Babiš pátrá, vyšetřuje, soudí a oznamuje

Babiš pátrá, vyšetřuje, soudí a oznamuje Zdroj: Ivan Steiger

MAREK STONIŠ: Babiš pátrá, vyšetřuje, soudí a oznamuje

V nové rubrice MEDIÁLNÍ REFLEXE vás každý všední den redaktorky a redaktoři Reflexu seznámí s tím, co je zaujalo na stránkách denního tisku, případně k jaké myšlence je četba inspirovala. Doufáme, že vás nová rubrika zaujme a především pobaví. Redakce Reflex.cz.

Základní otázka dne: Jak budou Babišovy noviny psát o obvinění firmy jeho Agrotec z manipulací se státními zakázkami? Napíšou toho více, než minulý týden Bakalovy Hospodářské noviny, které byly tak uhranuty informací o poněkud cynickém prodeji bytů OKD svým vydavatelem, že o něm raději nenapsaly nic?

 

Mladá fronta Dnes: O obvinění se dočteme v článku Karla Hrubeše na straně 4 pod odvážným titulkem Policie jde po Babišově firmě. Předmětem vyšetřování je Babišova firma Agrotec, která měla v „cinklém“ výběrovém řízení dodat České poště pneumatiky za 18 milionů korun. Tento obchod domlouval s obviněnými manažery pošty ředitel jedné z divizí Agrotecu Karel Richter. „Nevím, proč bych něco komentoval,“ řekl tento muž MfD. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka byl sdílnější: „Věříme, že je nevinný.“ A Babiš? „Když ale nezávislý soud rozhodne o jeho vině, musí odejít.“ Odejde i Babiš, ukáže-li se, že jedna z jeho firem získávala státní zakázky pomocí úplatků? Nebo aspoň místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, který byl předsedou představenstva Agrotecu?

 

Lidové noviny: Ty píšou o obvinění firmy Agrotec v drobném sloupku Tomáše Tománka na straně 3. Tam rovněž citují Babiše, podle kterého je celá kauza od počátku „divná“. „Pokud vím, zaměstnanci jsou nevinní. To je také důvod, proč zůstávají v zaměstnaneckém poměru.“ Lidovky citují i opozici. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN a TOP 09): „Pokud pan Babiš mluví o tom, že ´všeci kradnú´, měl by si především uklidit ve vlastních firmách,“ řekl Lidovkám. Jeho strana prý čeká rázný krok od premiéra Bohuslava Sobotky.

 

Což o to. Ten by volání Gazdíka mohl vyslyšet, sám by totiž potřeboval v duchu legendárního filmu Vrtěti psem od sebe odvrátit pozornost Babišovým směrem. Po jeho pleši se mu totiž roztápí tuna másla z doby, kdy coby ministr financí za hubičku prodal OKD včetně desítek tisíc hornických bytů Zdeňku Bakalovi. A ten se je teď rozhodl prodat a nějaké Sobotkovy apely na podnikatelskou etiku a veřejně dané sliby o přednostním prodeji bytů jejich nájemníkům mu mohou být ukradené.

 

Není divu, že prodeji bytů se Babišovy Lidovky (na rozdíl od Hospodářských novin, kde o něm ani dnes samozřejmě není ani zmínka) rozsáhle věnují, a to už na první straně pod titulkem Bakala má tvrdého protivníka. V textu se píše o finančníkovi Pavlovi Krúpovi, majiteli Arca Capital, který před časem koupil dvě procenta akcií Bakalovy společnosti NWR (to je ta, které patří OKD a desítky tisíc bytů) a nyní se rozhodl, že nájemníkům poskytne právní pomoc. „Domníváme se, že nejde o standardní transakci,“ řekl Lidovkám a míří rovnou na premiéra Sobotku: „Situace s byty je jeho odpovědnost. Měl by buď konat, nebo odstoupit.” „Nevidím důvod, proč komentovat spory mezi dvěma akcionáři,“ řekl novinám premiér. Co z toho plyne? Že mediální poradci Bohuslava Sobotky prožívají a prožívat budou skutečně horké dny. A že se nemůžeme dočkat, až na Úřad vlády vtrhnou zakuklenci ze Šlachtova ÚOOZ a vyvlečou v klepetech premiéra a všechny, kteří se na někdejším cinklém prodeji OKD Zdeňkovi Bakalovi podíleli. Když se na Úřadu vlády zatýká kvůli kabelkám…

 

A co dále se dočtete v dnešním denním tisku?

 

Mladá fronta Dnes: Hlavní zprávou dne je informace, že stát zabavil zlato za padesát milionů korun. Kdo by čekal, že jde o zátah na korupční politické podsvětí, bude zklamán – to jen inspektoři Puncovního úřadu vyrazili na kontrolu drahých šperků a zjistili, že na mnoha z nich chybí punc. Což je zpráva zcela v duchu doby – státní kontroly všeho a všech. Po mediální masáži bude následovat řešení v podobě nové, přitvrzené legislativy, posilování kontrolní moci státu, a tak dále a tak podobně. Nic jiného Sobotkovo-Babišova vláda pořádně neumí.

 

Další zpráva MfD na titulní straně už je zajímavější – přináší informaci, že Česko je zemí drahé nafty a že za ni platíme více, než naši nejbližší sousedi. Přestože její cena na světových burzách klesá, pumpaři nezlevňují. I když ceny nafty nakonec zlevní, budou pořád vysoké. Na vině jsou samozřejmě drastické spotřební daně, které plní státní pokladnu k financování všech těch sociálních výdobytků moderní doby. A spousty jiného.

 

Na druhé straně MfD se dočteme rozsáhlý materiál (asi pětkrát větší, než o stíhání Babišovy firmy) o konci protikorupční politické komety – strany Věci veřejné. Že byl na fotce se usmívající Radek John ještě de facto nedávno ministrem vnitra je podobně neuvěřitelné, jako že je jím dneska soudruh Chovanec. To je tak vše, co se k materiálu dá říci. Komu se chce číst o osudech Kristýny Kočí, Kateřiny Klasnové, Jaroslava Škarky nebo Stanislava Humla, ať si to koupí.

 

Samozřejmě nesmí chybět návod, jak bojovat s panujícím vedrem (nepouštět ho dovnitř), návod na domácí výrobu prostředku na mytí nádobí (ano, opravdu, na první straně rubriky Letní receptář). Hlavním komentářem je text Vojtěcha Varyše o tom, že evropská levice vyhlíží lídra, který by „jejich snažení dodal nový náboj“. Doufejme, že se to evropské levici nepodaří. Starou dobrou Evropu už levičáci zdecimovali dost a volat po jejich novém náboji je podobné jako uspořádat v dnešních vedrech pořádný táborák uprostřed brdských lesů.

 

Ale zpět k Lidovkám.

 

Lidové noviny

 

Hlavní zprávou dne je další pokračování nekonečného seriálu o bezpečnostní prověrce hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle redaktora Martina Shabu dostane Mynář zamítavé stanovisko a bude bez bezpečnostní prověrky. Kvůli ní to prý ale v bezpečnostních službách vře (jsou v ní proti sobě dvě skupiny), o odchodu přemýšlí šéf BIS Lang, který by prý mohl skončit v ČEZu nebo dokonce v centrální bance. V textu se dokonce píše, že by kvůli neudělení bezpečnostní prověrky mohla oslabit pozice prezidenta Zemana. Neříkejte.

 

Na straně 2 Lidových novin je velký text, který vypovídá o dnešní době více, než by se na první pohled zdálo. Pod trošku záhadným titulkem „V Praze se určí, kdo zaplatí eurohry“ se skrývá informace o tom, že do české metropole se sletí stovky bafuňářů Mezinárodního olympijského výboru, kteří mají rozhodovat o tom, kde se budou pořádat příští Evropské hry (všimli jste si, že před měsícem nějaká taková taškařice proběhla v ázerbájdžánském Baku?). Problém je v tom, že Nizozemsko, které je mělo pořádat v roce 2019, od pořadatelství ustoupilo s odkazem na vysoké provozní náklady, čemuž se nelze divit – Ázerbájdžán investoval do soutěží několik stovek miliard korun.

 

Češi budou chtít protlačit do olympijských orgánů předsedu českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, který si nedávno postěžoval na pohodlí Evropanů, kteří nechtějí pořádat velké sportovní akce. „V Evropě o pořádání takových akcí rozhodují referenda. A když se lidí zeptáte, zda olympiádu doma chtějí, řeknou raději ne, protože by je to obtěžovalo.“ Není divu. Jediný, koho neobtěžují potíže a plýtvání veřejnými prostředky, provázející pořádání každé monstrózní sportovní akce, jsou sportovní funkcionáři, kterých bude Praha za chvíli plná. Kdyby mohli, odhlasovali by zákaz referend všude v Evropě. Jednomyslně.

 

Olympiády ať se pořádají v zemích, kde občany neobtěžují a kde je vyslovení slova referendum trestným činem. Čína, severní Korea, Rusko, Bělorusko a další postsovětské republiky. A vůbec, proč Evropské hry, které stejně nikoho nezajímají, neuspořádat třeba v Saúdské Arábii?

 

Hospodářské noviny

 

Ty řeší v otvíráku na první straně verdikty soudů, které přitvrzují v rozhodnutích v takzvané insolvenční šikaně. Což jsou případy, kdy firmy z konkurenčních důvodů posílají do konkursů. Insolvenční šikanu v Česku prý zažilo devět procent firem. Což je opravdu hrůza. Bez ironie.

 

Hospodářské noviny udělaly to, co žádné jiné – na titulní straně přinesly informaci, že tři české tenistky pronikly do první desítky světového žebříčku. Což je dobrá zpráva. Po blížícím se US Open asi bude všechno jinak, ale nevadí. Radujme se.

 

Další dobrou zprávou je informace na straně 3 o tom, že Češi a Američani společně vyvinuli látku, která má pomoci v boji proti HIV.

 

A dobrá zpráva do třetice – na téže straně se píše o vyšetřování Babišovy firmy a o tom, kterak si manažeři říkali o úplatek. Ano, je líp.

 

Ale aby těch dobrých zpráv nebylo tak moc. Jedna zpráva ze strany 16: Důchody v unii se sčítají, vysoké je třeba zdanit. To kdybyste pracovali v několika evropských zemích najednou a těšili se na nějaký nehorázně vysoký důchod (ale ne zas tak vysoký, jaký má třeba bývalý eurokomisař Špidla), tak se netěšte..

 

Nejzajímavější na Hospodářských novinách je ovšem to, co se v nich nedočtete a co jsme zmínili už na začátku – o problému předsedy vlády Sobotky kvůli Bakalově prodeji bytů OKD…

 

Česká televize

 

Závěr pár řádek pro mediální masochisty - sledování ranního zpravodajství České televize.

 

1. Horko a sucho. Požáry. Jaké to je létat vrtulníkem s vakem plným vody. Co hasiči? Jaké to je hasit? Co provozovatelé koupališť? Radují se, mají nával. Ale můžou se přestat radovat, protože budou muset zavřít kvůli nedostatku vody. Nebo taky ne.

 

2. Zeman se sejde s předsedou Senátu Štěchem a předsedou Sněmovny Hamáčkem. Budou jednat o rozpočtu na příští rok. Držme si peněženky.

 

3. Recyklovaná zpráva Lidových novin o prověrce Mynáře.

 

4. Senátoři mají schválit posílení pravomocí zpravodajských služeb – budou mít ještě více práv k odposlechům a šmírování daňových přiznání občanů.

 

Kdo ale nic neprovedl, nemusí se bát, že…

 

5. Blíží se Velká cena Brna v motorkách a letadla, plná motorek, už přistávají v Brně. Kdy se objeví v televizi na motorce jihomoravský hejtman Hašek?

 

6. Situace na D1 není dobrá, řidiče čekají komplikace kvůli novým opravám. To je tedy novinka.

 

Tož tak. Vlastně nejzajímavější text jsem si dnes přečetl na Facebooku. Jde o citát třetího amerického prezidenta Thomase Jeffersona: „Člověk, který se nikdy nepodívá do novin, je lépe informován než ten, kdo čte. Protože ten, kdo nic neví, je pravdě blíže než ten, jehož mysl je naplněna lží a omyly.“

 

Takže pokud jste dnešní noviny nečetli, jste lépe informováni než já.