Blatnické búdy

Blatnické búdy Zdroj: Profimedia.cz

Blatnické búdy
Blatnické búdy
Blatnické búdy
Blatnice pod Svatým Antonínkem
Blatnické búdy
6
Fotogalerie

Stará hora: Areál vinných sklepů v obci Blatnice patří k nejlépe dochovaným stavbám tohoto druhu

V obci Blatnice pod Svatým Antonínkem, která leží ve slovácké vinařské podoblasti pod severozápadními výběžky Bílých Karpat, se zachoval historicky cenný areál vinných sklepů zvaný Stará hora.

Soubor sklepů patří k nejlépe dochovaným stavbám tohoto druhu, a je proto chráněn jako vesnická památková rezervace venkovské architektury. Vinné sklepy s lisovnami – zvané búdy – zde vznikaly od konce 18. století pod vinohrady na svazích kopce Svatý Antonínek. Tyto búdy, tvořící charakteristická zděná průčelí sklepů, slouží jako přízemní lisovny.

Ponejvíce jsou stavěné z nepálených cihel – kotovic – a typická je pro ně bílá fasáda s modrou podrovnávkou. Z nich vede přes šíji vstup do vlastního podzemního, klenutého a do svahu zahloubeného sklepa s uloženými sudy vína. Do malé místnosti nad sklepem, která slouží k ukládání nářadí, vedou z lisovny schody.

Kopie těchto staveb je možné vidět také v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici. V obci se vinná réva pěstuje od 16. století a tradici tu mají především jemná bílá vína. Nejznámější je známkové víno Blatnický Roháč, které vzniklo směsí Ryzlinku rýnského, Rulandského bílého a Sylvánského zeleného.