Vstup do jeskyně

Vstup do jeskyně Zdroj: Profimedia.cz

Vstup do jeskyně
Krasová jeskyně Kong Lo
Krasová jeskyně Kong Lo
Krasová jeskyně Kong Lo
Vstup do jeskyně
9
Fotogalerie

Sedmikilometrová krasová jeskyně Kong Lo: Klenot středního Laosu

Střední Laos je krasová oblast s několika chraněnými částmi. Phou Hin Boun v provincii Khammouan zahrnuje 1580 km2 divoké přírody, deštných lesů a zapomenutých vesniček.

Nejzajímavější z jeskyní je bezesporu Kong Lo, je dlouhá 7,5 kilometru, jíž protéká řeka Hin Boun. Cesta z obce Na Hin ležící na silnici č. 8 už k ní není tak složitá. Nedávno byla zpevněna hliněná cesta a vybudována nová asfaltová silnice – v současné době jedna z nejnovějších silnic v Laosu.

Dnes se již pohodlně dostanete do obce Kong Lo, tedy skoro až k jeskyni, k níž pak zbývá jen pár stovek metrů. Po zaplacení poplatku za člun a vstupného už se můžete ve společnosti dvou průvodců ponořit do temnoty jeskyně. Celá cesta proti proudu řeky k druhému ústí jeskyně a zpět může se zastávkami trvat až dvě a půl hodiny.

Ve vesničce Kong Lo je možnost ubytování buď ve skromných guesthousech nebo v ještě skromnějších tzv. homestay: v podstatě vám jen dají místo na verandě. Snídaně a večeře je v ceně ubytování, jídlo a pití lze ale koupit i v několika málo velmi jednoduchých restauracích a obchůdcích. Kong Lo a okolí určitě stojí za návštěvu – budete mít pocit jako na cestě do pravěku.