Vlajka Ztohoven nad Hradem

Vlajka Ztohoven nad Hradem Zdroj: Ztohoven

MIROSLAV CVRČEK: Trenky na Hradě, kardinál v Blance a babička Hilgertová na olympiádě

Volby se dají vyhrát, i když měníte názory každý den, ukázalo řecké hlasování. Do Evropy každý den zase přicházejí tisíce dalších uprchlíků, zatímco politici v Evropské unii ztrácejí čas nepodstatnými přerozdělovacími kvótami. Vítejte v novém týdnu.

Dnešní monitoring médií začněme manažerským výcucem.

Na Pražském Hradě došlo k výměně vlajky. Strašení lidí, že nad Hradem kvůli prostupným hranicím Schengenu zavlaje brzy vlajka Islámského státu, se však nenaplnily.

Tunel Blanka byl konečně otevřen. Podle statistik se však Češi tunelů bojí a havarují v nich častěji než zahraniční řidiči. Zasypme Blanku!

Roboti prý nahradí půlku Čechů v práci. Už aby to bylo.

Řecké volby znovu vyhrál Alexis Cipras a jeho Syriza. Voliče už roboti asi nahradili.

Babička Hilgertová

Když mi bylo 13, Štěpánka Hilgertová získala své první zlato na olympiádě v Atlantě. V rozhovoru pro MF DNES říká, že se pokusí i o olympiádu v příštím roce (na té minulé byla čtvrtá!). Ostatně před pár dny získala zlato na mistrovství světa v závodě hlídek. V době olympiády v Riu bude už Hilgertová babičkou. “Sním klidně i svíčkovou. Co je vůbec na ní podle všech těch expertů na stravu špatného? Ta troška smetany v omáčce? Nebo tři knedlíky? To neberu. Představa, že by mě porce svíčkové výkonnostně srazila, je pro mě nestravitelná,” říká Hilgertová. V tom to asi celé bude.

Trencle

Všechny deníky zaujala výměna vlajek na Hradě. Skupina Ztohoven o víkendu na Pražském hradě vyměnila prezidentskou zástavu za červené trenýrky. Prý jako symbol prezidenta Miloše Zemana. Prý na protest proti němu a jeho paktování s diktátory. Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka je to fašizace pražské kavárny. „Samotný akt je teprve začátek, nejzajímavější pro nás je to, co přijde po něm,“ říká v rozhovoru pro MF DNES člen Ztohoven Petr Žílka.

Co přijde po tom? Zvětšení hradního rozpočtu na ostrahu a omezení pohybu po areálu Pražského hradu.

Tajné číslo

MF DNES přináší reportáž, jak běženci organizují cestu z uprchlického tábora v Bělé na Západ. V táboře, který je jinak odříznut od světa, jsou telefonní automaty, jejichž čísla se mezi uprchlíky rychle rozšířila. Do tábora tak volají příbuzní i převaděči. Nejdřív ale volají uprchlíci ven z tábora - kartu do automatu nabitou 180 korunami dostanou migranti při vstupu do tábora.

Lidové noviny upozorňují, že plány na posílení jižních hranic EU zbytečně stojí kvůli zákopové válce o přerozdělovací kvóty. Kvůli kvótám byl dosud na vedlejší koleji také plán seznamu bezpečných zemí, jejichž uprchlíci by byly automaticky odmítáni. EU dál marní čas debatou o kvótách. Přitom, jak píše Právo, jen o víkendu se do EU dostalo dalších 25 tisíc lidí.

Češi v tunelu

“Ať Bůh odpustí těm, kteří věci zavinili z nedbalosti, ale ať také i my dokážeme přijmout, že při takovýchto stavbách se vždy nepodaří všechno, jak bylo naplánováno,“ citují kardinála Dominika Duku Lidové noviny. Duka se zúčastnil otevření pražského tunelového komplexu Blanka.

Podle MF DNES bude tunel pro Čechy zatěžkávací zkouškou. V tunelu se u nás totiž bourá skoro 30krát častěji než třeba v Rakousku. Chybí nám prý zkušenosti a v autoškole se řízení v podzemí neučí. Policie se obává, že v prvních dnech pojedou do Blanky všichni, takže ještě zkomplikují situaci. Navíc jsou známy případy, kdy si lidé nové tunely fotí, nepřiměřeně kvůli tomu přibržďují či dokonce zastavují.

Roboti místo lidí

MF DNES si všímá studie oxfordských vědců o nahrazování lidské práce prací robotů. Nejvíce budou lidé nahrazování na málo kvalifikovaných pozicích, typicky u výrobních linek, obecně při práci, která je rutinní. Podle studie je u nás výměnou za robota “ohroženo” 54 procent pracovních míst. Česko tedy stojí před úkolem, jak další průmyslovou revoluci využít, aniž by docházelo k “rozbíjení strojů.” Ostatně ani kdysi při zavádění strojů do výroby nakonec nedošlo k eliminaci pracovních míst, jen k jejich přesunu ke kvalifikovanějším profesím. To samé se dá očekávat i v příštích letech.

Řecké volby

Levicová strana Syriza premiéra Alexise Ciprase vyhrála s náskokem volby a v parlamentu o 300 poslancích bude mít 145 křesel. Ještě víc než poraženou Novou demokracii s 28 procenty to štve bývalé členy Syrizy, kteří nesouhlasili s Ciprasovými obraty.

Na začátku letošního roku Cipras vyhrál předčasné volby s programem, podle něhož skoncuje s reformami a škrty vynucenými Bruselem a už nepřipustí žádný další “záchranný” balík, který by znamenal další zadlužení. Na začátku prázdnin ovšem další takový balík vyjednal. následně vyvolal v zemi referendum a doporučil hlasovat proti balíku. Lidé skutečně v referendu řekli Ne. Poté Cipras podepsal větší balík s ještě tvrdšími podmínkami. A teď vyhrál volby.

Tak volí voliči, které před tím zklamali úplně všichni.