Moskva

Moskva Zdroj: Shutterstock

Moskva
Záhřeb
Amsterodam
Budapešť
Avignon
9
Fotogalerie

10 evropských tržišť, kde vás kýče nebo turistická nuda rozhodně nečekají

Co a kde si koupit jako vzpomínku na výlet nebo prázdniny? Ukážeme vám zvláštní evropská tržiště, kde si určitě vyberete.

Moskva: Matrjošky všech tváří, spojte se!

Být v Moskvě, to znamená kopnout do sebe alespoň jednoho panáka vodky a přivézt domů matrjošku. S obojím může být problém, protože narazíte i na nekvalitní zboží. Nenechte se zlákat běžnými obchody a zamiřte rovnou do Izmajlovské tržnice. Nachází se v Izmajlovském kremlu, který je ukázkou ruské dřevěné architektury. Budete si tu připadat jako v Disneyho pohádce. Zážitek z nakupování je ale o to dokonalejší. Design matrjošek totiž nabral neskutečných podob. Už se nejedná jen o tradiční buclatou krasavici v šátku s červenými tvářičkami. Místo klasické bábušky si můžete koupit skládacího hokejistu, kosmonauta, Santa Klause, nebo dokonce svého oblíbeného politika. Pokud byste chtěli obohatit svůj šatník o tradiční ruské oblečení, je tu možností bezpočet.

Brusel: Co je staré, to je hezké

Zařizujete si dům nebo chalupu a máte rádi všechno, co má nějakou historii? Vezměte dodávku a zajeďte si do Bruselu. Každou sobotu a neděli se náměstí Grand Sablon promění v přehlídku staré dobré řemeslné práce. Ze zdejších pokladů si můžete vybavit skoro celou domácnost. Ve sto stáncích najdete všechno od nábytku a keramiky z 18. století přes nejrůznější dobové předměty a sklo až po šperky. Trh se starožitnostmi tu na stejném místě funguje už téměř šedesát let a je jedním z nejstarších svého druhu v Evropě. Mnohdy vzrušující jsou i příběhy jednotlivých věcí, o nichž vám prodejci rádi povyprávějí. Pokud vám zbude čas a budete chtít z Bruselu také něco vidět, skočte na tramvaj č. 92. Na Place Poelaert vás čeká překrásný panoramatický výhled na město.

Záhřeb: Všechny vůně Chorvatska

Záhřebský trh Dolac najdete v centru města pod záplavou červených deštníků. Druhá, stejně rozlehlá část leží v podzemí. Ačkoliv je to ze Záhřebu k moři ještě několik set kilometrů, můžete se během chvilky ocitnout v Dalmácii. Díky lehce vyuzené vůni pršutových nožek půjdete najisto. Zamiřte i do oddělení sýrů. Jste-li fandové mléčných výrobků, necháte tu dost peněz. Nejdříve je utratíte za úplně čerstvé sýry a potom za ty zrající. Všechno je ruční práce stejně jako mlinci, úplně tenounké, na roštu opečené těstovinové placky. Těžko odoláte i nakládaným zeleninám nebo domácímu dýňovému oleji. Ten je nejlepší před nákupem ochutnat. Pokud chutná po oříškách a silně drhne na jazyku, je to ten nejlepší.

Amsterodam: Plovoucí květinový trh

Hlavní město Nizozemska se může pochlubit voňavým unikátem – jediným plovoucím květinovým trhem v Evropě. Leží na kanálu Singel a patří k nejbarevnějším atrakcím v Amsterdamu. Stánky mají podobu skleníků umístěných na zakotvených hausbótech. Trh není žádnou moderní vymožeností, ale naopak velmi tradičním místem. Jeho historie sahá až do roku 1862, kdy tudy pěstitelé květin plavili své zboží na člunech do centra města. A co všechno tu seženete? Od typických tulipánů, narcisů a pivoněk až po orchideje a sněženky. Pokud se bojíte, že by vám cestou domů kytka zvadla, kupte si jen cibulky. Těch tu mají také fůru. Cestou na trh se zastavte u městského průplavu „Canal Ring“, zapsaného na seznamu UNESCO.

Budapešť: Noční trh

Nočním trhům se kvůli klimatu daří především v Asii. V Evropě je sice počasí k nákupům příznivější, nicméně kdo má možnost si z kanceláře třeba ve tři odpoledne odskočit pro čerstvé potraviny přímo od výrobců na tržiště? V Budapešti se proto rozhodli otevřít první noční trh, který je plný farmářských dobrot až do devíti do večera. Funguje sice jen ve čtvrtek, zato je tam nadupáno. Hlavně kolem sedmé, kdy se lidé vracejí z práce. Kromě tradičních maďarských specialit tu můžete ochutnat a najít opravdu cool věci. Například sýr Voralberger, jenž není z nejlevnějších, ale chutná bezvadně. Cenou i chutí je přirovnávaný k francouzským sýrům. Až vám do oka padne lahvička s paprikovou omáčkou Magyar Virtus, mějte na paměti, že se díváte na oheň zavřený do skla. Stačí jen pár kapek a máte popálené vnitřnosti. V Első Esti Piaca nechybí ani řemeslná výroba a živá umělecká vystoupení.

Avignon: Tržnice v maskáčích

Provensálské trhy jsou jednoduše pojem. Člověk se tu zasekne a skoro zapomene objevovat pamětihodnosti. Stejně tak tomu je v Avignonu. Byla by sice škoda prošvihnout návštěvu Papežského paláce či procházku po mostě, který končí uprostřed řeky, ale stejná škoda by byla odejít a nevychutnat si místní dobroty. I když avignonská tržnice sedí uprostřed náměstí, bude si s vámi hrát chvíli na schovávanou. Díky průčelí kryté haly porostlému rostlinami je tak trochu neviditelná. Vevnitř na vás ale čeká úplný gastronomický ráj. Neexistuje snad nic, co by tady neměli. Voní tu desítky druhů sýrů od malých farmářů, uzenářské delikatesy, ovoce, zelenina či pečivo a těšit se můžete i na vína a samozřejmě poklady z moře. Nezapomenutelní jsou šneci, ústřice či krabi, které si sníte přímo na místě. Chybět nesmí sklenička růžového vína a hned máte den jako korálek.

Londýn: Slastné zakousnutí pro vegany

Všechno živočišné je vám cizí, a přitom máte hlad? V Londýně se pomějete. Město nabízí hned několik pouličních veganských tržišť. V Greenwich Marketu si pochutnáte snad na nejlepší veganské pizze ve městě, na etiopských či brazilských specialitách, lasagních, slaných koláčích quichích nebo pečené polentě. Až vás bude honit mlsná, hledejte obchod Ruby’s. Mají tu geniální sladkosti všeho druhu. Asi nejoblíbenější je ale Camden Market. Už jenom tím, že leží u romantického kanálu Regent a je otevřený každý den. Přesně před rokem ale uprostřed Soha v Rupert Street otevřeli zbrusu nový pouliční trh pro všechny rostlinomily. Každou sobotu se místo promění ve veganský ráj. Jake’s Vegan Steaks vás dostane na veganské steakové sendviče, a pokud ucítíte vůni Karibiku, bude to určitě z Lime Hutu.

Istanbul: Orientální bazar s kořením

Gastronomické zaklínadlo šéfkuchařů Evropy je Misir Çarşisi. Je to turecký název pro historický bazar s kořením. Najdete ho v blízkosti Modré mešity a slavného chrámu Hagia Sofia. Za těch pět set let, po něž zásobuje voňavým pokladem starý kontinent i Asii, vzal přece jen trochu za své. Proto ho po nocích pět let rekonstruovali. Bylo totiž naprosto nemyslitelné, aby se tu zastavil provoz. Dnes ho už můžete vidět v plné orientální kráse. Rozhodnout se, čím si obohatit vlastní kuchyni, je tady obrovský vnitřní boj. Ještě že balíčky s kořením skoro nic neváží, a i když jich nakoupíte hodně, nebudete mít potíže s váhovým limitem do letadla. Máte-li rádi saláty, ptejte se po sumacu. Tohle tmavě vínové koření je vyrobené z plodů škumpy sicilské a skvěle vám nahradí citron. Místo balsamikového octa můžete použít Nar Ekşisi — hustý sirup z granátového jablka. Nechte si ale v tašce místo na čaje a sušené ovoce.

Matosinhos: Trh, kde se to hýbe

Porto patří k nejmalebnějším městům Evropy. Není divu, že se z jeho centra, a především z tamních vinárniček nikomu nechce. Přesto byste svůj akční rádius měli zvětšit a vypravit se na předměstí. Přesněji do městečka Matosinhos, které je s Portem doslova srostlé. Pohodlně sem za půl hodiny dojedete metrem linkou A. Těšit se můžete na divoké vlny Atlantiku a jednu zvláštní tržnici. Přízemí voní po smažených sardinkách a vůbec všemožných rybách, kdežto v prvním patře si budete připadat jako na statku. Specifikem tohoto místa je totiž prodej živých zvířat. Kohouty, slepicemi a králíky se to tu jen hemží a zvuky, jež vydávají, se pod obří klenbou opravdu hezky nesou. Pochopitelně tu nechybějí obchůdky s domácími produkty a výpěstky, hlavně olivovým olejem, zeleninou a „naloženostmi“ všeho druhu.

Curych: V hlavní roli recyklace

Stavění z lodních kontejnerů začíná být hitem moderní architektury. Je to levné a „cool“. Vůbec největší kontejnerová stavba na světě vyrostla v Curychu a kromě posledního patra, kde je vyhlídková plošina, slouží prostor k nakupování. V celkem devatenácti kontejnerech se zabydlela společnost Freitag, jež se specializuje na výrobu batohů ze starých kamionových plachet. Ve čtyřech patrech je k mání přes šestnáct set tašek a batohů. Buďte si jisti, že takovou sbírku nikde jinde na světě nenajdete. Až si projdete všechna čtyři patra a najdete svůj vysněný kousek, vyšplhejte až nahoru a z výšky dvaceti šesti metrů se rozhlédněte do krajiny.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: