Steve Plain

Steve Plain Zdroj: Profimedia.cz

Steve Plain
Steve Plain
Steve Plain
3
Fotogalerie

Horolezec a smolař Steve Plain: Neuvěřitelný triumf lidské vůle

Sedmička světadílů, sedm vrcholů a méně než čtyři měsíce. Horolezců, kteří se rozhodnou přeskákat nejvyšší hory všech světadílů, je dost, mnohým z nich se to povede, takže – aby se tenhle symbolický podnik ještě trochu nažhavil – porovnává se, jak dlouho to komu potrvá. Australanovi Stevu Plainovi loni tenhle kousek zabral 117 dní. Samozřejmě fantastický výkon. Za všech okolností, ať už to trvá méně než čtyři měsíce, nebo celý život. V případě Steva Plaina jde nicméně ještě o něco jiného. V prosinci roku 2014 to totiž vypadalo, že se nepostaví nejen na vrchol jakékoli hory, ale ani na vlastní nohy.

Steve byl odjakživa typ, který přitahuje zranění a různá tělesná omezení. Kromě jiného podivné virové nákazy, zlomená zápěstí a sérii dalších příhod, nicméně bod zvratu jeho života nastal brzy ráno v sobotu třináctého prosince 2014.

Zásah moře

Poklidné ranní plavání v moři tehdy skončilo dost nešťastně. Odkudsi se vynořila obří vlna, uchopila Stevovo tělo, zahrála si s ním na mixér a nakonec ho poslala hlavou do písečného dna. Kdyby bylo kamenité, příběh by dozajista skončil – takhle si Steve prostě jako vrchol své sbírky úrazů zlomil vaz.

Na okamžik ztratil vědomí, a když zase začal vnímat, vznášel se ve vodě vzhůru nohama, napůl ochrnutý, a uvažoval, jestli se mu ještě podaří nadechnout. Naštěstí mu pomohl kamarád a dva surfaři, a Steve tak mohl putovat do nemocnice. Následoval dlouhý seznam: zlomeniny tří obratlů, zhmožděná mícha, porušená tepna, zpřetrhané vazy...

„Tomu, co se vám stalo, se říká oběšencova zlomenina,“ slyšel od lékařů. Laicky řečeno: zlomený vaz. Naštěstí ne úplně, což vedlo k dobré zprávě pro Steva: přežije, a když bude mít štěstí, skončí na vozíku. Steve si samozřejmě prošel obdobím zoufalství, sebelítosti a vzteku na osud, ale nakonec rozhodl vzít svůj zkřehlý život do vlastních rukou. Rozhodl se lékařským kapacitám oponovat a dal si slib, že z nemocnice nejen odejde po svých, ale navíc ještě zdolá sedm vrcholů. Stalo se v novém světovém rekordu a do encyklopedie lidstva přibyl další příběh, kdy jedno silné lidské rozhodnutí a vůle zvítězí nad pravděpodobností, statistikou – a malou duševní smrtí.


Fakta z vodní šibenice

  • Stevova posedlost horolezectvím se probudila, když mu bylo šestnáct, na skautské výpravě do základního tábora pod Everestem.
  • Kromě jiných ocenění loni získal titul Australský dobrodruh roku.
  • Steve se narodil jako jedno ze šesti dětí v Albury v australském Novém Jižním Walesu.
  • Kromě horolezectví se během studia věnoval triatlonu.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: