Kamenná zahrada Neka Čanda

Kamenná zahrada Neka Čanda Zdroj: Profimedia.cz

Kamenná zahrada Neka Čanda
Kamenná zahrada Neka Čanda
Kamenná zahrada Neka Čanda
Kamenná zahrada Neka Čanda
Kamenná zahrada Neka Čanda
10
Fotogalerie

Neka Čanda: Amatérská kamenná zahrada se stala druhou nejnavštěvovanější památkou Indie

Čandígarh, indické svazové území a metropole indických svazových států Harijány a Paňdžábu, je známá především díky průkopníkovi moderní architektury Le Corbusierovi. Ten v padesátých letech vytvořil originální urbanistický plán města a projektoval v něm řadu staveb. Pár minut chůze od betonového monstra Le Corbusierova Státního soudu se nachází dílo génia zcela jiného ražení - Kamenná zahrada Neka Čanda.

Nek Čand Séní pracoval jako silniční inspektor. V roce 1958 začal ve volném čase na nevyužité parcele ve vládní části města shromažďovat zvláštně tvarované kameny a recyklovatelný odpad. O sedm let později zahájil práci na podivuhodné zahradě s využitím nashromážděných objektů.

Nelegální stavební projekt unikal pozornosti autorit až do roku 1975, kdy na místo dorazila skupina městských úředníků. Namísto neprostupné džungle však objevili bizarní svět Nek Čandovi mysli zaplněný podivuhodnými kamennými útvary, romantickými skalními koridory, mozaikami z keramických střepů a legiemi fantastických soch zvířat i lidí.

Záchrana unikátu

Chybělo málo a zahradu by srovnaly se zemí buldozery. Několik významných osobností a veřejnost se však za dílo samorostlého umělce postavily. Nek Čand dostal od města pravidelný plat a padesát dělníků, aby v budování svého snového světa pokračoval. Zahrada byla otevřena pro veřejnost v roce 1976. Z Neka Čanda se okamžitě stal celosvětově uznávaný umělec a jeho díla dnes zdobí řadu renomovaných sbírek.

Zahrada se rozkládá na ploše deseti hektarů a údajně přiláká pět tisíc návštěvníků denně, což z ní dělá druhou nejnavštěvovanější památku Indie hned po Tádžmahalu.