Miroslav Cvrček

Miroslav Cvrček Zdroj: Archív

MIROSLAV CVRČEK: Běženci v Břeclavi, pokrytectví Západu, Opencard a kdo bude českým prezidentem

Deníkům zcela dominují stále nové a nové informace o situaci s uprchlíky. Za přečtení stojí komentář Michala Mocka v Právu o vinících migrační vlny a pokrytectví Západu. Za dalšími zprávami se krčí rozhovor s výtečným profesorem ekonomie Milanem Zeleným v Mladé Frontě Dnes.

Začněme opět nejzajímavějšími titulky. Nejvíce se tentokrát v tomto směru vyznamenalo Právo se školskou tematikou.

„Prvňáčci se mačkají, ale přijde útlum“

To si každý dobře pamatujeme – v šatně bylo k nehnutí, v lavici ke spaní.

„Kantorům vyšší platy a víc psychologů, slíbila Valachová“

Kantoři budou psychology potřebovat, hlavně až zjistí, že na ty vyšší platy nejsou peníze.

„Nebezpečím pro školáky jsou auta i kružítko“

Zakázat aspoň kružítka!

Hlavní téma: Migranti, běženci, uprchlíci

Jednoznačně nejvíc prostoru dostává opět téma migrace. V noci na pondělí policie zadržela 214 uprchlíků na nádraží v Břeclavi, což je největší počet běženců, který byl na českém území najednou zadržen. Ministr vnitra Milan Chovanec zvažuje, že by přes Česko přejížděly speciální vlaky s uprchlíky z Maďarska rovnou do Německa. „Břeclav má tu smůlu, že je železniční uzel a je první zastávkou rychlíků na cestě z Maďarska nebo ze Slovenska. To znamená, že tady bude první nárazníková zóna, ale jsem rád, že ti lidé odsud poměrně rychle mizí pryč,“ citují Lidové noviny břeclavského starostu Pavla Dominika.

Noviny dále upozorňují, že od začátku mimořádných opatření ze 17. června bylo v Česku zadrženo 2425 běženců.

Přijdou milióny:Právo poukazuje na slova šéfa úřadu maďarské vlády Jánose Lázára. Ten mluvil o stěhování národů a o tom, že se jeho země musí připravit na to, že v blízké budoucnosti vyrazí na cestu milióny migrantů. „Odpovědná za to bude podle Lázára ,levicová politika‘ Evropské komise, jež každému umožní přístup do EU,“ píše Právo. Běženci zatím v Maďarsku protestují i s hesly jako: „Angelo, nenech nás tady!“

Z Ukrajiny do Česka:Právo navíc upozorňuje, že zatímco migranti z Asie a Afriky o Česko nestojí, počet žádostí o azyl v Česku výrazně vzrostl mezi krajany na Ukrajině. Zájem o přesídlení k nám má 1119 z nich. Deník v této souvislosti připomíná i konflikt „východních“ zemí EU se západními. Ty totiž kritizují Česko, Maďarsko a další za postoj k uprchlíkům a za odmítání kvót na jejich přerozdělení v rámci Evropské unie.

Pokrytectví Západu: Za pozornost rozhodně stojí komentář Michala Mocka, jenž ale západní Evropu usvědčuje z pokrytectví. Francouzský ministr zahraničí, který prohlásil, že maďarské stavění bariér se neslučuje s evropskými hodnotami, by podle Mocka měl „zpytovat svědomí, nakolik jeho země přispěla svými kroky ke vzniku nynější krize. Paříž, jež má v tomto směru hodně másla na hlavě, pokrytecky mentoruje ty, kdo jsou obětí následků (i) její zahraniční politiky.“ Mocek bez okolků připomíná podivné svržení libyjského diktátora Kaddáfího, které vedlo k chaosu v zemi a odpálilo obrovskou vlnu migrace. Deklarovat evropské ideály je zkrátka podle autora pro západní země teď snazší než hledat skutečná řešení.

Kdo bude prezidentem? Deníky si všímají, že se ustaluje možná skupina kandidátů, kteří by se mohli utkat v českých prezidentských volbách v roce 2018. Zatímco někteří kandidaturu odmítají, jiní nevylučují, relativně nová tvář mezi možnými kandidáty, bývalý ministr spravedlnosti za ODS a nyní europoslanec za TOP 09, Jiří Pospíšil, odpověděla na dotaz Mladé Fronty Dnes zcela v duchu své typicky vtíravé skromnosti: „Přemýšlím o tom, když mě vyzývají lidé jako Meda Mládková, ale ještě nejsem rozhodnut.“ Pozornost na prezidentskou volbu přitom strhl současný prezident, jemuž by se prý líbil v čele země současný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Česká pošta na pokračování: Podle policie může být v klidu jak ministr vnitra Milan Chovanec, tak manažerka pošty Barbora Snopková-Haberová. Hlavními provinilci úplatkářské kauzy jsou prý Kamil Choc (bývalý středočeský člen ČSSD) a podnikatel Lukáš Čadek.

Opencard: Všechny deníky také píší o pokračování kauzy Opencard. Tentokrát té části, kde jsou obžalováni bývalí radní, kteří v 2012 odsouhlasili nové smlouvy s firmou Haguess. Radní v čele s bývalým primátorem Bohuslavem Svobodou vinu odmítají s tím, že nepodepsání smluv by vedlo ke konci Opencard a vyhození 1,74 miliardy korun oknem. Taková byla částka za celý projekt Opencard. Mezi obžalovanými je i Josef Nosek, radní za ODS, jenž na rovinu říká, že by před soudem místo nich měl sedět jejich bývalý stranický kolega a exprimátor „Pavel Bém a jeho parta“, kteří Opencard takto nastavili. „Pokud máme být souzeni za politické rozhodnutí, tak je trochu absurdní, že tu sedíme my, kteří jsme se snažili vše napravit, a ne Pavel Bém a jeho lidé,“ cituje Mladá Fronta Dnes Noska. A Nosek má podle všeho pravdu. Jednak je bizarní někoho soudit za hlasování, jednak snad nikdo nevěří, že u soudu jsou skuteční pachatelé.

Ztracená generace: Stejný deník přináší rozhovor s ekonomem Milanem Zeleným. Ten říká, že Evropská unie ztrácí kvůli velké nezaměstnanosti mladých celou jednu generaci, jež s tím ale nemůže vůbec nic dělat. Větší problém než současná migrace z jiných kontinentů bude podle Zeleného vnitřní migrace – hlavně pohyb mladé generace z jihu Evropy. Zelený také kritizuje roli státu v ekonomice – podle něj je chyba, když pumpujeme peníze ve snaze zabránit recesi. „Ničí se tím celá ekonomika: ceny přestaly mít vypovídací hodnotu,“ říká profesor Zelený, který vždy stojí za přečtení.