Bohumil Pečinka

Bohumil Pečinka Zdroj: Archív

BOHUMIL PEČINKA: Alibistický Pelta, zlořečená Kleslová a královský Babák

Jako každý čtvrtek přinášíme i tentokrát reflexi článků, které podstatným způsobem ovlivnily společenskou diskusi.

Minulý týden přinesl deník SPORT výpověď mezinárodního rozhodčího Kovaříka o poměrech při nasazování na fotbalové zápasy, kde hraje hlavní roli bývalý důstojník STB Roman Berbr. Jemu sekunduje jeho životní partnerka a šéfka komise rozhodčích Dagmar Damková. Oba uvnitř sboru rozhodčích vytváří atmosféru strachu a udavačství, která z mnoha sudí dělá manipulované osoby. Šéf Asociace Miroslav Pelta na to reagoval povzdechnutím, že Berbr byl demokraticky zvolen a že fotbalovou scénu ovládají bývalí rozhodčí, tak co. Nejvíc ale Peltu bolí, že za ním rozhodčí Kovařík nepřišel sám, protože se s tím dalo něco dělat.

Dnešní vydání BLESKU přináší ve sportovní části otevřený dopis Miroslavu Peltovi, kde bývalý prvoligový rozhodčí Radek Kocián popisuje na ještě větší ploše a detailech manipulativní postupy Berbrovy organizované skupiny snažící se prodávat svůj vliv na fotbalové výsledky.

Z dopisu vyplývá jedno. Pelta o všem věděl, neschvaloval to, ale neměl sílu se vzepřít, a tak alibisticky svěsil svou velkou hlavu mezi svá úzká ramena. V závěru redakce SPORTU a BLESKU vyzývají mj. k mimořádné valné hromadě. K čemu tam však dojde? Většina delegátů z řad rozhodčích si zvolí jiné rozhodčí a pojede se dál. Nebylo by na místě začít jednat o založení jiného Svazu, kde by bylo proporční zastoupení, nikoli Čech a Moravy, ale různých fotbalových profesí (trenéři, hráči, rozhodčí, majitelé klubů)? Neměla by tato nová entita zahájit jednání s evropskou fotbalovou federací (UEFA) o uznání své existence? Anebo to jen využít k tlaku na současnou Fotbalovou asociaci?

Jedno je jisté – dokud nevznikne nová platforma, která bude reprezentovat i jiné entity než Berbrem podchycené rozhodčí, je volání po valné hromadě podobné marným apelům některých lidí v době komunismu, aby do čela byli zvolení dobří lidé. V rámci špatného systému se však nahoru ti tzv. dobří dostanou jen shodou náhod. Na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace k něčemu takovému těžko dojde.

Ve středu přinesl internetový server NEOVLIVNI.CZ mailovou korespondenci mezi exnáměstkem ministra financí Lukášem Wagenknechtem a dozorčí radou ČEZ, v níž zasedá i sám Wagenknecht. Server spojený se jménem Sabiny Slonkové se sice tvářil, že mu to sám Wagenknecht nedal a že je za tím velmi „sofistikovaná investigativní práce“, ale vzhledem k častým únikům z kanálu Wagenknecht právě do tohoto média je to vcelku jasné.

Není to ani zlé, ani dobré, je to prostě fakt. Rozhodně text převzala všechna média, takže multiplikační efekt byl srovnatelný s fotbalovou aférou.

Malý kontext. Lukáš Wagenknecht je mladý ctižádostivý auditor, který se rozhodl, že půjde nahoru za každou cenu. Reflex má svědectví jednoho z ministrů za někdejší Věci veřejné, který popisuje, jak šéf „véček“ Bárta snažil Wagenknechta, tehdy krátce třicetiletého, prosadit jako náměstka ministra financí. Když se to nezdařilo, dal se k dispozici Babišovi, založil tehdy módní protikorupční organizaci a stal se Andrejovou pravou rukou na špinavou práci.

Po nástupu na finance z něj Babiš udělal prvního náměstka a hlavního personalistu na ministerstvech, spravovaných ANO. Po několika měsících však pochopil, co jiní věděli dávno. Wagenknecht je především člověk destrukce, všude paranoicky vidí zloděje a naprosto neumí svou práci zúřadovat. Když několikrát selhal nebo rozhodoval za Babišovými zády, šéf ANO nechal Wagenknechta vyhodit. Ponechal mu ovšem malou trafičku v dozorčí radě ČEZ.

Wagenknecht toho využil a vytáhl si smlouvy o poradenství, mj. s Babišovou druhou pravou rukou Radmilou Kleslovou. Prostřednictvím NEOVLIVNI.CZ jsme se dozvěděli zajímavou informaci, že Kleslová bere za poradenství 100 měsíčně. Zajímavá informace byla ovšem doplněna zavádějícím sdělením, že Wagenknecht na Kleslové aktivity upozorňoval, což bylo údajně příčinou jeho vyhazovu z financí. Řekněme to slušně, to je čistá úlitba tomu, kdo donesl původní informaci. Nic víc.

Je legrační, jak v posledních týdnech využívají někteří lidé uvnitř i vně ANO nepopularitu Kleslové a snaží se získat mediální přízeň tím, že se stylizují do role bojovníka s Kleslovou. Takže manažerský výbuch na pražském magistrátu v podání Adriany Krnáčové v tomto podání není manažerským výbuchem, ale statečným bojem se zlořečenou Kleslovou. V tomto boji najednou zanikají vaše chyby a jako korek na vodu vystupují vaše zásadové postoje.

Tak je to i s Wagenknechtem, který se dodatečně přiřazuje do antikleslovského tábora, aby mohl pověst bojovníka proti korupci zase začít prodávat, třeba v soukromém sektoru.

Na závěr dodatek ke Kleslové. Tato žena byla od roku 1998 právnickou lobbistkou v řadách ČSSD. Žádné důležité jednání sněmovny se neobešlo bez její přítomnosti. Možná i proto s ní ČEZ uzavřel už v roce 2000 smlouvu o poradenství. Být šéfem ČEZ, který se vždycky snažil mít dobré vztahy s oběma politickými tábory, udělám to samé. Po vstupu do aktivní politiky se dostala do střetu zájmů. Je však tento střet větší než jejího šéfa? To nechávám na ctěném čtenáři.

Na celé věci je divná jen jedna okolnost – částka, kterou Kleslová dostávala. Takhle nízká platba svědčí snad jen o tom, že možná šlo jen o paušál a bonusy dostávala za konkrétní domluvené kauzy zvlášť.

No a na závěr, nějaká zvířátka, přesněji „veverky“, jak se říkalo lidem z Věcí veřejných. Jejich čelný poslanec a sponzor poskytl pondělní E15 rozhovor, v němž odkryl, jak s Vítkem Bártou zakládali Okamurův Úsvit. Jen ten Tomio nebyl vděčný a neřídil se jejich radami. Jinak Babák, známý svou aférou se zuby, které nechal po zásahu pěstí pod stolem v baru Blue Light, z politiky odejít nechce. Příští rok si prý střihne senátní volby na Praze 10 a pak, kdo ví? Politika je prý královská hra a to ho na ní hodně přitahuje.

Pěkný čtvrtek.