Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě.

Nový umělý ostrov Bluewaters v Dubaji, na kterém se dokončuje nejvyšší vyhlídkové kolo na světě. Zdroj: Dubai Tourism

Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
Dubaj nabízí pro turisty atrakce na celý týden.
7
Fotogalerie

Dubaj: Krásné pláže, dobré jídlo a luxus, který si můžete dovolit

Turisticky nejdostupnější a suverénně nejuvolněnější z arabských emirátů, právě taková je Dubaj. Pokud o ní pořád smýšlíte jako o velmi drahé legraci za týden válení se na pláži, je na čase to změnit. Dubaj toho totiž nabízí mnohem víc.

Rostoucí popularitu Dubaje jasně dokazují statistiky. Za loňský rok ji totiž navštívilo téměř šestnáct milionů turistů. Sezóna je zde od listopadu do dubna, kdy jsou teploty umírněnější. I v létě, kdy přesahují 40 stupňů Celsia, si tu ale můžete dovolenou užít. Záleží na tom, co od ní očekáváte. Kromě pohody na pláži a v moři nabízí totiž Dubaj spoustu aktivit pro rodiny s dětmi a všechny návštěvníky, kteří mají chuť objevovat nová místa. V případě, že v Dubaji jenom přestupujete na letadlo do exotičtější destinace, rozhodně se vyplatí strávit tu dvě noci navíc, zklamaní nebudete.

JBR a La Mer

Přestože se Dubaj nachází u Perského zálivu, nejsou zde všude pláže, na kterých by se dalo koupat. Vyrazit byste proto měli na dvě zásadní. První z bich je JBR, která je lemována mrakodrapy a kde to žije ve dne i v noci. Hlavně v noci. Údajně nejlepším hudebním barem právě na JBR je podnik s názvem Lock, Stock & Barrel.

Druhá, menší a také „zelenější“, je pak poměrně nová pláž La Mer, kde najdete také mnoho skvělých malých restaurací, bister, kaváren a barů. S velkými pařbami ale nepočítejte. Nacházíte se ve Spojených arabských emirátech, kde je to s alkoholem složitější. Koupíte ho jen v licencovaných barech a hotelech. Cena za skleničku piva nebo vína je mnohem vyšší, než by se vám líbilo.

Legoland a Motiongate

Až vás znudí nákupy v Dubai Mall i bílé pláže, nasedněte na jednoho z taxíků a vydejte se za atrakcemi, které oceníte hlavně v případě, že s sebou máte děti jakékoliv věkové kategorie – za zábavními parky.

Vedle sebe tu stojí Legoland s obrovskými modely světových budov, na který pak navazuje Motiongate – zábavní park inspirovaný slavnými filmy, jako je Madagaskar, Shrek, Hotel Transylvania, Lovci duchů a další. Zde najdete poklidné, ale i mimořádně adrenalinové věci, které nejsou rozhodně vhodné pro menší děti a i od dospělých vyžadují notnou dávku odvahy a hlavně silný žaludek.

Level 43 a Social House

Když zatoužíte po osvěžení či dobrém jídle, zamiřte do baru s názvem Level 43 Sky Lounge na hlavní silnici Sheikh Zayed Road. Jak jeho jméno napovídá, nachází se ve 43. patře mrakodrapu, takže vám kromě sushi, burgeru či koktejlu nabízí také posezení na terase a výhled 360 stupňů na okolní mrakodrapy a město samotné.

O něco níž, ale s neméně atraktivním výhledem je pak restaurace Social House, která se nachází v samotném Dubai Mall. Od ostatních zde se liší skvělou kuchyní, naprosto profesionální a milou obsluhou a zahrádkou, která je přímo u obří fontány před obchodním domem. Na stůl se tu čeká zhruba čtvrt hodiny, tak s tím počítejte.

Hory a rezervace

Možná vás překvapí, že Dubaj nejsou jen mrakodrapy a uměle vytvořené ostrovy v poušti. Od hor přes mangrovové porosty až po mořské pobřeží tu naleznete rozmanité přírodní ekosystémy a divokou přírodu. Mezi nejúchvatnější patří pohoří Hatta, které nabízí vítanou alternativu k ruchu velkoměsta. Je zde chladněji a nádherné scenérie si tu můžete užívat z kajaku na přehradě, nebo třeba ze sedla horského kola.

Za návštěvu stojí také pouštní rezervace Al Marmoom, kde potkáte stovky druhů divokých zvířat, od arabských gazel, přes divoké kočky až po lišky. Návštěvníky sem ale táhne nejvíc velbloudí závodiště a beduínský tábor. Přírodní rezervace Ras Al Khor je jednou z mála chráněných městských lokalit na světě. V jejich mokřadech se každoročně rozmnožují savci, korýši a ryby vodní ptáci. Najdete tu i solné pláně, mangrovové porosty a laguny.