Popocatépetl není jen dětský jazykolam, je to také sopka nedaleko Mexico city a druhý nejvyšší bod Mexica. Její jméno v indiánském jazyku znamená kouřová hora. Na svahy Popocatépetl je od roku 2000 vstup zakázán. K poslednímu výbuchu došlo v roce 2006.

Popocatépetl není jen dětský jazykolam, je to také sopka nedaleko Mexico city a druhý nejvyšší bod Mexica. Její jméno v indiánském jazyku znamená kouřová hora. Na svahy Popocatépetl je od roku 2000 vstup zakázán. K poslednímu výbuchu došlo v roce 2006. Zdroj: profimedia

Yellowstoneská kaldera nemá typickou podobu. Jedná se o kráter, který vznikl propadnutím sopečného kužele do magmatického krbu pod horou. Ač se to na první pohled nemusí zdát, tak Yellowstoneská kaldera je stále aktivní super vulkán, který stojí za těmi největšími výbuchy v historii Země. Není se čemu divit, že vzniklý kráter má rozměry neuvěřitelných 55x72 kilometrů. Kaldera je známá především pro typicky zbarvené vyvěrající prameny a gejzíry.
Poloostrov Kamčatka nacházející se na východě  Ruska tvoří skoro samé vulkány. Je  jich zde přes 160 a vytváří nádherné scenérie. Kamčatka je zatím turismem skoro nepolíbená a nabízí autentickou, divokou přírodu.
Etna je nejaktivnější sopkou Evropy. Nachází se na ostrově Sicílie a v antickém Řecku byla opředena řadou bájí a pověstí. Podle nich vládce bohů Zeus pod horou uvěznil monstrum Týfón, které mělo stovku dračích hlav. Také zde měl dílny kovář bohů Hefaistos.
Horský masiv Kilimandžáro tvoří tři neaktivní vulkány. Celé pohoří se nachází v Tanzanii nedaleko hranic s Keňou. Horský masiv je také známý díky nejvyššímu bod afrického kontinentu. Jedná se o vrchol Uhuru měřící 5895 metrů nad mořem.
Sopka Taal působila na okolní krajinu podobně jako super vulkán pod Yellowstonským národním parkem. Došlo k vytvoření kráteru a jeho následném zaplavením, čímž vzniklo jezero. Na fotografii lze vidět jícen sopky a za ním samotné jezero. Sopka je stále aktivní. Jedná se o nejaktivnější sopku Filipín, za dobu její aktivity došlo k 33 erupcím.
9
Fotogalerie

10 nejžhavějších sopek světa aneb Smrt a zkáza spící pod zemským povrchem

Sebrali jsme pro vás zajímavosti o deseti ikonických sopkách světa. Ať už se jedná o výbuchy, které stály u zániku římských měst, nebo super vulkány ve kterých dříme nepředstavitelná síla, sopky formovaly podobu Země po několik miliónů let. Některé jsou v krajině dobře rozpoznatelné a jiné se svým okolím málem splynuly. 

Pravděpodobně nejničivějším zaznamenaným sopečným výbuchem je erupce sopky Krakatoa v roce 1883. Již několik let před osudným srpnem postihla oblast Sundského průlivu četná zemětřesení. Od května roku 1883 sopka opakovaně chrlila popel a prach, jehož spad zaznamenaly lodě vzdálené i dvacet kilometrů od ní.

Katastrofa přišla 27. srpna dopoledne. Čtyři obrovské výbuchy vyvolaly vlny tsunami vysoké až třicet metrů. Erupce zároveň vyprázdnily magmatický krb pod zemským povrchem a došlo k jeho zborcení. Do rozžhavených prostor se nahrnula mořská voda, která se vlivem vysokých teplot okamžitě přeměnila v páru a způsobila poslední a zároveň nejničivější explozi. Výbuch byl slyšet i ve vzdálenosti přes pět tisíc kilometrů. V důsledku samotné exploze a následných tsunami zemřelo více než 36 tisíc lidí. Města a vesnice kolem Sundského průlivu byla zcela zničena.

V současnosti se na místě zničené sopky formuje vulkán nový. Dostal jména Anak Krakatau (Dítě Krakatoi) a k poslední erupci u něj došlo 22. prosince 2018. Po výbuchu došlo k obrovskému sesuvu samotného kužele, který ztratil dvě třetiny své výšky. Z původních přibližně 405 metrů se zmenšil na 110. Následná tsunami usmrtila přes 400 lidí.

Obrovské síly však dřímou i pod dalšími sopkami na celém světě. Na výběr nejznámější se podívejte v galerii: