Kdo by odolal podobnému romantickému večeru?

Kdo by odolal podobnému romantickému večeru? Zdroj: Jiří Páleníček

Zákazy jsou od toho, aby se nedodržovaly
Zákazy jsou od toho, aby se nedodržovaly
Do plastových láhví se zachytává šťáva z odříznutého konce květu palmy a ten může být v koruně až 35 metrů vysoko.
3
Fotogalerie

Křížem krážem po ostrově Cejlon: Zákazy jsou od toho, aby se nedodržovaly

Šrí Lanka by se na první pohled mohla zdát zemí abstinentů a nekuřáků. Převládající buddhistická filozofie totiž alkoholické nápoje neschvaluje, protože je vnímá jako laciný smyslový zážitek narušující cestu k dosažení nirvány.

Na jídelních lístcích běžných restaurací alkohol chybí a v obchodech ho nekoupíte (s výjimkou velkých samoobsluh řetězce Cargills). Kouření na veřejnosti, v dopravních prostředcích i v restauracích je zakázáno, stejně jako konzumace alkoholu na posvátných místech. Zatkne-li policie opilce během póji, může ho potrestat až několika měsíci vězení. Vězení čeká i majitele ubytování a restaurace bez licence, pokud u jeho hostů kontrola objeví pivo bez dokladu o jeho řádné koupi.

Poměrně drahá licence se prodejně zvané obvykle beer shop nebo wine store uděluje i v závislosti na vzdálenosti od školy či chrámu. Nejprve na prodej piva, za pár let nato je možné získat povolení na ostatní nápoje. Ovšem úplatky a korupce kvetou všude, takže mafie prý skupuje licence a pak je draze prodává dál.

Zahraničním hostům se podává nejslabší místní pivo, světlý Lion s 4,8 procenty alkoholu. Sinhálci i Tamilové dávají přednost zdejším silným značkám s 8 až 8,8 procenta. Šrí Lanka vyrábí i víno, které je hodně sladké a má kořeněnou chuť, je však spíš zajímavostí na ochutnání pro cizince, protože je na místní poměry hodně drahé (sedmička přes 800 rupií, zatímco nejlevnější sedmička piva je za 110 rupií, tj. necelých našich dvacet korun).

Kdo z místních chce uniknout do světa bez starostí jinak než buddhistickou cestou meditace, koupí si 36procentní arak. Kdo má málo peněz, pije palmové víno – tody. I na jeho získání musí mít člověk licenci a měl by umět lézt na kokosové palmy. Jinak kromě tisíce rupií za pronájem palmy za měsíc bude platit i lezcům.

Do plastových láhví se totiž zachytává šťáva z odříznutého konce květu palmy a ten může být v koruně až 35 metrů vysoko. Dvakrát denně po jednom litru šťávy, která za půl dne přirozeně vykvasí na přibližně 8 procent alkoholu. Je obdobou indonéského tuaku a vzdáleně připomíná český burčák. Na počátku své cesty je tody stoprocentně hygienicky nezávadné a zdravé. S hygienou jeho prodeje je to horší.

Plážová romantika

Severně od Bentoty, turistického střediska na vyšší úrovni, se metr pod úrovní silnice krčí v díře malá dřevěná bouda s dvěma plnými barely. Díra je plná chlapů. Hostinský nabírá ze sudů sběračkou bělavou kapalinu a jeho zákazníci ji pijí z velkých plastových misek. Pivnice nebo vinárny evropského typu mimo hlavní město téměř nejsou a my našli jen dvě. Tento „nedostatek“ ale vysoko převyšují romantické večery na plážích.

Jedna z nich, dlouhá a široká písčitá pláž neformální Mirissy, je poseta hospůdkami. I když licenci na prodej alkoholu má jen jediný zdejší velký hotel, pivo a arakové koktejly odpovídající svou pestrostí místní přírodě nabízejí u každého stolku. Nohy židlí a stolků občas opláchne vlnka, na stole svíčky, na palmách lampiony a blikající žárovky, stylová i tvrdá muzika. Západ slunce záhy vystřídá vlahá tropická noc pod hvězdnou oblohou. Našlo by se někde romantičtější večerní posezení, navíc téměř za babku?


Šrí Lanka

  • 65 610 km2, 20 650 000 obyvatel. 70 % Sinhálci (převážně buddhisté), 15 % Tamilové (hlavně hinduisté), po 7–9 procentech muslimové a křesťané. Ve vnitrozemí přežívají zbytky původních obyvatel – Védů. Hinduisté přišli na ostrov později než Sinhálci. Podle ústavního prohlášení z roku 1972 zaujímá buddhismus výhradní postavení a je povinností státu jej chránit a rozvíjet. Konflikt mezi sinhálskou většinou a tamilskou menšinou přerostl v roce 1983 v občanskou válku, která trvala přes 26 let.
  • Jazyk – sinhálština a tamilština, které jsou zcela odlišné. Anglicky se domluvíte bez problémů (kromě zapadlého venkova). Vízum zdarma. Po příletu na letišti na 30 dní. Na šrílanském velvyslanectví ve Vídni na 90 dní (vyřízeno během jednoho dne).
  • Čas – o 4,5 hodiny před naším zimním časem
  • Doprava – letecké spojení Praha-Dubaj-Colombo. Přímý let z Prahy není. Čistá doba letu okolo deseti hodin.
  • Sezona – za nejlepší je považován prosinec až konec března. Na východě od dubna.
  • Očkování – není potřeba, dodržovat základní hygienická pravidla pro pobyt v tropech.
  • Místní doprava – pohodlnější než v Indii. Autobusy vyjíždějí z nádraží na čas. Jsou velmi levné. Vlaková doprava je ještě levnější. Nejzajímavější tratě jsou v oblasti čaje na jihu vysočiny. Pozor při přecházení – chodec nemá přednost a jezdí se vlevo.
  • Nejpohodovější způsob poznání ostrova – pronájem klimatizovaného minibusu s anglicky mluvícím řidičem, který funguje i jako průvodce a vybere vám např. ubytování a restaurace podle cenové kategorie, kterou si určíte, stojí při pronájmu na více než týden necelých 40 dolarů na den včetně pohonných hmot.

Snímky si můžete prohlédnout v naší fotogalerii: