Výhled ze Zázrivé směrem ke Stohu a Veľkému Rozsutci

Výhled ze Zázrivé směrem ke Stohu a Veľkému Rozsutci Zdroj: Marián Béreš

Veľký Rozsutec a v pozadí Babia hora
Západné Tatry a Veľký Choč
Výhled z Malé Fatry na Kysuce – vzadu hřeben Beskyd s Lysou horou
Pohled z Poludňového grúně směrem na Chleb a Veľký Kriváň
Veľký a Malý Rozsutec od vesničky Štefanová
8
Fotogalerie

Výhledy z Malé Fatry: Prohlédněte si krásy slovenského pohoří na fotkách Mariána Béreše

Jednou z nejlépe dostupných vysokohorských turistických destinací na Slovensku z Česka je Malá Fatra. Rozkládá se přibližně sto kilometrů od hranice s Moravou a je oblíbeným výletním místem pro svou rozmanitost a krásu.

Malá Fatra se člení na dva celky – Kriváňskou Malou Fatru (s nejvyšším vrcholem Veľkým Kriváněm) a Lúčanskou Malou Fatru (s nejvyšším vrcholem Veľkou Lúkou nad Martinskými holemi). Obě jsou od sebe odděleny údolím se známým Domašínským meandrem.

Oblíbenější je Kriváňská Malá Fatra s charakteristickými vrcholy Veľký Rozsutec nebo Stoh, s krásným kaňonem Jánošíkove diery. Díky lanovce do Snilovského sedla je lehce dostupná. Odtud se dají podnikat výlety po hřebenu. Chtěl bych vám ukázat výhledy jednak z hřebenové túry ze Snilovského sedla přes vrchol Chleb až do sedla Poludňový grúň a potom pohled na hřeben Malé Fatry, ale z druhé strany – z vesničky Zázrivá.

Hřebenovka na Chleb a Poludňový grúň

První krásné výhledy si užijete, když se vydáte do Vrátné doliny. Tady můžete po zelené trase vystoupat do Snilovského sedla. Je to náročná túra s převýšením 780 m. Kdo si chce ušetřit čas a síly, může se do Snilovského sedla svézt lanovkou.

Ze Snilovského sedla se vydejte buď směrem na Veľký Kriváň, nebo na opačnou stranu, na Chleb. My se dáme druhou trasou. Už z Chlebu se vám začnou objevovat krásné panoramatické pohledy na Chočské vrchy, Vysoké a Nízké Tatry. Z Chlebu pak pokračujte dál po hřebenu směrem k Poludňovému grúni po pohodlné hřebenovce bez výraznějších převýšení. Otevírají se tu krásné výhledy na Oravu a Kysuce, a hlavně na majestátní Veľký Rozsutec, který je právem nazýván králem Malé Fatry.

Závěrečný sestup z Poludňového grúně je hodně příkrý a dá zabrat kolenům a stehnům i nejlépe trénovaných turistů. Oddech si pak můžete dopřát v chatě pod Poludňovým grúněm, kdy dobré pivečko nebo limonáda přijdou jistě vhod. Kdo by pak neměl ještě dost, může pokračovat směrem na vesničku Štefanová, odkud je také nádherně vidět Veľký a Malý Rozsutec. Ti nejzdatnější pak pokračují ještě směrem na krásnou úžinu Jánošíkove diery.

Pohledy od Zázrivé

Druhý výhled je z druhé strany Malé Fatry – z vesničky Zázrivá. Leží v údolí v území „nikoho“: oficiálně patří pod Malou Fatru, ale je na rozhraní Malé Fatry, Oravy a Kysuc.

Nejhezčí výhledy se nabízí v částech Grúne a Havrania. Do Grúní vede asfaltová cesta, takže ji můžete zdolat pěšky i na kolech. Do části Havraní se musíte dostat cestou přes celou Zázrivou až k horskému hotelu Havrania.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: