Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.

Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou. Zdroj: Profimedia.cz

Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.
Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.
Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.
Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.
Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou.
8
Fotogalerie

Návštěva rakouské vesničky Grinzing aneb Na burčák kousek od Vídně

Jen pár minut autem od centra Vídně se rozprostírá oblast na hony vzdálená ruchu velkoměsta. Vesnička Grinzing, obklopená vinicemi, je plná starobylých domků a hospůdek s domáckou atmosférou. Na burčáku si tu kdysi pochutnávali Ludwig van Beethoven nebo Sigmund Freud. Když začala proslulost obce upadat, obyvatelé nasadili originální taktiku: prodávají kousky zdejších vinic slavným osobnostem. Ochutnejte třeba víno Sophie Lorenové!

V okolí rakouské metropole snad není známější vinařská oblast než právě Grinzing. Už když sem člověk přijíždí, uvítají ho kopce osázené vinnou révou. Obecně se jméno této osady spojuje s představou vídeňských „heurigen“, které má v tomto případě dvojí význam. Jednak označuje víno z posledního vinobraní, jednak lokál, kde ho čepují. Těch je v Grinzingu bezpočet a při procházce po vsi vás upoutají svou pestrobarevností. Průvodním prvkem je tu také vinný hrozen. Na fasádách domů, restaurací nebo obchodů ho můžete najít nakreslený nebo rovnou v živé podobě.

Sezona pro majitele hospod začíná většinou v období sklizně. Tehdy přichází jejich „zlaté“ období, protože zanedlouho se sem pohrnou turisté z celého světa. Jen pár dní po sklizni nabízejí svým zákazníkům vlastní čerstvý burčák. „Sezona, kdy jsou lokály otevřené pro návštěvníky, trvá od tří týdnů do šesti měsíců,“ vysvětluje nám majitel jednoho z heurigen. To, že lokál je otevřen, pozná turista podle typického tradičního znaku, kytice z borovicových větviček umístěné nad vchodem hospody.

Vinice slavných

Turisté, které do Grinzingu láká kvalitní víno, ale většinou paradoxně nepocházejí z Vídně. I když to sem Vídeňáci mají opravdu co by kamenem dohodil, málokdy sem zavítají. Častěji zde vidíte japonské nebo americké turisty. Problém je právě v tom, že většina vína, která se v Grinzingu produkuje, pochází od domácích vinařů, ne od profesionálů. Víno ze zdejších vinic tak často nemá nijak zvučné jméno. A to možná obyvatele Vídně, kteří si trochu snobsky zakládají na kvalitním víně známého jména, odrazuje od návštěvy Grinzingu. Naštěstí mnoho jiných návštěvníků upřednostňuje před drahými víny produkty z malých soukromých vinic. Grinzing si prostě nehraje na noblesu, ale sází na kouzlo domácí výroby.

Na druhou stranu obec není nezájmem ze strany Vídeňáků nijak nadšená, a tak už před pár lety rozjela několik projektů, jak o svou vesničku zvýšit zájem. Obyvatelé vsadili na jistotu, a sice na celosvětově známá jména, o kterých byli přesvědčeni, že stoprocentně zaberou. Před lety sem dokonce pozvali na návštěvu tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona, kterému za přítomnosti novinářů, kameramanů a fotografů udělili čestné občanství Grinzingu. Bývalá hlava Spojených států amerických ochotně pózovala i se skleničkou zdejšího vína.

Slavných jmen, která jsou spojena s Grinzingem, je ale mnohem více. Pozvání sem přijala třeba herečka Sophia Lorenová, která také získala občanství, a stejně tomu bylo i v případě papeže Jana Pavla II. nebo hudebního skladatele Leonarda Bernsteina. Kromě oficiálního dokladu, že jsou právoplatnými občany obce, se jim dostalo ještě další drobné pozornosti. Od starosty dostali jeden metr čtvereční vinohradu s jedním viničním kořenem a certifikát k tomu. Turisté si tak dnes mohou prohlédnout „vinice“ známých hvězd, a když se v Grinzingu zeptáte, kde roste réva Billa Clintona nebo Sophie Lorenové, každý domácí vás k ní ochotně dovede. Místní obyvatelé jsou totiž na „své“ slavné spoluobčany hrdí.

Vedení obce tak také chce upozornit na další obrovský problém, se kterým zápasí. Je jím ničení vinic, které obec a její atmosféru vážně ohrožuje. „Abychom dali najevo, že nám vadí devastace vinic, děláme řadu akcí. Kdokoliv si třeba může koupit v Grinzingu jeden metr čtvereční vinice a stát se tak občanem naší obce,“ říká mi jedna z obyvatelek vesnice. „Je smutné dívat se na to, jak boháči likvidují staré vinice a nechávají si zde stavět domy. Grinzing je pro turisty zajímavý právě kvůli vinicím a máme strach, že jednou je přestane bavit dívat se na vily nebo zastavěné plochy. Zájem návštěvníků bychom tak mohli definitivně ztratit,“ zlobí se. Budete-li tedy mít na podzim trochu času, zajeďte se podívat k našim jižním sousedům. Kromě dobrého pití si tu možná vyhlédnete i příští vlastní vinohrad.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: