Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí

Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí Zdroj: NAUTIC TEAM

Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí
Sépie na podmořské procházce
Modré světlo nás láká vzhůru. Vynořujeme se na hladině uvnitř podmořské jeskyně. Právě tady je kamenné srdce Středozemí.
Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí
Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí
10
Fotogalerie

Potápění na Maltě aneb Podmořskými labyrinty až do kamenného srdce Středozemí

Právě tady prý věznila krásná nymfa Kalypso hrdinu Odyssea. Když zůstane s ní, ona ho obdaří nesmrtelností. Volání jejího srdce však antický hrdina nevyslyšel. My jsme se na Maltu vypravili hledat jiné srdce - kamenné srdce Středozemí. Pod ostrovem se totiž skrývá kamenné bludiště podmořských jeskyní, tunelů a dómů.

Všechno, co Maltu ovlivnilo i proslavilo, přišlo z moře. Homér zde nechal ztroskotat Odyssea, éra křesťanství zase svatého Pavla. Právě tady se vylodily galéry rytířů svatého Jana, aby ostrov bránily před nájezdy lodí osmanských admirálů. Kotvy tu spustila i Napoleonova flotila. Konvoje obchodních lodí s pravidelností střídaly válečné eskadry. Pod maltskou vlajkou se dnes plaví čtvrté největší obchodní loďstvo na světě. Moře je pro Maltu krví, která přináší život do vyprahlého řečiště místní krajiny. Milion turistů, kteří sem každoročně míří na prázdniny, je moderním příkladem této osudové determinace. Rekreační potápěči se noří pod hladinu a míří tunely a průlezy jako tepnami a žílami přímo do kamenných komor maltského podmořského srdce.

Zaslíbeno potápění

Potápění a maltský ostrov Gozo k sobě neodmyslitelně patří. Když chvíli postojíte u některé zdejší silničky, určitě kolem vás brzy projede náklaďáček některého z místních potápěčských center. Za vhodnými lokalitami musíte putovat silnicí i úzkou stezkou. Ale i ta brzy končí, a tak nám nezbývá než obléknout neopren, naložit výstroj na vlastní záda a dojít závěrečný úsek po svých. To je docela náročné, protože většina pobřežní linie Goza vypadá jako megalitický obří vlnolam. Překonáváme skály, útesy, kameny a balvany a pot se z nás jen leje. Konečně se noříme pod hladinu.

Ostrov je doslova provrtán spoustou jeskyní, skalních tunelů i podmořských vítězných oblouků. Velkých ryb v tomhle bludišti moc nevidíme, zato se kolem nás otevírá pestrobarevný mořský svět s typickými zástupci planktonu, nektonu i bentosu. Kanicové hnědí, medúzy, ropušnice, murény, hejna sapínů a mořanů se tu prohánějí ostošest a doprovázejí je něžní mořští koníci i pichlavě apatické ježovky. Moře má v klenutých vápencových dómech stovky odstínů modré. Za jasného dne se v něm jako lavina diamantů třpytí barvy jeho obyvatel, za deště se vyzývavé tóny ztlumí, po západu slunce do něho tiše ulehne ebenová kráska noc… Pás silného modrého světla nás láká vzhůru do obrovské jeskyně. Stoupáme stále výš a výš. Do ticha neslyšně pulzují zvony medúz.

Konečně se vynořujeme v rozlehlém prostoru jeskyně, do které otvorem v klenbě prýští ty nejodvážnější paprsky slunce. Modrý koktejl světla a vody. Plujeme na hladině v komoře obrovského srdce vyplněného do poloviny maltskou krví - mořem. Právě tady je kamenné srdce Středozemí. A mně začíná být zima. Vkládám si zpět do úst automatiku dýchacího přístroje pevně rozhodnutý, že vyměním Kalypso a nesmrtelnost za sucho a teplo hotelového pokoje. Kdybych tady zůstal moc dlouho, mohl bych dopadnout jako nešťastný Odysseus, o jehož nuceném pobytu na ostrově Homér napsal: „Ubožák! Od milých vzdálen on na pustém ostrově vodou oblitém, kde je střed moře, už dlouho jen útrapy snáší…“


Potápěčský ráj...

Potápění na Maltě lze provozovat celoročně, neboť teplota moře ani v zimě neklesá pod 13 stupňů. V létě většinou teplota moře přesahuje 23 stupňů. Při potápění s přístrojem se připravte na to, že po vás bude potápěčské centrum vyžadovat lékařské potvrzení a samozřejmě i potápěčskou certifikaci. Na lov s harpunou zapomeňte. Tento způsob rybolovu je zde zakázán. Rovněž tak je postihováno, pokud z moře vyzvednete a ponecháte si nějaké historické artefakty. Nabídka potápěčských center je bohatá stejně jako výčet desítek zdejších lokalit: Azure Windows, Blue Hole, Inland Sea a další. Potápěčská centra nabízejí ponory z lodi i ze břehu. Přístupnost lokalit ze břehu je někdy složitá. Navzdory pověsti Maltské republiky jako celku budou vyznavači vrakového potápění na ostrově Gozo možná zklamáni. Hlavní lokality pro vrakové potápění se nacházejí na ostrově Malta. Základní informace o nabídce potápěčských lokalit maltského souostroví lze získat například z interaktivní mapy na adrese www.underwaterworldmalta.com.


...a Odysseovo vězení

Gozo je jedním z několika ostrovů, jimž se přisuzuje titul ostrov nymfy Kalypso. Tím byla bájná Ogýgie z Homérovy Odyssey. Kalypso na ní po sedm let zadržovala Odyssea, do kterého se bezhlavě zamilovala. On však odolal jejím svodům a vrátil se na rodnou Ithaku.