Ester Ledecká je jedním z největších překvapení celých olympijských her

Ester Ledecká je jedním z největších překvapení celých olympijských her Zdroj: Reuters

Ester Ledecká a anatomie jejího úspěchu podle desatera správně napsané detektivky

Anglický kněz Ronald Knox, známý teoretik detektivního žánru, publikoval v roce 1929 desatero doporučení, kterého by se měli autoři detektivek držet, aby hráli poctivou hru se čtenářem a ten měl možnost zápletku rozřešit. To inspirovalo českého spisovatele Josefa Škvoreckého k sepsání povídek „Hříchy pro pátera Knoxe“, jejichž vtip spočívá v tom, že jedno pravidlo bylo vždy záměrně porušeno. Co se ale stane, když detektivní desatero použijeme při hodnocení senzačního sobotního vítězství lyžařky-snowboardistky Ester Ledecké (22) na olympiádě v Koreji? Podívejte se.  

Když budeme Knoxovo desatero pečlivě dodržovat, můžeme totiž objevit anatomii jednoho z vůbec nejpřekvapivějších výsledků celé historie zimních olympijských her. Postarala se o něj česká lyžařka Ester Ledecká. Její vítězství v lyžařském superobřím slalomu, kterého dosáhla v sobotu 17. února 2018 po poledni jihokorejského času, je srovnáváno s pádem velkého meteoritu, protože je především úspěšná v jiné sportovní disciplíně, ve snowboardingu.

Rozluštění zápletky tohoto fenomenálního úspěchu podle desatera anglického pátera Knoxe (to je vyznačeno v následujícím textu kurzívou) by mohlo být následující:

 

1. Zločinec musí být podle Knoxe někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu. Ano, na začátku příběhu je rodina Ester. Za toho zločince v uvozovkách je považována její maminka, která s ní od malička jezdila na každý závod.

2. Všechny nadpřirozené nebo nepřirozené faktory jsou zcela vyloučeny. Jistě, za vším stojí u Ester tvrdý trénink. Víte, co má podle jejího lyžařského trenéra Ondřeje Banka nejraději? Trénink a závody, trénink a pak závody a pořád trénink a závody. O závodech tvrdí, že je to taková „párty“.

3. Není přípustná víc než jedna tajná místnost nebo tajná chodba; i ta je přípustná pouze tehdy, odehrává-li se děj ve stavbě, kde lze takové zařízení předpokládat. Ta jedna tajná místnost je v hlavě Ester. Je mentálně silná a úplně vždy chce vyhrát. Je úplně jedno, v čem závodí.

 

4. Nesmí být použito žádného „dosud neobjeveného“ jedu ani přístrojů a metod, které vyžadují dlouhého vědeckého vysvětlování na konci příběhu. Nebylo. Použito bylo pouze nadbytku lidské píle a umu.

5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan. (Tohle není projev rasismu dobrého pátera, jen výraz dobové averze proti nejzprofanovanější rekvizitě šestákových detektivek.) Žádná Číňanka v závodě skutečně nestartovala.

6. K řešení nesmí detektivovi dopomoci náhoda, ani nesmí být veden nevysvětlitelnou intuicí. Intuicí byla Ester sice po svahu vedena, protože takzvanou lajnu, tedy správnou stopu, kudy má jet, musí podle pokynů trenérů trefit s přesností na desítky centimetrů i při stokilometrové rychlosti, ale to není nic nevysvětlitelného. Náhoda nedopomohla, musí se to umět.

 

7. Pachatelem nesmí být sám detektiv. Ester nebyla sama, tak to v dnešním vrcholovém sportu nemůže fungovat a ani nefunguje. Byl to široký a kompetentní tým.

8. Detektiv nesmí odkrýt žádnou stopu, aniž ji hned odhalí také čtenáři. Tak to bylo dodrženo na více než tisíc procent. Před závodem Ester a její tým neodkryly nic ani před českými fanoušky a novináři, ani před soupeřkami. Proto to bylo tak velké překvapení.

9. Duchem chudý přítel detektivův, jeho „Watson“, nesmí zatajit žádné myšlenky, které se mu honí v hlavě; musí mít inteligenci mírně, ale jen velmi mírně podprůměrnou. Naštěstí Ester nemá rádce podobné panu Watsonovi, kterého známe z detektivek o Sherlocku Holmesovi. Má chytřejší rádce a ona jim naslouchá.

10. Nesmí se vyskytovat dvojčata nebo dvojníci. Nevyskytla. Ester Ledecká je jedinečná a osobitá.

To je anatomie jednoho šokujícího českého příběhu z Koreje podle ověřené teorie psaní detektivek. Další díl nám Ester Ledecká připraví v sobotu 24. února, kdy se jede finále obřího slalomu ve snowboardu. Znáte už pachatele a jeho oběti?

Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>