Evropský parlament prohlásil EU za vítěze zimní olympiády 2018

Evropský parlament prohlásil EU za vítěze zimní olympiády 2018 Zdroj: Instagram

Vítězem olympiády je Evropská unie, vymysleli v Bruselu

„Kdyby EU byla jeden tým, byla by na nejvyšším stupni pódia. Sdílejte, pokud jste hrdí na úspěch evropských sportovců,“ objevilo se na oficiálním instagramovém účtu Evropského parlamentu. S obrázkem stupně vítězů, na jehož vrcholu stojí zástupce EU.

První je tedy EU se 134 medailemi, druhé Norsko s 39 cennými kovy a třetí Kanada s 29 medailemi. Na obrázku zaujme, že Kanadu zastupuje kreslená mužská postava, Norsko ženská postava a vítěznou EU postava neurčitého pohlaví – tak to má být. Divné je, že jsou všichni běloši

.Europarlament tím nakrknul i Brity, nápadu si všiml například deník Express. „Evropský parlament se pokusil monopolizovat úspěch jednotlivých členských států nárokováním medailí pro sebe,“ napsal deník.

Evropský parlament prohlásil EU za vítěze zimní olympiády 2018Evropský parlament prohlásil EU za vítěze zimní olympiády 2018|Instagram

Brity popudilo zejména to, že do medailí EU zahrnul parlament i ty britské – Británie je na odchodu z Unie a Brusel už se Spojeným královstvím v mnohém nepočítá, což dává někdy okatě najevo. Britové navíc na této olympiádě získali pět medailí, což je nejvíc v historii zimních olympiád.

EU zároveň přiznává, že srovnání není úplně fér, protože dohromady má 28 členských států Unie mnohem větší kvótu startujících než jednotlivé národy, takže má větší šanci získat medaili.