Sklizeň chmele

Sklizeň chmele Zdroj: ČTK

MIROSLAV CVRČEK: Neurodil se chmel, benzín nezlevní, tak vyděláme na imigrantech

Německo ve velkém nakupuje obytné kontejnery pro běžence. Podle elektronického týdeníku Dotyk kupuje třetinu kontejnerů od českých firem, které tak zažívají zlaté časy. A mohly by zažívat ještě zlatější, kdyby tyto firmy netrpěly nedostatkem pracovníků.

V době do Evropy se valící pracovní síly paradox. Dotyk si všímá toho, že česká vláda nemá strategii, co s uprchlíky, a upozorňuje na to, že Němci nakonec mohou „vyzobat“ ty nejvzdělanější, nejkvalifikovanější.

O uprchlících

„Nikdo neví, co se má dělat, ale ví dobře, co mají dělat ostatní. Evropským otloukánkem uprchlické krize se stává Maďarsko,“ píše Mladá Fronta DNES v textu nazvaném Historické selhání. Evropa neumí krizi řešit, ale libuje si ve slovních přestřelkách a mimořádných summitech.

Stejný deník popisuje zavedení hraniční kontroly směrem z Česka na Drážďany, přičemž řada Čechů-řidičů toto střežení hranic pochválila.

Počet uprchlíků, jež by Česko mohlo přijmout, dosáhne 10 tisíc – MFD to vyvozuje z toho, že premiér Bohuslav Sobotka přirovnal situaci k přijímání uprchlíků během balkánské války, kdy jich přišlo něco přes deset tisíc.

Lidové noviny píší o druhém způsobu, jak má Česko na uprchlících vydělat. Podle listu dostane ČR v rámci dobrovolných kvót na jednoho uprchlíka z Bruselu třikrát víc peněz (162 tisíc Kč), než kolik ji stojí. Do nákladů však počítá jen dobu zhruba šestiměsíčního azylového řízení. Co bude pak?

Konečně Blanka

Co se naopak otevírá, je pražský tunelový komplex Blanka. Už zítra, tedy v sobotu. Řidiči prozatím pojednou jen padesátkou, pak se uvidí. Lidové noviny ale upozorňují, že se původně Blanka měla otevřít spolu se severní částí Pražského okruhu. Ta však není, a tak se čeká, že na některých místech naopak přibudou kolony.

Republikáni

Právo a Lidové noviny komentují další debatu republikánských uchazečů o nominaci na amerického prezidenta. Dosavadní lídr průzkumů Donald Trump utrpěl podle pozorovatelů porážku, naopak vítězkou byla jediná žena, Carly Fiorina. Pozoruhodný střet nastal mezi Trumpem a Jebem Bushem. Podle Trumpa byla vláda Bushova bratra George „takovou katastrofou, že nám přinesla Baracka Obamu“.

Benzín už levnější nebude

Ceny ropy přestaly klesat, a přestože marže rafinérií i distributorů jsou o pár desítek haléřů nad průměrem, další citelnější pokles cen pohonných hmot už nenastane, tvrdí analytik Tomčiak v Právu.

One-Fed Show

Včera skončilo nejsledovanější zasedání americké centrální banky Fed. Bez nadsázky celý svět čekal na to, zda dojde k odlepení základní úrokovou sazby od nuly, kam dosedla v roce 2008 s propuknutím hypoteční a finanční krize. Nestalo se tak, a tak svět bude čekat na prosinec. Fed ovšem zhoršil výhled ekonomiky a snížil odhad spotřebitelské inflace, takže ani prosinec není jistý. Dolar na rozhodnutí Fedu neudělat nic zareagoval svižným oslabením.

Nedostatek chmele?

Kvůli suchu se v Česku urodilo o třetinu méně chmele. Obsahuje navíc méně alfa hořkých kyselin. Podle Práva a Lidových novin mohou mít problém sehnat tuto surovinu pivovary, které s dodavateli nemají podepsán dlouhodobý kontrakt. Cena chmele tak poroste a bude tlačit i na zvyšování ceny piva, i když pivovary zatím zdražování vyloženě neplánují.

Dostatek dluhů

MF DNES upozorňuje na to, že v Česku je skoro půl miliónu lidí, kteří mají takové dluhy, že už je pravděpodobně nikdy nesplatí. Takový Čech má obvykle dluhů hned několik a žádá o další, aby mohl splácet ty předchozí. Také proto rychle roste počet exekučních případů.