Učitel

Učitel Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pedagog má být pedofil

Tento článek není ironií, ani jeho název není sarkasmem. Od své reportáže o pedofilech jsem si načetl kvanta odborných zdrojů a najednou se mi na první pohled zcela absurdní název tohoto článku jeví jako celkem rozumný a opodstatněný výrok.

Jen asi deset procent sexuálního násilí na dětech páchají pedofilové, devadesát procent případů tvoří anetici s poruchou osobnosti a hraničáři, kteří dítě znásilní proto, že je bezbranné. Pro stručnost tuto skupinu nazývejme zastaralým názvem psychopati. Porucha osobnosti se - podle tvrdosti kriterií - týká čtyř až deseti procent populace. Nějaké sexuální aktivity s dítětem se dopustí podle českého univerzitního výzkumu šestina pedofilů, ale ve zdrcující většině případů nejde o znásilnění v plném slova smyslu. Navíc jde většinou o epizodu ojedinělou. Z pedofilů se násilí na dítěti podle dostupných dopustí především ti pedofilové, kteří kromě pedofilní parafilie trpí ještě navíc poruchou osobnosti. Z čehož vyplývá, že máme asi desetkrát vyšší pravděpodobnost, že se násilí na dítěti dopustí psychopat než pedofil. Poznat od oka na učiteli, že je psychopat, je stejně těžké, jako poznat na něm, že je pedofil.

Pedofilové na rozdíl od ostatní populace mají mimořádnou vnímavost k dětskému chápání a vidění světa, nesmírně dětem rozumějí, mají pro ně pochopení, dovedou s nimi komunikovat velmi často lépe než nepedofilové, a nesporně lépe se dovedou vciťovat do dětského světa. Dokážou odhadnout potřeby dítěte lépe než nepedofil, protože pedofilové svou parafilií v podstatě zůstávají dětmi, či přesněji - regresem té parafilie se částečně psychicky vracejí do dětství, a tak mají mnohem větší vnímavost pro dětské vzorce myšlení a uchopování reality než nepedofilové.

Z hlediska násilí na dítěti je statisticky, jak popsáno výše, celkem jedno, zda je učitel pedofil. Hlavně když to není psychopat. Z hlediska empatie do dětské duše je pedofil jako učitel výrazně kompetentnější než nepedofil. Proto si myslím, že obvyklá rodičovská obava „hlavně aby na dítě nepřišel žádný pedofil“ patří do říše pověr. Když je totiž učitelem slušný člověk, který by se nikdy dítěte nedotkl, ale s pedofilní orientací, může to paradoxně být pro dítě velká výhoda.