Dan Hrubý

Dan Hrubý Zdroj: Archív

DAN HRUBÝ: Zlo v českém fotbale, režisér terorista a studium zdarma pro běžence

V českém fotbale to od pondělí, kdy deník Sport přinesl rozhovor s Liborem Kovaříkem, vře. Končící rozhodčí obvinil šedou eminenci českého fotbalu, místopředsedu fotbalové asociace Berbra, z diktátorských metod, vydírání a ovlivňování rozhodčích i mnoha dalších profesionálních a lidských (o Moravanech mluví jako o Asiatech) selhání.

Až do dnešního rána se ti, kteří český fotbal sledují, mohli domnívat, že jde o promyšlenou akci předsedy fotbalové asociace Pelty, jenž se prostřednictvím majitele Sparty a deníku Sport Křetínského rozhodl neoblíbeného místopředsedy zbavit. V našem fotbale se přece nic neděje z čistě altruistických a idealistických příčin a jistě takové nebylo ani otřesné svědectví rozhodčího Kovaříka.

Avšak dnešní Sport tuto konspirační teorii alespoň navenek vyvrací. Pelta kryje zlo?! klade si list otázku v hlavním titulku a šéfredaktor ve svém komentáři píše: „Spekulovat nadále o tom, nakolik je Berbr pro fotbal větší zlo než Pelta, začíná ztrácet smysl. Protože i když mezi oběma pány opravdu v charakterových vlastnostech jasné rozdíly ve prospěch jabloneckého šíbra jsou, Pelta podle všeho není schopný Berbrovo řádění jakkoli řešit.“

To vše následovalo poté, co předseda fotbalové asociace Pelta včera v Českém rozhlase celou věc bagatelizoval a místy při tom sáhl až k půvabně bizarním argumentům. Tak například na konto Berbrovy estébácké minulosti, s níž se dotyčný nijak netají, spíš naopak, prohlásil: „Když někdo řekne, že mu vadí StB minulost Berbra, tak tomu rozumím. Ale kdybychom to vzali plošně po republice, tak bychom pořád koukali, s kým bychom mohli sympatizovat a s kým ne.“

A dále Pelta o Berbrovi tvrdí: „Je to člověk, který má v sobě naturel diktátora. Má rád, když jsou jeho podřízení jako armáda, a tím demonstruje sílu. Jestli se ale někdo fotbalu věnuje od rána do večera, je to on.“

Nezbývá než dodat: Ještě že Stalin neměl rád fotbal. Láska k této hře totiž podle všeho omlouvá úplně všechno, jakékoliv jednání a chování.

Pro situaci v českém fotbale je také příznačné, že se v hodinách, kdy se tak napjatě čekalo na Peltovo vyjádření, objevila zpráva, podle níž předseda Fotbalové asociace České republiky (FAČR) a vlastník jabloneckého klubu zaplatil několika zastupitelům Libereckého kraje výlet na zápas svého klubu v Amsterdamu, a to jen několik dní před hlasováním o zvýšení dotací na sport, které významně prospěje i Peltovu klubu.

Ano, v českém fotbale se nic neděje náhodně, natožpak z altruistických či idealistických příčin.

Ukrajinský režisér Oleh Sencov vyfasoval u ruského vojenského soudu dvacet let (!) za terorismus – po anexi Krymu odmítl spolupracovat s proruskými úřady, podporoval na Krymu dislokované ukrajinské jednotky, v jeho bytě byly údajně nalezeny zbraně a v neposlední řadě připravoval teroristický útok proti soše V. I. Lenina a věčnému ohni.

Je to v podstatě neuvěřitelná zpráva. Absurdní. A kdyby neměla tak zásadní důsledky pro život konkrétního člověka, i docela bizarní. Jednoznačně však znovu potvrzuje fakt, že současné Rusko definitivně rezignovalo na jakékoli skutečné nebo jen předstírané dodržování evropských standardů.

Za pozornost stojí sloupek Petra Kamberského na první straně Lidových novin. Komentuje v něm symbolické gesto českých univerzit, jež nabídly běžencům, kteří u nás získají azyl, bezplatné studium.

„Vypadá to jako levné gesto. A možná jako gesto, které opět zneužije v boji proti ,elitám‘ nějaký zlostný populista,“ píše Kamberský. „Nebudeme ani překvapeni, pokud na příští hradní tiskovce oznámí muž přezdívaný Zemanova ústa: Naše děti musí platit, ale cizáci studují zdarma. Smutná pravda o Česku poslední dekády je však jiná: domorodců dlouhodobě ubývá. Fakt, že země masívně nevymírá, je již mnoho let zásluhou jen a pouze imigrantů. Je proto v životním zájmu země, aby nově příchozí integrovala a aby přinášeli užitek, nikoli přítěž,“ poznamenává Petr Kamberský.

Na pohled altruistické gesto tak může mít docela pragmatický význam a podtext. Jakkoli by bylo hloupé srovnávat české univerzity s fotbalem…

Vše o EURO 2016 ve fotbale sledujte zde