Národní park Cat Tien

Národní park Cat Tien Zdroj: Michal Šťastný

Nosorožec jávský je druhý nejmenší zástupce nosorožců. V Cat Tien žije devět kusů.
Národní park Cat Tien
Národní park Cat Tien
3
Fotogalerie

Pevninská archa plná zvířat. To je vietnamský národní park Cat Tien

Sto padesát kilometrů severovýchodně od Ho Či Minova Města leží jeden z největších a nejzajímavějších národních parků Vietnamu. Cat Tien je snadno dostupný a láká turisty i vědce bohatstvím svých živočišných druhů. A hlavně, žije zde posledních pár nosorožců jávských.

V národním parku Cat Tien jako by se zastavil čas. Území téměř 73 tisíc hektarů je od roku 1978 chráněno a za tu dobu se stalo útočištěm posledních zbytků některých druhů divokých zvířat. V lesích okolo turistického centra se tak prohání neuvěřitelných 105 druhů savců a 320 druhů ptáků. Některé z nich není těžké spatřit, další potkávají i strážci parku výjimečně. Takovými jsou gaur, banteng nebo kamzík serau, tygři, levharti, kočka Temminckova nebo binturong. Nejvzácnějším obyvatelem a největším magnetem oblasti je ale bezesporu nosorožec jávský.

Je to druhý nejmenší a nejvzácnější zástupce nosorožců. Podle posledních údajů z roku 2007 žije v jihovýchodní Asii asi padesát kusů této zmenšené kopie dobře známého nosorožce indického. V samotném Cat Tienu jich nežije více než devět. Výskyt několika kusů byl potvrzen na základě snímků z fotopastí pořízených v roce 1999. Nosorožci žijí v odlehlé části parku, která je běžným návštěvníkům v podstatě nepřístupná. V době naší návštěvy však do míst, kde nosorožci bývají strážci parku spatřeni, bylo možné vyjet na třídenní výlet se zkušenými průvodci. U místních obyvatel jsou nosorožci poměrně oblíbení, domorodci pomáhají strážcům parku monitorovat jejich pohyb a dokumentovat, jaké rostliny nejčastěji požírají.

Sloní manévry

Kdo je ale u domorodců v nemilosti, to jsou jiní tlustokožci. Sloni ve Vietnamu prakticky vymizeli, a tak byla správa parku zpočátku zbytkovou populací velmi potěšená. Dnes činí skupina zhruba čtrnácti zvířat dost velké potíže – jejich výpravy do vesnic končívají poměrně dramaticky a škody na polích v okolí lidských sídel jsou značné. Nebojácné stádo pořádá výpravy do okolí vesnic zhruba od roku 2007. V roce 2008 se však sloni poprvé odvážili přímo mezi domky. Tou dobou začali také dělat největší potíže. Kromě pošlapané či sežrané úrody totiž přibyly také zdevastované domy. V roce 2009 se již sloni do vesnic vydávali nejen v noci, ale také ve dne. Ztratili navíc strach z tradičních akustických plašiček, přičemž bubny, do nichž vesničané buší ve snaze slony vyplašit, se pro zvířata staly vábničkou. Chytří sloni totiž vědí, že odkud se nese zvuk plašiček, tam bude i jídlo.

Zdokumentován byl i případ, kdy zuřivý slon vytrhl člověku z ruky louč, jíž se zvíře snažil zahnat, a sám jí lidi odháněl. Dnes už se sloni nebojí ani malých výbuchů, které na ně obyvatelé okolí parku líčí. Ti tak ve snaze ochránit úrodu do rýže často míchají pesticidy. V řešení je proto několik variant včetně dislokace či odstřelu slonů.

Chráněný ušatec

Kromě divokého života může do národního parku Cat Tien lákat také medvědí útulek, který najdete hned za hlavní budovou parku. V jeho ohradách žije kolem tří desítek medvědů ušatých a malajských. Musejí se tu cítit jako v ráji. Jde totiž o zvířata zabavená vládou kvůli tomu, že byla porůznu chována načerno. Medvědí samička Betty má například vytrhané všechny drápy, protože byla maskotem školy poblíž Ho Či Minova Města. Další obyvatelé útulku museli celé dny tančit na řetězu jako pouliční „umělci“, aby pobavili místní i turisty.

Kvůli omezeným prostředkům a nedostatku místa záchranné centrum spolupracuje se světovými zoologickými zahradami – několik medvědů nedávno našlo domov ve Francii či Anglii a další zvířata nám pracovníci nabídli pro pražskou zoo přímo během naší návštěvy.


Další obyvatelé

V parku Cat Tien uvidíte kromě vzácných nosorožců také makaky vepří, jedny z nejtypičtějších opic v podstatě celé oblasti jihovýchodní Asie, dále promyky, divoká prasata nebo jeleny sambar. Zklamáni rozhodně nebudou ani ornitologové. Ve zdejších lesích můžete po celý rok spatřit dvojzoborožce indické a bělolící, pávy zelené, trerony, dronga, alexandry, šámy nebo bažanty preláty. Skvostným místem k pozorování opeřenců je proslulé Krokodýlí jezero. Na jeho březích potkáte datlíčky, volavky purpurové, slípky modré, ledňáčky či anhingy.

Ti všichni se ovšem musejí mít na pozoru před králem mokřadů, kterým je krokodýl siamský. Těch zde podle strážců parku žije největší divoká populace na světě. Vysazeni sem byli v roce 2000. V divočině parku žije dalších sto dvacet druhů obojživelníků a plazů. Nikomu neujde ani ohromující množství bezobratlých v čele s myriádami motýlů, mnohonožkami, termity a pijavicemi, s nimiž se bohužel většinou setkáte, i kdybyste nechtěli. Fascinující je i množství druhů pavouků, například skákavek.