Od jezírka je krásný pohled na nejvyšší partie Šípské Fatry se špicí Zadního Šípu

Od jezírka je krásný pohled na nejvyšší partie Šípské Fatry se špicí Zadního Šípu Zdroj: Jakub Hloušek

V místě vývěru čeří hladinu bubliny plynu
Dostatečná hloubka jezírka umožňuje pohodlné plavání
Skalnaté břehy kráteru lákají k ocákání nohou. Ovšem opatrně, travertin je místy hodně ostrý.
Posezení u vody, venkovní gril, co více schází k pohodě
4
Fotogalerie

Zlá voda: Na cestě do Tater si dopřejte úžasný relax v přírodním jezírku plném minerálky

Letní trmácení se autem občas přináší nepohodlí. Zvlášť, když střední Evropu zachvátí tropy. A k tomu děti na zadních sedadlech začnou být otrávené. Pak přijde k duhu krátká pauza u vody. Pokud cestujete do Tater, či na východ Slovenska, tak věnujte pozornost vesnici Rojkov.

Bublinková koupel zcela zdarma

Ta je položena v údolí Váhu, kousek od Kraľovan. Dálnice tu ještě není postavena, tudíž se jede po staré silnici. Těsně u posledních domů ve směru na Ružomberok zde z hlavní tepny odbočuje úzká komunikace, která se mezi chalupami klikatí do příkrého svahu. Po zanedbatelné chvilce jízdy se u infotabule s označením přírodní památky objeví plácek, kde se směstnají dvě, tři vozidla. A pak již zbývá pár kroků k oáze s jezírkem, ve kterém jemně probublává minerálka. Jedná se o pramen, z jehož vody se sráží hornina travertin. Ta tady postupně vybudovala mohutnou kopu ozdobenou typickým vrcholovým „kráterem“. Kráterové jezírko a přilehlé okolí patří k chráněným dílům přírody. Ovšem tu se ochrana sympaticky prolnula s praktickým využitím: do vody vedou dřevěné schůdky a na dně jsou položena hladká prkna.  Pevná přepážka ze stejného materiálu pak odděluje mělčí část od hlubší. Jen pozor! Podlaha i schody pekelně kloužou. Jen obezděný výtok vody nepatrně narušuje přírodní ráz. Travertinové jezírko nikdy nezamrzá. „I za kruté zimy si drží teplotu kolem šesti, sedmi stupňů,“ prozradil nám upovídaný senior, co si slastně užíval báječné koupačky. Při naší návštěvě zrovna vládlo třicetistupňové vedro závěru července. Nicméně teplota vody se pohybovala lehce nad dvacítkou. A krátce po poledni se tu nakažlivé pohodě orámované skalnatými vrcholy protilehlé Šípské Fatry oddávalo přiměřené množství lidí.

Zlá voda

Sice oficiální název přírodní památky zní Rojkovská travertinová kopa, zdejší obyvatelé ale vývěru odnepaměti říkali Zlá voda. Toto pojmenování podvědomě vyvolá spíše pocity hrůzy a strachu, než pramene zdraví. „Traduje se, že v jezírku a kolem něj, nemohla žít žádná zvířata,“ odpověděl nám na otázku družný senior. Což může odpovídat realitě, neboť pověst obdobně zlého místa původně doprovázela vývěry minerálních vod ve známých lázních Sliač u Zvolena. Tam plyny unikající z přírodních pramenů způsobovaly smrt drobných živočichů – ptáků, hlodavců i malých šelem, jejichž mrtvé pozůstatky se pak hromadily kolem vývěru. Odlišná teorie pak přikládá strašidelné pojmenování jemnému mravenčení, šimrání a lehkému pálení kůže, která tak reaguje na kontakt s vodou. Slovensko se pyšní bohatou paletou podobných útvarů. Nejznámějším je travertinový kráter v lázních Vyšné Ružbachy. Naopak nejbližší konkurence Zlé vody leží přímo na protějším břehu Váhu, v přírodní rezervaci Močiar. Tam okolí jezírka, kde se lze rovněž vykoupat, vroubí rozlehlé plochy čerstvého sněhobílého travertinu s pramenem výtečné minerálky.