Marek Stoniš

Marek Stoniš Zdroj: Archív

MAREK STONIŠ: Česko jako jedna velká cochcárna, aneb kdo krade, je nemocný

Kdo nemusí, ať nečte. Co jiného se dá říct nad listováním dnešním denním tiskem z Babišova koncernu. A kdo čte, ať nečte náš následující zápis z dnešního listování. Je to jednoduché.

Mladá fronta Dnes:

Vedení tohoto listu se evidentně rozhodlo, že čtenáře nejvíce zajímá, kdo co chce. Asi to tak chce Andrej Babiš. Ale vezměme to popořadě:

Stop podivínům

Titulní strana: Policie chce odebírat zbraně podivínům a vláda už kvůli tomu připravila nový zákon. Pokud projde parlamentem, bude moci policie zabavovat zbraně dříve než dnes – nebude totiž muset čekat na lékařské posudky majitelů zbraní.

(Policie tak získá novou kompetenci – rozhodovat, kdo je a není normální. Je to normální?)

Žít Brno

Další zpráva na titulce: Brno chce být vstřícné k uprchlíkům. Píše se v ní, že aktivisté z hnutí Žít Brno připravilo plán, na základě kterého získají budoucí azylanti mnoho výdobytků, včetně „kulturních kurzů.“

(Kdo volil Matěje Hollana, ať se teď nediví.)

Deníky VH

Poslední člověk, který něco chce a dostal se na titulku MfD: Ředitel Knihovny Václava Havla, který chce vydat deníky bývalého prezidenta. Jen ještě neví, jestli elektronicky nebo také papírově.

(Otázka, kterou reportér MfD Michaelu Žantovskému nepoložil: Kolik bude muset zaplatit Nadaci Vize97 Dagmar Havlové za mnohačetné vyslovení jména Václava Havla?)

A co dál kdo chce v dnešní MfD?

Evropská unie chce přijmout normu, podle které budou země, které odmítnou uprchlíky, platit peníze do zvláštního fondu, určeného k placení výdajů za ubytování uprchlíků v jiných zemích.

(Takže naše vláda už začala horečně počítat, co se jí více vyplatí.)

„Chci zpět za léčbu artrózy“. Pod tímto titulkem se skrývá příběh pacienta, kterému nezabrala léčba artrózy pomocí kmenových buněk a teď se domáhá spravedlnosti u soudu.

A další „cochcárny“: České lesy chtějí prodat plantáž teakového dřeva v Nikaragui, protože prodělává. A také víme, kdo ji nechce – nechce ji koupit brněnská Mendelova univerzita, jejíž zástupci do Nikaraguy přitom jezdí teakové dřevo studovat.

Plzeňský hejtman Šlajs z ČSSD už nechce v příštích volbách obhajovat mandát, protože se cítí starý.

„Chci slyšet, proč to udělal,“ říká v titulku článku o americkém vrahovi Dahlgrenovi brněnský hudebník Karel Heřman. Frontman kapely Čankišou v rozhovoru popisuje, jak Dahlgren zabil čtyři jeho blízké.

Česko chtělo kontrolovat dovážené potraviny, aby chránilo vlastní potravináře, ale teď jí za to hrozí pokuta od Evropské unie.

(Půjdou ty peníze taky na uprchlíky? Jestli ano, tak ať jim za to aspoň koupí potraviny?)

Stát chce dát železničním dopravcům dvacet miliard korun na nákup nových vlakových souprav. Kdo z tohoto plánu bude těžit nejvíce? Samozřejmě státní České dráhy.

(Zároveň bude muset stát vymyslet nové daně a pokuty pro všechny, kdo mají tu drzost jezdit autem, aby konečně přesedli do nových krásných voňavých a prodělečných vlaků.)

Brusel chce, aby daně na biopaliva v Česku byly vyšší, takže budou vyšší.

(Co to udělá s cenami pohonných hmot, je těžké z článku vyčíst, jediná jistota je, že na tom rozhodně neprodělá takřka monopolní výrobce biosajrajtu u nás – Andrej Babiš.)

A dvě kuriózní zprávy na konec, které o Česku vypovídají víc, než se na první pohled zdá:

Komunistický starosta ostravského obvodu Svinov Jiří Kusýn naboural opilý před radnicí auto místního podnikatele a z místa nehody ujel. Když ho podnikatel dostihl a nutil ho, aby se vrátil na místo činu, vznikla mezi muži tahanice, která skončila trestním oznámením starosty na poškozeného muže. Policie nakonec starostu zajistila, nechala mu dýchnout (přes tři promile) a propustila ho. Pár dnů na to byl soudruh starosta znovu přistižen s alkoholem za volantem. Nyní mu hrozí vězení. Aby se ke svým krasojízdám vyjádřil, není možné – nachází se totiž na dovolené v zahraničí.

(O duševním zdraví našeho národa bude nejvíce vypovídat, kolik svinovští komunisté získají hlasů v příštích volbách. Tipuju ještě více než v těch předchozích.)

A ta druhá zpráva: Soud rozhodl, že soudce, který měl být stíhán za krádež peněženky cestujícímu v autobuse, stíhán nebude, protože je nemocný a místo trestu se podrobí ambulantní léčbě.

(A lékaři mu budou dávat prášky, aby nekradl.)

Lidové noviny:

Vnitro a Pánbůh

Hlavní zpráva dne: Katolická církev chce pomoci s přijetím uprchlíků. Píše se v ní, že Evropská unie nově spočítala, že Česko má přijmout 4 300 uprchlíků. Ministr vnitra Chovanec podle svých slov už měsíc s katolickou církví kvůli uprchlíkům „intenzivně komunikuje“.

(Teď ještě, aby o pomoc našich katolíků hlavně muslimští běženci stáli.)

Jasné miliardy

Zajímavá zpráva z titulní strany o povstání evropských mléčných farmářů proti nízkým cenám mléka. Vyvolali kravál v Bruselu a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat: Bruselské diamantové mozky vymyslely plán podpůrných opatření pro evropské farmáře ve výši 14 miliard korun. „Je to jasná a rozhodná odpověď,“ prohlásil místopředseda komise Jyrki Katainen.

(Otázka: Kolik by evropský rozpočet stálo miliard, kdyby se do Bruselu vydali protestovat proti vysokým cenám mléka - nebo čehokoliv jiného - evropští spotřebitelé?)

Čínskočeský hradní byznys

Lidové noviny zjišťují, kdo přivedl na Hrad čínského poradce a podnikatele Jie Ťien-minga a zjišťují, že to byl bývalý ministr obrany a šéf Českých aerolinií Jaroslav Tvrdík.

(Číňanům do hlavy nevidíme, ale pokud svůj byznys v Česku provádějí přes takové ekonomické génie, jakými jsou Zeman a Tvrdík, tak to s nimi u nás nemůže dopadnout dobře. Slávisti, raději se neradujte.)

Kolik bude brát premiér?

Pod titulkem „Minimální mzda se má přiblížit průměrné“ se píše o cestě našeho premiéra Sobotky na Slovensko, kde tento čaroděj čísel veřejně vyjádřil obdiv faktu, že Slovensko bude mít od nového roku minimální mzdu ve výši 43 procent průměrného výdělku a Česko „jen“ 36. A Sobotka slibuje více.

(Obsese Sobotky výší minimální mzdy se dá vysvětlit snad jedině jeho obsesivními obavami ze mzdy, která ho pravděpodobně čeká v budoucím zaměstnání.)