Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti

Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti Zdroj: Irena Páleníčková

Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti
Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti
Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti
Pražská Invalidovna se počátkem května na půl roku otevřela umělcům a veřejnosti
Mladý vědec Jackson Oswalt
18
Fotogalerie

Invalidovna Open: Bývalý špitál pro válečné vysloužilce se stal živým srdcem Karlína

7. 5. 2019 se po několikaleté snaze konečně otevřel vchod pražské Invalidovny v Karlíně pro usedlíky, Pražáky i všechny Nepražáky, kteří fandí snaze zachovat tento památník minulosti jako součást našeho života a nedovolit, aby ho pohltila anonymita nadnárodního řetězce hotelů a podnikatelských institucí. 

Už příchod od stanice metra Invalidovna dával tušit potenciální nebezpečí. Po levé straně míjím strohé tmavě zbarvené moderní komplexy již dokončené Futurama Business Park, po pravé ruce za linkou tramvaje na Sokolovské vyrůstají další moderní hrany, strohé linky a geometrické útvary. Co je platno, že budou i ony určitě propojeny pěšími a relaxačními zónami se zelenými a vodními plochami. Nic nemůže vyhrát nad rozložitostí staletých platanů okolo kašny na vnitřním nádvoří Invalidovny ani se vyrovnat teď právě kvetoucím kaštanům v parku před ní. A navíc samo stavební dílo barokního architekta Kiliána Ignáce Dientzenhofera, Invalidovna z doby vrcholícího baroka, už téměř celé století přímo prosí o zájem a ochranu.

Útulek pro invalidy

Stavba byla navržena v letech 1731-1737 podle vzoru pařížské Invalidovny jako špitál a útulek pro válečné invalidy a vysloužilce s jejich rodinami. Počítalo se s až čtyřmi tisíci invalidy a po zranění za první světové války tady např. pobýval budoucí skvělý český fotograf Josef Sudek, který právě zde začal svou fotografickou dráhu. Když jsem v úterý sedmého května procházela dvě patra západního křídla, uvědomila jsem si, že chodím pouze v 1/36 navrženého areálu! V 18. století byla totiž realizována pouze jedna devítina původního plánu. A jednu čtvrtinu z této devítiny, tj. západní křídlo, má teď na šest měsíců ve své péči spolek Iniciativa pro Invalidovnu, který v ní chce dokázat životaschopnost pilotního projektu pop-up prostoru pro kulturní, sousedské a společenské aktivity. S jeho duší a tvůrcem, Nisanem Jazairi, se znám už dlouhá léta, a tak jsem mohla sledovat jeho rozrůstající se odvážné plány, které se právě teď začínají realizovat.

Privatizace –naštěstí neúspěšná

S ohledem na pokles invalidů byla po roce 1918 do Invalidovny přestěhována část exponátů Vojenského muzea. Vojákům a jejich institucím komplex patřil až do roku 2014, kdy přešel do rukou státu a příslušný úřad začal i přes protesty veřejnosti a některých politiků připravovat jeho privatizaci. Naštěstí na vyvolávací cenu přes šest set miliónů korun nikdo nereagoval. V roce 2017 byla budova zařazena mezi národní kulturní památky a následujícího roku ji převzal Národní památkový ústav. Tou dobou již Nisan Jazairi i jeho Iniciativa pro Invalidovnu pracovali naplno na revitalizaci objektu. Vznikal dlouhodobý projekt, který má ve finále vést k dokonalému oživení budovy, jež byla sto let veřejnosti uzavřena, i k jejímu navrácení se k původní myšlence, tedy službě veřejnosti a všem potřebným. 

Místo umělců a performerů

My procházeli budící se západní křídlo, jehož některé místnosti již byly vybíleny, podlahy uklizené a první umělci a perfomátoři zde připravovali své instalace. Už druhá hodina, kdy program začal, dala za pravdu tomu, že má vzniknout sousedský prostor. Nádvořím i prostorem před západním křídlem procházeli rodiče s kočárky a malými dětmi. Prodavačka s květinami ve vlasech začala namotávat na špejli starou dobrou růžovou cukrovou vatu. Před barokními zdmi rozehráli loutkoherci první divadelní představení. Pod vysokými okny se ve stanech začala vařit káva a točit pivo, uvnitř u vchodu nabízely jídlo a pití "Divoké Matky Karlín". Holandsko-senegalští hudebníci Omar Ka, kteří v sedm večer zahájili hudební část akce zpěvem a hrou na bubny a kytaru, už byli na místě, aby nasáli atmosféru. Chodbami procházeli zvědaví návštěvníci zároveň s komentovanými prohlídkami, které začínaly každou půlhodinu. Invalidovna po letech spánku ožila. O to, aby znovu neusnula, se svým zájmem musíme zasloužit my všichni.

Program dalších akcí najdete na webu invalidovna-praha.cz >>>