Paříž: Za Monou Lisou bez peněz

Paříž: Za Monou Lisou bez peněz Zdroj: shutterstock

Amsterdam: Na koncert a do vykřičené čtvrti gratis
Paříž: Za Monou Lisou bez peněz
Londýn: Jídlo zdarma u Gordona Ramsayho
Londýn: Jídlo zdarma u Gordona Ramsayho
Ženeva: Kolo na čtyři hodiny zdarma
11
Fotogalerie

Zážitky za babku aneb 10 evropských turistických tipů, které nevyprázdní vaší kapsu

Máte jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou? Nebojte se. I v roce 2019 můžete navštívit nejatraktivnější místa Evropy a nezaplatit skoro nic.

1. Paříž — Za Monou Lisou bez peněz

Modelky všech zemí, třeste se. Jen o jedné ženě na světě se dá říci, že je nesmrtelná. Už po staletí se na její portrét stojí fronty a spatřit alespoň jednou za život její tajemný úsměv patří téměř k povinnosti každého vzdělaného člověka. Slavný a o to nenápadnější obraz Mona Lisa najdete v Louvru, kde je u pokladny našlapáno vždycky a prodej vstupenek do muzea je skvělý byznys. Přesto se najde skulina, kdy před věhlasným obrazem můžete stanout zcela zdarma. Je to každou první neděli v měsíci od října do března a potom ještě na státní svátek 14. července vždy od 18.00 do 21.45 hodin. Pokud je vám méně než dvacet šest let, tak pak máte ještě šanci v pátek ve stejnou dobu.

2. Londýn — Jídlo zdarma u Gordona Ramsayho

Anglie není levná destinace. Natož Londýn, o kterém se říká, že je tu drahé i zakašlat. Chcete-li si pochutnat a nepřijít na mizinu, zůstaňte na ulici a vyberte si nějakou dobrotu z mezinárodního streetfoodu. Dobré jídlo tu seženete i pod pět liber. Také ovšem můžete vsadit na jistotu a nechat si uvařit od vyhlášeného šéfkuchaře. Pokud nepohrdnete krmí od samotného Gordona Ramsayho v Bread Street Kitchen v blízkosti katedrály svatého Pavla, bohatě se vám odmění, a jak se říká, vrátí vám to na dětech. U mistra totiž děti do dvanácti let debužírují zdarma. Stačí, aby si rodič objednal hlavní jídlo a své ratolesti tři chody z dětského menu. Vybrat si mohou třeba klasiku „fish and chips“ s hranolky nebo rigatoni s rajčaty a mozzarellou a spoustu dalších lahůdek.

3. Ženeva — Kolo na čtyři hodiny zdarma

Už jste někdy místo procházky po městě zvolili pomocníka na dvou kolech? Je to minimálně rychlejší způsob, jak za málo času poznat co nejvíce míst. Společnost Genève Roule má pro turisty od 23. dubna do 21. října skvělou nabídku: pronájem jízdního kola na čtyři hodiny zdarma. Každá další započatá hodina stojí dva švýcarské franky. Nezáleží na tom, jaký je den. Stačí si vybrat jedno ze tří stanovišť a přijít kdykoliv mezi sedmou ranní a devátou večerní. Pak už se stačí jen vyhoupnout do sedla a jet se podívat na nejvyšší vodní proud na světě Jet d’Eau, který je při troše štěstí vidět i z letadla. Až vrátíte kolo, vyrazte do některé z botanických zahrad. Neplatí se tu, a navíc je tu wi-fi zdarma. Patrně se tu potkáte i s některými dalšími digitálními nomády.

4. Vídeň — I s prázdnou kapsou

Vídeň byla vyhlášená jako nejlepší město pro život na světě. To ale neznamená, že je i nejlevnější. Právě naopak. O to více každého turistu potěší, když narazí na atrakci, která je zajímavá a platit se nemusí. Mezi největší z nich určitě patří park paláce Schönbrunn. Tady se můžete procházet do aleluja. Jestli se však budete chtít pustit do jeho komnat nebo si prohlédnout oranžérii, zoo či palmový dům, bez řádné vstupenky už to nepůjde. Vídeň ale pro své návštěvníky i letos chystá spoustu krásných letních večerů v kinech pod širým nebem. Pod hvězdnou oblohou si zdarma s prostorovým zvukem a na obří obrazovce můžete vychutnat spoustu krásných filmů. Největším filmovým festivalem ve městě je bezpochyby ten na Radničním náměstí (Rathausplatz), který se letos koná od 29. června do 1. září. K dispozici bude i téměř třicet stánků s mezinárodní kuchyní. Pokud si chcete přinést něco vlastního, není to vůbec problém.

5. Budapešť – Zázračná kartička

Ať už jste v Budapešti den, dva, nebo tři, vždycky se vyplatí koupit si Budapest Card. Určitě se budete chtít jít vykoupat do některých z lázní, jimiž je město doslova prošpikované. Pouze v lázních Lukács však nebudete platit. Stačí přijít v kteroukoli denní dobu a ukázat kartičku. Stejně se zachováte u bran hradu či v šesti muzeích. Ušetříte s ní i na veřejné dopravě, a když si budete chtít Pešť nebo Budín prohlédnout s průvodcem, ani v tuhle chvíli nevytáhnete žádnou bankovku. Neopouštějte Budapešť, aniž byste neochutnali langoš. Na něj sice žádnou slevu nedostanete, ale zato ho tu dělají nejlépe a prý je dobrý i na kocovinu. Na guláš si zase zajděte do tradiční maďarské restaurace s červenobílými ubrusy Pozsonyi Kisvendéglő. Pokud sem přijdete z centra města, ceny tu pro vás budou příjemným překvapením.

6. Amsterdam — Na koncert a do vykřičené čtvrti gratis

Nejen chlebem živ je člověk. Zvláště pak, může-li si s trochou štěstí poslechnout třeba Nizozemskou filharmonii. Každou středu od září do června se v amsterdamském Concertgebouw konají půlhodinové koncerty vážné hudby zcela zdarma. Je to skvělá příležitost, jak si vychutnat špičkový klasický repertoár a nezaplatit ani korunu. Nemusíte se ani házet do gala. Vystoupení se konají vždy v poledne v čase oběda od půl jedné. Je ale dobré být tu dříve, protože o akce je velký zájem. Na neplacení se zvyká rychle a v Amsterdamu se téhle kratochvíle dá užít dosyta. Tak například modrobílé trajekty přes IJsselmeer přepravují pěší, cyklisty a mopedy celý den i celou noc bezplatně. Pokud toužíte po dobrodružství, vydejte se na noční procházku do nejstarší části města, čtvrti De Wallen. Ano, je to ta s těmi červenými lucernami a mezi světovými vykřičenými čtvrtěmi hraje prim. Pouhý pohled vás možná připraví o iluze, ale o peníze se bát nemusíte.

7. Milán – Sněz, co můžeš, za 10 eur

Itálie je gastronomický ráj. Ani za týden se její kuchyně nenabažíte. A co teprve, když můžete zobat, co hrdlo ráčí, za cenu jednoho koktejlu. Tahle skvostná chvilka nastává denně kolem šesté či sedmé večer, kdy Italové seknou s prací a vyrazí do ulic. Říkají tomu „aperitivo“. Jedná se o posezení s přáteli před večeří u drinku a něčím dobrým k tomu. Tenhle příjemný zvyk pochází právě z Milána a pomalu se šíří celou zemí. Funguje to tak, že si ve vybraných barech objednáte koktejl, přičemž typickým je Spritz nebo třeba perlivé víno Prosecco, a zdarma k tomu dostanete jídlo. Nabídka je velmi příjemná. Vybírat můžete z nejrůznějších salátů, těstovin, polévek, sýrů, obložených bagetek a podobně. Šťastná hodinka trvá obvykle do deváté večerní. Po celém městě je spousta takových míst. Vyzkoušejte třeba Bar Basso, kde poprvé namíchali krále koktejlů – slavný Negroni Sbagliato.

8. Řím – Sixtinská kaple zadarmo

Zaplatit šestnáct eur za lístek do Sixtinské kaple pro jednoho se našinci může zdát dost. Jestli peníze raději dáte za pizzu než za vstupenku, vydejte se obdivovat Michelangelovo dílo poslední neděli v měsíci. Právě v tento den po vás u pokladny nebudou chtít ani cent. Zájemců, kteří si chtějí pozorně prohlédnout fresky Stvoření Adama, devět příběhů z knihy Genesis či Poslední soud, je bohužel hodně. Atmosféra davu vás proto asi nemine. Stejně tak se dá v Římě vidět Koloseum, aniž by vám to zatížilo peněženku. Pozor, tady to není poslední, ale naopak první neděle v každém měsíci. Ať jste v Římě kdykoliv, zajděte do Panteonu. Tady se neplatí nikdy. V klidu se tak budete moci kochat ikonickou římskou budovou s největší nevyztuženou betonovou kopulí, která kdy byla postavená. Den pak zakončete procházkou po snad nejznámější starověké cestě Via Appia.

9. Drážďany — Muzejní noc

Využijte státního svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje a začněte prázdniny v Drážďanech. V pátek je volno, a proto se toho dá stihnout hodně. Po příjezdu si můžete výhodně nakoupit, druhý den pojmout spíše kavárenským způsobem a připravit se tak na náročnou noc. V sobotu večer úderem šesté totiž město otevře brány do padesáti muzeí v rámci Muzejní noci. Rodina až se čtyřmi dětmi zaplatí pouhých 28 eur a vstupenka jim poslouží zároveň jako jízdenka na veřejnou dopravu. Za starými mistry nebo na porcelán můžete vyrazit do Zwingeru, ale pokud před klasikou dáváte přednost něčemu extravagantnějšímu, zajděte do Muzea hygieny nebo na výstavu o domácích mazlíčcích. Předprodej vstupenek začíná o měsíc dříve, takže se na výlet můžete v klidu připravit.

10. Trelleborg – Užijte si vikinskou pevnost

Chtěli byste vidět tisíc let starou vikinskou pevnost? Najdete ji v Trelleborgu jen pár kilometrů od městečka Slagelse. Má rozlohu zhruba dvanácti fotbalových hřišť a na její výstavbu prý padla polovina všech dubů, která tehdy v oblasti rostla. Její stáří historikům prozradil právě jeden z nich. Podle kusu kmene, který našli v příkopu, zjistili, že byl pokácen někdy mezi srpnem 980 a květnem 981. Odhaduje se, že uvnitř pevnosti žilo více než pět set obyvatel. Zkuste si přijít vyzkoušet život dávných Vikingů na vlastní kůži. Upečete si chleba, vykováte nůž, zastřílíte si dlouhým vikinským lukem nebo si odlijete šperky. Vstup do muzea je volný. Platí se pouze v červenci během Vikinského festivalu. Trelleborg ale není zdaleka jedinou pevností v Dánsku postavenou podle stejného prstencového modelu, i když je nejzachovalejší. Jsou známé ještě další tři. Aggersborg na severní straně Limfjordu, ta je největší, Fyrkat u Hobro a za poslední z nich musíte do Nonnebakkenu v Odense.