Cancún z ptačí perspektivy.

Cancún z ptačí perspektivy. Zdroj: dotFox

Jak naplánovat první cestu do Mexika? Praktické tipy, které vám pomohou naplno si užít dovolenou

Mexiko je exotická země, která v sobě spojuje temperamentnost místní kultury s přírodními krásami. Jak se ale můžete občas přesvědčit ze zpráv, ne všechno v Mexiku stojí za to prožít. Co to pro vás v praxi znamená?

Před odletem

Bude se vám jednoznačně hodit průvodce pro Mexiko, který vám poskytne pár jednoduchých rad o tom, jak si užít jen ty pozitivní stránky této středoamerické země. Na cestu nepotřebujete vyřizovat vízum, alespoň v případě, že nezůstanete déle než 90 dní. Pozor na to, že váš pas by měl mít před vstupem na mexickou půdu alespoň 6 měsíců platnosti. Rozhodně však nepodceňujte pořízení cestovního pojištění pro dovolenou v Mexiku. Kdyby se vám něco stalo a museli jste platit z vlastní kapsy, hodně by se vám celé mexické dobrodružství prodražilo.

Budete si půjčovat auto?

Jestliže máte v plánu si po příletu do Mexika půjčit auto, tak budete potřebovat mezinárodně platný řidičský průkaz. Jezdit halabala napříč Mexikem však úplně nedoporučujeme, zejména pokud opravdu dobře neznáte místní cesty. Ztratit se někde na území gangů určitě nechcete.

Místní měnou jsou mexické pesos, prakticky všude se ale dá platit i americkými dolary. Pokud přiletíte s peněženkou plnou eur, pak se k jejich výměně zastavte v nějaké směnárně, ovšem nikoliv na hotelu nebo na letišti. Tam bývají kurzy hodně nevýhodné.

Nepít, nejíst

Mnohem spíše než gangy jsou ale pro turisty nebezpečné místní bakterie. Voda z kohoutků není pitná a pokud neodoláte volání místních pouličních prodavačů jídla, připravte se na těžkou noc. Nebo klidně několik dní. Do kufru si kromě lehkého oblečení přibalte i probiotika, protože jinak vás může mexická mikroflóra dostat na lopatky. Neznamená to, že se nemůžete zastavit na oběd v místní restauraci, prostě jenom nekupujte jídlo přímo na ulici a žízeň zahánějte vždy jenom balenou vodou. Také si pořiďte dezinfekční prostředek na ruce a používejte ho před každým jídlem. Dělá to spousta lidí a nikoho tím neurazíte.

Co navštívit a jakým místům se vyhnout?

Mexiko je rozlehlá země, kde najdete od každého turistického ráje trochu. Historické pyramidy Palenque v Chiapasu poskytují úchvatný pohled do dávné historie. Vodopády Tamul v San Luis Potosí nebo skalní formace Hierve el Agua patří ke světovým přírodním pokladům. A na plážích Acapulca nebo Cancúnu se dokáže vyřádit každý.

Bohužel občas vystrčí hlavu i stinná stránka Mexika. Drogové kartely učinily z některých měst extrémně nebezpečné destinace. Nuevo Laredo, Tijuana, Ciudad Juárez a i některé čtvrti hlavního města Mexico City (Tepito) nestojí za návštěvu, pokud se nechcete dostat do potíží. Cestu vám znepříjemní i ozbrojené povstání původních indiánských obyvatel, což platí pro státy Chiapas a Oaxaca. Všem problémům se ale dá většinou zdaleka vyhnout a Mexičané se snaží, aby turistický ruch místní problémy narušovali co nejméně. Neváhejte si tak před cestou udělat menší itinerář, nebudete litovat. A hlavně si to užijte!