Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku

Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku Zdroj: Profimedia.cz

Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku
Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku
Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku
Dřevěný kostel svaté Paraskivy v Blansku
5
Fotogalerie

Jihomoravské město Blansko ukrývá pozoruhodný dřevěný kostelík ze 17. století

Zavítáte-li do Blanska, nezapomeňte navštívit nejstarší dřevěný kostelík sedmihradsko-maramurešského typu – tzv. rusínské gotiky. Na území naší republiky se nachází pouze šest takových památek a není divu, že je evidován v seznamu kulturních památek ČR.

Stavba kostelíka zasvěceného původně sv. Paraskivě byla započata již v roce 1601 v obci Nižné Seliště, která leží na Podkarpatské Rusi. Pak však Nižné Seliště zasáhla morová epidemie, která skosila celou vesnici. Kostelík tak byl dostavěn až v době, kdy obec byla znovu osídlena, tj. v roce 1640. Věřícím pak sloužil minimálně 278 let!

V roce 1918 při vzniku Československé republiky k ní byla připojena i Podkarpatská Rus. Obyvatelům se počalo dařit lépe a starý dřevěný kostelík jim už přestal vyhovovat. Postavili si tedy nový, kamenný, a dřevěný začal pomalu dosluhovat a chátrat. Pak kohosi napadlo vystavit jej v Brně na Výstavě současné kultury, která se měla konat v roce 1928 na nově budovaném výstavišti. Tento záměr byl však posléze přehodnocen a kostelík byl nabídnut Památkovým úřadem brněnské farnosti Československé církve.

Ta nabídku přehrála v roce 1935 farnosti blanenské. Kostel v Nižném Selišti byl rozebrán, jednotlivé díly byly označeny, naloženy na vlak a v září 1936 doputovaly po železnici do Blanska. Tady byl postaven na kamenné podezdívce, která ho měla chránit před vzlínající vlhkostí, a díky tomu se zvýšil i vstup a vnitřní prostor. Kostelík dnes slouží církvím Československé husitské a Českobratrské evangelické.