,3 milionu jeho obyvatel v Číně pracuje, bydlí či studuje, se předpokládalo, že bude jednou z nejvíce postižených zemí nemocí Covid-19. Opak je ale pravdou. Chytré reakce vlády, využití moderních technologií, letitý zvyk někdy nosit roušky (kvůli smogu, alergiím a dalším nemocem), jedno z nejvyspělejších zdravotnictví světa i zachování klidu, přineslo téměř neuvěřitelné výsledky.

Stát, který není kvůli zuřivému odporu Číny ve Světové zdravotnické organizaci či OSN, je vzorem pro celý svět v boji s koronavirem. Od 26. dubna do 2. května, tedy za týden, zde přibyli pouze 3 nemocní. Už tři týdny jsou nově infikovaní téměř výhradně lidé, kteří přicestovali z ciziny. A od 21. ledna, kdy se zde nemoc objevila, zemřelo pouhých 6 osob. Ano čtete správně – jen šest lidí v zemi, která má téměř 24 milionů obyvatel.

Bravo!

Jana Bendová
Jana Bendová
2. května 2020 · 10:19

MÍSTO PODÁNÍ RUKY SMEKNUTÍ KLOBOUKU

„Začalo to před staletími jako symbol míru, jako znamení toho, že v ruce nedržíte zbraň, a během let se z tohoto gesta stala součást téměř každé společenského, náboženského nebo obchodního kontaktu. Ale nový typ koronaviru si vynutil nový způsob myšlení o stisku rukou. Bez ohledu na to, o jak přátelské gesto jde, znamená výměnu potenciálně nebezpečných mikroorganismů“, napsala agentura Reuters citovaná ČTK. Ruce jsou skutečně kritickým místem pro přenos mikroorganismů, včetně virů.

Pandemie uvalila na toto lidské gesto téměř embargo. Kolují úvahy a nápady, co ho nahradí. Šťouchnutí loktem to snad nebude, není vřelé a hodí se spíš ke klučičí strkanici. Smeknutí klobouku je nepraktické, klobouky se dnes zrovna nenosí. Hluboká úklona hlavy evokuje úctu, to se k běžnému styku nehodí. Jemné pokývnutí hlavy zase vyjadřuje spíš distanc než radost ze setkání. Osobně bych podávání rukou vůbec nezatracovala. V běžné situaci předávání mikroorganismů z ruky do ruky zoceluje naši imunitu. Přece se nehodláme jako lidstvo zcela vydezinfikovat! 

Jana Bendová
Jana Bendová
2. května 2020 · 09:30

A CO BHÚTÁN?

Dívám se na cestopis z Bhútánu. To je to minikrálovství na úpatí Himalájí, kde žije něco přes sedm set tisíc lidí a je známé tím, že místo běžného HDP čili hrubého domácího produktu tam měří HNŠ čili hrubé národní štěstí vyjadřující kvalitu života lidí i společnosti. A zatímco o kdejaké zemi světa pravidelně čteme a slýcháme kolik osob se nově nakazilo, vyléčilo a zemřelo, o síle koronaviru v Bhútánu nevíme prakticky nic. Tak jen pro doplnění informací: podle dat worldometers.info/coronavirus se v „království štěstí“ celkově nakazilo sedm lidí, pět pacientů se už uzdravilo a nikdo nezemřel. Šťastná čísla, že?!

Marek Stoniš
Marek Stoniš
2. května 2020 · 09:05

ČAU LIDI, FESTIVALY BUDOU!

Zatímco velké festivaly typu Colours of Ostrava jsou zrušeny, jejich pořadatelé počítají ztráty, umělci pořádají pro své fandy online koncerty v rouškách, vláda na léto zakazuje akce, na kterých se shlukne více než 50 lidí, tak pro Babišovo Čapí hnízdo platí úplně jiná pravidla: Na 5. září tam uspořádal Agrofert, řízený prý svěřeneckým fondem v čele s Monikou Babišovou, rodinný den s kapacitou 6 000 lidí. Co si o tom myslet? To za Reflex asi nejlépe vyjádřil v přiložené koláži TMBK.

Agrofert
Agrofert
Pozvánka Agrofert
Pozvánka Agrofert
Viliam Buchert
Viliam Buchert
1. května 2020 · 18:23

MYSTERIUM DESÍTEK VYLÉČENÝCH PACIENTŮ V ČÍNSKÉM WU-CHANU: POŘÁD JSOU INFEKČNÍ

Více než 30 pacientů v čínské provincii Chu-pej, kde je hlavním městem Wu-chan, který je považovaný za místo zrodu nemoci Covid-19, zůstává pro vědce a lékaře záhadou. Přestože se z koronaviru před týdny zotavili, pořád jsou jejich testy na virus pozitivní. U některých je tomu tak dokonce i 40 dní po vyléčení. Informoval o tom čínský web Caixin, který má většinou seriózní a ověřené informace.

Problémem je, že odborníci netuší, zda jsou tito lidé infekční pro ostatní a jak dlouho by mohli virus dál rozšiřovat. Představuje to jednu ze záhad, kterou se v případě Covid-19 ještě nepodařilo rozluštit. Může to být velmi nebezpečné pro další šíření nemoci.    

Reflex
Reflex
1. května 2020 · 14:48

BÁSEŇ PRO DNEŠNÍ DEN - OD MIROSLAVA MACKA

Byl pozdní večer

první máj

večerní máj

byl roušek čas.

Hrdliččin zval ku lásce hlas,

kde z řepky trčel uschlý háj.

O dotacích si špital mech;

kvetoucí strom lhal vlády žel,

svou zlobu z Hradu Zeman pěl,

koblihou voněl každý vzdech…

(Převzato z FB Miroslava Macka)