Národní sloní institut ve Wiang Nuea

Národní sloní institut ve Wiang Nuea Zdroj: Anna Schlindenbuch

Národní sloní institut ve Wiang Nuea
Trénink slonů účinkujících v show začíná kolem jejich čtvrtého roku.
Ve Wiang Nuea se ze sloního trusu vyrábí dokonce papír. Výrobní proces je prý docela jednoduchý.
Národní sloní institut ve Wiang Nuea
5
Fotogalerie

Thajský National Elephant Institute: Domov sloních umělců

Jejich kapela natočila už druhou desku. V newyorské aukční síni se prodávají jejich obrazy. O kom je řeč? O thajských slonech z Národního sloního institutu ve Wiang Nuea. Že to trochu připomíná cirkus? Nějak si na těch čtyři sta kilogramů potravy, co denně spořádají, vydělat musejí…

Ještě na počátku 20. století byly rozsáhlé plochy Thajska pokryté hustou džunglí, která byla domovem velkých stád slonů. Z džungle dnes zbyly jen zelené ostrovy a počet thajských slonů klesá tak dramaticky, že do padesáti let hrozí jejich úplné vyhynutí. A právě Národní sloní institut ve Wiang Nuea (National Elephant Institute) je největší z organizací, které se tomuto smutnému trendu snaží zabránit.

Z celkového počtu tří až pěti tisíc thajských slonů žije celá stovka právě tady, včetně sloních marodů a seniorů. Thajci slony milují a obdivují je pro jejich inteligenci, fenomenální paměť a mírnou povahu. Sloni se také v minulosti účastnili mnoha bitev na obranu země a není proto divu, že patronkou institutu se stala thajská princezna Galyani.

Ranní sprcha

Z Chiang Mai vyrážíme brzo ráno, nechceme si totiž nechat ujít ranní sloní hygienu. Rozhrkaný autobus nás vyklopí na parkovišti ve Wiang Nuea přímo před sloním institutem. Ačkoli jsme kousek od rušného města, ve sloním ráji nás provází příjemný klid a stín pralesních velikánů. Organizované skupiny turistů zatím nestačily dorazit, takže slony vychutnávající si labužnicky očistu v řece protékající parkem ruší jen pár zvědavců.

Chobotnatci vypadají zdálky na první pohled jako obří pohybující se balvany. Vodu evidentně milují - rozvalují se v ní, nastavují tuhle bok a pak zase ucho, aby je jejich mahaut mohl vydrhnout pořádným rýžákem nebo dokonce kamenem. Jednoho slona však po čase přítomnost dvounohých vetřelců natolik otráví, že nás všechny oblaží studenou sprchou z chobotu. Kdybych to na vlastní kůži nezažila, tak bych asi nikdy nevěřila, jaká kvanta vody může slon do chobotu nasát a na dálku vystříknout.

Mimina s chobotem

Celí zmoklí se vydáváme usušit na sluníčko do sloní školky - pro turisty zřejmě nejatraktivnější části areálu. Ohrady sloní mateřské obývá hned několik statných samic se svými rozkošnými potomky, které mohou turisté sami krmit banány a cukrovou třtinou zakoupenou opodál. Rychlost, s jakou mizí pochutiny v útrobách sloních miminek i jejich ušatých mám, je neskutečná, ale vzhledem k tomu, že dospělý slon zkonzumuje za den 200 až 400 kilogramů potravy, se není čemu divit.

Sloni jsou z pamlsků nadšení, ne už tolik pan Wanchai. Ten totiž v rámci institutu provozuje jednu netypickou papírnu zpracovávající sloní trus, kterého průměrný obyvatel institutu vyprodukuje až 50 kilogramů za den. Sloni jsou vegetariáni. Většinou se živí listy a větvemi nejrůznějších stromů, které jejich zažívací trakt zpracuje na kvalitní vlákna budoucího papíru. Kazí je právě jen pozůstatky pamlsků, jež slonům servírují turisté.

Výrobní proces papíru ze sloního trusu je relativně jednoduchý. Trus se párkrát důkladně propere a několik hodin vaří, což zneškodní všechny bakterie. Získaná vlákna zjemní drtička. Výsledná směs se pak nabarví a rozprostře na síto. Po uschnutí a vyhlazení se změní na arch kvalitního papíru. Samotný papír, ale také pestrobarevné výrobky si potom mají možnost turisté zakoupit v krámku nedaleko sloní školky. Koupí podpoří nejen institut, ale také obyvatele okolních vesnic, kteří se na výrobě papírových suvenýrů podílejí.

Pozdrav od sloní kapely

Blíží se ale desátá hodina, takže se přesouváme do přírodního amfiteátru, kde za pár minut vypukne první z dnešních tří show. Sloní představení demonstruje schopnosti a inteligenci těchto jedinečných zvířat, ale také jejich vztah s mahautem neboli sloním ošetřovatelem, vychovatelem, ale také celoživotním společníkem. Umění mahautů není jen tak obyčejné povolání, ale spíše poslání, které je často předávané v rodině z generace na generaci. Thajští mahauti patří ke špičce ve svém oboru a mnozí z nich pracují jako ošetřovatelé slonů ve světových zoologických zahradách.

Něco málo z jejich umění máte možnost naučit se i vy - institut totiž nabízí několik různě dlouhých a intenzivních kurzů spojených s pobytem přímo v rodině mahauta. Trénink slonů účinkujících v show však trvá samozřejmě daleko déle. Začíná asi ve čtyřech letech jejich věku a končí okolo desátého roku. To už sloni zvládají celou škálu technik práce s kmeny stromů a také umějí naložit, vyložit a bezpečně někam dopravit lidský „náklad“. Kromě těchto dovedností nám sloni předvedou i pozdrav chobotem či pochod v kruhu v přesném zákrytu jeden za druhým.

Představení vrcholí demonstrací uměleckých aktivit. Nejdříve přijde na řadu několikačlenný sloní orchestr, první na světě svého druhu. Nečekejte prosté bubnování chobotem, ale opravdovou muziku. Však také místní kapela nahrála již druhou dlouhohrající desku. Za hudebníky nezůstávají pozadu ani výtvarně nadaná zvířata, která na papír z vlastního trusu malují štětcem uchopeným v chobotu místy až realistické barevné kompozice. A mají úspěch! Zdá se, že vlastnit sloní artefakt patří k dobrému jménu i ve vyšších kruzích. Díla malovaná pomocí chobotu se prodávají v luxusní aukční síni Christie’s v New Yorku a nacházejí se například ve sbírce dánské a thajské královny či hollywoodské hvězdy Meg Ryan.

Mnozí milovníci zvířat budou zřejmě sloní centrum odsuzovat pro přílišnou podobnost s Disneylandem. Skutečnost je však trochu jiná. Aktivitami pro turisty sloni pokryjí polovinu celoročního rozpočtu institutu a navíc je pro ně tato práce spíše zábavou oproti celodenní dřině v lesích, na kterou byli zvyklí v minulosti. Mnoho slonů chovaných soukromníky navíc často trpí hladem kvůli své enormní spotřebě potravy, ti ve Wiang Nuea žijí ale v blahobytu a zjevně se zde cítí jako v opravdovém ráji. Sloním ráji.

Na fotogalerii z National Elephant Institute se podívejte zde: