Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un Zdroj: Profimedia.cz

Schůzka roku bude v úterý: Severní Korea chce najednou na olympiádu k nepříteli na Jih

Minulý pátek v 10 hodin a 16 minut dorazil do Pchanmundžomu na nejhlídanější hranici světa, která odděluje Severní a Jižní Koreu, fax, který byl velmi stručný. Celý svět ale na něj čekal dva roky. Režim severokorejského diktátora Kim Čong-una v něm potvrdil, že v úterý 9. ledna se uskuteční jednání (první od prosince 2015) mezi znepřátelenými stranami. Důvod? KLDR by přece jenom chtěla jet na olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu, která začne 9. února.

Co ale stojí za poměrně překvapivou a rychlou změnou vývoje, který vypadal tak nebezpečně po loňských raketových testech Severní Koreje a siláckých prohlášeních politiků celého světa?

Znalci místních poměrů říkají, že vlastně se jenom opakuje situace, jak ji známe z minulosti. KLDR vždy nějakou dobu vydírá, aby pak přišla k jednání, z kterých nakonec nic není. Získává tak lepší vyjednávací pozici. A zda skutečně několik severokorejských sportovců dorazí na olympiádu? To se dá definitivně potvrdit až tehdy, kdy budou zástupci této nevyzpytatelné země pochodovat s ostatními na slavnostním zahájení her.

Navíc vše je podle dostupných informací koordinováno také s americkou vládou. Severní Korea totiž kývla na schůzku pouhých 12 hodin poté, co jihokorejský Mun Če-in rozebral situaci s Donaldem Trumpem. Spojené státy pak oznámily, že společná vojenská cvičení Key Resolve a Foal Eagle, kterých se mají účastnit američtí a jihokorejští vojáci, budou odložena na dobu po olympiádě. To byl jeden z požadavků KLDR.

Krutá pravda o „nejlepší zemi světa“. Jak to doopravdy vypadá v KLDR >>>

Dokonce se objevily i spekulace, že Trump by se někdy mohl setkat s Kim Čong-unem, to je ale spíše něco nepředstavitelného.

Ihned po úterní schůzce Korejců, která se má zaměřit na olympiádu, by prý Severní Korea dohodla s Mezinárodním olympijským výborem svoji účast na hrách. Jednalo by se o jeden krasobruslařský pár, který se na olympiádu kvalifikoval a na takzvanou „divokou kartu“ by přijelo i několik dalších sportovců.

Mimochodem, už na zasedání Mezinárodního olympijského výboru, které proběhlo koncem října a začátkem listopadu v Praze, byla také delegace ze Severní Koreje. Prý už tam se sondovalo, zda by tato země na hry jela, protože všichni mají za to, že to zmírní napětí na Korejském poloostrově.

A proč se jednání mezi Severem a Jihem uskuteční v Pchanmundžomu v demilitarizované zóně, která odděluje dva znepřátelené korejské státy? Nachází se zde takzvaná Společná bezpečnostní zóna, která je rozdělena na přesné poloviny, přičemž jejím středem prochází demarkační linie, která byla dohodnuta po válce v roce 1953. V jedné ze zdejších budov se konají schůzky. Zajímavé je, že i stoly a židle jsou umístěny tak, aby každá z jednajících stran seděla na své straně hranice.

Pokud severokorejští sportovci skutečně na olympiádu přijedou, čeká je velmi bouřlivé a podle odhadů i přátelské přijetí. Více než 70 procent Jihokorejců by podle průzkumů rádo své odloučené krajany na hrách vidělo.