Jak vybrat ten správný stan?

Jak vybrat ten správný stan? Zdroj: hawaj.cz

Do Karpat i do Alp. Jak vybrat správný stan?

Počasí nám letos přeje a pomalu přichází čas zahájit letní turistickou sezonu. Ani vy si ji neumíte představit jinak než v přírodě pod širákem nebo ve stanu? Jestli se chystáte na hory nebo na vodu, budete potřebovat kvalitní stan, aby váš přenosný domov představoval oázu klidu, a ne rozlámané kosti. Výběr turistického stanu nepodceňujte a udělejte si průzkum.

Cena není všechno

Před samotným nákupem stanu byste si měli zodpovědět několik důležitých otázek:

⦁ Kde a kdy budete stan používat?
⦁ Pro kolik osob má stan být
⦁ Kolik by měl stát?

Určitě tyto otázky nepodceňujte. Jiný stan totiž budete potřebovat pro přespání v kempu, odkud budete vyrážet na krátké výlety po okolí, a jiný zase na delší turistický pochod. Stan do kempu může být těžší s komplikovanější stavbou, kdežto pro vícedenní túry se hodí spíše menší a lehčí stan, který rychle složíte. Myslete na to, že pokud neplánujete přespávat v kempu, stan budete mít po celou dobu na zádech a příliš těžký stan se tak nemusí vyplatit.

Zároveň je potřeba přemýšlet o tom, v jakém období chcete stan využívat. V zimním období byste měli volit takový stan, který má vyšší sněhové límce a vysokou samonosnost. V mnohých případech mají zimní stany i speciální úpravu podlahy, aby odolala vlhkosti a přeřezání. V létě zase určitě oceníte stan s moskytiérou, abyste mohli větrat, a přitom nebýt rušeni otravným hmyzem.

V neposlední řadě je důležité stanovit si cenu, kterou chcete do stanu investovat. Mohli byste pak být nemile překvapeni, když cena stanu převýší i váš měsíční plat. Ideální je si cenový strop stanovit hned na začátku.

Stan pro jednoho i pro celou rodinu

Počet osob je při výběru stanu také důležitý. Jiné pohodlí vám poskytne rozložitější stan pro 2 a více osob a jiné zase ten, který určený jednotlivcům. To, jestli budete stan využívat sami nebo s dalšími lidmi, ovlivňuje i jeho hmotnost, proto je vždy dobré se podívat také na ni. Pokud najdete stan pro 4 osoby s hmotností 2 kg, asi vám neposkytne tolik komfortu a nebude pravděpodobně ani dobře snášet změny klimatických podmínek v horských oblastech.

Turistický stan poskytuje nejvhodnější alternativu. Můžete ho využívat na horách od Krkonoš po Himaláje. Mohou být o něco dražší, ale pokud chcete stan využívat celoročně a dlouhodobě určitě se taková investice vyplatí.