Cyklotrasa Šumava - krásný výhled

Cyklotrasa Šumava - krásný výhled Zdroj: Michal Beránek

Cyklistická sezona ještě nekončí
Cyklotrasa Šumava - zpestření ve vodě
Znojmo
3
Fotogalerie

Pětka super kolovýletů pro český podzim. Vyjedete za pašeráky nebo za legračními jmény obcí?

Vedra už jsou dávno pryč, sníh zatím v nedohledu, takže ideální čas sednou na kolo a proti podzimním virózam a splínům bojovat pohybem. Máme pro vás pět nápadů, kam vyjet. Nudit se nebudete!

Za moravským vínem

Trasu dlouhou 32 km ze Znojma do Šatova a zpět si vychutnáte všemi smysly. Na cestě vás čeká řada historických památek, krásné výhledy a hlavně lahodné moravské víno. Než vyjedete z města, postaví se vám do cesty hrad z 11. století. Tím však kochání zdaleka nekončí. Pokračovat budete přes Kraví horu, odkud je zase nádherný výhled na Dyji. Právě tady se nacházejí jedny z nejstarších vinohradů v oblasti. Trasa vede dále přes malebné vesničky Konice, Popice a Havraníky. Chloubou poslední z nich je přírodní památka Skalky se vzácnou teplomilnou vegetací. Odsud už je to jen kousek do Moravského sklípku v Šatově. Když už tu budete, zastavte se také v pěchotním srubu Zahrada, kde je možné zakoupit takzvané Pevnostní víno. Další vinařskou zastávku si udělejte Novém Šaldorfu či Sedlešovicích.

Pašerácká cyklostezka

Za jeden den ušlapete čtyřicet kilometrů jako nic a ještě toho podél česko-polské hranice z Hrádku nad Nisou až do Andělky spoustu uvidíte. Celkem na naučné stezce minete čtyři zastavení a jednu ruinu větrného mlýna. Obzvláště se těšte do Heřmanic. Čeká tu na vás čedičový skalní masiv – Kodešova skála či rozhledna, odkud máte pohled na Jizerské a Lužické hory jako na dlani. Vede tudy také jednokolejná úzkorozchodná dráha, které místní laskavě říkají Heřmanička. Příště díky ní můžete dojet až do Polska. Až obcí budete projíždět, všimněte si krásně zachovalých hrázděných domů. 

Legrační cyklostezka s puncem výjimečnosti

Podél málokteré cyklotrasy najdete tolik vtipných názvů obcí, jako na trase z Josefova do Jaroměře. Přivítají vás Holohlavy, Neznášov či Hřibojedy. V zatáčce silnice ke Chlumku si všimněte čtyř líp nad křížem. Dodnes připomínají dobu, kdy tudy táhl Napoleon. Určitě nejvýznamnější zastávkou se při vaší vyjížďce stane výkvět českého baroka hospitál Kuks a sochařská rezervace Braunův Betlém. Součástí Kuksu je i velkolepá bylinková zahrada se 144 záhony. I tady v zahradě najdete sochařská díla Matyáše Bernarda Brauna. Ty nejunikátnější kousky jsou volně rozmístěné v Betlému, který původně sloužil jako lovecký revír.

Na kole v okolí Prahy

Cestou necestou, tak by se dala stručně charakterizovat cyklostezka údolím Zahořanského potoka. Nasednete ve Zbraslavi, kam se také po téměř čtyřiceti kilometrech vrátíte, a postupně překonáte celkem jedenáct brodů. Skoro celá trasa vede přes nezpevněné cesty, takže je potřeba být trochu ostražitý. Oči na stopkách mějte i proto, abyste nepřehlédli místa, která byste tu rozhodně nečekali. V obci Oleško se můžete mávnutím kouzelného proutku v sekundě přenést až do Země vycházejícího slunce. Na pěti tisících metrech čtverečných se tu totiž nachází soukromá japonská zahrada, ve které nechybí ani obrovský menhir symbolizující Buddhu, čajová chýše či šachovnice. Otevřeno tu mají vždy v sobotu a v neděli, což je pro víkendové putování obzvláště praktické.

Do šumavských výšin na víkend

Sbalte se v sobotu ráno, sedněte na trekingové kolo a vyrazte na celý víkend na Šumavu. Nečekejte procházku růžovým sadem, ale spíše obtížnější terén. Až se v neděli vrátíte, budete mít v nohách téměř osmdesát kilásků. Vezměte to přes Kašperské hory, kde si prohlédnete nejvýše položený královský hrad v Čechách a zastavíte se u Nebespána na něco dobrého. Výborně občerstvení se vydáte směrem na Annín, kde opět na chvíli slezete z kola a prohlédnete si zdejší sklárny. Další delší zastávku je dobré udělat v Hartmanicích či na Modravě. Než svou fitness cestu zakončíte ve stejném bodě, kde jste ji začali, tedy v Nicově, prohlédněte si nejvýše položenou pravěkou stavbu na našem území, tedy Obří hrad poblíž osady Popelná.