Malá modlitebna pro muslimy na olympiádě v Koreji.

Malá modlitebna pro muslimy na olympiádě v Koreji. Zdroj: Korea Tourism Organization

Korejci překvapili svět: Pro muslimy postavili pro olympiádu přenosnou mešitu z kontejnerů

Malou mešitu, spíše modlitební místnost, která má pouhých sedm metrů na délku a necelé tři metry na šířku, budou mít v jihokorejském pobřežním městě Kangnung v průběhu blížících se únorových olympijských her, muslimští návštěvníci. V Kangnungu budou hrát své zápasy i čeští hokejisté a pojede zde závody naše rychlobruslařská legenda Martina Sáblíková.

Protože muslimové by se měli modlit pětkrát denně (tato jejich povinnost se jmenuje Salát), budou mít tuto možnost i průběhu nadcházejících zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Ve městě Kangnung se otevře od února malá modlitebna vyrobená z upravených kontejnerů.

Místo je skutečně malinké – měří 7 metrů na délku, je pouhých 2,8 metru široké a 3,3 metry vysoké. Vejde se do něj najednou kolem pěti až šesti lidí. Věřící zde budou mít k dispozici Korán, klimatizaci a elektrický ohřívač, protože počasí bude chladné.

Na olympiádu přijedou i zástupci několika muslimských zemích (Albánie, Turecko, Ázerbájdžán, či Maroko) a předpokládá se, že s nimi i menší skupinky turistů. Právě pro tyto návštěvníky by měla modlitebna sloužit.

Fungovat začne v únoru, a zda zůstane na místě i po olympiádě, Korejská turistická asociace, která výstavbu zprostředkovala, neoznámila.

Do Jižní Koreje loni dorazilo 930 tisíc muslimských turistů, což je obrovský skok například oproti roku 2012, kdy jich bylo 540 tisíc. Pro ně postupně vyrostly modlitebny také na mezinárodních letištích, na některých stanicích rychlovlaků či u známých turistických atrakcí.

Jak se bude líbit malá modlitebna postavená z upravených kontejnerů v Kangnungu, kde bude kromě jiného i český olympijský dům, ale jen uvidíme.