Marek Stoniš

Marek Stoniš Zdroj: Archív

MAREK STONIŠ: Jezevec vylezl z nory, Tykač krmí hladové a hádejte, co nového bude zdarma? (benzín to není)

Hradní plyšáček Jiří Ovčáček sliboval, že to bude tisková konference, jakou svět neviděl: Miloš Zeman měl v pondělí odpovídat na dotazy novinářů tak dlouho, dokud budou dotazy. Bylo horko a čeští novináři vydrželi poslouchat Zemanovy řeči pouhých 40 minut. I tak stačilo. Co dalšího přináší dnešní první zářijový tisk a televizní zpravodajství? Skoro nic nového a už vůbec nic překvapivého.

Mladá fronta Dnes:

Copak se to tříští?

„Uprchlická krize tříští EU. Blíží se zásadní střet.“ Tento titulek uvádí hlavní zprávu titulní strany MfD. V zásadě jde o to, že staré západní země unie se zlobí na ty východní, včetně té naší, že nechtějí přijímat uprchlíky podle navrhovaných kvót. Zlobí se Merkelová, zlobí se francouzský ministr zahraničí Fabius, zlobí se Rakousko, které dokonce už včera navrhlo, aby ty země, které odmítnou uprchlíky, nedostaly unijní dotace. (No sláva, aspoň by se u nás o něco méně kradlo.) Frontální útok na nové státy EU se chystá na mimořádném jednání unijních ministrů vnitra a spravedlnosti, které má proběhnout v Bruselu už 14. září. Pokud nás na summitu budou reprezentovat dva nejzářivější diamantové mozky české vlády – ministr spravedlnosti Pelikán a ministr vnitra Chovanec – nemáme se ovšem čeho bát. Evropa ovšem ano.

Kdo dostal rozum

Zdánlivě dobrá zpráva ve spodní straně titulky MfD: Podle průzkumu roste počet studentů, kteří by byli ochotni platit školné na vysokých školách. Peníze, které by byli ochotni platit, jsou samozřejmě směšné, ale i tak se zdá, že mladí lidé chápou, že vzdělání je hodnota a investice. Zastánci školného, neradujte se. Proč? Stačilo by jediné - provést podobný průzkum mezi českými politiky a hned by bylo jasné, jak to s naším školným v budoucnu bude. Ostatně, počkejte si, o tom, jak naše vláda o školství přemýšlí, se dočtete o pár řádek níže. A nic pěkného to nebude.

Prezidentova show

Strana 3 MfD je monotematická – týká se celá včerejší tiskové konference prezidenta Zemana. Nic převratného se na ni samozřejmě neudálo – prezident byl rozteklý, zpocený a odpovídal jen na ty otázky, které mu vyhovovaly. Myslel si, že provokuje (vědci, vezměte si každý jednoho uprchlíka domů), dojímal sám sebe (pomůžu ohroženým Klokánkům) a dmul se pýchou (v Praze otvírá pobočka Bank of China). S prezidentem mám problém – i když tvrdí celkem rozumná a argumenty podložená tvrzení (třeba, že Češi nejsou xenofobní národ, protože u nás nemají úspěch xenofobní strany a bez problému se v Česku asimilovala přes půl milionu cizinců), jeho styl je tak agresivní a odpudivý, že se xenofobem okamžitě a dobrovolně stávám – nikoli vůči jiným etnikům, ale proti Milošovi Zemanovi a celé té jeho hradní sebrance.

Když je novinářům horko

Pod trošku záhadným titulkem „Vedra = revoluce v bydlení“ se můžete dočíst o tom, že domy a česká města nejsou připravena na předpokládané oteplení planety. V článku se dočtete podobné rady jako „zapomeňte na obyčejná skla v okenních rámech“ nebo „namísto klimatizované prosklené parády si pořídíme zelenou střechu a jímku na dešťovou vodu.“ Budiž. Ale co s těmi domy, až se vědci usmyslí, že se vlastně ochlazuje, noviny zatím neodpovídají. Ale dá se to předpovědět. To budou titulky: „Návrat klasických skleněných oken“, „Co se sněhem na střechách,“ a tak dále, a tak podobně.

Na dvanácté komentářové straně MfD září jako hvězda jasná názor redaktora Martina Přibila, který chválí zdivočelou levicovou aktivistku Valachovou, převlečenou za ministryni školství, za její plány s českým školstvím. Nalevo od tohoto textu už je jenom zeď. Což od někdejší mladé nadějné novinářské hvězdy rudého Práva vlastně nepřekvapuje. Jestli chcete vědět, jak vypadá svět, ve kterém rozhodně nechcete žít, čtěte Martina Přibila.

Žito jede

Kromě Miloše Zemana měl včera tiskovou konferenci další významný český extremista: zpěvák Daniel Landa. 12. září, tedy zhruba 2 dny před tím, než budeme vyloučeni z EU, proběhne v pražských Letňanech jeho nový „velekoncert“. Jaké je jeho poslání? „Chci, aby lidé přemýšleli,“ řekl Landa. Což by k článku na straně 14 asi stačilo, ne?

Mediální euforie

A na závěr listování Babišovou MfD otázka: Chcete vědět, jak vypadá čistá novinářská radost? Tak pohlédněte na titulní stranu pražské přílohy MfD: „Bývalí primátoři a radní jdou k soudu,“ píše se v otvíráku o tom, jak bývalé vedení Prahy, včetně dvou exprimátorů Svobody a Hudečka, jde k soudu kvůli kauze Opencard. A v čem spočívá ta radost? Že už list má jiný terč a konečně nemusí psát o pochodujícím trestném činu v sukních, který má jméno Adriana Krnáčová.

Lidové noviny:

Kam s nimi

„Všichni chceme do Německa!“ Tento titulek a fotka mladých Syřanů na vlakovém nádraží v Budapešti, kterak nadšeně mávají jízdenkami do Rakouska, otvírá dnešní Lidové noviny a hovoří o všem. V textu se píše mimo jiné i o tom, jak rakouská policie začala kontrolovat hranice s Maďarskem, kvůli čemuž se vytvořily na dálnicích mnohakilometrové zácpy. Asi takové, jaké Češi dokáží vyrobit na D1, a to i bez uprchlíků. Kdo má ještě sílu, může si o uprchlické krizi v Lidovkách číst i na dalších stranách. Mluví k ní kde kdo, včetně prezidenta Zemana (na fotce LN se otírá ručníkem skoro stejně pěkně, jako Nadal na právě probíhajícím tenisovém US Open).

Vzhůru, psanci této země!

Ovšem koupě Lidových novin se dnes zvláště vyplatí: Pokud si je pořídíte, nemusíte už utrácet za komunistické Haló noviny. Svědčí o tom titulek na titulní straně vlevo dole a navazující téma: „Školní oběd si nemohou dovolit tisíce dětí“ a „Hladovění ve škole přináší horší známky“. V textu se tvrdí opravdu hrozné věci, třeba, že 1 500 000 lidí je v Česku ohroženo chudobou a že u nás žije tisíce dětí, kterým rodiče kvůli finančním problémům nemohou zaplatit školní stravování. V textu se cituje ředitelka charitativní společnosti Women for Women Ivana Tykač, která se takovým dětem snaží pomoci a která tvrdí, že díky tomu letos přestane hladovět až 3 500 dětí. V minulých dnech se podobným problémem začala zabývat i ministryně školství Kateřina Valachová, která chce dětem ze sociálně slabých rodin školní obědy platit. Dokonce se vážně zabývá myšlenkou, že obědy by měly mít zdarma všechny školou povinné děti. Možná si vláda spočítala, že to vyjde levněji, než když bude obědy platit jen některým, těžko říci.

V každém případě jde o zbytečně potištěný papír a umělé téma: Není totiž pravda, že rodiče, kteří neplatí svým dětem obědy ve školách, na to nemají peníze. Oni je jen utratí za něco jiného a měli by proto být hnáni k odpovědnosti oni, ne my. Tečka.

Chcete-li ještě více nahlédnout do antidiskriminačního světa soudružky ministryně Valachové, přečtěte si s ní na straně 15 celostránkový rozhovor. Pod titulkem „Do soukromé školy dceru nedám“ v něm mimo jiné poodhaluje své plány, jak zaútočit na české soukromé školství, zvláště pak církevní školy. „ Já chci rovný přístup k finančním prostředkům pro všechny školy. Ty soukromé a církevní jsou dnes trochu zvýhodněny v tom, že mají možnost vybírat školné. Přitom množství státních prostředků, které směřují od státu k jejich podpoře, se v tuto chvíli příliš neliší od množství prostředků, které dostávají školy veřejné. Takže tam se domnívám, že může vznikat disproporce a já bych chtěla, aby tento systém byl narovnán.“

Amen.

Česká televize

Před zprávami v 19.00 rozhovor s koordinátorkou humanitární organizace Člověk v tísni Emanuelou Mackovou. Líčí, jak se běženci snaží vyhnout odebírání otisků prstů v Maďarsku. Pak situace na D1. Samozřejmě špatná. A hlavní zpravodajská relace?

Hlavní zpráva: Na břeclavském nádraží byly zadrženy dvě stovky nelegálních imigrantů. Budou přesunuty nejprve do břeclavských tělocvičen, poté do uprchlických táborů.

Soud: Začíná soud s pražskými radními kvůli Opencard.

Prezident: Miloš Zeman odlétá do Číny, kde se setká s ruským prezidentem Putinem, zúčastní se vojenské přehlídky v Pekingu k uctění 70. výročí konce války v Tichomoří. S prezidentem odlétají do Číny i čeští podnikatelé. (Zpráva by mohla být formulována i jinak: S delegací českých podnikatelů odletěl do Číny i český prezident. Otázka tedy je, kdo tu delegaci vede. To se asi pozná podle toho, koho soukromý tryskáč Zemana přepraví zpět do vlasti).

Zahraničí: Dnes by na východě Ukrajiny měl vypuknout klid zbraní na základě dohodnutého příměří mezi separatisty a vládou. (Kdo nevěří, ať tam běží.)

Ekonomika: Hazard bude příští rok zdaněn nižší sazbou, než chtělo původně ministerstvo financí. Provozovatelé kurzových sázek budou platit jen 23 procent. Shodla se na tom vládní koalice. (Co z toho plyne? Že senátor Valenta, majitel sázkové společnosti Synot, se zjevně stal čtvrtou koaliční stranou.)

Praha: Pražští taxikáři chtějí zablokovat pražskou magistrálu, a to kvůli minimální sazbě za kilometr. Kvůli tomu dokonce žádají odvolání pražské primátorky Krnáčové. Přestože jde o požadavek legitimní, nemají taxikáři právo brát si kvůli jeho splnění coby rukojmí všechny Pražany v autech. Na druhou stranu – když pražské ulice pravidelně blokují cykloteroristé (a to dokonce bez jakéhokoliv důvodu), proč ne taxikáři.