Stanislav Gross

Stanislav Gross Zdroj: ČTK

MAREK STONIŠ: Gross ve skříni, ucpaná roura na Šumavě aneb čtení denního tisku

Hodláte utratit téměř čtyřicet korun za dnešní denní tisk? Máme pro Vás dobrou radu: Jděte do hospody, kupte si jedno pivo a poslouchejte, o čem si hosté povídají. O světě kolem nás se dozvíte více, než z našich předních deníků.

Mladá fronta Dnes:

Analytici ví vše

Hlavní zpráva dne: „Cena ropy padá. Skvělá zpráva pro Česko.“ Oproti červnu 2011 je cena ropy na světových trzích čtvrtinová, tedy na 49 dolarech. A to přesto, že analytici před časem předpovídali, že ceny ropy se budou díky spotřebě rychle rostoucích ekonomik Číny, Indie nebo Brazílie vysoko nad sto dolary. Což vůbec MfD nepřekáží, aby se analytiků zeptala, jak se bude dále trh vyvíjet.

Gross ve skříni

Rovněž na titulní straně MfD si můžeme přečíst trošku záhadný titulek „Detektiv: Gross mi lezl do skříně“. Nejde o žádnou košilatou historku, kterak se bývalý sociálně demokratický premiér schovával před předčasně se navrátivším milencem do skříně, ale o pouták k rozhovoru s někdejším elitním detektivem Karlem Tichým. Ten v něm vzpomíná, kterak Stanislav Gross coby ministr vnitra chodil k němu do kanceláře a zajímal se o spis, který si vyšetřovatel vedl na tehdejšího kmotra Mrázka. Což je pro ministra nepřípustné jednání. Jenomže to by tím ministrem nesměl být přední člen pražské galerky, že.

Lex blbost

Na druhé, zpravodajské stránce, deníku se skví zpráva o tom, že „Kancléř se nemusí bát. Lex Mynář nemá podporu.“ Shrnuto: Vláda, která chce za každou cenu vlézt do soukromí občanů a pátrat pod praporem třídního boje po každé koruně jejich příjmu, odmítá přijmout zákon, díky kterému by musela předložit zdroje svých pochybných příjmů prezidentova podržtaška Vratislav Mynář. Takže si můžeme i nadále myslet, že si svoje peníze vydělal tvrdou prací.

Kdo není škodná

„Uprchlíci nejsou škodná, zlobí se vědci.“ Pod tímto titulkem se skrývá informace o tom, že stovky českých vědců podepsaly petici proti strachu z uprchlíků. Kdo se zajímá blíže, může si na Internetu zjistit, že mezi signatáři je také někdejší fotbalový rozhodčí, známý z aféry žižkovského bosse Ivana Horníka Evžen Amler (Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit?). Nevím, jak vy, ale já se uprchlíků bojím hned o něco méně.

Zavřít, zavřít, zavřít

Samozřejmě také pokračuje kauza Česká pošta – ve spodní části druhé strany MfD se na to téma objevuje zpověď podnikatele Čadka, který tvrdí, že nechtěl ministra vnitra uplácet. Má to marné, redakce MfD už všechny aktéry kauzy vyšetřila a odsoudila.

Co je taky korupce

Na straně 4 se dočteme, že policie obvinila šéfka Energetického regulačního úřadu Alenu Vitáskovou ze zneužití pravomocí úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Proč? Protože jmenovala před rokem místopředsedkyni úřadu Renatu Veseckou, která ovšem neměla praxi v energetice. Kvůli tomu před časem policisté vtrhli do úřadu, odnesli si dokumenty a citlivé údaje. Pokud Alena Vitásková kvůli tomu skončí opravdu před soudem, je tato země ještě nemocnější, než jsme si až dosud mohli myslet.

K soudu se státem!

Ale Mladá fronta Dnes přináší i nadějné zprávy: Straně 8 dominuje velká fotka Babišova ministra spravedlnosti Pelikána pod titulkem „Stát bojuje proti konkurzní mafii neohrabaně. Možná půjde k soudu.“ Kéž by náš stát skončil konečně před soudem a dostal pár let natvrdo. Aspoň bychom si od něj konečně odpočinuli.

Béééé…

Na stejné straně deníku startuje nový seriál o těch, kteří budou zanedlouho natahovat ruce po ministerstvech kvůli suchu (nebo vodě): „Chmelaři čekají ztráty. Úroda trpí kvůli suchu.“

Lidové noviny:

Tichá mobilizace

Hlavní zpráva dne: „Armáda potichu svolává zálohy proti imigrantům.“ Proč potichu? Aby to imigranti neslyšeli? Ať tak, či onak, běženci myslím mohou být úplně v klidu. Vzhledem k tomu, že Lidové noviny nečte už skoro nikdo, těžko se jim tato šokující zpráva donese.

Jeden národ, jeden prezident

Zajímavá slova Vladimíra Putina ve zprávě o tom, že Putin na Krymu sjednocuje Rusy s Ukrajinci. „Myslím, že Rusové a Ukrajinci jsou ve skutečnosti jeden národ,“ prohlásil tam ruský prezident. Ještě, že si to nemyslí o národech dále na západ od Ukrajiny. Zatím.

Zdraží, nezdraží

Čtenář MfD si může myslet, že bude platit méně za pohonné hmoty – čtenáři Lidovek naopak zatrne: Kvůli požáru kvůli chemičce Unipetrol zdraží nafta. A máme to. Investigativci Lidových novin udělali zásadní chybu – nezeptali se analytiků.

Kolikrát zvoní pošťák?

Na straně dvě, stejně jako MfD, pokračuje list v popisu kauzy Česká pošta. Hlavním leitmotivem jsou samozřejmě špinavé peníze, které mohly končit na kontech sociální demokracie. Smutná fotka ministra Chovance (je přece v úzkých!) nesmí chybět. A co se dočteme o korupční kauze Babišovy firmy Agrotec, která je obviněna z manipulování zakázek pro Českou poštu? Zbláznili jste se? Na čtvrteční Bezpečnostní radě státu ale možná dojde ke kompromisu - účastníci se na základě analýz tajných služeb shodnou, že nekradl ani Babiš ani Chovanec. A koalice pojede dále močálem černým kolem bílých skal…

Ucpaný systém

Ale zásadní zpráva dnešních Lidových novin se skrývá v podobě drobného sloupku na straně 4 pod titulkem: „Vyschlé Prameny Vltavy měly ucpaný přívod, ne jen počasí.“ Podstatou informace je fakt, že za vyschnutím přívodu k Pramenům Vltavy u Kvildy na Prachaticku nestálo pouze extrémní sucho, ale ovlivnil to u ucpaný přívod vody. Mluvčí národního parku Dvořák říká, že se prostě ucpala roura, která napájí studánku a že ona roura bude pravděpodobně pročištěna. Celou věc jen komplikuje fakt, že zdroj, vedoucí k Pramenům Vltavy, se nachází v přísně chráněné první zóně národního parku. A tam se asi nesmí čistit ani ucpané roury. Řešení je ovšem nasnadě: Vedení národního parku by mohlo poprosit modravského občana Zdeňka Bakalu. Ten si v první zóně může stavět rodinná sídla; vyčištění jedné roury by pro něj tedy neměl být problém…

Co milují syslové

A oblíbené zvířátko nakonec: Na straně 4 Lidových novin se dočtete, že v Českém středohoří „Syslům svědčí golf a paragliding.“ Kdo nevěří, ať tam běží. Nebo ať si koupí Lidovky.

Deník Právo:

Kdo si myslí, že bych ráno vstal, zašel do trafiky a dobrovolně utratil peníze za levičácký deník, jehož šéfredaktorem a majitelem je někdejší člen ÚV KSČ Zdeněk Porybný?

Já vím, a co Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a Babiš?