Na plážích olympijského Kangnungu.

Na plážích olympijského Kangnungu. Zdroj: Viliam Buchert

Na plážích olympijského Kangnungu.
Na plážích olympijského Kangnungu.
Na plážích olympijského Kangnungu.
Na plážích olympijského Kangnungu.
Na plážích olympijského Kangnungu.
10
Fotogalerie

Reportáž z Koreje: Místo zrušeného sjezdu v horách procházka po písečné pláži u „Českého hnízda“

Jedním z tradičních vrcholů zimních olympijských her bývá sjezd mužů. Kvůli silnému větru, který se nad východem Jižní Koreje proháněl již v neděli noci, byl závod zrušen. Reportér Reflexu.cz Viliam Buchert se proto vypravil ve městě Kangnung, kde hrají své zápasy hokejisté a jezdí třeba rychlobruslařka Martina Sáblíková, na neobvyklé místo – na pláž. Přímo u ní totiž bydlí i desítky Čechů.

Čtvrtmilionový Kangnung na východním pobřeží Jižní Koreje zažívá nejdůležitější událost své historie. Dokonce se dá tvrdit, že nic většího a prestižnějšího už ani nikdy zažít nemůže, protože není žádným supervýznamným korejským městem.

Zatímco centrální části města „okupuje“ olympijská vesnice pro sportovce či Český dům, kde se můžete dobře najíst a napít a kde se například v neděli podvečer místního času konala připomínková akce k 50. výročí zisku zlaté medaile skokana na lyžích Jiřího Rašky, tak u místního pobřeží běží život dál, v podstatě jako vždy. Vítr a mrazivé počasí (v neděli v poledne byly minus 2 stupně) vystřídaly statisíce turistů, kteří sem jezdí v létě k moři a kvůli výletům do blízkých hor. Vytrvalí jsou občas jenom někteří rybáři, kteří loví v moři, když moc nefouká.

U moře v Kangnungu jsou pláže velmi pěkné, s nažloutlým pískem. Je to populární místo v celé Koreji, protože v létě zde teploty šplhají až k 30 stupňům. Přímo u moře jsou stovky restaurací, barů, penzionů, hotelů, obchodů a všeho možného, co turisté potřebují. V zimě je mnoho podniků zavřených, ale především hotely využily unikátní příležitosti a v době olympiády nabízejí ubytování.

Přímo z jedné pláže je také vidět hotel Four Season Beach (není to součást světoznámého řetězce Four Seasons, ale poměrně skromný hotýlek s rodinnou atmosférou), na kterém jsou přes všechny balkony nápisy „Czech Team“, české vlajky a výrazná číslice 100. To na připomínku kulatého výročí založení Československa. Takové „České hnízdo“ (neplést s Čapím hnízdem). Pravda, místní Korejci netuší, proč tam ta stovka je. Všichni zde samozřejmě vědí, že se koná olympiáda, ale ze zimních sportů mají rádi především krasobruslení. Zbytek je tolik nezajímá. V hotelu Four Season Beach bydlí desítky našich turistů a hostů Českého olympijského výboru, i někteří novináři. Vedle mého pokoje se ale usídlilo několik Francouzů, kteří mají také na balkoně nápis Czech Team. Alespoň ať vidí, že nabubřelý Macron nedosáhne všude…

Když je hezké počasí, tak jsou bundy a čepice s nápisy připomínající naši republiku vidět dost často i na pláži. Bývá to příjemná procházka před časově náročným cestováním k jednotlivým sportovištím olympijských her, které bývá kvůli občasnému dopravnímu chaosu poměrně zdlouhavé. Návštěvníci musí počítat minimálně s desítkami minut, ale spíše i s hodinou a půl při cestě na každé jednotlivé sportoviště. Když se totiž říká olympiáda v Pchjongčchangu, tak je to zkreslené, protože tam se pouze odehrálo slavnostní zahájení, probíhají tam medailové ceremoniály a bude tam ukončení her.

V „Českém hnízdě“ pracuje také jeden z českých dobrovolníků, kteří přijeli na olympiádu. Eliška Kozáková z Brna před několika týdny ukončila na Mendelově univerzitě studium mezinárodních rozvojových vztahů. Protože před dvěma léty byla na pětiměsíční stáži v Jižní Koreji, zkusila se přihlásit do výběru dobrovolníků, kteří zde pracují pro Český olympijský výbor. Nakonec se jí to podařilo. Peníze za to nedostává a jak každý ví, starat se o české hosty bývá někdy vyčerpávající.

„Mým snem bylo jet na olympiádu a vidět především slavnostní zahájení. To se mi splnilo, takže jeden ze životních snů se vyplnil,“ řekla Rexlexu.cz česká dobrovolnice na olympiádě Eliška Kozáková. Práce má společně se svojí kolegyní Barborou Kosinovou z Českého olympijského výboru na pobřeží v Kangnungu hodně. Ale doufají, že se ještě podívají na některý sport, pokud zbude nějaký čas.

Procházka po pláži je sice příjemným zpestřením pobytu na olympiádě, ale tady vás neúprosně nahání čas. Je jedna po poledni, ale ještě chci dnes jet na běh na lyžích, večer je biatlon, něco vyfotit, něco napsat. Mezitím je oslava Raškovy medaile. Nejde to časově sladit. A pláž je přitom na dosah. Jsou ale už minus tři...


Pořadí zemí podle získaných medailí >>>

A kdy hrajeme o další medaile? >>>

Tabulka s kompletním programem ZOH 2018 >>>

Hokejový program na ZOH 2018 >>>