Ski Amadé, Rakousko

Ski Amadé, Rakousko Zdroj: Profimedia.cz

Graubünden – Engadin, Švýcarsko
Park Snow Donovaly, Slovensko
L'Alpe d'Huez, Francie
Lyžování na Taiwanu
Lesotho
9
Fotogalerie

Na lyže do Evropy, Asie či Afriky aneb 10 lyžařských tipů všedních i nevšedních

Užít si zimu na lyžích dnes můžete i na netradičních místech, která si se sněhem donedávna spojoval málokdo. Bonusem v exotických destinacích může být třeba sousedství sjezdovky a pláže nebo kontakt se zábavnými domorodci. Na druhou stranu – komu exotika nevoní, tomu nabízíme i staré dobré evropské destinace.

Ski Amadé, Rakousko

Lyžařský ráj Ski Amadé je pro Čechy jedno z nejbližších uskupení horských středisek v Rakousku. Leží necelou hodinu jízdy ze Salcburku. Jeho centrem je oblast Salzburger Sportwelt, kde jsou domovské tratě národního hrdiny Hermanna Maiera. Po koupi jednoho skipasu je možné navštívit všechna lyžařská střediska v Salcbursku, to znamená mít k dispozici bezmála 900 km sjezdových tratí všech úrovní. Lanovkami, vleky a silnicemi je tu vzájemně propojeno pětadvacet středisek. Příjemnou novinkou pro návštěvníky je pak doprava ze Salcburku do areálů zdarma. Od poloviny prosince do poloviny března je možné využít služeb moderního a komfortního autobusu, který vás během necelé hodiny odveze ze Salcburku do oblasti zimních sportů Ski Amadé a večer vás zase dopraví zpátky do města. Každý autobus doprovází průvodce, jenž ovládá několik jazyků a jehož úkolem je postarat se o lyžařské permanentky, zapůjčení sportovního vybavení a o organizaci dalších aktivit. V širkoké nabídce sportovních, kulturních i wellness aktivit si zde skutečně každý najde své.

Graubünden – Engadin, Švýcarsko

Kanton Graubünden je ideální nabídka pro českého turistu, který přijíždí obvykle autem, dojezdová vzdálenost asi 650 km, podle konkrétního střediska. Švýcarská dálniční známka není třeba. Zimní sezona je tady dlouhá a trvá od 22. října, kdy otevírá oblast Diavolezza, až do počátku května. Nabídka je pestrá a uspokojí opravdu každého, pro náročné lyžaře a milovníky světa smetánky je tady samotný Sv. Mořic, asi nejznámější zimní středisko Švýcarska s nabídkou 350 km sjezdovek, které vedou z 1750 až do 3300 m n. m. Moderní lanovky vás zavezou na nejvyšší vrcholy Corvatsch a Corviglii. Vláčkem se můžete vydat i na Diavolezzu, která zahajuje provoz jako první a odkud jde jet i přes ledovec Morteratsch. Kdo se obejde bez bohatého společenského života, ale rád si zalyžuje v tomto skvělém areálu, může se ubytovat v komornějších přilehlých vesnicích, např. v Celerině nebo Silvaplaně, odkud je celý areál také pohodlně dostupný. Ale zima tady není jen o sjezdovkách, můžete využít 212 km stop pro klasický styl na běžkách nebo 216 pro bruslení. Připraveno je i 236 km upravovaných zimních tras pro pěší turistiku. Milovníci adrenalinu tady mohou vyzkoušet i jízdu na bobech v dráze, která se tady každoročně buduje ve sněhu. A večer se můžete vydat třeba do největšího whisky baru v hotelu Waldhaus.

Park Snow Donovaly, Slovensko

Za skvělými sněhovými zážitky není třeba jezdit daleko. Mezi špičku lyžařských středisek na Slovensku patří Park Snow Donovaly, jenž leží v Nízkých Tatrách. Středisko disponuje sedmnácti perfektně upravenými sjezdovkami všech kategorií, spoustou sněhových atrakcí, jako je bobová dráha, kluziště, snowrafting nebo snowparagliding, ale třeba i diskotékami na sněhu a sněžnými bary. Lákadlem jsou i závody psích spřežení. Park Snow Donovaly se také brzy bude chlubit jedním z největších evropských funparků pro děti, který přesáhne plochu 10 000 m2. Perfektní zázemí tu tedy najdou rodiny s dětmi a začátečníci na lyžích, protože jejich potřebám je zde věnováno hodně prostoru, na mírné svahy vede 9 posuvných pásů a vystavěn bude také nový karusel. Na své si přijdou i běžkaři, protože v areálu jsou čtyři udržované běžkařské tratě v délce od 8 do 20 km.

L'Alpe d'Huez, Francie

Na 133 sjezdovek, jež středisko L'Alpe d´Huez protkávají, nabízí dohromady 250 kilometrů lyžařského vyžití všech úrovní. Specialitou skiareálu jsou však proslulé sjezdovky La Sarenne, která je se svými 16 km nejdelší černou sjezdovkou v Evropě, a Le Tunnel, jež patří mezi nejnáročnější evropské tratě. Dále jsou tu k dispozici lezecké stěny, tenisové kurty či wellness centra.

Tchaj-wan

Azurové pobřeží Pacifiku, který tento tropický ostrov omývá, je vhodné k potápění či surfování, skalnaté hory obklopující ostrov pak vyjdou vstříc i milovníkům zimních sportů. Lyžování na Tchaj-wanu kupodivu patří mezi velmi populární aktivity. Nejoblíbenější destinací je hora Hehuanshan (Che-chuan-šan, 3422 m). Sjezdovky jsou zde mírné, ale nedostatek adrenalinových možností vynahrazuje okouzlující prostředí zasněžených tropů. Nejvhodnějším obdobím k lyžování na Tchaj-wanu jsou zimní měsíce, kdy jsou hory pokryty potřebnou vrstvou sněhu. Na Hehuanshanu však mají i sjezdovky s umělým povrchem, takže lyžovat se zde dá, i když sníh zmizí. Lyžařskou výbavu s sebou není nutné brát, okolní hotely a servisy zajišťují veškeré služby.

Lesotho

Lyžařský areál ve středu Jihoafrické republiky zní stejně nepravděpodobně jako safari na Aljašce, přesto se však vysoko v horách malého království Lesotho jedno ze dvou afrických lyžařských středisek nachází. Řeč je o resortu Afri-Ski, který svoje svahy sněhuchtivým návštěvníkům nabízí v ryze letním období od června do srpna, a když jsou vhodné sněhové podmínky, tak až do září. Ačkoli je nadmořská výška přes 3000 m dostatečná, středisko v pohoří Maluti je i uměle zasněžováno a ročně jej navštíví na čtyři tisíce lyžařů. Technická vybavenost střediska je spíše skromná, nachází se v něm jen pár vleků a převážně mírné sjezdovky, avšak kolik lidí může říct, že lyžovali v Africe?

Indie

Solange je název malebné vesnice nedaleko Manáli, která je současně skiresortem v pravém indickém stylu. Zasazena je do dech beroucího okolí himálajského pohoří, svahy jsou lemovány vrchy sahajícími do výšky 6000 metrů. Navzdory jistému nedostatku technického vybavení a pohodlí má středisko jedinečné kouzlo tkvící v klidu, soukromí a jednoduchosti. Zahraniční návštěvníci pak budou také fascinováni radostí těch Indů, kteří sníh uvidí poprvé v životě. I samotný příjezd do vesnice je zážitkem – cesta je lemovaná chatrčemi s prodejci nabízejícími bizarní zimní oblečení a doplňky, v nichž se pak okouzlení Indové snaží zdolat sjezdovky. Kdo by však stál o náročnější terén, může využít možnosti heliskiingu.

Spojené arabské emiráty

Rozmary mohou mít různé podoby – tak třeba v oblasti s průměrnými ročními srážkami 100 mm vyroste lyžařské středisko, jež sice nemůže konkurovat alpským resortům, zato umožňuje odskočit si na lyže přímo z pláže. Řeč je o Ski Dubai – 60 metrů vysoké ledové budově, která slibuje „nezapomenutelný sněhový zážitek“ a stálé sněhové podmínky uprostřed pouště. Snowboardisté a lyžaři mohou vyzkoušet pět sjezdovek, ale k dispozici je i freestyle zóna a nelyžaři si sněhu mohou užít na gumových kolech. I díky vystavené horské chatě v alpském stylu je míra autenticity skutečně vysoká a evropský turista si zde aspoň na chvíli uleví od úmorného tepla.

Nový Zéland

Nejlepší lyžařské podmínky na jižní polokouli jsou na Novém Zélandu. Snad každého si zde podmaní především nekonečné pláně, prostorné sjezdovky, kvalitní servis a také nádherné přírodní scenerie. Lyžařské areály leží na obou ostrovech, jak Severním, tak Jižním, a kvalita služeb je velmi podobná evropským standardům, jen tu nenajdete kabinkovou lanovku. Malý rozdíl tkví ve skutečnosti, že lyžařská střediska jsou relativně vzdálená od měst, proto je nutné dojíždět autem nebo autobusem. Pláním zde vládnou zejména snowboardisté. Obtížnost sjezdovek je stejná jako v Evropě, avšak místy se zdá, že některé černé sjezdovky jsou ještě černější. Komu by snad nestačily, může vyzkoušet heliskiing, jsou zde i takové trasy, u nichž je třeba vyhradit si tři hodiny času pro návrat do civilizace.

Korejská republika

Země je ze 70 procent hornatá, proto není divu, že zde lyžařské areály rostou jako houby po dešti. Dnes je možné jich navštívit třináct. Většina leží jen pár hodin jízdy autem od hlavního města Soulu. S třiceti sjezdovkami je největším a také nejoblíbenějším střediskem Yongpyong Resort na hoře Palwang, v němž se odehrála řada světových soutěží a jež bylo kandidátem na olympijské hry v roce 2014. Nejdelšími sjezdovkami v nejvyšší nadmořské výšce se však chlubí skiareál Muju. Pro korejská střediska jsou typické kvalitní služby a plnohodnotný servis s velkým množstvím hotelů a restaurací.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: