Video placeholde

Olympiáda jako svátek diskriminace?

Asi i největší kavárenští povaleči si povšimli, že už zase probíhá jakási olympiáda, nyní tuším, že zimní.

V mém oblíbeném Reflexu mne zaujala slova ctihodného pražského publicisty J. X. Doležala, dovolím si proto kratší citaci: „…musím konstatovat, že jestli je něco opravdovým plýtváním bohatstvím, tak je to právě olympiáda. Nebo jakékoliv jiné velké sportovní závody, ale olympiáda nejvíc, protože je největší, protože je všeobecně chápaná jako velké dobro, a protože se jí účastní celá planeta. Takže jsou planetární výdaje na olympiádu nepředstavitelné. Tak obrovské, že by za ně šlo postavit sirotčince po celé Africe, případně o rupii denně zvýšit mzdu celé Indii…“ Trefa, nenapsal bych to lépe, byť samozřejmě zkušení a dlouhodobější čtenáři RX v podtextu čtou jemnou „doležalovskou“ ironii.

Přátelé, přiložím další polínko.

Všimli jste si té nevídané segregace na ZOH? Ženy a muži sportují zcela zvlášť! Lyžování, rychlobruslení, sáňkování, vše probíhá odděleně. A i medaile jsou rozdělovány úplně zvlášť. Pro pět ran do olympijských kruhů, proč se nesportuje dohromady? Kde je pochována rovnost?

Připomeňme, že v demokratických parlamentech zasedají muži a ženy společně, navíc i volební boj probíhá dohromady. Žádné zvláštní volby např. do Senátu či krajského zastupitelstva pro ženy a pro muže se v 21.století prostě nekonají. A doufám, že během mého (snad ještě dlouhého, jelikož mi nehrozí zranění či úmrtí ze sportu) života ani konat snad nebudou!

Zpět na sportoviště. Kdyby takhle někdo segregoval bělochy a černochy, tak jako dříve spolu nesměli jezdit v autobusech, tak kdyby jim dnes někdo z olympijského výboru zakázal společnou jízdu na bobech, to by bylo haló, to by byla monstrózní ostuda. Ale zjevná diskriminace žen, tedy oddělené soutěže v ženském hokeji, v ženských letech na lyžích, v ženském bobování, anebo ten výlučně ženský běh na lyžích s puškou (tuším, že odborně se to nazývá biatlon) – to dnes nikoho nezajímá? Proč se nesportuje spravedlivě anti-diskriminačně dohromady?

Anebo je zde skrytým smyslem rozdělit co nejvíce sad medailí, aby si přišlo na své co nejvíce států? Dříve by se asi řeklo i národů, ale při dnešní pomíchanosti, pardon, globalizaci světa toto kritérium asi již nehraje větší roli.

Hlavně mi, vážení čtenáři, neříkejte, že ženy musí soutěžit odděleně, jelikož jsou slabší a pomalejší. Takový nesmyslný argument patří do 19.století, ne do dnešní post-moderní doby. Navíc při společném soutěžení by odpadly stále častější starosti, kdo je jakého pohlaví. Asi zde netřeba připomínat skandální případy, kdy se po letech musela odebrat medaile nějaké sportovkyni, jelikož vědci následně zjistili, že to je muž! Či naopak.

Kdo to myslí s rovností mužů a žen doopravdy, a nejde mu jen o čerpání grantů a jezení veganských chlebíčků zapíjených sójovým latté na konferencích, ten by se měl rázně zasadit o prolomení zmíněné pohlavní diskriminace nejen na olympiádách (letních, zimních, jarních i podzimních), ale ve sportu obecně.

Autor je právník a publicista

Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdo hraje z Čechů o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>