Miroslav Cvrček

Miroslav Cvrček Zdroj: Archív

MIROSLAV CVRČEK: Mistr Bolt, český pravopis a hrdinové, kteří zneškodnili teroristu

Jediná velká společná zpráva všech deníků je tentokrát ze sportu. Usain Bolt je znovu mistrem světa ve sprintu na 100 metrů. Jinak žádná velká kauza. MF Dnes má jako první zprávu změnu pravidel pravopisu, Lidové noviny dodávku vrtulníků a Právo oznamuje, že do krajských voleb se chystají Piráti. Prázdniny vrcholí.

Začneme nevážně. První, co vedle fotografií člověka zaujme, jsou titulky.

MF Dnes

„Místo hub přijde další sucho“

Taky mi jednou přišlo na dobírku jiné než objednané zboží...

„Mladí otcové umírají dřív než ti starší“

A nebude to mladými manželkami?

Lidové noviny

„Ženy trpí, ale s rozchodem se vyrovnají lépe než muži“

To budou asi ty ženy mladých otců.

„Dědit v Evropě je snadnější“

Takže s dědictvím z jiného kontinentu nepočítejte.

Hlavní zprávy

A teď vážně. On to opět dokázal. Čísla hovořila proti němu. Favoritem by Gatlin. Ale jamajský sprinter Usain Bolt zvítězil na mistrovství světa v atletice i v čínském Pekingu. Časem 9,78 o setinu sekundy porazil Gatlina a získal devátou zlatou medaili z mistrovství světa. Nezdá se vám to moc důležité? Mezi nevýraznými zprávami pondělních deníků je to ale jistota, kterou najdete všude. Právo jeho fotku dalo dokonce na titulku.

To MF Dnes otevírá zprávou o změnách v pravopisu. Odborníkům se nezdají pravidla pro psaní velkých písmen. Tak třeba proč se „Divadlo bez zábradlí“ a „Divadlo Na zábradlí“ píše právě opačně? Jazykovou informaci mají na titulce i sesterské noviny, Lidovky. Ty poukazují na to, jak se na českých středních školách začíná rozmáhat výuka čínštiny.

Lidové noviny otevírají informací o čtvrté nabídce vrtulníků pro české ministerstvo obrany. Zakázka má činit až 10 miliard korun a do hry se teď vložila americká společnost Pinnacle Solutions.

Právo začíná politikou. Ovšem celkový dojem pondělních deníků, jimž nedominuje žádné silné téma, dokresluje Právo tím, že jde o zprávu o neparlamentní straně. Česká pirátská strana totiž vyhlásila, že za rok (!) chce v krajských volbách získat alespoň jeden mandát v každém kraji.

Dál deníky zmiňují příběh hrdinů, tří Američanů, jednoho Brita a jednoho Francouze, kteří v pátek ve Francii ve vlaku zneškodnili teroristu a zabránili ztrátám na životech. Důležitou zprávou je, že útočníkem byl původem Maročan žijící už sedm let ve Španělsku, kde už měl několik záznamů kvůli prodeji drog.

Další zprávou, již najdete ve všech denících, je požár skladu v pražských Vysočanech, který hasiči hasili dvacet hodin. Škody se blíží 300 miliónům korun.

Za pozornost stojí komentář předsedy Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeňka Valného v Lidových novinách. Ten komentuje situaci ve státním podniku Lesy ČR, pověstném především svým hospodařením. Kritizuje ministra zemědělství Mariana Jurečku (KDU-ČSL) a jeho výběr nynějšího šéfa Lesů Daniela Szóráda. Valný popisuje vazby na taková „podnikatelská“ esa jako Radovan Krejčíř či Ivo Rittig. „... jak vypadá skutečný metr pana ministra a z které zóny si při rozhodování o novém řediteli Lesů nechal radit,“ ptá se Valný.

Zajímavější zprávy než na titulkách lze najít na zadnějších stránkách. Lidové noviny informují o tom, že vláda bude v září znovu diskutovat o možném nákupu sto tisíců tun ropy pro krizové situace. V době, kdy cena ropy klesá pod 40 dolarů, tedy na úrovně nevídané od přelomu let 2008 a 2009, je taková myšlenka pochopitelně atraktivní.

Právo přináší rozhovor s francouzským ministrem zahraničí Laurentem Fabiusem o problémech Evropy — Řecku a migraci. Z rozhovoru tak nějak plyne, že ze všeho nejdůležitější je, aby Evropa konala jednotně.

Server Neovlivní.cz poukazuje na pokračující vyšetřování vyvádění peněz z české pobočky švédské stavební firmy Skanska. Auditoři v roce 2011 zjistili, že z pobočky bylo vyvedeno nejméně 100 miliónů korun. V té době jí šéfoval dnešní ministr dopravy Dan Ťok. Variantu, že peníze šly na korupci, všichni zúčastnění popírají. Včetně Ťoka, jenž má už tak dost práce s tím, aby dnes zachránil místo ministra dopravy.