Premiér Sobotka na MSV v Brně

Premiér Sobotka na MSV v Brně Zdroj: ČTK/Šálek Václav

MAREK STONIŠ: Zavírání Evropy, úsekový Ťok a Sobotkův růst

Když si kupujete denní elektronické předplatné Lidovek nebo MfD, v potvrzovací sms Vám redakce popřejí: Užijte si čtení Lidových novin! (MF DNES!). Tak si to užijte.

Dnešní deníky jsou živoucím důkazem příčin krize tištěných médií: To, co je v nich podstatné, už jsme četli, slyšeli nebo viděli včera. Samozřejmě se to týká především informací o tom, jak se Evropská unie hroutí kvůli své neschopnosti řešit příliv uprchlíků.

Lidové noviny

Zavírání Evropy

Fotografie maďarských policistů na kolejích. Popisek: Maďarská policie včera uzavřela poslední místa, kterými přes hranici se Srbskem do země proudí uprchlíci. A související informace? Maďarsko zavedlo přísnější postup vůči uprchlíkům. Německo zavedlo hraniční kontroly, Rakousko nasadilo armádu, zasedl mimořádný summit ministrů vnitra v Bruselu kvůli kvótám (Česko se zatím ubránilo). Zavádění kontrol má být německým políčkem zemím, které nechtějí přijímat uprchlíky – tedy i nám. Je pro vás něco z toho tak důležité, abyste běželi pro noviny do trafiky?

Ale abychom nebyli jen kritičtí, něco originálního si v Lidovkách přece jen přečtete: Unikátní text předního českého eurohujera a poslance Evropského parlamentu za ANO Pavla Teličky, který varuje, že z migrační krize nesmí být krize EU. Text je směsí frází – „je třeba vyvíjet tlak“, „na místě jsou úvahy“, „je třeba řešit“, „je třeba podniknout kroky“ a „musíme přijít s pozitivním programem“ a strachu, že splaskne megacecík, který je jediným letitým zdrojem Teličkovy obživy. Proto se není co divit jeho závěrečnému zvolání: „Nepřipusťme, aby (debatu o uprchlících…) u nás ovládly hlasy, jejichž dlouhodobým cílem není prosperující Česká republika ve svobodné Evropské unii, nebo ti, kteří se vezou na populistické vlně vyvolané pochopitelnými obavami našich občanů.“ Koho myslí tím plurálem a kdo to všechno „nesmí připustit“, není jasné: Asi kamarády z Bruselu. Nebo Babiše a sebe. Jisté ovšem je jedno: Čím míň Teličků v Bruselu, tím lépe Evropě. Nezaměňovat s Evropskou unií, samozřejmě.

Mladá fronta Dnes

Zavírání dveří

Evropa zavírá dveře. Pod tímto titulkem se objevuje záplava podobných informací jako v Lidových novinách. MfD ovšem sází více na „živou“ žurnalistiku, a tak si můžeme přečíst reportáže z kolon na hranicích mezi Rakouskem a Německem. Za všechny citace Slovinky Eleny Jašićové, která včera cestovala do Grazu a odtud do Norimberka: „Tohle přece nemyslí vážně! Vždyť si je sami pozvali a teď před nimi zavírají hranice? Za celou cestu ze Slovinska jsme nestáli ani deset minut a teď budeme popojíždět v koloně. Kde jsou slova o volné Evropě?“

Na stránkách MfD se rovněž rozpoutala polemika českých politiků, zda zavést hraniční kontroly. Pozoruhodný je předseda lidovců Bělobrádek, který již dříve tvrdil, že imigranti mohou okysličit českou populaci a který zjevně naplno pokračuje ve svém sluníčkářství: „Jak by chtěli hranici uzavřít? To chce natáhnout dráty a dát tam minové pole?“ Achjo.

Úsekový Ťok

Ale taky něco mimo uprchlické téma. Ministr obrany Daniel Ťok (taky ANO) sice pracoval léta coby vrcholný manažer v privátní firmě, přesto se ukazuje, že i takový člověk může být bolševikem až do morku kostí: Za stamiliony korun chce nechat instalovat na dálničních mýtných branách pevné radary, které budou kontrolovat, zda auta v jednom úseku nepřekročila rychlost. A pokud ano, řidiči bude automaticky doručena pokuta. Celé se to jmenuje úsekové měření a jeho zrůdnost spočívá ve faktu, že nebude měřen jen ten, kdo překročí rychlost, ale úplně všichni.

Hospodářské noviny

Vláda a růst

Pod bizarní fotografií ministryně (chvílemi i ministra) pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, premiéra Bohuslava Sobotky a šéfa české pobočky Siemensu Eduarda Palíšky, kterak si prohlížejí model obráběcího stroje, otiskly Hospodářky zprávu o včerejším zahájení dalšího ročníku strojírenského veletrhu v Brně. Kvůli němu dokonce přesunula vláda své zasedání z Prahy do Brna. Její členové se zjevně chtěli na akci ukázat a přiživit se na současné dobré kondici českého průmyslu, která táhne slušný ekonomický růst. Kdyby se Bohuslav Sobotka dokonce dokázal nějak tvářit, tvářil by se včera, že zrychlování ekonomiky je důsledkem promyšlené hospodářské politiky jeho kabinetu. České ministry by přitom měli průmyslníci hnát z veletrhu svinským krokem – průmysl roste navzdory české vládě, ne díky ní.