Jana Bendová

Jana Bendová Zdroj: Archív

JANA BENDOVÁ: Zeman byl jediný, Agrofert je jednička a ženy, které zabíjejí islamisty

Kamkoli se dnes čtenář novin podívá, všude Miloš Zeman. Takový mediální dojem zanechal český prezident, který se jako jediná hlava západního státu zúčastnil monstrvojenské přehlídky v Číně.

Už včera v televizních zprávách jsme zprostředkovaně mohli vidět, co viděl Miloš Zeman na vlastní oči: demonstrativní přehlídku čínské síly, všemožných vojenských krámů a zástupů tisíců vojáků, kteří při slavnostním mašírování zvedali nohy jako roboti, dokonaleji než tanečnice svého času slavné enderácké estrády Ein Kessel Buntes. „Pozoruhodné je i to, že mezi delegacemi nechyběl Umar al-Bašír, prezident Súdánu, na kterého je kvůli válečným zločinům vydán mezinárodní zatykač“, píší Lidové noviny. A MF DNES dodává, že „úlohu stafáže (Miloš Zeman by při jiné příležitosti možná řekl roli užitečných idiotů) sehrály hlavy asi 20 vesměs nepříliš
demokratických států“.

Na slavnostní přehlídce pochodovaly i gardy dalších zemí, například Ruska, Srbska, Tádžikistánu, Běloruska, Mexika, Venezuely, Kuby či Kazachstánu. Ke zmíněnému Kazachstánu jen dokreslující zprávička, opět z LN: V této středoasijské zemi proběhne všeobecná výměna průkazů totožnosti, aby do nich mohly být přetištěny citáty kazašského vůdce Nazarbajeva. Při převzetí průkazu budou muset občané složit slib věrnosti – prý kvůli vštípení celonárodního vlastenectví.

To by byla inspirace! Představme si české občanské průkazy, v nichž by byly otištěny nejslavnější citáty Miloše Zemana. Šly by na dračku.

Prezidentu Zemanovi se obšírně, na devíti stranách, věnují Hospodářské noviny, při příležitosti dosažení poloviny jeho funkčního období. Zajímavá je již titulní strana složená ze slov, které se čtenářům webu HN nejčastěji vybaví, když se řekne Miloš Zeman. Čím větší slovo na stránce, tím více čtenářů je uvedlo. Jen namátkový výběr: ostuda, hulvát, samolibec, lhář, vlastenec, pohledný…  V hlavním textu pak deník připomíná časovou
souslednost příštích prezidentských a sněmovních voleb. „Kampaně budou probíhat fakticky společně… výsledkem taky může být situace, kdy se bude muset volič rozhodnout, jestli chce na další roky v čele země duo Babiš-Zeman“.

No, člověk mívá občas i hezčí představy.

Dejte si v ANO věci do pořádku. Tak zní titulek komentáře v Hospodářských novinách, který se věnuje jednomu rekordu Andreje Babiše. Věc se týká dvojky hnutí, čili místopředsedkyně Radmily Kleslové: „Rekordu v rychlosti změny názoru dosáhl ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, když komentoval smlouvu místopředsedkyně své strany s firmou ČEZ. Zatímco ve tři odpoledne pro něj byla smlouva nezajímavá a vnitřní věcí ČEZ, o tři hodiny později už hovořil o nutném zrušení dohody, protože takový svazek s polostátní firmou, kterou za hlavního akcionáře zastupuje ministr financí, je zkrátka nemožný“.

K tomu lze dodat jediné: Už jsou jako politici. A tak se tomu bránili.

Zajímavý rozhovor s náčelnicí kurdských ženských vojenských oddílů Nesrin
Abdullahovou přináší Právo. Tato bývalá novinářka, která bojuje s takzvaným Islámským státem, navštívila Česko. Říká: „Máte jen tři možnosti. Buď utečete, nebo vás zabijí, nebo musíte zabít vy je/ Není žádným tajemstvím, že našim ženským oddílům se podařilo zabít stovky a stovky členů IS... My jim ale neříkáme bojovníci, tak se jim říká v Evropě. Říkáme jim zrůdy. Kdyby měli lidskou duši, tak nebudou vraždit děti a obchodovat s jejich orgány/ Evropským státům a jejich bezpečnostním silám je známo, kolik lidí z Evropy šlo bojovat k IS, ale rozhodně nemají zjištěno, kolik lidí tam bojovat nešlo.“

Těm zrůdám dopřejme, aby jich do věčných lovišť poslalo co nejvíce – právě - ženských bojovnic. „Když vidí ženu s puškou, bojí se tak, že se začínají třást. Tváří se, jací jsou drsňáci. Ale když nás vidí s našimi zbraněmi, utíkají.  Ženy jsou podle nich nicotné“, poznamenala k tomu kdysi jiná kurdská bojovnice.

Z nebezpečného východu se vraťme raději na bezpečný Západ. V rozhovoru pro Lidové noviny předseda představenstva státem vlastněného Českého aeroholdingu Václav Řehoř říká, že jednají s Delta Airlines, aby letecké spojení s New Yorkem zachovaly i na zimní sezónu. Nicméně ještě perspektivnější je podle něj Chicago, protože z něj do Česka létá velké množství byznysmenů. I tato destinace je tedy pro české turisty a obchodníky ve hře. A možné další linky? Aeroholding by stál o spojení s Vilniusem, Talinem, Záhřebem, ale i s Kanadou či Japonskem.

A zábavná tečka nakonec? Kdo už se při četbě novin nasytil válčení, vojenských přehlídek, běženců, demokratických i autoritativních politiků, může si ještě jednou nalistovat MF DNES. Píše, že nedaleko Prahy by měl do několika let vyrůst obří zábavní park, největší svého druhu ve střední Evropě, za 2,3 miliardy korun. S nápadem přichází někdejší šéf pražské ZOO Petr Fejk a jeho společníci. Podle informací listu jedná se slovenskou skupinou Tatry Mountain Resorts, která podobný park buduje u polských Katovic. „Jde o drahý a náročný projekt, který vyžaduje od nás i od investorů velkou opatrnost“, dodává Fejk, který jméno investora nechce prozradit.

Jakmile našinec slyší cokoli o „drahém a náročném projektu“, musí se mít na pozoru.

V které fázi výstavby se dočteme o „nutnosti využít evropské či tuzemské dotace“? Protože, vážení, pochopte, jde přece o podporu turistického ruchu, podporu sportovního vyžití mládeže, podporu místních podnikatelů a každá vynaložená veřejná koruna má multiplikační efekt…

Tak se bavme!

A kdo by se chtěl dočíst ještě víc o čerpání evropských dotací, nechť si otevře článek v novém čísle tabletového týdeníku Dotyk. Píše o tom, kdo z nich v Česku získal nejvíc. Sestavil TOP 20 rekordmanů mezi soukromými firmami v programovém období 2007-2013. Prozradíme vítěze: Agrofert Andreje Babiše, přiklepnuto 4,9 miliardy korun, proplaceno 4,3 miliardy korun.

Kdo umí, zkrátka umí. Jak už bylo řečeno: bavme se.