ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ČTK/DPA

JANA BENDOVÁ: Uprchlík kominík, Kalouskův nevděčník a Zemanův vzpurný Rusnok

Nekončící vážné téma – běženci – má i své legrační stránky. Včera ve sněmovně poslanci Okamurova „vlasteneckého hnutí“ SPD oznámili, že budou chtít referendum o vystoupení země z EU, z NATO a žádat ukončení členství v schengenském systému. O hrubé osídlovací chybě praotce Čecha a nezbytném přestěhování republiky na jiný kontinent se ještě nezmínili. Jejich vystoupení však dnešní hlavní deníky pominuly.

Zajímavý mikropohled na migraci nabízí Právo. Píše, že v současnosti zde žije kolem 440 tisíc cizinců, což je zhruba 4,1 procenta populace, nejvíce ze zemí visegrádské čtyřky. Kolem dvou set tisíc z nich pracuje v různých firmách, přes 83 tisíc cizinců — nejčastěji Vietnamců, Ukrajinců a Slováků – pak podniká. Podle analýzy dat v průběhu pěti kalendářních let byl podnikatelský zisk u cizinců v rozmezí 95–98 procent všech daňových přiznání, což je o desetinu více než u českých podnikatelů. Právo vysvětluje optimistická čísla jejich strachem z berňáku a obavami, že u nás nebudou smět podnikat. Byť je zisk cizinců na jedno daňové přiznání o čtvrtinu nižší než u našich živnostníků, předseda Asociace malých a středních podnikatelů Karel Havlíček říká, že cizinci u nás podnikatelské prostředí rozhodně neničí.

Relevanci uvedených daňových dat ponechme stranou, však on se jim ministr Babiš podívá na zoubek (cizincům i našincům), až se mu podaří zavést „spásnou“ elektronickou evidenci tržeb.

Lidé zaměstnávají policii kvůli falešným uprchlíkům. To je další mikropohled na uprchlickou vlnu, který přináší Právo. Shrnuje bizarní zprávy z minulých dní, kdy vystrašení čeští občané volali policii, že se v jejich okolí toulají běženci. Jen namátkou: z uprchlíků se posléze vyklubali brigádníci z Rumunska či Bulharska, kteří pracovali na vinohradech nebo sbírali na poli brambory, tři fotbalisté tmavé pleti z prvoligové Mladé Boleslavi, folklórní soubor z Beninu, jenž vystupoval ve Strážnici, lesní dělníci, kteří si nestavěli bunkr, nýbrž ořezávali stromy, či kominík snědé pleti, jenž místo údajné dlouhé zbraně měl přes rameno štětku.

K ospravedlnění bdělých občanů dodejme, že pravděpodobnost setkání s běžencem je přece jen o fous vyšší než setkání s folkloristou z Beninu.

Není cizinec jako cizinec, ne každý je chudák bušící na naše bohatá vrata. MF DNES přináší velké téma o ruských penězích v Česku. Praha se pro bohaté Rusy stává sejfem, kam ukládají přebytečné peníze. V luxusních novostavbách jim tady podle velkého průzkumu listu patří každý pátý byt. Rusové mají mezi cizinci v této oblasti jasnou převahu, až za nimi následují Ukrajinci, Kazaši a Ázerbájdžánci. „Do roka bude čínská enkláva stejně tak početná jako ta ruská,“ říká zdroj MF DNES.

Prezident Miloš Zeman, který k nám čínské a nejnověji i ázerbájdžánské peníze usilovně láká, může mít radost. Snad si jednou nebudou chtít koupit i jeho Pražský hrad.

Velká bitva Babiše a pravicové opozice o EET čili o již zmíněnou elektronickou evidenci tržeb bude pokračovat v pátek ve sněmovně (to je den, kdy ctihodní zákonodárci prchají z práce domů). „Víme, že prohrajeme, ale chceme prohrát čestně…,“ uvádí k chystaným obstrukcím místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka v Hospodářských novinách. ODS tuší, píše list, že čím déle budou zákon blokovat, tím víc hrozí, že se veřejné mínění otočí proti nim. Pak může být čím dál složitější vysvětlovat, proč vlastně brání tomu, aby podnikatelé museli hlásit všechny své tržby a odváděli daně. V komentáři list dodává, že skoro ve všem, co ODS a TOP 09 proti EET namítají, mají pravdu. Je to drahé řešení, jež přinese zátěž hlavně drobným podnikatelům a hlavní příčinu daňových úniků neodstraní. Podle nedávné zprávy NKÚ totiž není problém s daněmi v tom, že při nákupu zmrzliny občas nedostaneme účtenku, ale v úmyslném zkreslování údajů podnikatelskými subjekty…

Vlažný postoj ODS vůči obstrukcím se dá — i přes pádnost jejich věcných argumentů — pochopit. Lídr TOP Miroslav Kalousek je toho důkazem: za statisíce živnostníků a podnikatelů se bije jako lev, aby je uchránil před velkým oligarchickým bratrem Babišem, přesto se jejich vděku nedočkal. Jeho barvy u voličů ztrácejí.

Vděku se nedočká ani prezident Zeman. Podle HN se centrální bankéř Jiří Rusnok, Zemanův přítel, podporovatel a čekatel na post guvernéra ČNB, navzdory názoru svého přítele prezidenta hlásí k intervencím banky, tedy k oslabení koruny, kterou nedovolí posílit pod 27 korun za euro. Na otázku v rozhovoru HN, zda se snaží prezidenta Zemana přesvědčit, že je intervenční režim prospěšný, Rusnok diplomaticky odpovídá: „Přesvědčit pana prezidenta o čemkoliv je dost složité a nemám k tomu zrovna mnoho příležitostí, ale nějakou debatu o tom občas vedeme.“

Kde jsou ty časy, kdy Miloš Zeman churchillovsky říkal, že jen blbec nemění své názory.

Ale protože podle Zemana je vlastností českých novinářů, že nedokáží rozlišit podstatné od nepodstatného, oceňme tentokrát jeho názorovou pevnost — ať se děje, co se děje.