Kotulova dřevěnka

Kotulova dřevěnka Zdroj: Profimedia.cz

Kotulova dřevěnka
Kotulova dřevěnka
Kotulova dřevěnka
3
Fotogalerie

Kotulova dřevěnka v Havířově: Staré časy v nejmladším městě

Havířov je naše nejmladší město. Uprostřed panelákového sídliště v části zvané Bludovice se tu ale ve svahu krčí malebná roubenka – „Kotulova dřevěnka“.

Velmi cenná je především proto, že na rozdíl od jiných lidových staveb známých například z věhlasného rožnovského skanzenu stojí na svém původním místě, a to už od roku 1781. Patří tak k posledním roubeným lidovým stavbám na celém Těšínsku.

Svůj název dostala podle rodu, který chalupu nejdéle vlastnil, Kotulovi tu žili až do roku 1975. Dnes je expozicí Těšínského muzea ukazující, kterak se žilo na venkově na sklonku 19. století. V té době byly Bludovice více než dvě stě let důležitým centrem výroby lidové keramiky na celém Těšínsku, a tak nemůže pochopitelně chybět ani ve vybavení Kotulovy kuchyně. Zdejší hrnčířské dílny se zejména díky své poslední vývojové fázi proslavily používáním typické keramiky s bílou polevou a barevným květinovým dekorem.

Chaty a chalupy majitelé hojně nabízejí online. Kdy se vyplatí nakupovat bez realitky? >>>

Hlavní částí stavení byla jizba, největší a také nejdůležitější místnost, kde se odehrával veškerý život v domě. Spávali tu všichni kromě svobodných. Ti uléhali ke spánku na seníku či na půdě. Celá chalupa stojí na omítnuté podezdívce a je postavená bez jediného hřebíku, roubená ze silných trámů.

Kotulova dřevěnka však není jen muzejní expozicí, němým svědkem života před sto lety. Čas od času totiž ožívá, jako například na začátku května. To se koná den řemesel, kdy mohou návštěvníci pocítit, jak žili naši předkové.